5 vihjettä vanhojen dokumenttien suojelemiseksi ja tallentamiseksi

Kommentit

Ympäri kotiasi ajelehtivat arvokkaat dokumentit on liian helppo unohtaa. Valokuva-albumit keräävät pölyä, syntymätodistukset ja asiakirjat ovat tungettuina laatikoihin. Kaikki ne saattavat kadota, ellei niitä tallenneta ja suojella asianmukaisesti.

Olemme kirjoittaneet aikaisemmin perhehistoriatutkimuksen organisoinnin tärkeydestä ja dokumenttien skannaamisesta nettiin, mutta on myöskin tärkeää varmistaa, että alkuperäiset dokumentit säilyvät edelleen hyväkuntoisina historian lähteinä. Ne ovat suvulle arvokkaita perintökalleuksia, jotka pitäisi siirtää eteenpäin läpi sukupolvien, eikä tuhota.

Tässä viisi helppoa vihjettä vanhojen dokumenttien suojelemiseksi, tallentamiseksi ja sen varmistamiseksi, että suvun perintö jatkaa elämistään:

Käytä dokumenttisäilöjä (riippuen suojeltavien dokumenttien määrästä)
A4-kokoiset dokumenttisäilöt eivät maksa paljon ja antavat erinomaisen suojauksen. Monilla suojilla palonkestävyys on yli 30 minuttia ja ne suojaavat sekä kosteudelta, että suoran auringonvalon tuhoilta. Edullisuus riippuu siitä, kuinka monta dokumenttiä tai valokuvaa pitää tallentaa. Vihje: Käytä säilöä arvokkaimmille kohteille ja halvempia vaihtoehtoja lopuille.

Happovapaa paperi on ystäväsi
Älä koskaan käytä normaalia kopiopaperia valokuvien tallentamiseen, koska se aiheuttaa värien haalenemista. Onko sinulla tiukka budjetti? Aseta happovapaan paperin osto etusijalle  (kutsutaan myös arkistointikelpoiseksi). Ryhmittele yhteen useita kohteita samalle paperiarkille muistaen, että päämääränä on varmistaa, että käytetään kopiointiin paperia, jossa ei ole happoa eikä ligniiniä.

Luo täydellinen varastointiympäristö
Hanki kannellinen, muovinen säilytyslaatikko (niitä löytyy erikokoisina) ja varmista, että kansi on lähes ilmatiivis. Käytä happovapaata kartonkia koko laatikon vuoraamisksi (osta myöskin happovapaata teippiä). Lisää muutama suuri silica gel paketti (erotettuna dokumenteistä happovapaalla kartongilla) ja saat oman suojan, joka kestää melkein kaikki tilanteet. Vaihda silica gel paketit puolen- tai vuoden välein, riippuen paikallisesta kosteudesta. Uskokaa, mutta se on halvempaa kuin ostaa kokonaan happovapaita laatikoita!

Mapit ovat hienoja, mutta…
On tärkeää tallentaa niihin kohteet kunnolla. Tarkista, että kannet ovat muoviset ja lenkit tukevat. Käytä aina esilävistettyjä happovapaita polypropyleenitaskuja dokumenttien suojana, älä koskaan lävistä itse dokumenttia. Voit myös tehdä dokumenteistä omat versiot käyttämällä happovapaita polypropyleeniarkkeja. Säilytä mapit aina kyljellään jotta dokumenttien tai taskujen reijitys ei veny.

Säilytä dokumenttisi valvotuissa olosuhteissa. Varmista, että paikka on:
– pimeä
– ilman suuria lämpötilan tai kosteuden vaihteluita
– saavutettavissa hätätilanteissa
– älä koskaan säilytä dokumenttejä kellarissa, ullakolla tai eristämättömässä autotallissa (välttääksesi kosteuden ja lämpötilan vaihtelun aiheuttaman tuhon)

Pieni investointi suvun arvokkaisiin dokumentteihin auttaa säilyttämään ne tuleville sukupolville.

Onko sinulla vihjeitä dokumenttien säilytykseen ja suojeluun? Kerro meille niistä kommenteissa alla.

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin