Vierailijapostaus: Oletko tekemässä sukututkimusta paikallistasolla?

Kommentit

Daniel Horowitz (MyHeritagen päägenealogi): Sukututkimuksen asiantuntijana luen usein sukututkimuskollegoideni kirjoittamia blogipostauksia. Löysin Kathryn Lake Hoganilta mielenkiintoisen postauksen, jossa hän painottaa arkistojen tärkeyttä ja valmistautumista siellä tehtävään tutkimukseen. Kathryn on antanut meille luvan julkaista kirjoituksensa täällä. Toivon, että nautitte siitä yhtä paljon kuin minä.

 Seuraava on vierailijapostaus kanadalaiselta Kathryn Lake Hoganilta, joka kirjoittaa blogia Looking4Ancestors.” Hänet tunnetaan hauskana ja dynaamisena ammattisukututkijana, kirjailijana, kouluttajana ja puhujana. Hän toimii vapaaehtoisena ohjaajana ammattisukututkijoiden yhdistyksessä (Association of Professional Genealogists).

Online tietokantoihin ja dokumentteihin pääsy laajenee jatkuvasti ja saatat ajatella, että sinun ei tarvitse poistua kotoa tutkiaksesi esivanhempiasi. Se ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. Useimmilla kirjastoilla, julkisilla laitoksilla ja arkistoilla on hallussaan enemmän aineistoa kuin koskaan internetissä. Sukututkimuksesi siirtäminen paikallistasolle vaatii todennäköisesti matkaa maakunnalliseen tai alueelliseen arkistoon sillä alueella, mistä olet kiinnostunut. Ennen käyntiä kannattaa valmistautua, jotta saat suurimman mahdollisen hyödyn arkistokäynnistäsi.

Suunnittele käyntisi

Tarkista ensimmäiseksi, onko arkistolla, jossa aiot käydä, nettisivut. Tarkista arkiston aukiolopäivät ja –ajat. Arkistoon päästyäsi et varmaan halua todeta, että se onkin sinä päivänä kiinni. Jos menet omalla autolla, tarkista etukäteen parkkipaikat ja se, onko pysäköiminen maksullista. Käytä aikasi viisaasti. Tutki arkiston mahdolliset tietokannat nettisivulla, niitähän voit tutkia kotona etukäteen ja käyttää aikasi tehokkaammin paikan päällä.

Tutustu etukäteen

Oletko epävarma siitä, kuinka tutkia maakirjoja tai kiinteistöihin liittyvää aineistoa? Joillakin arkistoilla on tutkimusohjeita nettisivuillaan. Tutustu niihin etukäteen. Saatat haluta myös tulostaa ohjeet mukaasi.

Tee luettelo niistä asioista, mitä aiot tutkia

Mitä dokumentteja, mikrofilmejä, karttoja jne. haluat tutkia arkistokäynnin aikana? Luettelon ja suunnitelman tekeminen auttaa ajankäyttöä siellä.

Soita etukäteen

Soita arkistoon aina etukäteen. Arkistojen nettisivuilta löydät luultavasti tiedon siitä, kuinka paljon ennen käyntiäsi sinun pitäisi olla heihin yhteydessä. Jotkut arkistot vaativat yhteydenoton viikkoa ennen, jotta he voivat etsiä ne aineistot, joita ei säilytetä paikan päällä. Yhteydenotto vähintään 2-3 päivää ennen käyntiäsi antaa arkistonhoitajille aikaa hankkia käyntiisi liittyvät aineistot. Kerro heille lyhyesti ketä henkilöä tutkit, millä alueella ko. esivanhempi asui ja mihin aikaan.

Useimmat arkistot vaativat sinua rekisteröitymään saapuessasi, erityisesti, jos käyntisi on ensimmäinen. Sinulta todennäköisesti kysytään nimeäsi, osoitetta, puhelinnumeroa ja sähköpostiosoitetta. Saat ehkä ID-kortin arkistoon. Sinun pitää luultavasti kirjautua sisään saapuessasi ja kirjautua ulos lähtiessäsi pois. Tarkista, onko nettirekisteröityminen mahdollista.

 Äskeisestä käynnistäni Regional Peel Archives arkistossa (Bramptonissa, Ontariossa) muodostui mielenkiintoinen tutkimuspäivä, sillä olin soittanut heille vasta samana aamuna. Käynti oli syntynyt hetken mielijohteesta sillä en alun perin ollut aikonut käydä siellä. Kuitenkin, kun saavuin, oli yksi arkistonhoitajista valmiina käyntiini. Hänellä oli muutamia ajatuksia niistä asiakirjoista, joita minun pitäisi tutkia.

Seuraa ohjeita

Voi olla, että et saa viedä mukanasi arkistoon laukkua, reppua tms. Et saa ehkä käyttää läppäriä tai tablettia. Tämänkin vuoksi etukäteen soittaminen on tärkeää. Tarkista arkistonhoitajan kanssa, mikä käytäntö heillä on dokumenttien kopioimisen tai valokuvaamisen suhteen. Useimmat arkistot eivät anna sinun käyttää kuulakärkikyniä. Varustaudu ottamaan mukaan lyijykyniä. Ota mukaan myös lehtiö muistiinpanojen tekoa varten.

Ole kohtelias

Ole kohtelias, huomaavainen ja ystävällinen. Kerro lyhyesti tutkimuksestasi. Arkistonhoitajilla ei ole aikaa kuunnella valituksia sukututkimuksesi ongelmista. Osa heidän työtään on auttaa sinua löytämään tarvitsemasi dokumentit. He eivät tee tutkimusta puolestasi. Pienemmissä arkistoissa on luultavasti vähemmän henkilökuntaa ja heillä saattaa olla myös muita asiakkaita avustettavanaan. Ole kärsivällinen. Muista kiittää arkistonhoitajia heidän avustaan.

Pidä hauskaa

Kunnollinen etukäteissuunnitelma takaa, että käyntisi arkistossa on todennäköisesti opettavainen, antoisa ja nautittava.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin