Purjelaivoja, kirjapainoimperiumi ja mysteereitä!

Purjelaivoja, kirjapainoimperiumi  ja mysteereitä!

MyHeritage’lla on joitakin kiehtovia jäseniä. Olimme ilahtuneita, kun saimme Anneliese Horstin, 81, tarinan. Hän oli syntynyt Chilessä ja asuu nyt USAssa.

Hänellä on oikeustieteellinen tutkinto, vieraiden kielten opetussertifikaatti ja hän opettaa espanjaa Queens’in Yliopistossa (Charlotte, North Carolina, USA).

Synnyin Santiago de Chile’ssä hyvin suureen perheeseen; vanhempani olivat Mario Horst ja Erna Pretzer. Me puhuimme kotona espanjaa ja saksaa. Kävimme koulua Valdivia’ssa, kaunis Chile’n järvialueen kaupunki.

 

Mario, Anneliese & Erna Horst (o.s. Pretzer) - 1935

Opiskelin lakia Santiago’ssa ja vuonna 1961, vietin vuoden Bonn’issa, Saksassa opiskellen rikosoikeutta. Vuonna 1962, menin naimisiin Ernst J. Förster’in kanssa, muutin Lima’an Perussa, missä poikamme Hans syntyi. Vuonna 1969 muutimme Mexico City’yn, ja vuotta myöhemmin St. Croix’iin, USAn Neitsytsaarille missä tyttäremme Andrea syntyi.

Pari erosi 1988 ja vuotta myöhemmin Anneliese muutti Pohjois Carolinaan.

Anneliese on ollut kiinnostunut sukututkimuksesta jo lapsena.

Vuonna 1929, Hans von der Au ja Alexander Horst julkaisivat kirjan ”theHorst – Range Family in Germany” (Horstit – Saksaan levittäytynyt perhe). Noin 25 vuotta myöhemmin, aloin laajentaa kirjan tietoa kertomuksilla, valokuvilla, jne. Vuoden 2013 alusta, olen käyttänyt MyHeritage.com’ia.

 

Horst'in perheen talo vuodesta 1680 - Borken in Hessen

Anneliese on osallistunut useihin Horstin suvun kokouksiin Saksassa, Chilessä ja USAssa. Vuonna 1992, hän tutki laaja-alaisesti äitinsä puolta, lisäten satoja nimiä sivustolle ja osallistui Pretzer suvun kokoukseen Ueckermünde’ssä, (Pommern, Saksa). Tänään hänellä on yli 3000 nimeä puussaan, satoja valokuvia, kertomuksia, elämänkertoja ja pieniä julkaisuja suvustaan kolmella kielellä. Hän viettää joka viikko useita tunteja tietokoneellaan etsien lisää tietoa esivanhemmistaan.

Hän on löytänyt monia kiehtovia asioita esivanhemmistaan, erityisesti hänen isän ja äidin puoleisista iso-isovanhemmistaan .

MyHeritage’n avulla löysin aviottomia jälkeläisiä Wilhelm Helfmann’lle, jolla oli 17 lasta iso-isoäitini Minna Reimersand’in kanssa ja vielä kolme lasta taloudenhoitaja Sara Silva’n kanssa.

 

Wilhelm Helfmann

Melkein 100 viotta on kulunut näiden lasten syntymästä, vanhanaikaiset tabut ovat menneet, nyt siitä voi puhua ja olen tehnyt aloitteen heidän esittelemiseksi suvun muille jäsenille. Eräs nuorimmista sukulaisistamme (Omar Helfmann Chilessä) on luonut Facebook ryhmän nimeltä ”Familias Reimers y Helfmann”, mikä on auttanut lisäämään kertomuksia, valokuvia jne.
Anneliese liittyi MyHeritage’een 2013 Rootstech-kokouksessa Salt Lake City’ssä, Utahissa. Hän vieraili osastollamme useita kertoja, kuunteli aamuluentoa ja piti sitä varteenotettavana, selvänä ja tietorikkaana.

Pidän siitä, että voit etsiä ja löytää muita suvun jäseniä ja hyväksyä Smart Matches -osumia muilta MyHeritage-jäseniltä. Sivustolle kiitos, että löysin Wilhelm (Guillermo) Helfmannin lapset ja lastenlapset.

Hän kertoo meille, että monet nuoremmat suvun jäsenet ovat aktiivisesti  mukana tutkimassa sukuaan.

Kysyimme häneltä, oliko MyHeritage muuttanut hänen suhteitaan ja yhteydenpitoaan suvun jäsenten kanssa. Hän kerto, että hänellä on vankka suhde Horst, Pretzer, Nitsche, Liedtke, Helfmann sukujen jäseniin ja toivoo sivuston käytön laajentavan sitä vielä lisää.

Tänään yli 3000 henkilöä kuuluu hänen puuhunsa, asuen  Chilessä, Saksassa, USAssa, Perussa, Meksikossa, Kiinassa ja Kanada.
Onko hänellä ollut useita Smart Matches?
Kyllä, useita Saksasta, Chilestä ja  USAsta! Andreas Sander, ex mieheni veljenpoika, on ollut hyvin kiinnostunut sukuni jäsenistä, olen kutsunut hänet osallistumaan, myös  Horst’it ja monet Pretzers’it, jotka ovat hyväksyneet tietoni.
Anneliese ilmoitti, että hän on löytänyt aiemmin tuntematonta sukuaan.

–  iso-isoisäni  Wilhelm (Guillermo) Helfmann’in ja Sara Silva’n perilliset.
–  puhun Skype’llä Enrique Sorianon kanssa Puerto Ricossa, ja kommunikoin Facebook’illa Chilessä ja espanjassa asuvien kanssa. Minusta on yhä epätodellista, että Enrique muistuttaa niin paljon isääni!

Onko hänen elämänsä muuttunut näiden löytöjen jälkeen?

Minusta on palkitsevaa saattaa ihmisiä yhteen. ”Uusien” sukulaisten mukaan olen suvun virallinen historioitsija ja he tuntevat itsensä hyväksytyksi ja ovat innoissaan näin suuresta suvusta!

Maaliskuun alussa, vierailin Santiago’ssa ja kohtasin useita of iso-isoisäni lastenlapsia ja lastenlastenlapsia. Meillä oli pieni sukukokous Ernesto ja Ana Karina Silva’n kotona. Se oli ihanaa.

 

Enrique Soriano, Ernesto Silva, Omar Helfmann

Anneliese myös jakaa joitakin kertomuksia löydöistään.

Hän kertoo, että on suuri viehätys tutustua sukulaisiin, jotka ovat eläneet jopa kaksi tai kolme vuosisataa sitten. Hän sanoo olevansa onnekas siksi, että hän osaa puhua ja lukea saksaa, espanjaa, englantia ja ranskaa, mikä salli hänelle pääsyn vanhoihin dokumentteihin.

Kaikki tämä tekee sukututkimuksen minulle paljon helpommaksi. Viittaan muutamiin tarinoihin toivoen, että  muut  MyHeritage jäsenet lukevat ne, auttaen minua ratkaisemaan joitakin mysteerejä.

Lisäksi, ensiksi hän alkoi lukea ja kirjoittaa vanhaa saksalaista goottilaista tekstiä, joka on pahamaineisen vaikeaa useimmille ihmisille, jotka kohtaavat sen aikuisena!

Tässä muutama hänen löydöistään:

Hänen iso-isoisänsä Joseph Nitsche oli tärkeä oluenpanija Stettin’issä, Saksassa (nyt Szczecin, Puola).
Hänet on haudattu hautausmaalle, joka on eräs Euroopan kuuluisimmista. Kiitos Googlelle, sain yhteyden henkilöön, joka keräilee oluen historiaa; hän lähetti minulle useita valokuvia, mukaanlukien sen talon kuvan, jossa iso-isovanhempani asuivat. Talo on vielä olemassa, näin sen Google maps’issa, ja se näyttää aivan samalta, kuin vuoden 1921 valokuvassa. Etsin yhä hänen tyttärensä perhettä Emmi Nitsche, joka meni naimisiin Walter Wanninger’in kanssa.

Hänen isi-iso-isoisänsä Heinrich Reimers, syntyi Flensburg’issa, Saksassa ja omisti kolmimastoisen purjelaivan. Hän ja hänen vaimonsa Dorothea Bode, syntynyt Hampurissa, purjehtivat edestakaisin Hampurista Valparaíso’on, Chileen, Cape Hornin kautta, kuljettaen rahtia.

Heillä oli viisi tytärtä, Vanhin oli minun iso-isoäitini Minna Reimers, syntynyt Hampurissa; muut lapset syntyivät merellä! Ihailen Dorotheaa hyvin paljon, ja olen varma, että olen häneltä saanut sisukkuuden ja päättäväisyyden elää täyttä ja tervettä elämää. Valitettavasti en ole onnistunut löytämään kuvaa laivasta, tai lisää tietoa heidän matkoistaan. Joka kerta, kun menen Chileen, Vierailen hänen haudallaan Valparaíso’ssa! Se sijaitsee korkealla mäellä, josta näkyy Tyynelle Merelle. Heinrich ja Dorothea lepäävät Cementerio Disidentes’ssa, yhdessä englantilaisten ja saksalaisten merenkulkijoiden kanssa, jotka aikansa lakien mukaan eivät voineet tulla haudatuksi katoliseen hautausmaahan, koska ke olivat protestantteja.

Hänen iso-isoisänsä Wilhelm Helfmann meni naimisiin Minna Reimers’in kanssa. Wilhelm syntyi Mariampol’issa Liettuassa, muutti Königsberg’iin, jätti Euroopan ja asettui asumaan Valparaísoon, Chileen.

Hän oli Etelä Amerikan suurimman painotalon perustaja. Yhdessä poikiensa ja pojanpoikiensa kanssa, hän rakensi paino- ja julkaisuimperiumin. Synnytettyään 17 lasta, hänen vaimonsa jätti hänet, kun hänestä tuli kolmen muun lapsen isä taloudenhoitajansa kanssa!

Wilhelm’in taustassa on useita mystereitä: Oliko hänen äitinsä todella Marie Wachoswky? Huhut kertoivat, että biologinen isä ei ollut Helfmann, vaan Emmanuel Tartakower, syntyisin Brody’sta, Puolasta, josta tuli hänen opastajansa ja joka lähetti hänet oppimaan kirjapainotaitoa Königsbergiin, Saksaan. Wilhelm’in kaksi vanhinta lasta, Guillermo ja Minina Helfmann, viettivät vuoden Tartakower’eilla “oppimassa yksinkertaista elämää saksalaisessa taloudessa.” Valitettavasti on ollut erittäin vaikeaa saada mitään tietoa tästä sukuhaarasta Liettuassa tai Puolassa.

Seuraava palapeli on Carlos Helfmann, toinen poika. Sukutarujen mukaan, hän ei koskaan mennyt naimisiin, mutta hänellä oli tyttöystävä jonka tunnemme vain nimellä Marta O. Viisi vuotta sitten löysin Carlosin haudan, vuonna 2010 toisen kaiverruksen Marta Tupper Olivares. Löysin hänen nimensä MyHeritage’sta, mutta en vieläkään tiedä, miksi hänet on haudattu isosetäni viereen vaikka hän oli naimisissa toisen miehen kanssa.

Anneliese jakaa nämä vinkit aloitteleville sukututkijoille:

  • Älä odota sitä, että vanhempasi tai isovanhempasi ovat liian vanhoja muistamaan tai ovat poistuneet tästä maailmasta saadaksesi tietoja heidän elämästään.
  • Osoita kiinnostusta sukunimesi merkityksen selvittämiseksi, mikä saattaa paljastaa alkuperääsi. Etsi paikkoja, missä sukusi jäsenet ovat syntyneet. Et vain löydä jotakin suvustasi, vaan myös paikoista ja historiallisista ajoista, milloin he elivät.
  • Tapahtumat kuten luonnonkatastrofit, sodat, nälänhätä ja poliittinen kuohunta ovat saattaneet olla syynä muuttoon tai asettumiseen muualle. Minä yritän aina kuvitella, mitä tapahuti sukuni jäsenille kun Napoleon valloitti suurimman osan Eurooppaa, Tai kun ihmiset kuolivat koleraan tai muihin kamaliin tauteihin. Miksi esivanhempasi selviytyivät?  Mikä tekee sinusta vahvan?
  • Jaa sukusi tarina. Sukututkimus on päättymätön prosessi. Tulet jatkuvasti lisäämään nimiä ja uusia valokuvia ja löytämään sukusi historian rikkauden.
  • Ole huomaavainen ja piilota tarinat, jotka voivat loukata elossa olevia sukusi jäseniä. Pidä tiedot luottamuksellisina, älä erehdy pitämään suvun historian tutkimusta juorupalstana!

Piditkö Anneliese’n kertomuksesta? Kerro siitä alla olevissa kommenteissa.

Onko sinulla oma tarinasi jaettavaksi? Lähetä se stories@myheritage.com.