MyHeritage-vapaaehtoisen, Roy van der Windtin, haastattelu

MyHeritage-vapaaehtoisen, Roy van der Windtin, haastattelu

Roy van der Windt, 31, on MyHeritage-käyttäjä Zeistista Hollannista. Hän on käyttänyt MyHeritagea vuodesta 2010 mutta vuonna 2016 hänestä tuli vapaaehtoinen kääntäjä MyHeritageen. Hän auttaa meitä palvelemaan paremmin hollantilaisia käyttäjiä.

Siitä lähtien kun MyHeritage-yhteisö Q&A lanseerattiin huhtikuussa 2016, Roy on ollut sen erittäin aktiivinen jäsen. Forumilla käyttäjät eri puolilta maailmaa voivat tehdä yhteistyötä ja auttaa toisiaan tavanomaisten sukututkimusongelmien kanssa. Niitä voivat olla esim. sukuun kuuluvien löytäminen tai historiallisten dokumenttien kääntäminen. Roy auttaa monia MyHeritage-jäseniä ratkaisemaan sukututkimusongelmia.

1. Olet hyvin aktiivinen MyHeritage-yhteisössä ja autat monia muita vastaamalla heidän kysymyksiinsä. Mikä sinua motivoi?

Mielestäni on tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus saada vastauksia kysymyksiinsä ja päästä yhteyteen sukulaisten kanssa. On paljon ihmisiä, joilla ei ole kokemusta tai resursseja edistyä tutkimuksessaan. Minusta on kiva puuttua asiaan, saan tyydytystä onnistuessani auttamaan heitä! Viime aikoina yhä useammat ihmiset ovat alkaneet hyödyntää MyHeritage-yhteisöä. Viime kuukausina olen aktiivisesti auttanut ihmisiä pääsemään yli heidän iskettyään päänsä seinään. Useimmissa tapauksissa on auttanut syntymä-, avioliitto- tai kuolinpäivän löytäminen yhteyksiin uusien sukulaisten kanssa. Tavallisesti ihmiset ovat hyvin kiitollisia. Saan siitä suurta tyydytystä!

2. Voitko kertoa meille merkittävästä löydöstä tai jostain asiasta, jossa olet auttanut MyHeritage-yhteisössä?

Suku ja se, että voi olla yhteydessä sukulaisten kanssa on tärkeintä. Minusta on kiva, kun voin kertoa, että olen viime kuukausien aikana voinut jäljittää ja yhdistää joitakin MyHeritage-jäseniä sukulaistensa kanssa! Tein äskettäin erityisen löydön eräälle naiselle Australiasta. Hän etsi isänsä puolen sukulaisiaan ja velipuoltaan. Yhdistin hänet onnistuneesti yhteen serkkuun, joka auttoi kertomalla osan perheen tarinasta. Onnistuin myös jäljittämään hänen velipuolensa, joka oli aina ihmetellyt mitä toiselle osalle perhettä oli tapahtunut. Kävi ilmi, että myös hänen perheensä asui Australiassa.

Toinen tuore onnistuminen on erään USA:ssa asuvan naisen tarina. Hän oli etsimässä biologista isäänsä Hollannista. Surullista kyllä, hänen isänsä oli kuollut joku aika sitten, mutta hän sai kaksi velipuolta, joiden kanssa hän on jo ollut yhteydessä ja jotka ovat pystyneet kertomaan hänelle kaiken hänen isästään.

3. Miksi suosittelisit MyHeritage-yhteisöä muille?

MyHeritage-yhteisön kautta saavutat koko maailman. Ei väliä haluatko kääntää tietyn dokumentin tai etsiä tietoja ulkomailla eläneistä esivanhemmistasi, aina löytyy innokkaita sukututkijoita, jotka haluavat auttaa. Koko idea yhteisön takana on tukea toinen toistaan!

4. Millaisia reaktioita on tullut ihmisiltä, joita olet auttanut MyHeritage-yhteisössä?

Ihmiset ovat usein hyvin kiitollisia. Monet kohtaamani ongelmat ovat vaivanneet ihmisiä pitkään. Jos ne pystytään ratkaisemaan, ihmiset ovat äärettömän onnellisia etenkin jos on mahdollisuus yhdistää perheen jäseniä.

5. Mitä oman perhehistoriasi tutkiminen merkitsee sinulle?

Kun liityin MyHeritageen huomasin aika pian, että sukupuuni on suurempi kuin olin alun perin ajatellut. Innoissani kuvittelin, että saisin selville kaikki haarat kummaltakin puolelta. Onnistuin ottamaan yhteyttä sukulaisiin, joista en ollut aikaisemmin kuullutkaan ja kaikki osoittautuivat yhtä eksentrisiksi kuin minäkin! Sen jälkeen meillä on ollut kaksi sukutapaamista. On helppo nähdä, että jaamme saman DNA:n, olemme niin samanlaisia. Tässä esimerkiksi on kuva isästäni ja veljestäni Nico Joelista. Näissä kuvissa kumpikin on noin 20-vuotias.

Tässä kuvassa vasemmalta ovat isoisäni, setäni ja serkkuni. Kaikilla kolmella on samat silmät ja parta. Nautin siitä, kuinka vahvasti isoisäni muistuttaa setääni ja toisin päin.

6. Missä määrin MyHeritage-yhteisö on opettanut sinulle uusia asioita ja auttanut kehittämään taitojasi?

Yritän aina parantaa tutkimustaitojani MyHeritage-yhteisön kautta. Kaikki yhteisöön postatut pyynnöt ovat erilaisia ja tulevat eri puolilta maailmaa. Sen vuoksi olen enenevässä määrin tutustunut erilaisiin tiettyjen alueiden arkistoihin ja lähteisiin. Vaikka minulle tutuimpia ovat tutkimukset Hollannissa, englantia-puhuvissa Pohjois-Amerikassa, Englannissa ja Australiassa, yritän aina ottaa selvää siitä, kuinka voin löytää tietoa minulle oudoista maista. Joku aika sitten aloitin tutkimuksen Valko-Venäjällä ja sen jälkeen eräälle MyHeritage-käyttäjälle Tanskasta.

7. Mitä vinkkejä sinulla olisi MyHeritage-yhteisöön postaaville ihmisille?

Kuvaile tarkkaan. Mitä enemmän informaatiota annat sitä paremmin muut voivat auttaa sinua. Olen huomannut, että ihmisillä on enemmän tietoja kuin he ovat alun perin antaneet. Siinä voi olla ratkaiseva ero siihen, kuinka nopeasti yhteisön jäsenet voivat vastata kysymyksiin.

Minulla on viesti niille, jotka ovat skeptisiä biologisten sukulaistensa löytymisen suhteen ja niille, jotka vuosien saatossa ovat menettäneet yhteyden sukulaisiinsa – älä odota! Tulet katumaan sitä, että et aloittanut aikaisemmin!