Joulukortin historiaa

Kommentit

Joulukortin kotimaa on Englanti.Ensimmäinen tunnettu joulukortti painettiin Lontoossa vuonna 1843,ja siitä otettiin noin tuhannen kappaleen painos.

Joulukortin ajankohta ei ole sattuma.Kolme vuotta aiemmin oli painettu ensimmäinen postimerkki.Kun lisäksi rautatiet olivat uudistaneet Euroopan postikulun,oli aika kypsynyt postin välittäminen joulutervehdysten välittämiselle.

Maailman ensimmäinen postimerkki Musta Penny vuodelta 1840
Maailman ensimmäinen postimerkki Musta Penny vuodelta 1840

Ensimmäiset joulukortit piirsi taiteiljia John Calcott Horsley.Alkuperäinen kortti oli väritön,mutta jokainen myytävä väritettiin käsin.Ensimmäinen joulukortti kuvasi joulua viettävää perhettä.Kortin keskustassa iloinen seurue istuu pöydän ääressä.Kaikilla,lapsillakin,on käsissään viinilasi ja yksi miehistä kaataa viiniä karahvista.Sittemmin kortti herätti närkästystä raittiuspiireissä.

Joulukortti täydentää joululahjoja ja jouluvierailuja.Haluttiin muistaa myös niitä ystäviä ja sukulaisia,joille ei lähetetty lahjaa tai joita ei käyty henkilökohtaisesti tervehtimässä.Aluksi joulukortit usein olivatkin käyntikortin kokoisia.

Rudolf Koivun joulukortti
Rudolf Koivun joulukortti

Vanhin Suomessa lähetetty kortti tunnetaan vuodelta 1871.Joulukorttien kuva-aiheet ovat vaihdelleet suuresti eri aikoina ja eri maissa.Niissä on esitetty sekä joulun sanomaan liittyviä uskonnollisia aiheita,että maallisia joulutapoja kuten edellä mainituissa vanhimmissa korteissa.Enkeli aiheet ovat olleet suosittuja,mutta korteissa on kuvattu myös symboleihin kuuluvia runsaudensarvia,nais hahmoja ja jopa pilailuaiheita.Suosittu joulukortti aihe oli myös talvi.

Hyvän joulun toivotus
Hyvän joulun toivotus

.Joulukorttin liittyy kaksi viestiä:toisaalta lyhyt sanainen tervehdys,joka kertoo,että henkilö jota ehkä emme ole aikoihin tavanneet,ei ole unohtanut meitä,ja toisaalta kuva,joka kertoo niistä arvoista,jota kortin tuottaja,markkinoija ja lähettäjä liittävät jouluun.

Hugo Vartiaisen maalaama joulukortti
Hugo Vartiaisen maalaama joulukortti

Tallenna

Tallenna

Tägit: ,

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin