Seuraa meitä

DNA Matching Nyt käytössä

Kommentit15

Toukokuun puolivälissä, me annoimme MyHeritage käyttäjille, jotka ovat teettäneet DNA testin, mahdollisuuden ladata DNA tiedot hyötyäkseen ilmaisesta DNA Matching ominaisuudesta, kun olimme saaneet sen valmiiksi. Meillä on ilo ilmoittaa että meidän DNA Matching teknologiamme on nyt valmis ja käytössä!

DNA Matching voi avata uusia innostavia tutkintasuuntia ja sallii sinun löytää ja yhdistyä sukulaisiin, joista et ehkä tiennyt mitään.

 

Kuten luvattu, meidän DNA Matching on täysin ilmainen ja ilmaisena pysyy niille jotka ovat jo ladanneet DNA testinsä tulokset. Jos olet teettänyt DNA testin (esimerkiksi Family Tree DNA, 23andMe tai Ancestry), tai sinulla on DNA testi tulokset joltain muulta perheen jäseneltä, etkä ole vielä ladannut niitä MyHeritageen, suosittelemme että nyt  lataat DNA datan nopeasti. Jos teet niin, saat silti vielä nauttia ilmaiseksi DNA Matchingistä  MyHeritage:ssä ikuisesti. Seuraa näitä helppoja ohjeita tuodaksesi DNA datan palvelusta jossa teetit testin ja ladataksesi sen MyHeritageen.

Uusi DNA Matching MyHeritagessa

Tässä on yleiskatsaus uudesta DNA Matching ominaisuudesta MyHeritagessa ja tietoa siitä kuinka se toimii. Tässä yleiskatsauksessa käytämme DNA terminologiaa, mikä voi kuulostaa vähän tekniseltä, mutta me yksinkertaistamme tämän mahdollisimman paljon.

Kaikki ihmiset jakavat 99.5 % DNA:staan yhteisesti ja vain jäljelle jäävä 0.5 % on geneettisesti erilaista ja se tekee ihmisistä erilaisia. Nämä erot on ilmaistu geneettisen informaation järjestyksessä nimeltä emäspari pitkin DNA-ketjua. Nykyinen DNA tekniikka joka hyödyntää sukututkimusta ei ole koko genomin täysi sekvenssi, joka sisältää yli 3 miljardia emäsparia, mutta pienempi näyte, joka lukee noin 700000 tiettyihin paikkoihin (yhden nukleotidin polymorfismien, tai SNP), genomissa, joiden tiedetään olevan erittäin vaihtelevia ja osana poikkeavasta 0,5 %. Tämä pätee nykyisiin autosomal DNA testeihin, jotka ovat yleisimmät saatavilla olevat testit markkinoilla tällä hetkellä. DNA-testien sukututkimusta kauppaavat yritykset ovat kehittäneet erilaisia siruja jotka kaikki lukevat, hieman erilasta joukkoa noin 700000 SNPtä . MyHeritage on luonut sekä hienosäätänyt kykyä lukea DNA data tiedostoja, jotka sinä voit tuoda kaikilta päätuottajilta ja tuoda ne samaan tuttuun paikkaan, prosessi joka on nimeltään imputatio. Kiitos tämän yhteensopivuuden — joka on saavuttanut erittäin suuren tarkkuuden—MyHeritage voi, esimerkiksi, onnistuneesti yhdistää Ancestry käyttäjän DNAn (hyödyntäen uusinta version 2 sirua) 23andMe käyttäjän DNAn kanssa hyödyntäen 23andMe’n nykyistä sirua, joka on heidän versio 4. Me voimme myös yhdistää jommankumman noista mihin tahansa Family Tree DNA asiakkaaseen, tai yhdistää asiakkaan,  joka on käyttänyt aiempaa versiota noista siruista. Tämä antaa MyHeritage’n DNA Matching:ille ainutlaatuisen edun: se sallii kenen tahansa,  joka testautti noissa muissa palveluissa, ladata DNA data MyHeritageen ilmaiseksi ja saada ainutlaatuisia osumia joita hän ei olisi saanut niiden palvelujen kautta joissa hän testautti DNA:nsa, tai potentiaalisesti missä tahansa muualla. Tämä ei tarkoita, että MyHeritage saa enemmän tai parempia osumia kuin muut palvelut—, mutta se takaa että käyttäjät saavat lisäarvoa ilmaisista osumista palvelussa MyHeritage, koska he saavat osumia, joita he eivät voi saada muualta, mistään hinnasta. MyHeritagen 190 miljoonasta jo saatavilla olevista DNA osumista n. 61 % on osumia muihin toimittajiin, joten jo monia mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia osumia on nähtävillä ja paljon uusia löytyy kunhan uusi palvelu kasvattaa suosiotaan.

DNA Matching vertaa kaikkien yksilöiden DNA dataa MyHeritageen ladanneiden kanssa. Sen tarkoitus on löytää osumia perustuen yhteiseen DNA:han. Sinun DNA osumat ovat ihmisiä, jotka ovat sukua sinulle erittäin todennäköisesti (läheltä tai kaukaa) koska teidän DNA:n välillä on merkittäviä samankaltaisuuksia. Jos kahdella ihmisellä on sama esi-isä, heillä voi olla joitakin identtisiä DNA: ta,  jotka he perivät esi-isiltä ja se DNA on heille yhteistä ja voi paljastaa heidän sukulaisuutensa. Esimerkiksi, jos sinä ja sinun osuma jaatte 50 % DNA:stanne, teillä luultavasti on vanhempi/lapsi suhde, tai voitte olla täysiä sisaruksia. Voi olla, ettei se tule yllätyksenä jos tarkoituksella testasit itsesi ja vanhempasi, mutta voi olla elämän muuttava positiivinen kokemus jos olit adoptoitu ja etsit biologisia vanhempiasi ja sinä yllättäen saat 50 % osuman. Samoin, DNA voi löytää serkkusi, pikku serkkusi, ja jopa 4nnen polven serkkusi tai kaukaisemman ja DNA:n piirteet jotka teitä yhdistää voivat paljastaa perheenyhteyden luonteen.

DNA Osumien katselu

MyHeritage näyttää osumat uudella sivulla jonka nimi on DNA Osumat, Löydöt välilehdessä. Tämä sivu listaa kaikki DNA Osumat, lajiteltuna jaetun DNA:n mukaan, eli lähimmät sukulaiset on listattu ensin. Sivu listaa parhaat 500 osumaa. Pidä mielessä, että DNA Osumat listattuna alimpana listalla jakaa erittäin vähän tai ei ollenkaan samaa DNA:ta kanssasi ja voi olla tulosta ennemmin identiteetistä aseman kuin identiteetistä perinnän mukaan. Tämä on tekninen tapa sanoa että nämä ovat valheellisesti positiivisia ja DNA minkä he jakavat kanssasi ovat sattuman tulosta. Aloittaen 3.sta serkusta eteenpäin, sinun tulisi ottaa DNA osumat suurennuslasin alle ja etsiä lisä palasia tietoa ja merkkejä löytyykö perhesidettä (kuten sama sukunimi tai maantieteellinen asuin paikka sinun ja hänen puunsa välillä).

Jokaiselle osumalle listalla, sivu näyttää perustiedot henkilöstä joka sopii DNA:hasi, mahdolliset sukulaisuudet sinun ja tämän henkilön välillä DNA ominaisuuksien mukaan, informaatiota DNA osuman laadusta ja sukupuun yksityiskohtia jos omasi täsmää hänen puuhunsa.

Jos hallinnoit useita DNA-testejä (sen seurauksena että latasit omasi lisäksi sukulaistesi DNA dataa), sinun pitää ensin valita kenen DNA Osumia katselet. Avaa the pudotusvalikko valitaksesi minkä DNA testin osumia katsella, yhtä kerrallaan.

Tässä on lyhyt selitys tiedoista joita joka osuma tarjoaa:

Mahdolliset sukulaisuudet

Jokaista DNA osumaa, jonka sivu listaa mahdolliseksi sukulaisuudeksi, DNAn osoittamana sinun ja henkilön välille, kuten serkun tai pikkuserkun. Joskus on vaikea hahmottaa näitä suhteita; monet käyttäjät eivät tiedä, mitä pikkupikkuserkulla tarkoitetaan. Tarjoamme sinulle kätevän sukulaisuuden auttaja ikkunan (klikkaa kysymysmerkki ikonia), joka näyttää, mitä sukulaisuudet tarkoittavat. Jos useampi kuin yksi suhde on mahdollinen, eri mahdollisuuksia on korostettu ikkunassa.

Kun DNA piirteet voivat osoittaa useita mahdollisia yhteyksiä sinun ja sinun DNA osumsi välillä, MyHeritage käyttää hyväkseen genealogista metadataa, joka löytyy puustasi tai osumasi puusta, sulkeakseen pois yhteydet jotka eivät ole mahdollisia. Esimerkiksi, jos olet 22-vuotias ja yhteys osumasta sinuun, DNA:n mukaan, on sisar-puoli, isoisä tai lapsenlapsi, me jätämme pois isoisän koska olet liian nuori ollaksesi kenenkään isoisä. Jätämme pois myös sisarus-puolen jos hän syntyi 80 vuotta ennen sinua. Eli tässä kyseisessä esimerkissä suosittelemme osumaa isoisäksesi. Tai jos hän olisi nainen, suosittelisimme osumalle yhteyttä ”isoäiti”. Me jätämme pois mahdottomat yhteydet, mutta sukulaisuuden auttaja ikkuna näyttää aina—varmuuden vuoksi —kaikki mahdollisuudet DNA mukaan, siltä varalta, että jossain puussa on virheellistä tietoa.

DNA osuman laatu

Tämä osio näyttää kolme arvoa joka osumalle, jotka voivat antaa tietoa geneettisestä yhteydestäsi DNA osumasi kanssa. Ne ovat Jaettu DNA, Jaetut segmentit ja Pisimmät segmentit.

Ne ovat selitettynä kuvassa alapuolella, jonka näet klikkaamalla kysymysmerkki ikonia termin ”DNA osuman laatu.” vieressä


Yhteydenottaminen muihin käyttäjiin
Pääasia minkä voit tehdä on ottaa yhteyttä DNA Matcheisi, esim. Ottamalla yhteys ihmisiin jotka vaikuttavat mielenkiintoisilta yhteyksiltä. Me suosittelemme että teet niin, ja vaihdat informaatiota siitä kuinka te voitte olla sukua toisillenne. Jos sinun DNA Match on MyHeritage jäsen, voit ottaa yhteyttä henkilöön MyHeritagen kautta (hänen email osoitteensa ei näy sinulle). Toisaalta, jos sinun DNA osumasi on sukupuu henkilö jonka DNA:n on joku toinen MyHeritagen jäsen ladannut, voit ottaa yhteyttä tähän henkilöön, tai DNA-manageriin. Joskus saat mahdollisuuden ottaa yhteyttä joko henkilöön kehen sait osuman tai henkilöön joka hallinnoi heidän DNA:taan. Tämä vaihtoehto on hyödyllinen kun DNA kuuluu kuolleelle henkilölle ja DNA:ta hallinnoi hänen sukulaisensa. Tai jos ihminen, johon yrität saada yhteyttä ei vastaa. Useampi vaihtoehto ottaa yhteyttä, lisää mahdollisuuksiasi saada onnistunut yhteydenotto.
Sukupuun yksityiskohtien katselu
MyHeritagen voima tulee sen sukupuista. Tällä hetkellä MyHeritagessa on yli 35 miljoonaa sukupuuta, sisältäen enemmän kuin 2 miljardia ihmistä maapallon joka maasta. Tämä tarkoittaa sitä että kun saat DNA osuman MyHeritagessa, heillä on melkein aina sukupuu johon he liittyvät (todennäköisyys yli 95 %), ja voit tarkastella sitä sukupuuta ymmärtääksesi paremmin, liittyvätkö he todella sinuun ja yrittää selvittää sukulaisuuden tarkka polku. Tämä on ainutlaatuinen etu MyHeritagen DNA osumissa. Kiitos tämän edun, sukupuiden katselu on myös tärkeää puuhaa, jonka voit tehdä DNA osumissa. MyHeritage sallii sinun katsovan minkä tahansa DNA osumiesi sukupuita. Puut yksityisillä sivustoilla eivät ole nähtävillä, mutta siinäkin tapauksessa, useimmissa tapauksissa voit pyytää pääsyä sivustolle sen hallitsijalta. Kun katselet toista puuta, informaatio elävistä ihmisistä on piilotettu sinulta, yksityisyyden suojaamiseksi, paitsiettä sinun DNA osumasi näkyy puussa, antaen sinulle kontekstin.
Esimerkiksi, voit saada DNA osuman joka on joku nimeltä Johnny Dawson Englannista. Et aiemmin tiennyt Johnnystä, mutta MyHeritage raportoi että sinä ja Johnny olette mahdollisesti 3.sia serkkuja (tarkoittaen että teillä on yhteinen a iso- iso- isovanhempi). Katsot hänen sukupuutaan (jota hallinnoi hänen tätinsä Sarah) ja huomaat, että teillä on tosiaan sama iso- iso- isoisä, Sir Richard Lewis, jonka tunnistat omasta puustasi, ja olette todella 3.sia serkkuja. Sinä voit ottaa yhteyttä Johnnyyn saadaksesi lisää tietoa yhteisestä esi-isästänne, ja ilahduttaa häntä omilla tiedoillasi perheestä.
Jos puusi ja DNA osumasi puulla on Smart Matches (yksilöitä MyHeritagen mukaan jotka ovat samoja, perustuen sukupuu datan yhteensovittamiseen), tästä on maininta DNA sivuillasi. Tällaiset DNA osumat ovat mielenkiintoisia katsoa koska on mahdollista että DNA tarjoaa nyt sukulaisuuksia, joita on aiemmin spekuloitu sukupuissa nimien ja päiväyksien mukaan. Lähitulevaisuudessa, näytämme myös jaetut sukunimet ja paikat, jotka sinun puullasi ja DNA osumasi puulla ovat yhteisiä. Eli jos esi-isäsi tulivat Meksikosta ja saat DNA Osuman Venäjältä, mikä aiemmin näytti yhdentekevältä, mutta hänen esi-isänsä lähtivät myös Meksikosta, yhteys Meksikoon on korostettu, jotta huomaisit tarkistaa sen ja välttyisit mielenkiintoisen osuman menetykseltä.
DNA osumiin pääsy
DNA osumiin pääsy ja katselu Löydöt välilehdellä.

Tämä sivu listaa sinut (tai henkilölle kenen DNAta sinä hallinnoit) ylimpänä, jota seuraa kaikki DNA osumat, lajiteltuna jaetun DNAn määrän mukaan:

DNA Matches (click to zoom)

DNA Asetukset

DNA Osumien saaminen uusien löytöjen tekemiseksi on pääetu niille jotka ovat kiinnostuneet lataamaan heidän DNA dataansa MyHeritageen. Jos, kuitenkaan, et halua ihmisten tulevan yhteensovitettavaksi DNAsi kanssa, voit sulkea DNA osumat muuttamalla asetuksia: Asetukset > Yksityisyyteni. DNA-etuoikeuteni valinnassa, jos poistat rastin ”Salli DNA-mätsäys MyHeritagessa ”, muut eivät voi enää saada osumia sinun DNA dataasi. Sulkemalla tämän asetuksen, et saa ilmoituksia DNA osumista. Vain DNA datan ladannut henkilö voi kontrolloida DNA osumien yksityisasetuksia.

Email tiedoitus

Jos olet ladannut DNA dataa MyHeritageen, saat aika ajoin sähköpostia parhaista DNA osumista jotka löysimme sinulle. Välttääksemme aikasi tuhlaamisen, sähköposti ei sisällä epäiltyjä vääriä osumia. Mukaan sähköpostiin pääsee vain osumia, joilla on tarpeeksi korkea jaettu DNA. Jos hallinnoit useampia DNA testejä usealta ihmiseltä, me lähetämme sinulle yhden yhteisen viestin jossa on parhaat DNA Osumat jokaiselle DNA testille jota hallinnoit, välttääksemme tukkimasta postilaatikkoasi.

DNAn siirtäminen toiselle henkilölle

Jos huomaat ladanneesi DNA tiedot väärään sukupuu profiiliin, älä poista sitä. Saat pian mahdollisuuden siirtää DNA dataa henkilöltä puussa ja uudelleen asettaa sen toiselle henkilölle.

Yhteenveto

Kiitämme kaikkia teitä jotka olette ladanneet DNA dataa MyHeritageen kärsivällisyydestä kun rakensimme valmiiksi tämän piirteen. Se on nyt valmis ja me toivomme että nautit tulostesi läpikäymisestä ja löydät uutta informaatiota rikastuttamaan sukusi historiaa. Muista että valtava määrä DNA testejä lisätään MyHeritageen jatkuvasti, joten vaikket löytänyt hyviä osumia nyt, saat varmasti parempia osumia tulevaisuudessa. Nytkään emme ole vielä prosessoineet DNA dataa 4,000 jäseneltä, jotka latasivat tiedot kuluneella viikolla, ja nuo DNA testit yhteensovitetaan muiden kanssa muutaman päivän kuluessa.

Meidän DNA Matching on vielä beta vaiheessa ja luultavasti siinä tulee olemaan virheitä ja korjattavia kohteita. Olkaa hyvä ja ilmoittakaa niistä meille. Me työskentelemme kellon ympäri korjataksemme kaikki viat, parantaaksemme DNA osumia, ja lisätäksemme jännittäviä uusia ominaisuuksia. Esimerkiksi, työstämme hämmästyttävää kansallisuusraporttia (amazing ethnicity report) ,joka lisätään nettisivuille pian, ja se tulee olemaan ilmainen kaikille DNA dataa meille jo ladanneille, tai niille jotka lataavat DNA dataa meille juuri nyt. Jos olet tutkituttanut DNAsi etkä ole ladannut sitä MyHeritageen vielä, seuraa helppoja ohjeita lataa DNA data nyt. Monia innostavia DNAhan littyviä ominaisuuksia on tulossa MyHeritageen hyvin pian.

Kuulemme mielellämme onnistuneista tarinoita löydetyistä sukulaisista DNA osumien avulla MyHeritagessa, samoin kuin muuta palautetta jota sinulla on tuotteesta. Ole hyvä ja lähetä kommentit suoraan support@myheritage.com.

Nauti!

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin

 • pirjo katajisto


  26 syyskuun, 2016

  tovotaan että löytyy jotain

 • Heikki Vähä


  10 lokakuun, 2016

  Miten voin lisätä oman DNA haploryhmän tänne my heritageen

  • annikka


   9 marraskuun, 2016

   Hei Heikki,
   Valitettavasti DNA:n haploryhmälle ei ole vielä omaa kenttää, mutta se on suunnitelmissa.
   Terveisin
   Annikka

 • osmo pakarinen


  10 lokakuun, 2016

  näyttää aika moni mutkaiselta-kannattaako tähän lähteä mukaan kun täysi noviisi-ja mitä tällainen maksaa?

  • annikka


   9 marraskuun, 2016

   Hei Osmo,
   Ei ole kovin monimutkaista, tässä ohjeet, jos jo olet MyHeritage-jäsen:
   – Siirry perhesivustolla omaan profiliisi.
   – Sivustojäsenyyksien alapuolelta löydät linkin DNA Uusi.
   – Klikkaamalla sitä saat selkeät ohjeet, kuinka toimia.
   – Siellä voit myös halutessasi tilata uusia näytepakkauksia.
   – Ohjeet löytyvät myös blogista http://blog.myheritage.fi/2016/08/myheritage-lisaa-ilmaisen-ominaisuuden-dna-matching/
   Ellet vielä ole jäsen, voit tilata DNA-pakkauksen täältä: https://www.myheritage.fi/dna/
   Terveisin Annikka
   Terveisin Annikka

 • Matti Tuovinen


  10 lokakuun, 2016

  Minä teetätin DNA-testin isäni ja minun välillä vuonna 2012 syksyllä.
  Minua kiinnostaisi laittaa tulokset tuohon uuteen ominaisuuteen sukupuussani, mutta en taida sitä osata. Jos saisin tarkemmat ohjeet suomeksi. Kiitos.

  • annikka


   9 marraskuun, 2016

   Hei Matti,
   Jos olet MyHeritage käyttäjä siirry perhesivustolla omaan profiliisi.
   – Sivustojäsenyyksien alapuolelta löydät linkin DNA Uusi.
   – Klikkaamalla sitä saat selkeät ohjeet, kuinka toimia.
   – Siellä voit myös halutessasi tilata uusia näytepakkauksia.
   – Ohjeet löytyvät myös blogista http://blog.myheritage.fi/2016/08/myheritage-lisaa-ilmaisen-ominaisuuden-dna-matching/
   Terveisin Annikka

 • Rita


  11 lokakuun, 2016

  Hei !

  Ihan ei nyt auennut minulle mistä tämän toiminnon saa käyttöön. Minulta on kyllä otettu dna-testi.
  Voisiko joku ystävällisesti auttaa Mummoa.

  • annikka


   9 marraskuun, 2016

   Hei Rita,
   Jos olet MyHeritage käyttäjä siirry perhesivustolla omaan profiliisi.
   – Sivustojäsenyyksien alapuolelta löydät linkin DNA Uusi.
   – Klikkaamalla sitä saat selkeät ohjeet, kuinka toimia.
   – Siellä voit myös halutessasi tilata uusia näytepakkauksia.
   – Ohjeet löytyvät myös blogista http://blog.myheritage.fi/2016/08/myheritage-lisaa-ilmaisen-ominaisuuden-dna-matching/
   Terveisin Annikka

 • Maritta Österholm


  30 lokakuun, 2016

  Hei!

  Haluaisin aloittaa tässä MyHeritage:ssa, mutta en tiedä mitä pitää ensimmäiseksi tehdä? olisin myös kiinnostunut DNA-testistä/testeistä. Voisitteko neuvoa, että pääsen alkuun.
  Kiitos

  • annikka


   8 marraskuun, 2016

   Hei Maritta,
   Anteeksi vastauksen viipyminen ja yritänkin nyt auttaa. Sinun kannattaa mennä MyHeritage-sivustolle, jossa voit rekisteröityä käyttäjäksi. Ohjelma kysyy sinun, vanhempiesi ja isovanhempiesi tietoja ja siitä se puun rakentaminen alkaakin. Sinulle luodaan oma yksityinen sivusto, jolla olevalta välilehdeltä pääset myös tarkastelemaan tarjolla olevia DNA-testejä. Terveisin Annikka

 • Olavi Nykänen


  3 lokakuun, 2017

  Teetin oman ja vaimoni MyH DNA-testit, en saa ladattua niitä! Onko esteenä että en hinnan takia ole maksanut sukututkimus sovelluksia tänä vuonna. Paisui ja muuttui sen verran kalliiksi! Lisäksi en ymmärrä miten nuo MyHeritage, Geni ja Family Tree kytkeytyvät toisiinsa?

  • annikka


   5 lokakuun, 2017

   Sinun on varmaan parasta kysyä tätä asiaa asiakastuesta: support@myheritage.com. Saitko sähköpostiin viestin testien valmistuttua? Siinä olisi pitänyt olla linkki myös testituloksiin. Terveisin Annikka

 • arja hautamäki


  4 syyskuun, 2018

  jos lukema on 2,2 (162cM )
  12
  29,9 Cm
  niin mitenkä läheisestä sukulaisesta on kyse?
  en ymmärrä näitä lukuja vaikka kuinka pähkään.
  ( löysin tuntemattoman isoisäni yhteneväisen dna:n eli aivan loistava juttu, nyt pitäisi löytää tämän linkin kautta isoisän hauta. )

  • Eve


   16 syyskuun, 2018

   Kun lukema on 2.2 %, on kyseessä korkealaatuinen DNA-osuma eli toisin sanoen, nämä ovat ihmisiä, joiden kanssa voi suhteellisen helposti selvittää yhteiset esi-isät. Yli 2 % osumien sukulaiset ovat:
   1. Välitön perhe – Vähintään 20%
   2. Ensimmäinen serkku – vähintään 7%
   3. Toinen serkku – vähintään 2,8%
   Näette kätevän sukulaisuussuhdetaulukon klikkaamalla kysymysmerkki ikonia sukulaisuussuhdelauseen vierestä, joka näyttää, mitä sukulaisuudet tarkoittavat. Jos useampi kuin yksi suhde on mahdollinen, eri mahdollisuuksia on korostettu värillä.