Poika nimeltä Emma? Suomen nimilakiehdotus

Poika nimeltä Emma? Suomen nimilakiehdotus

Kuvittele poikaa nimeltä Emma tai tyttöä nimeltä Joshua. Kuulostaako oudolta? Kuulostaako normaalilta? Suomessa nämä sukupuolineutraalit nimet voivat tulla todeksi.

Suomen nykyinen nimilaki vuodelta 1985 alkaa olla vanhentunut. Tähän asti laki kieltää naispuoliselta lapselta miehen nimen ja vastaavasti miespuoliselta lapselta naisen nimen. Uusi ehdotus voi muuttaa tämän säännön.

Suomen nimilakiehdotus

Joidenkin mielestä kiistanalaisen lain mukaan vanhemmat voisivat antaa lapselleen oman mielensä mukaisen nimen riippumatta lapsen sukupuolesta. Valittu nimi ei kuitenkaan saa olla loukkaava, sopimaton tai tuottaa haittaa lapselle.

Muillakin mailla on omia nimilakejaan: esimerkiksi Norjassa täytyy kysyä lupaa, jos haluaa muuttaa sukunimensä sellaiseksi, joka on käytössä korkeintaan 200 henkilöllä. Yhdysvalloissa monet osavaltiot vaativat, että nimen kirjaimet pitää löytyä standardinäppäimistön 26 kirjaimesta. Joten lapsen nimi voi olla Jose, mutta ei José. Joissain maissa tietyt nimet ovat kiellettyjä.

Mitä mieltä olet Suomen lakiehdotuksesta? Pitäisikö nimen ilmaista selkeästi, onko henkilö mies vai nainen vai pitäisikö olla pelivaraa? Onko sukupuussasi henkilöitä, joilla on toisen sukupuolen nimi?

Kerro mielipiteesi alla!

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

  • Soila

    2 elokuun, 2015

    Onhan Suomessakin ollut ja on nimiä, joita on annettu tytöille ja pojille: Kaino, Vieno, Rauni esimerkiksi. Onhan se muille selkeää, että tietää nimestä, onko toinen mies vai nainen. Nimiä kun tupataan antamaan sukupuolen mukaan.

    Yhdysvalloista voisi mainita nimen Robin. Sitä annetaan tytöille ja pojille, mutta itse miellän sen tytön nimeksi, kaiketi siksi että yksi tuntemani amerikkalainen nainen on nimeltään Robin.

    Kaikkeen tottuu, ja meillä Suomessa on totuttu siihen, että on selkeästi tyttöjen ja poikien nimet. Miksi sitä pitäisi muuttaa vain siksi, että jossakin maassa annetaan tyttöjen ja poikien nimiä ’sekaisin’. Jos laki muutetaan, niin sitten pitäisi asiakirjoihin merkitä esille, että onko mies vai nainen. Sukututkijoilla ja muillekin historian tutkijoilla lisääntyy tutkimustyö, kun pitää nimien, syntymäaikojen ja -paikkojen lisäksi tarkistaa myös, että onko tutkittava henkilö mies vai nainen.

    Tiettävästi sukulaisteni nimet ovat tai ovat olleet joko tyttöjen tai poikien nimiä eli nimistä voi päätellä, onko vainaja tai henkilö tyttö/nainen tai poika/mies. Ei ole tarvittu kovin selkeää sukupuolimerkintää. Sen sijaan tuttavilla ja puolitutuilla on ollut niminä Rauni, Vieno tai Kainokin.

    Minulla ei natsaa, että jos joku esittelee toisen henkilön: ”poikani Kaino ja Vieno”. Suomalaisittain tulee mieleen jotakin muutakin kuin vain nimet.

  • Pirjo Maritta Jokinen

    13 elokuun, 2015

    Miksi Onni olisi vain pojan nimi? Miksi naisen sukunimi voi olla vaikka Johansson?

    Miksi aina holhotaan ja ”laitostetaan”. Eikö se ole jokaisen oma asia haluaako naisena säilyttää nimensä Johanssonina tai ihan mitä vaan?

    Tuuli, Pyry, Ilo, Valo, Onni, Rauha, Toivo..

    Miksi lapsille pitäisi iskostaa vauvasta saakka joku sukupuoli-identiteetti kun vasta aikuisena selviää sopiiko se nimi vai ei? Ei lapsia saa ajatella etupäässä seksistisesti.

    Eikä pitäis lähtökohtaisesti koskaan siihenkään sortua, että ottaa kiusaamisen motiiviksi ”toimia oikein”. Alistuminen kiusaajien tahtoon, ilman että mitään on ehtinyt edes vielä tapahtua, on paranoidista hätävarjelun liioittelua ja kiihottamista.

    Lapsi voi olla elämän suurin Onni, olipa sitten tyttö, poika tai hermafordiitti. 🙂