Viisi taitoa: Isovanhemmillamme ne olivat – meillä ei

Oletko ajatellut koskaan niitä taitoja, joita isovanhemmillamme oli, mutta jotka eivät enää ole tavallisia?

Tässä viiden taidon top-ten:

1. Taito kirjoittaa pitkiä käsinkirjoitettuja kirjeitä:
Kirjoitatko sinä vielä kirjeitä käsin ja lähetät ne postitse? Nykyään meistä useimmat kirjoittavat meilejä ja tekstareita mutta ei pitkiä kirjeitä käsin.

Vanhat kirjeet lähetettiin perheelle ja ystäville
Vanhat kirjeet lähetettiin perheelle ja ystäville

2. Taito muistaa kolmea useampi puhelinnumero:
Muistatko sinä ulkoa kolmea useamman puhelinnumeron? Tai ystävien ja perheen jäsenten syntymäpäivät? Isoäitini yllätti minut kertomalla vähän aikaa sitten, että hän muistaa kaikkien perheen jäsenten syntymä- ja kuolinpäivät vuodesta 1890 tähän päivään saakka. Minä muistan ainoastaan lähiperheen syntymäpäivät! Entä sinä?

Puhelinnumeroita muistettavaksi
Puhelinnumeroita muistettavaksi

3. Taito käyttää ompelukonetta ja ommella käsin:
Valitettavasti useimmat meistä tämän päivän ihmisistä ei osaa enää ommella nappia saati valmistaa kokonaista asua.

Ompelukone (Image credit: Wikipedia)
Ompelukone (Image credit: Wikipedia)

4. Taito tehdä erilaisia solmuja:
Olemassa on hyvin monenlaisia solmuja, kukin sopiva erilaiseen käyttötarkoitukseen. Kun vanhempamme olivat nuoria, opettelivat monet solmujen tekoa – ja jopa harjoittelivat niitä huvikseen.

Erilaisia solmuja
Erilaisia solmuja

5. Taito lukea karttaa:
Heillä ei ollut GPS-laitteita eikä nettiä. Ihmiset käyttivät suuntavaistoaan ja kartan seuraamista. Nykyisin moni meistä ei tiedä, kuinka kuljetaan kartan mukaan, sillä meidän ei ole koskaan tarvinnut! Saatko taiteltua ison paperikartan takaisin avattuasi sen?

Kartta
Kartta

Onko sinulla jotain lisättävää tähän listaan? Kerro meille alla olevissa kommenteissa.

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin

 • Matti Kujala


  tammikuu 21, 2014

  Sata vuotta sitten tavallinen kansalainen sai elämänsä aikana niin paljon tietoa, kun on tämänpäivan Hesarin sunnuntainumerossa. Näinollen puistissa oli tyhjää tilaa muistaa asioita, jotka nykyään katsotaan muistikirjasta.
  Puhelin oli vielä 1950 luvilla harvinaisuus, joten ainoa tapa pitää kaukaisiin tuttaviin oli kirje. Puhelinnumerot olivat siihen aikaan yleisimmin 4 numeroa pitkiä.
  Ompelemisen taito oli pakollista, sillä ei ollut kauppoja, josta ostaa valmisvaatteita.

 • H. Lappi


  tammikuu 31, 2014

  On hävinnyt (osittain) paljon sellaista taitoa mitä ei tarvitse kun on tekniikka. Esimerkiksi kävisi vaikka puulämmitys. Nykyään on mökeillä etenkin talvella suuri vaara saada häkämyrkytys kun peltien kanssa on tieto hävinnyt. toivottavasti emme koskaan joudu tilanteeseen että tämä nykyinen huoltovarmuus pettää niin lämmityksen kuin ruokahuollon tai terveyden suhteen. Koska olemme aika avuttomia verrattuna aikaisempiin sukupolviin. Eikä tämä ole mikään vika vaan se ei ole yksinkertaisesti ollut tarpeellista varautua enään niihin olosuhteisiin.