Muistamme Louis Armstrongin

Muistamme Louis Armstrongin

(Kuvalähde: Wikipedia)

Tämän kuukauden merkkipaalu on musiikin ikoni Louis Armstroningin syntymäpäivä. Hänet tunnettiin lempinimillä  Satchmo tai Pops. Amerikkalaisena jazz tumpetistina ja laulajana hän oli yksi  jazz musiikin historiaan eniten vaikuttaneista muusikoista.

Hän oli tunnettu trumpetin soiton lisäksi myös lavaesiitymisestään ja käheästä äänestään ja Armstrongin vaikutus ylettyi myös jazz musiikin ulkopuolelle hänen karismaattisen ja sydämellisen käyttäytymisensä ansiosta.

”Hän jätti kuolemattoman osoituksen ihmisen tilasta Amerikassa hänen aikanaan”  – Wynton Marsalis

Armstrong syntyi elokuun 4. päivänä 1901 New Orleans’ssa, Louisiana’ssa, äiti oli Mary Albert Armstrong (1886–1942) ja isä oli William Armstrong (1881–1922). Hän oli orjien pojanpoika, orjat jotka varttuivat plantaaseilla. He puhuivat mieluummin englantia kuin ranskaa ja kuten suurin osa orjista, he tiesivät syntyperästään vain vähän. Louis itse varttui rutiköyhässä karkeassa lähiössä New Orleans’ssa, joka tunneettiin nimellä “Back of Town (Kaupungin takapiha)” Kun hän oli vielä vauva, hänen isänsä jätti perheensä. Siitä lähtien aina siihen saakka kun hän oli 5-vuotias, hän ja sisarensa Beatrice olivat isoäitinsä , Josephine Armstrong’n, hoidossa. 5-vuotiaana hän muutti takaisin äitinsä luo asumaan ja näki isäänsä erittäin harvoin.

11-vuotiaana Armstrong alkoi soittamaan lelu-torvea, kuljeskeli kadunkulmissa ja löysi kiinnostuksen musiikkiin.  Kun hän joutui johonkin hankaluuksiin, hänen äitinsä lähetti hänet  New Orleans Colored Waif’s Home for Boys (New Orleansin värillisten orpojen poikakotiin). Louis pistettiin musiikin opettaja Peter Davis’in siipien suojiin, joka kehotti häntä liittymään yhtyeeseen. Sen jälkeen kun hän lähti  Waif’s Home (Orpokoti)  vuonna1914, hän alkoi soittamaan kornettia New Orleans’ssa. Vuonna 1921 Armstrong muutti Chicago’on soittamaan yhdessä suuren kornetisti, Joe “King” Oliver’n, kanssa.

1920-luvulla Armstrong’in ura kukoisti.  Hänen nousunsa kuuluisuuteen merkitsi siirtymistä jazz’in ryhmäesiintymisistä yksilöesiintymisiiin. Pian muusikot kaikkialla alkoivat matkia hänen tyyliään.Hänen suosionsa nousi huimasti ja hänestä tuli erittäin kysytty.

1930- ja 1940-luvuilla Armstrong kierteli eri yhtyeiden kanssa ja myöhemmin muodosti yhtyeen, Louis Armstrong and His All Stars.

1940 USA:n väestölaskennan raportti: Louis Armstrong oli 39 vuotta vanha (Kuvalähde: SuperSearch www.myheritage.com/research)

Hänen uransa lopulla 1960-luvulla, Armstrong’a pidettiin vaikutusvaltaisena muusikkona, joka oli muokannut populaarimusiikin kasvoja. Hänen uransa ajoittui aikaan ja sijoittui paikkoihin Amerikassa, jossa  Afro-Amerikkalaiset olivat eristettyjä. Vaikkakin hän hyvin harvoin käytti kuuluisuuttaan poliittisissa asioissa, kuten muiden Afro-Amerikkalaisten ihmisten ahdinko, hän oli toivon symboli lähipiirilleen. Hänen taiteellinen kuuluisuutensa oli mahdollistanut hänen pääsynsä amerikklaisen yhteisön ylemmille portaille, jonne eivät muut Afro-Amerikkaiset voineet päästä. Hänen pitkäaikainen uransa on tyyppillinen esimerkki amerikkalaisesta onnistumisen tarinasta.

Armstrong kuoli sydänkohtaukseen New York City’ssä vuonna 1971. Sukupolvia myöhemmin hänen perintönsä elää henkilönä, joka vaikutti merkittävästi jazz liikkeeseen ja populaarimusiikkiin elinaikanaan ja kauan kuolemansa jälkeenkin.

Tässä on yksi Armstrong’in liikuttava esitys kuuluisasta hitistä  ”What a Wonderful World.”

Onko sinulla suosikkimuistoja Louis Armstrong’ista? Mikä on sinun suosikkisi hänen lauluistaan?