Luo vahvoja sukusiteitä!

Luo vahvoja sukusiteitä!

MyHeritagen jäsen Dayne Skolmen, 24, Etelä-Afrikasta on työstänyt perheensä historiaa siitä asti kun, koulutehtävä sukupuusta sai hänet innostumaan sukututkimuksesta. Daynen esivanhemmat tulivat Etelä-Afrikkaan Norjasta, Saksasta ja Hollannista.

Daynen esi-isä, Kristian Skolmen, työstämässa erästä maalaustaan norjalaisesta maisemasta

Daynen esi-isä, Kristian Skolmen, ja hänen maalauksensa norjalaisesta maisemasta

Dayne asuu Port Elizabethissa ja on juuri valmistumassa tietotekniikan maisteriksi (MTech) Nelson Mandela Metropolitan yliopistosta.

Hänen isoisänsä, Thorbjorn Christian Synnestvedt Skolmen, kuoli 81 vuotiaana, Daynen ollessa vain kolmen vanha.

Olin viimeinen hänen lapsenlapsistaan ja sukupolveni nuorin. Siksi minulla oli vähiten tietoa suvusta ja kasvoin tietämättä paljoakaan sukunimeni alkuperästä.

Ollessaan 14 vuotias, hänen oli sukupuun tekeminen koulutehtävänä. Dayne kysyi vanhemmiltaan heidän suvuistaan.

Isäni, Edward James Skolmen, tiesi muutamia asioita. Hänen äitinsä, Eva Hilda Bauer, oli saksalaista alkuperää ja hänen isänsä oli norjalainen. Isäni oli 8-vuotias isoisänsä, Thoralf Skolmenin kuollessa. Hän ei edes tiennyt isoisänsä nimeä, eikä koskaan saanut tavata häntä, koska Thoralf oli eristetyssä, tuberkuloosipotilaiden sairaalassa Durbanissa Etelä Afrikassa. Oltuaan hoidettavana sairaalassa kahdeksan vuotta, hän kuoli vuonna 1962.

 

Itä-lontoolainen (Etelä Afrikassa) Skolmenin perhe n.1959. (Vasemmalta takana: David Ernest Skolmen, John Frederick Skolmen, Eva Hilda Bauer, Thorbjorn Christian Synnestvedt Skolmen. Edessä: Linda Marie Skolmen ja Edward James Skolmen

Itä-lontoolainen (Etelä-Afrikassa) Skolmenin perhe n.1959. (Vasemmalta takana: David Ernest Skolmen, John Frederick Skolmen, Eva Hilda Bauer, Thorbjorn Christian Synnestvedt Skolmen. Edessä: Linda Marie Skolmen ja Edward James Skolmen

Daynen äiti Melita-Anne de Bruyn, oli ottolapsi. Hänen vanhempansa olivat hollantilaista alkuperää ja kuolivat, kun hän oli hyvin nuori.

Olen vasta äskettäin löytänyt kiinteistöasiakirjan, joka sisältää tietoja äidinpuoleisesta isoäidistäni, Wilhelmina Magdalena Snymanista, syntynyt Uitenhagassa,Etelä-Afrikassa. Tämä löytö oli äidilleni hyvin tärkeä; sillä hänellä oli koko elämänsä ajan ollut vain yksi valokuva äidistään ja hyvin vähän muita tietoja. Kiinteistöasiakirja paljasti, että äitini oli viisi vuotta vanha, kun hänen oma äitinsä kuoli 37 vuoden ikäisenä.

 

Melita-Anne de Bruynja hänen äitinsä Wilhelmina Magdalena de Bruyn (o.s. Snyman) n.1957 – ainoa kuva, joka äidilläni oli äidistään.

Melita-Anne de Bruynja hänen äitinsä Wilhelmina Magdalena de Bruyn (o.s. Snyman) n.1957 – ainoa kuva, joka äidilläni oli äidistään.

Kouluprojektinsa lopulla Dayne huomasi, että hän pääsi taaksepäin vain isovanhempiinsa saakka – eikä hän ollut edes varma, että nimet hänen äitinsä suvusta olisivat oikein!

Kaikilla muilla lapsilla oli sukupuissaan useita haaroja ja sukupolvia. Tämä projekti sytytti vastaamattomien kysymysten tulimyrskyn. Mistä sukunimeni tulee? Kuinka esivanhempani päätyivät Afrikkaan? Ketkä olivat äitini vanhemmat? Olin kantanut Skolmen nimeä koko ikäni tietämättä mistä se tuli, mitä se merkitsi tai miten se oli periytynyt minulle.

Vastikään Daynen serkku Gary Skolmen herätti uudelleen hänen kiinnostuksensa sukuhistoriaan ja siihen on jo tullut riippuvuus!

Löytöjen polku on todellakin loputon! Olen löytänyt monia mielenkiintoisia asioita MyHeritagen Smart Match -osumien avulla ja olen onnistunut ottamaan yhteyttä kaukaisiin sukulaisiini Ruotsissa, Norjassa ja  Amerikassa.

Sukunimen SKOLMEN uskotaan olevan lähtöisin maatilalta Nordre Landista, Norjasta. Paikka on nimetty monien sieltä löytyneiden pääkallojen mukaan. Skol tarkoittaa oletettavasti pääkalloa ja men-pääte viittaa “useisiin.”

1800-luvulta oleva esi-isä, Torger Skolmen (1755-1822), näyttää ottaneen tämän nimen. Se on periytynyt tähän päivään ainakin neljälle mantereelle. Vaikka sukunimen alkuperästä olisi muitakin selityksiä, sai Dayne selville, että hänen isänsä isoisä, Thoralf, muutti Norjasta Etelä Afrikkaan vuonna 1909. Sukunimi Skolmen on niin harvinainen, että kaikki nykyään Etelä-Afrikassa olevat Skolmenit ovat Thoralf’in jälkeläisiä. Thoralf oli vanhin Kristian Skolmenin pojista. Kristian oli tunnettu opettaja, taidemaalari ja kuoronjohtaja.

Kristian Skolmen'in vuonna 1893 tekemä luonnos esivanhempien Skolmen'in tilasta

Kristian Skolmenin vuonna 1893 tekemä luonnos esivanhempiensa maatilasta

Dayne teki äskettäin  Youtube-videon Kristianin maalauksista, jotka kuvaavat Norjan maaseudun kauneutta. Linkki videoon: https://www.youtube.com/watch?v=_AF-lRtqz64

Vuonna 1888 Kristian avioitui Marie Fritsvoldin kanssa ja he muuttivat  Kongsbergiin, missä heille syntyi kuusi lasta: Thoralf, Pål, Ingeborg, John, Ragnvald ja Marie.

Norjalainen Skolmen'in perhe. (Vasemmalta) Standing: Pål Brynjulf Skolmen, Ingeborg Skolmen, Kristian Skolmen. Istumassa: Thoralf Skolmen, John Fritsvold Skolmen, Ragnvald Skolmen, Marie Skolmen ja Marie Fritsvold

Norjalainen Skolmenin perhe. Vasemmalta seisomassa: Pål Brynjulf Skolmen, Ingeborg Skolmen, Kristian Skolmen. Istumassa: Thoralf Skolmen, John Fritsvold Skolmen, Ragnvald Skolmen, Marie Skolmen ja Marie Fritsvold

Thoralf Skolmen, vaimo Henninge Bölling Hillestad ja poika Thorbjorn Christian Synnestvedt Skolmen (Dayne’n isoisä) joidenkin Zulu aluasukkaiden kanssa n.1913

Thoralf Skolmen, vaimo Henninge Bölling Hillestad ja poika Thorbjorn Christian Synnestvedt Skolmen (Daynen isoisä) joidenkin zulujen kanssa n.1913

Thoralfin nuorempi veli Ragnvald muutti myös Etelä-Afrikkaan, mutta kuoli lapsettomana vuonna 1965. Paul (Pål) Brynjulf Skolmen, Thoralfin toinen veli muutti Amerikkaan noin 1910.

Aikaisemmin tänä vuonna otin yhteyttä Robert “Bob” Skolmeniin  (yksi Paul Skolmenin kuudesta lapsenlapsesta) ja olemme vaihtaneet viestejä lähes päivittäin. Aivan kuin kaksi veljestä (Thoralf ja Paul) olisivat yhteydessä jälkeläistensä kautta. Kun kerroin tästä ajatuksesta Robertille, hän sanoi “Minusta on hauskaa ajatella, että keskustelumme rakentavat siltaa sukumme kahden erillisen haaran välille.”

Dayne on myöskin ottanut yhteyttä Berit Marie Svenmaniin (87) ja hänen tyttäreensä Åse Landeliukseen Ruotsissa. Berit  on Ingeborg Skolmenin tytär ja on ollut suurena apuna vastatessaan Daynen kysymyksiin.

Tänä vuonna käytin postin palveluita ensimmäistä kertaa eläessäni, kun lähetin Beritille kaksi kirjettä ja joitakin pieniä lahjoja hänen syntymäpäiväkseen.

Nuoren ikänsä vuoksi Daynen intohimo sukuhistoriaan näyttää joistakin oudolta, mutta hän on jo nähnyt kuinka paljon hyvää tulee vahvempien siteiden luomisesta lähisukulaisten välille.

Törmäsin seuraavaan lainaukseen tutkimuksissani ”Esivanhempiemme tunteminen auttaa meitä ymmärtämään paremmin keitä olemme—luomalla sukusiteen, liitämme nykyisyyden menneisyyteen ja rakennamme sillan tulevaisuuteen.” Sukuhistoria tuo suurta iloa ihmisille. Vanhat valokuvat tuovat valoa unohtuneisiin aikoihin, kaukaisten esivanhempien elämä paljastuu ja ihmiset huomaavat, että heillä on sukulaisia ympäri maailman.

Tällä hetkellä MyHeritage-sukupuussani on 225 henkilöä ja kahdeksan sukupolvea. Vaikka se ei vaikuta paljolta, on se sitä johtuen sukunimemme harvinaisuudesta.

Aloitin sukututkimusmatkani varmistaakseni, että lapsillani ei ole samaa ongelmaa kuin minulla, kun heidän täytyy tehdä koulussa sukupuu tai kun joku kysyy, “Mistä sukunimesi tulee?”

MyHeritage-sukupuualustan avulla on ollut helppoa ja hauskaa dokumentoida mennyttä ja tallentaa sitä tuleville sukupolville.

Dayne jakoi seuraavat vinkit sukututkimusta aloitteleville:

Usko, mutta varmista: Sukutarinat ja sukulaisten antamat tiedot voivat olla valaisevia, mutta niiden tarkastaminen kirkonkirjoista, maahanmuuttotiedoista ja muista kirjallisista lähteistä voi paljastaa monia vääriä tietoja ja antaa uusia, joita sukulaisesi eivät tienneet.

  • Ole tarkka: Huomaan usein virheitä muiden ihmisten sukupuissa, mikä auttaa tiedostamaan tarkkuuden merkityksen omassa tutkimuksessani.
  • Ole ennakkoluuloton äläkä anna koskaan periksi: Ei pidä koskaan pettyä, jos jotain tietoa ei löydy asiakirjoista. Jopa pienikin tiedon murunen voi viedä tutkimusta uusille, jännittäville urille.
  • Koeta onneasi: Älä arkaile ottaa yhteyttä toisiin käyttäjiin MyHeritagen Smart Match -osumien kautta. Voit saada paljon uusia tietoja, valokuvia ja mielenkiintoisia sukutarinoita. Voit myös solmia ystävyyssuhteita kaukaisten sukulaisten kanssa.

Kommentoi Daynen kertomusta alla. Onko sinulla kertomus jaettavaksi? Lähetä se osoitteeseen stories@myheritage.com.

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

  • Ilkka Toivio os. Lahti

    25 marraskuun, 2014

    Fantastista:

    Ilkka Toivio Finland Sydän keuhko- ja verisuonikirurgian erik.lääkäri
    Syntynyt 16.9.1931

    Isäni .Tuure Valdemar Menander Sittemmin 1906 Toivio
    syntynyt 1888- kuollut 1946