Lisa Louise Cooke : Google-työkalujen käyttäminen sukututkimuksessa

Lisa Louise Cooke : Google-työkalujen käyttäminen sukututkimuksessa

Lisa Louise Cooke

Tämä on Lisa Louise Cooken vierailijapostaus. Lisa Louise Cooke on Genealogy Gemsin, sukututkimukseen ja perhehistoriaan erikoistuneen multimediayrityksen perustaja. Hän tuottaa ja emännöi ”Genealogy Gems Podcastia”, suosittua sukututkimukseen liittyvää online audioshowta sekä ”Family History: Genealogy Made Easy” podcastia . Hänen podcasteissaan on sukututkimusuutisia, tutkimusstrategioita, asiantuntijoiden haastatteluja ja inspiraatiota sukututkijoille. Hän on kirjoittanut suuren määrän multimedia-materiaalia, kuten Sukututkijan Google-työkalut. Hän on myös palvova vaimo Billille, kolmen tyttären ylpeä äiti ja vieläpä isoäitikin.

Olemme äskettäin keskustelleet Lisan kanssa siitä, kuinka Googlen online-työkalut ovat muuttaneet sukututkimusta ja kuinka niiden käyttäminen auttaa tietojen hakemisessa, kääntämisessä ja koko maapallon käsittävässä viestinnässä.

1.Voitko valaista joitakin tärkeimpiä tapoja, joilla Google-työkalut ovat muuttaneet sukututkimusta?

Kun Internet 1990-luvulla raivasi tiensä koteihimme, ei meillä ollut mitään käsitystä siitä, kuinka valtava siitä tulisi. Jokaisen tunnin aikana lisättävän tiedon määrä on häkellyttävä ja siitä syystä ei ole ihme, että Google on sellainen mammutti kuin on. Lyhyessä, hieman yli 15 vuoden ajassa, Google on kehittänyt uskomattoman palvelun. Sisältöä merkittävämpää on taito hakea sitä. Ja sehän sopii täydellisesti sukututkijan tarpeisiin. Se tarkoittaa sitä, että resurssiemme maailma on laajentunut kauas yhdestä arkistosta tai kirjastosta kollektiiviseen tietoon verkossa. Erityisesti se tarkoittaa sitä, että voimme ottaa yhteyttä toisiin, eripuolilla maailmaa oleviin, ihmisiin, joilla saattaa olla juuri se, tutkimuksen kannalta, tärkeä valokuva tai dokumentti. Ilman internettiä sekä Googlen apua kyseisen henkilön ja hänen nettisivustonsa löytämisessä emme ehkä koskaan olisi päässeet näihin tietoihin.

2. Sukututkimussivustot, kuten MyHeritage, tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden etsiä esivanhempiin liittyviä historiallisia asiakirjoja ja saada yksityiskohtaista tietoa heidän elämästään. Kuinka voimme käyttää Google-työkaluja täydentämään tätä tutkimusta?

Kun teen uuden löydön MyHeritagessa, en malta olla menemättä Google.comiin, Google Booksiin ja YouTubeen tekemään uusiin tietoihin liittyviä hakuja. Löysitkö osoitteen väestönlaskentatiedoista? Siirrä se Google Earthiin ja katso katunäkymää! Pystyitkö liittämään yrityksen nimen esivanhempaasi? Käy Google Booksissa ja tee haku laajasta digitoitujen kirjojen kokoelmasta. Löytö MyHeritagessa on kaksin verroin arvokkaampi, kun teet lisähakuja eri Google-työkaluilla, joiden avulla saat uusia tietoja, jotka voit viedä MyHeritageen!

3. Olet äskettäin julkaissut toisen painoksen suositusta kirjastasi: ”The Genealogist’s Google Toolbox ”.  Miksi päätit kirjoittaa toisen painoksen tästä kirjasta? Voitko kertoa mitä tutkimusta teit sitä varten?

Hauskaa on se, että koskaan ei ollut kyseessä ”jos” vaan ”kun”. Kirjoittaessani tiesin, että kirja olisi aina työn alla aivan kuten Google. Paneudun jatkuvasti online-maailmaan ja yritän pysyä ajan tasalla siitä, kuinka muut teollisuudenalat käyttävät ko. teknologiaa. Sukututkijana mietin, kuinka voisimme hyödyntää sitä? Genealogy Gemsissä meillä on nykyisin tiimi, joka haravoi nettiä ja poimii syntymässä olevia Google-trendejä kaivaen esiin päilyviä kultahippuja, joita voisin lisätä kirjaan varmistaakseni sukututkijoille kaikki Googlen mahdollisuudet.

4. Uskotko, että useimmat sukututkijat voivat soveltaa niitä periaatteita joita kuvaat kirjassasi?

Minulle oli tärkeää kirjoittaa siten, että kuka tahansa, Googlen tehokkaammasta käytöstä kiinnostunut, voi lukea ja ymmärtää sen. Tavoitteeni on poistaa uuden teknologian aiheuttamia pelkoja hauskalla, helppokäyttöisellä tavalla. Olen usein kuullut sukututkijoista, joilla on tapana pitää kirjaani tietokoneensa luona ja etsiä siitä apua käydessään netissä riippumatta siitä, koskevatko nettihaut sukututkimusta. Yksi yrittäjä kertoi minulle äskettäin eräässä konferenssissa laittavansa kopion kirjastani jokaisen työntekijän pöydälle, koska luettuaan kirjan hänelle oli ilmeistä, että työntekijät eivät tee hakuja tehokkaasti.

5. Mitä Google-työkaluja käytät useimmin omassa sukututkimuksessasi?

 

Haastava kysymys, koska pompin työkalujen välillä koko päivän. Vietän varmasti paljon aikaa Gmailissa ja Googlessa, mutta enenevissä määrin on YouTube lähteeni nopeisiin vastauksiin. Ja sitten minulla on Google-Alerts käynnissä taustalla 24/7 kaivaen uusia nettisivustoja lähteiksi. Uusin Google-intohimoni on Google Drive, joka sisältää Google Docsin. Kaiken kaikkiaan se on mielestäni hienosti järjestetty Google sinfonia!

6. Mikä Google-työkalu on mielestäsi tehokkain, vaikka se olisi vähiten käytetty  sukututkimuksessa?

Se Google työkalu, jota tarvitset kulloinkin käsillä olevaan tehtävään on ”tehokkain”.  Mutta sehän on totta kaikille tech-työkaluille? Vakavasti ottaen; tehokkain ja kauaskantoisin työkalu on Google.com-haku itsessään. Jos hallitset sen, niin kaikkien muiden työkalujen teho on käytettävissäsi. Tämä johtuu siitä, että saman hakukoneen alla ovat Google Scholar, Google Patents, YouTube, Gmail, Google News Archive, Google Books, Google Earth, jne. Kuitenkin, kun kyse on ”tehokkaimmasta”, mutta vähiten käytetystä työkalusta” (sukututkimuksessa) se on Google Booksin, Google Earthin ja YouTuben kolmiyhteys.

7.Useat kirjasi luvut kohdistuvat Google Earthiin. Voitko kertoa meille tästä ilmaisesta työkalusta ja joistakin keskeisistä tavoista sen hyödyntämiseksi sukututkimuksessa?

Google Earth on ilmainen karttaohjelma, jonka voit ladata koneellesi ja käyttää ollessasi kytkeytyneenä internetiin.Tämä internet-yhteys ei ainoastaan jaa satelliittikuvia, vaan  antaa sinulle myös pääsyn uskomattoman tehokkaaseen tietokantaan, jota voit käyttää esim. historiallisiin karttoihin. Kun ajatellaan sukututkimuksen olevan hyvin paikkasidonnaista, on aivan järkevää, että Google Earthillä on paljon annettavaa sukututkijoille .

Voit aloittaa merkkamalla kartalle paikan, missä esivanhempasi asuivat, työskentelivät ja kävivät koulua. Tekemällä niin, alat visualisoida tietoja maantieteellisessä yhteydessä. Se on fantastista tutkimuksen kannalta.

Hyvin pian sen jälkeen, kun aloin hyödyntää sitä tutkimuksissani, aloin nähdä mahdollisuuksia käyttää sitä tarinankerronnan välineenä. Kehitin pian sen, mitä kutsun nimellä sukututkimusmatkat, jota opetan myös lukijoilleni. Google Earthin potentiaali on rajaton ja siksi olen omistanut kirjassani viisi täyttä lukua sille. Kehoitan jokaista katsomaan ilmaisen videoni nimeltä Google Earth for Genealogy jännittävänä esittelynä siitä, kuinka minä käytin Google Earthiä ratkaisemaan mysteerin omassa perheessäni ja kuinka voit käyttää sitä omassa tutkimuksessasi.

8. Onko olemassa muita aiheita tai teemoja jotka olisit halunnut sisällyttää kirjaasi, mutta ne eivät päässeet sinne asti?

Yksi asia, jota ei vain voi toteuttaa kirjassa, on näyttää ohjelmia tai nettisivustoja reaaliaikaisesti. Tämä oli erityisen tärkeää minulle Google Earthin kohdalla. Sen takia  olen luonut videosarjan, joka on sopiva täydennys noihin kappaleisiin. Se on saatavana myymälässäni.

Kuten mainitsin aikaisemmin, on yksi uusimmista Google-intohimoistani Google Drive. Lämpenin sille hyvin hitaasti, mutta nyt, perehdyttyäni siihen, huomaan sen edut muutoinkin kuin sukututkimukselle. Seuraa Genealogy Gems blogia ja Genealogy Gems Podcastia saadaksesi lisätietoa Google Drivesta.

9.Sukupuu ei rajoitu vain nimiin ja päivämääriin – sitä käytetään kertomaan tarinoita perheenjäsenistä ja heidän elämästään. Kuinka Google-työkaluja voi käyttää parantamaan sukututkijan mahdollisuuksia kertoa enemmän?

Kuten mainitsin aiemmin, Google Earth on yksi suosikkini kertomaan mukaansatempaavia sukutarinoita. Voit merkitä tärkeitä paikkoja, valokuvia, asiakirjoja, videoita, e-kirjoja ja muuta multimediasisältöä, joka tuo eloa noihin paikkoihin ja tarinoihoin.

Sitten, kuorrutuksena kakkuun, voit tehdä Google Earth-videotallennuksen liikkuessasi kartalla ja jopa tallentaa kertomuksen. Lopputuloksena on KMZ-tiedosto, jota voi  katsella kuka tahansa, joka on ladannut ilmaisen Google Earth-ohjelman.

Jopa ne perheesi jäsenet, jotka eivät ole kiinnostuneita sukututkimuksesta tulevat olemaan haltioissaan ja lapsista tuntuu kuin he pelaisivat suvun videopeliä, sillä KMZ videotiedostot ovat myös interaktiivisia.

Ja paras uutinen: jos osaat klikata, kopioida ja liittää, voit luoda perhehistoriamatkan Google Earthissa!

Lisan kirja on saatavilla täällä.

Mikä on suosikkityökalusi sukututkimukseen internetissä? Kerro meille alla olevassa kommenttikentässä!