Perhe: Sukujuuriretki suunnitelmissa?

Perhe: Sukujuuriretki suunnitelmissa?

Jutun kirjoittaja Schelly Talalay Dardashti on MyHeritage.comin USAn sukututkimusneuvonantaja.

Oletko suunnittelemassa sukujuuriin liittyvää matkaa joskus tulevaisuudessa? Jos olet, niin nyt on aika tehdä suunnitelmia. Riippumatta siitä pysytkö kotimaassa vai suunnitteletko matkaa ulkomaille, perusasiat ovat samoja: päätä, mihin olet menossa ja mitä tietoa haluaisit löytää. Ota yhteyttä alueen paikallisiin historia- ja sukututkimusyhteisöihin saadaksesi lisää tietoa ja katso tässä kerrottuja lisäehdotuksia.

Tee lista nimistä, joista olet kiinnostunut, ja kaupungeista, joissa esivanhempasi elivät. Yritä ryhmitellä kaupungit alueellisesti, maantieteellisten alueiden mukaan. Jos olet kunnianhimoinen, haluat ehkä tehdä monta kaupunkiryhmää. Sen alueen iso kartta, jota aiot tutkia, auttaa saamaan perspektiiviä haasteeseen. Mene paikalliseen toimistotarvikekauppaan ja osta pari pakkausta värillisiä läpinäkyviä irrotettavia tarralappuja – niitä on kaikenkokoisia. Kun käytät läpinäkyviä, et peitä tärkeää tietoa.

Tee karttaasi värikoodit: esimerkiksi laita punainen lappu kaupungin kohdalle, sininen lappu hautausmaahan, keltainen arkistoon, oikeustaloon tai kirjastoon ja vihreä lappu mahdollisiin majoituspaikkoihin. Käytä muita värejä ravintoloihin ja muihin maamerkkeihin.

Ja jos perheesi on tulossa mukaan, merkitse paikat, joissa he voivat vierailla kanssasi tai erikseen, kun olet itse penkomassa arkistoja tai hautausmaita. Huomioi vesipuistot, huvipuistot ja rannat, musiikkifestivaalit ja lasten museot. Muista, että hautausmaat eivät ole jokaisen mielestä kaikkein kiinnostavimpia paikkoja.

Kartta

Tässä pienessä esimerkissä on Massachusettsin Springfieldin ympäristö (mihin perheeni yksi sukuhaara asettui) ja siinä punertavat suorakulmiot ovat kaupunkeja, joissa sukulaiset elivät. Siniset suorakulmiot ovat perheen hauskuuttamispaikkoja. Pittsfield on lähellä Tanglewoodin musiikkifestivaaleja, kun taas Sturbridgeissa on ulkoilmamuseo, jossa voi kokea entisajan elämää: mm käsityöläiset ovat pukeutuneet perinneasuihin.

Kun olet saanut alueen kartan merkittyä, näet helposti, missä tärkeät sukututkimuskohteet sijaitsevat. Yhdistä ne viivoilla ja selvitä etäisyydet. Etsi majoituksia paikkojen keskeltä tai kaupungista, josta pääset helposti muhin kohteisiin.

Voit etsiä ja löytää myös uusia elossa olevia sukulaisia tai yrittää ottaa yhteyttä kauan sitten kadonneisiin sukulaisiin. Ota yhteyttä sukulaisiin, jotka asuvat alueella, joissa vierailet. He saattavat pyytää sinua asumaan luonaan ja syömään yhdessä! Mutta kerro tulostasi heille hyvissä ajoin etukäteen.

Minulla on kaksi esimerkkiä tästä: sekä omasta vierailustani että siitä, kun minun luokseni tultiin.

Olin paikallistanut etäisiä sukulaisia toisesta maasta ja lähettänyt heille lukuisa kirjeitä, mutta en saanut yhtään vastausta. Tässä vaiheessa aloin jo luopua toivosta … kunnes eräänä päivänä ovikelloni soi ja kuulin: ”Olemme serkkujasi!”. Olin todella onnellinen, kun he ilmestyivät ja meillä oli pari päivää hauskaa yhdessä. Mutta yleisesti ottaen on parempi ilmoittaa sukulaisille etukäteen. He eivät ehkä ole kotona!

Kun tyttäremme etsi lukiota, otin yhteyttä serkkuuni, joka asui kaupungissa, jonka lähellä oli monta kiinnostavaa koulua. Hän pyysi meitä luokseen ja jopa lainasi autoaan, jotta saatoimme tehdä päiväretkiä. Tapasimme myös muita serkkuja, jotka asuivat sielläpäin ja meillä oli hyvin miellyttävä ja tuottoisa vierailu.

Mutta kaikki tämä vaatii suunnittelua!

Jos olet suunnittelemassa matkaa Eurooppaan – ja erityisesti Itä-Eurooppaan – on muitakin asioita, jotka voit ja joita sinun pitäisi tehdä, mutta neuvon aloittamaan isolla kartalla.

Tässä lisää ehdotuksia:

  • Ota yhteyttä ao. maiden sukututkimus- ja historiayhteisöihin, mutta myös esimerkiksi Pohjois-Amerikan etnisiin perinneyhteisöihin, kuten Polish Genealogical Society of Americaan, tai monien maiden JewishGen-resursseihin.
  • Selvitä, mitkä arkistot olisivat sinulle hyödyllisimpiä tutkimuksesi kannalta. Tutki, onko saatavilla apuvälineitä (kielenkääntäjiä, oppaita), jos et osaa kieltä.
  • Katso, onko opas hyödyllinen ja kysy suosituksia alueesta, jolle matkustat. Pitääkö sinun vuokrata auto ja ajaja? Onko luotettavaa julkista liikennettä?
  • Tee kysymyksiä sukututkimus-blogeissa, keskusteluryhmissä jne. löytääksesi ihmisiä, jotka ovat jo tehneet retken, jota suunnittelet. Kysy heiltä ehdotuksia ja suosituksia.
  • Kirjoita kaupunginjohtajalle ja kerro, milloin olet tulossa ja esivanhempiesi nimet. Kysy, asuuko seudulla saman nimisiä henkilöitä edelleen. Varmista, että vierailet kaupungin arkistoissa, kaupungintalossa ja uskonnollisissa instituutioissa, mistä saatat löytää dokumentteja esi-isistäsi. Pienten kaupunkien ja kylien johtajat ja virastot voivat suuresti auttaa tutkimustasi. Muista tuoda kaupunginjohtajalle tuliaisia omasta kotikaupungistasi.
  • Mutta matkustitpa minne vain, muista etsiä historiallisista sanomalehdistä mainintoja suvustasi

Oletko sinä tehnyt sukujuuriretken? Mikä oli hienointa, mitä opit? Mikä oli tärkeintä, mitä toit mukanasi? Onko sinulla vinkkejä muille, jotka suunnittelevat retkeä? Odotamme kovasti kommenttejasi.

Tässä pari ehdotusta, joista voit löytää vinkkejä tutkimukseen ja sukujuuriretkeen: Monta sukututkimus- ja historiayhteisöä ja – yhdistystä.

RESURSSEJA

Cyndi’s List – (Aakkosjärjestys tai järjestys maittain) – satoja listauksia, monet maailmanlaajuisia.
Federation of Genealogical Societies – Hakuja sukututkimusluokitusten mukaan, useimmat Pohjois-Amerikasta.

Ja joitain hyödyllisiä esimerkkejä:

American-French Genealogical Society (amerikkalais-ranskalainen sukututkimusyhteisö)
Polish Genealogical Society of America (Amerikan puolalainen sukututkimusyhteisö)
International Association for Jewish Genealogical Societies (maailmanlaajuinen juutalaisten sukututkimusyhteisöjen liitto)
Czechoslovak Genealogical Society International (Kansainvälinen Tshekkoslovakian sukututkimusyhteisö)
Italian Genealogical Society of America (Amerikan italialainen sukututkimusyhteisö)