Heimon etsintä: Takaisin Papua Uusi Guineasta

Kommentit

Olemme saattaneet päätökseen  Heimon etsintä tutkimusmatkamme Papua Uusi Guineaan, missä meillä oli uskomaton kokemus dokumentoidessamme etäisten heimojen ihmisten sukuhistorioita joiden kertomukset ovat vaarassa kadota ikuisesti.

Menimme viiden eri heimon luokse Papua Uusi Guinean maaseudun eri alueilla, missä elimme ja työskentelimme paikallisten perheiden kanssa tallettaaksemme heidän yksilöllisen historiansa tuleville sukupolville.

Tämä matka oli toinen tutkimusmatka Heimon etsintä projektissamme. Lue lisää maailmanlaajuisesta aloitteestamme  Heimon etsintä sivustoltamme. (Tirbal Quest website)

Papua Uusi Guinea on eräs kulttuuriltaan eristyneimmistä paikoista planetallamme. Seitsemän miljoonaa ihmistä on levittäytynyt 460 000 neliökilometrin alueelle, heimot ovat eristäytyneet toisistaan metsien, jokien ja vuorien erottamina.

Papua Uusi Guinea on säilynyt kauan eristäytyneenä muusta maailmasta; monet heimoista eivät olleet yhteydessä ulkomaailmaan ennen 1970 lukua. Tämän seurauksena monet erilaiset paikalliset traditiot ovat muinaisia ja täysin luonteenomaisia  alkuperäisalueelleen. Meillä oli harvinaislaatuinen tilaisuus saada vierailun kohteina olevien eri klaanien  traditioista, legendoista ja sukutietämyksestä näkymä sisältäpäin.

Papua Uusi Guinea on yli 800 eri heimon koti ja jokainen yhteisö puhuu omaa kieltään ja heillä on omat tapansa.

Vierailemamme yhteisöt kunnioittivat meitä toivottamalla meidät lämpimästi tervetulleeksi. Minne tahansa me menimme, meitä kohdeltiin tärkeinä vieraina,.

Kaikki yhteisöt, joissa vierailimme Papua Uusi Guineassa arvostivat suvun historiaa ja olivat haltioissaan heidän perimätietonsa dokumentoimisesta. Monilla on yhtäläiset säännöt liittyen aleneviin sukupolviin koskien avioliittoa ja perintöä. Tästä syystä suvun historian dokumentointi on heille arvokkainta. Lisäksi heidän perintönsä täsmällisillä sukupuilla todistaminen on tarpeellista heidän maaoikeuksiensa hankkimiseksi Papua Uusi Guinean hallitukselta ja viime kädessä taata heidän yhteisöjensä  taloudellinen säilyminen.

Vaikka se vaati joskus runsaasti kovaa työtä ja huolellista sukututkimuskartoitusta saada järkeä monimutkaisiin sukulaissuhteisiin klaanin jäsenten välille, me onnistuimme rakentamaan heidän sukupuunsa ja dokumentoimaan heidän sukunsa historian sillä tarkkuudella kuin kykenimme.

Yhteisö, joissa vierailimme pitivät sukua ja perintöä suuressa arvossa, heijastuen moniin mielenkiintoisiin perimys- ja sukupolvisääntöihin joista kuulimme. Esimerkiksi lapsia usein adoptoitiin jokseenkin saumattomasti perheiden välillä. Adoptiovanhemmat yksinkertaisesti ottivat huostaansa adoptiolapsen käymättä läpi virallisia laillisia kanavia ja lapsesta tuli perheen täysivaltainen jäsen. Adoption syyt vaihtelivat, mutta ne juonsivat  juurensa toiveesta tehdä hyvää joko biologiselle perheelle, adoptioperheelle tai lapselle itselleen. Jos biologinen perhe oli kärsinyt sarjasta tragedioita — kuten usean lapsen menetyksestä — silloin toinen perhe saattaa ottaa huostaansa heidän lapsensa tehdäkseen hänelle ”uuden sukuperän” ja turvallisemman ja lupaavamman tulevaisuuden. Jos nuori pari ei kyennyt saamaan lasta, yksi heidän sisaruksistaan saattoi antaa parille oman lapsensa, että hekin voisivat jatkaa sukulinjaansa.

Bonnie, eräs Karim heimon vanhimmista, jonka sukuhistoria dokumentoitiin, kertoi meille ensimmäisen lapsensa Raphael’in adoptiosta. Adoptio tapahtui, kun Bonnie oli nuori naimaton mies. Raphael’in vanhemmat olivat veloissa, eivätkä kyenneet huolehtimaan hänestä, niinpä Bonnie otti hänet huostaansa kasvattaakseen häntä omanaan. Kun Bonnie ja hänen vaimonsa Joane avioituivat, he jatkoivat Raphaelin kasvatusta, mutta he eivät voineet saada omaa lasta. Nähdessään kuinka surulliseksi tämä teki heidät, Bonnien sisar antoi nuorelle parille tyttärensä parin toiseksi lapseksi.


Heimon etsintä projekti ja vierailumme Papua Uusi Guineaan on vastikään näytetty Channel 10 uutisissa (Israel). Reportteri Itay Vered osallistui  MyHeritagen tiimiin Papua Uusi Guineassa ja seurasi meitä kun dokumentoimme kaukaisten heimojen kulttuureja ja traditioita.
Katso videon osa 1 (Hepreaksi englanninkielisellä tekstityksellä) nähdäksesi tiimimme kovassa työssä, välttelemässä krokotiilejä, maistelemassa mielenkiintoisia paikallisia herkkuja ja sitoutumassa Papua Uusi Guinean maaseudun ihmisiin.
Osa 2 (Hepreaksi englanninkielisellä tekstityksellä) antaa syvemmän kuvan Owolka heimon päivittäisestä elämästä, rituaaleista ja juhlista.
Muutama viikko alkuperäisen vierailun jälkeen palasimme Papua Uusi Guineaan mukanamme tusinoittain lahjoja perheiden painetuista sukupuista ja perheiden valokuvista.
Alla olevassa kuvassa voit nähdä muutaman vierailumme kohteina olleiden ihmisten innostuksen, kun esittelimme heille heidän sukupuustaan kaavion MyHeritage Sun Chart.

Kuvan toimitti: Anat Skili (http://anatskili.blogspot.com)

Jotkut perheet eivät olleet koskaan omistaneet painettua perhekuvaa ja olivat hyvin innostuneita leveilemään niillä — mukaan lukien lapset!

 

 

Nämä olivat historian kriittiset hetket, kun monet heimokansojen traditioista ovat vaarassa kadota. Kun modernisaatio alkaa tunkea sisään, nuoremmat sukupolvet alkavat katsella länteen, omaksumalla modernit elämäntyylit ja hylkäämällä esivanhempiensa  traditiot. Vahva suvun painotus ylittää verisukulaisuudet Papua Uusi Guinean maaseudulla ja osana Heimon etsintä projektia vierailemiemme yhteisöiden monet ihmiset ottivat  meidät vastaan kunnioitettuina kuten sukulaiset.

Odotamme jakavamme kanssanne myöhemmin lisää Heimon etsintä sisältöä. Papua Uusi Guinean materiaalit lisätään pian  Heimon etsintä sivustolle, (Tirbal Quest website) aikaisemmin dokumentoidun Namibia tutkimusmatkan sukuhistorioiden kanssa. Pysy kuulolla kun saamme valmiiksi seuraavan kappaleen Heimon etsintää!

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin