Joulu 1914: juhla-ajan aselepo

Kommentit

Tänä jouluna tulee kuluneeksi 100 vuotta kuuluisasta joulun aselevosta I maailmansodassa vuonna 1914.

Myrskyisän taistelutalven aikana kahden osapuolen kesken orasti joulun alla laajalle levinnyt mutta epävirallinen aselepo. Saksalaiset ja brittiläiset sotilaat alkoivat vaihtaa joulutervehdyksiä ja laulaa lauluja juoksuhautojensa välillä. Olipa jopa tapauksia, jolloin sotilaat kävelivät vastapuolelle keskustelemaan ja vaihtamaan lahjoja.

Jouluaattona ja –päivänä sotilaat panivat sivuun erimielisyytensä muutamiksi tunneiksi. Monet heistä – kummaltakin puolelta – uskaltautuivat “ei kenenkään maalle”, jossa he tapasivat ja vaihtoivat ruokaa ja muistoesineitä ja lauloivat yhdessä lauluja.

Saksalaisia ja brittiläisiä sotilaita kokoontuneena ei kenenkään maalle joulukuun 26. 1914
Saksalaisia ja brittiläisiä sotilaita kokoontuneena ei kenenkään maalle joulukuun 26. 1914

Kerrotaan, että joulupäivän koitossa jotkin saksalaiset sotilaat nousivat juoksuhaudoistaan lähestyen vihollislinjoja huudellen “Hyvää joulua.” Vihollissotilaat olivat aluksi pelokkaita ajatellen sen saattavan olla joku temppu, mutta kun he näkivät saksalaisten lähestyvän aseettomina, he kiipesivät ylös juoksuhaudoistaan ja kättelivät vihollista.

Tuleva luontokirjailija Henry Williamson, silloin 19-vuotias sotamies Lontoon kivääriprikaatista, kirjoitti äidilleen Tapaninpäivänä:

”Rakas äiti, kirjoitan juoksuhaudassa. Kello on 11 aamulla. Vieressäni on koksitulet ja vastapäätä ‘potero’ (märkä) ja siinä on olkia. Itse juoksuhaudassa maa on vetinen, mutta jäässä muualla. Suussani on prinsessa Marylta saatu piippu. Piipussa on tupakkaa. Tottakai, sanot. Mutta odota. Piipussa on saksalaista tupakkaa. Haha, sanot, vangilta tai juoksuhaudasta löydetyltä ja kiinni otetulta. Voi, ei! Saksalaiselta sotilaalta. Kyllä, elävältä saksalaiselta sotilaalta hänen omasta juoksuhaudastaan. Eilen britit ja saksalaiset tapasivat & kättelivät juoksuhautojen välissä & vaihtoivat muistolahjoja & kättelivät. Kyllä, koko joulupäivän & ja nyt kun kirjoitan. Ihmeellistä, eikö totta?

Yksi ironisista juhla-ajan aselepokuvista on jalkapallo-ottelusta saksalaisten ja liitoutuneiden välillä. Melkoisen monista vastapuolten kesken pelatuista jalkapallo-otteluista raportoitiin pitkin etulinjaa.

Joulu

On vaikea arvioida, kuinka moni sotilas osallistui jalkapallo-otteluun tai aselepoon yleensä. Noin 100,000 brittiläisen ja saksalaisen sotilaan sanotaan osallistuneen epäviralliseen aselepoon länsirintamalla tuona jouluna. Monet sotilaiden kotiin lähettämät kirjeet kertoivat aselevosta ja ottelusta.

Joulun aselepo ei ollut ainoa tapaus epävirallisesta aselevosta osapuolten välillä, mutta se oli merkittävä osoitus kasvavasta “elä ja anna elää” asenteesta. Sotilaat – vastakkaisilta puolilta – lähietäisyydellä – näkivät ajoittain toisella puolella ihmisyyden ja lopettivat taistelemisen. Joskus puolten välillä oli veljeilyä. Joskus, se oli vain pieni paussi haavoittuneiden ja kuolleiden tovereiden hakemiseksi.

Vuoden 1914 joulun aselepo merkitsi lyhyttä ja merkittävää rauhan hetkeä yhden historian väkivaltaisimman ja tappavimman ajanjakson keskellä. Se näytti toivonpilkahduksen pimeänä aikana. Vaikka se ei koskaan toteutunut uudestaan – ja yritykset tulevaisuuden aselepoihin oli tukahdutettu – se todisti oikeaksi uskon ihmisyyteen ja juhla-ajan henkeen.

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin