MyHeritage lanseeraa Book Matching -teknologian

MyHeritage lanseeraa Book Matching -teknologian

Voimme iloksemme kertoa uuden mullistavan teknologian julkistamisesta – Book Matching – joka kenties on paras käytössämme olevista teknologioista. Book Matching tutkii automaattisesti MyHeritagen sukupuissa olevien henkilöitä meidän valtavasta digitalisoiduista historia kirjakokoelmista. Löytääkseen osumat hyvin tarkasti, käyttää MyHeritagen ainutlaatuinen innovatiivinen uusi teknologia semanttista analyysia ymmärtääkseen digitaalisten kirjojen jokaisen sivun jokaista lausetta. Book Matching on tähän mennessä tuottanut käyttäjillemme yli 80 miljoonaa uutta osumaa! Jokainen osuma on kirjan kappaleena kertomassa sukupuun määrätystä henkilöstä, tarjoten suoran pääsyn kyseiseen kappaleeseen sekä lukemaan kirjan muita osia.

Book Matchingin kanssa löydät kiehtovaa sukutietoa, jota et muutoin löytäisi. Saatat jopa löytää uusia sukulaisia ja esivanhempia. Käytä tätä tietoa sukupuusi laajentamiseen.

Taustatiedoksi kerrottakoon, että vuonna 2012 lanseerasimme SuperSearch™ historiatietoja käsittelevän hakukoneemme. Helmikuussa 2015 lisättiin digitalisoitu historiakirja luettelo SuperSearch™ hakujärjestelmään. Äskettäin olemme kolminkertaistaneet Compilation of Published Sources kokoelman käsittämään 450.000 kirjaa, sisältäen 91 miljoonaa sivua. Olemme koonnet ahkeran kuraattoriryhmän ja suunnitellemme satojen miljoonien digitoitujen kirjasivujen vuosittaisen lisäämisen kokoelmaamme.

Haaste

Kirjat ovat aina olleet sukututkimuksen parhaita historiallisia tietolähteitä, mutta niiden tehokas hyödyntäminen on ollut lähes mahdotonta. Senkin jälkeen kun kirjat on kuvattu ja muunnettu digitaaliseen muotoon, on tekstin haku tekstintunnistusohjelmalla vaatinut panostusta ajan käyttöön ja halua kahlata läpi lukemattomia positiivisia tuloksia, jotka lopulta osoittautuvat virheellisiksi. Jos sinulla esimerkiksi on Richard Thomas sukupuussasi, saisit tekstinhaun avulla tuloksina henkilöitä nimeltään Richard tai Thomas, riippumatta siitä mikä on heidän etu- tai sukunimensä. Vaikka löytäisitkin Richard Thomas nimisen henkilön, se todennäköisesti ei olisi etsimäsi henkilö. Ei ole mitään keinoa löytää täsmälleen se Richard Thomas, jota olet etsimässä, kuten Virginiassa vuonna 1940 syntynyt Richard Thomas, joka naimisissa Wilma Griffithin kanssa.

Book Matching tulee apuun

Book Matching teknologiamme voitta nämä vaikeudet ymmärtämällä automaattisesti historiakirjoissa ihmisiä kuvailevan kertomuksen, mukaan lukien nimet, tapahtumat, paikkakunnat ja ihmissuhteet ja vertaa niitä erittäin tarkasti ja nopeasti MyHeritagen sukupuissa oleviin 2 miljardin henkilöön; ja tämä haku toistuu automaattisesti aina kun kasvatat sukupuutasi ja kun lisäämme kirjoja.

Vaikeasta tehtävästä helppo

Sukututkimustiedon poimiminen kirjoista ei ole helppo tehtävä. Jäsennellyssä dokumentissa, kuten syntymätodistuksessa, on hyvin selvää, minkälaista tietoa siinä kohtaat. On selvää mistä löydät sukunimet, syntymäajat jne. Toisaalta, vapaassa jäsentymättömässä tekstiaineistossa, kuten digitallisessa historiakirjassa, saattavat sellaiset faktat, kuten syntymäajat, paikkakunnat ja kuolinpäivät olla kirjoitettuna monella tavalla ja eri yhteyksissä. samalla kun tieto ei ole missään määrätyssä sijainnissa tai järjestyksessä. Kun fraasit kuten ”kuolema”, ”kuoli” ”menehtynyt” saattavat kaikki viitata henkilön kuolemaan, niin voivat myös vähemmän yleisesti käytetyt sanonnat kuten ”poistunut”, ”maanpäällinen vaellus päättyi” tai ”siirtynyt ajasta iäisyyteen”. Meillä on nykyään valtava määrä sääntöjä pelkästään kuolemaa kuvaavien ilmausten havaitsemiseen!
Kirjoissa ei useinkaan viitata henkilöön koko nimellä; yhdessä sarakkeessa saatetaan esimerkiksi mainita nainen hänen etunimellään, ja sitten se jatkuu kuvaamalla hänen isänsä. Näiden tekijöiden seuraamiseen ja kokoamiseen tarvitaan erityistä teknologia. Kerätäksemme sukuhistoriatietoja kirjoista olemme ahkeroineet lukuisten algoritmien rakentamisessa. Näitä on testattu ja kehitelty, toistettu ja paranneltu varmistaaksemme korkean tarkkuustason ja mahdollisuuden kerätä mahdollisimman paljon tietoa kirjoista. Prosessin aikana olemme myös onnistuneet havaitsemaan ja korjaamaan miljoonia tekstintunnistusohjelmien virheitä. Mikäli esimerkiksi tekstintunnistusprosessi tulkitsee että henkilö on syntynyt ”Loukokuussa”, ymmärrämme että se oikeasti on ”Toukokuussa”. ”Luhtikuu” on oikeasti ”Huhtikuu” jne.

Nykyään joitakin kirjakokoelman digitoiduista kirjoista on monistettu, koska ne on luovutettu yleisön nähtäväksi useiden ryhmien toimesta. Kukaan ei voinut selvittää mitkä kirjoista on ylimääräisiä. Viimeistelemme parhaillaan erityistekniikan jolla voidaan paljastaa kopiot ja poistaa ne. Heti kun saamme tämän työn päätökseen tulevat useimmat kaksinkertaiset osumat automaattisesti poistumaan.

Book Matching toiminnasssa

Esitimme äskettääin joillekin johtaville sukututkimus bloggaajalle kirjojensa osumat. Näin ei voivat nähdä suoraan lähteistä mitä tietoja oli löytynyt heidän sukupuihinsa liittyen..

Dick Eastman, lehdestä Eastman’s Online Genealogy Newsletter on vuosien ajan tehnyt sukututkimusta. Hänellä on noin 2780 henkilöä MyHeritagen sukupuussa, ja hän sai 500 kirjaosumaa. Valtaosa BookMatches tiedoista olivat hänelle uusia.

Esimerkiksi Elizabeth Fifield, Dickin suora esivanhempi suorassa polvessa (9 suku-polvea) ilmeni hänen sukupuussaan vain syntymä- ja kuolinajalla, sekä tiedoilla sisarista.

p style=”text-align: center;”>

Automaattinen Book Match löytyi Elizabethista kirjasta ”Genealogical and personal memoirs relating to the families of the state of Massachusetts; kirj. Cutter, William Richard, 1847-1918,” lähteestä josta Dick Eastman ei luultavasti ollut koskaan edes harkinnut itse tutkivansa.

Ao. ote on jakso, jonka MyHeritage löysi. Mielenkiintoinen tieto on tieto Elizabethin puolista, ja muuta historiallista tietoa hänestä ja hänen perheestään, kuten heidän kuudesta lapsestaan ja heidän syntymäajat.  Tätä tietoa ei Dickillä ennen ollut ja hän voi nyt lisätä tämän uutena sukuhaarana sukupuuhunsa.

Elinikäisellä sukututkijalla Randy Seaver of Genea-Musings on yli 40.000 henkilö MyHeritage sukupuussaan. Mahtavalla 20.609 Book Matches osumalla on hän voi nyt kerätä valtavan määrän uuttaa tietoutta sukupuunsa henkilöistä!

Randyllä on esimerkiksi sukulainen, William Seaver Woods, sukupuussaan tiedoilla syntymäajasta ja että hän on naimaton.


Vuosikirjassa ”Alumni Record of Wesleyan University, Middletown, Connecticut, 1921″, löysi MyHeritage virheettömän osuman Williamille.

p style=”text-align: center;”>

William sattui opiskelemaan tässä yliopistossa, ja sivu luetteloi hänen saavutuksiaan, sekä mainitsee että hänellä oli vaimo ja lapsi, jotka molemmat puuttuvat Randyn sukupuusta. Huomaa että heidän poikansa Robert käytti sukunimenään Crombie, joka on peräisin hänen Grace-äidiltään. Koska Robert ei käyttänyt sukunimenä Seaver tai Woods, ei Randy todennäköisesti olisi löytänyt häntä koskaan, ei ilman tätä aarretta. Nyt Randyllä on tuore johtolanka. Hän voi tutkia sukuhaaransa ja päivittää sitä, kun se aiemmin oli umpikujassa.

Leland Meitzler,  Genealogy Blog on tuonut MyHeritage  sukupuuhunsa 5105 henkilöä. Hän sai  694 Book Matches osumaa. Leland sai ilmoituksen osumasta Elisha Millsin kanssa, joka löytyi kirjasta ”A Walloon Family in America: Lockwood de Forest and His Forbears 1500-1848,” (1914).

Osuma lisää Elishan vanhemmat ja kuvailee hänen saavutuksiaan Yhdysvaltain vapaussodassa.

Lopuksi, Pat Richley of Dear Myrtle myös sai  Book Matches osumia. Thomas Wasden, Pat’in iso-ison-isä oli aiemmin esillä sukupuussa perustiedoilla, sisältäen päiväyksiä ja paikkakuntia.

Thomasin osuma löytyi automaattisesti kirjasta  ”Colonial Families of Philadelphia by Jordan, John Woolf, 1840-1921” (1911).

Osuma sisälsi kuvan hänestä 1800-luvulta. Hieno löytö jonka Pat nyt voi lisätä omaan sukupuuhunsa.

Sukututkimusbloggaajat olivat haltioissaan näitä mielenkiintoisista, ennenkuulumattomista osumista, jotka antavat lisäarvoa heidän sukupuihinsa. Liioittelematta, virheellisiä osumia ei sattunut kohdalle. Jos Book Matching voi esitellä näin valtaisan määrän uutta tietoa kokeneille, vuosikymmeniä tutkimustyötä harrastaneille sukututkijoille, voit kuvitella miten hyödyllinen Book Matching voi olla lähes jokaiselle MyHeritage käyttäjälle.

Compilation of Published Sources collection on käyttäjälle ilmainen. Book Matches osumien katselu vaati MyHeritage Data tilauksen.

Mitä seuraavaksi? Book Matching on parhaillaan tarjolla vain Englanninkielisinä kirjoina, mutta teknologian kehittyessä se tulee kattamaan muitakin kieliä. Laajennamme parhaillaan digitaalisten historiatietojen säilytyspaikkaa ja täten helpotamme sukututkimusta. Me uskomme MyHeritagen digitaalisten kirjojen määrän pian kaksinkertaistuvan. Me tulemme lisäämään sukututkimuskirjoja koko Euroopaan, kaikilla merkittävimmillä Eurooppalaisilla kielillä!

Miten tiedä onko sinulla Book Matches? Kirjaudu vain sukupuuhusi ja tarkista Record Matches, tai tarkista Record Match postisi – lähetämme näitä käyttäjillemme, esittelemällä uudet osumat.

Tämä uusi teknologia tekee sinulle mahdolliseksi saada mitä tahansa osumia kirjoista.

Onko MyHeritage sinulle uutta? Liity mukaan kotisivuiltamme ja lataa sukupuusi GEDCOM tiedostona, ja hyödynnä nopeasti Book Matching osumia — tämän tarjoaa vain MyHeritage.

Tulet hämmästymään kirjojen antaman lisäarvosta sekä arvostamaan niitä uuden Book Matching sukututkimuksen teknologian ansiosta.

Nauti!

Tägit:

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

  • Bella Tuovinen

    31 toukokuun, 2016

    Hei.
    Miksi MyHeritage versio 8 jumittuu niin, että ohjelma täytyy sulkea vähän väliä?
    Sukupuun lataaminen kestää todella kauan.
    Henkilöiden lisääminen on nopeutunut, kiitos siitä.

    • A

      annikka

      9 marraskuun, 2016

      Hei Bella,
      En tiedä miksi, mutta kokeilepa asentaa viimeisin versio uudelleen.
      Löydät sen osoitteesta . Se auttaa monesti.
      Terveisin
      Annikka