Seuraa meitä

Uutta: Online sukupuun johdonmukaisuuden tarkistin

Kommentit7

Olemme iloisia voidessamme esitellä johdonmukaisuuden tarkistimen MyHeritage online sukupuille. Tämä uusi työkalu skannaa sukupuusi sekä tunnistaa tiedoissasi olevia virheitä ja epäjohdonmukaisuuksia, jotta voit tehdä tarpeelliset muutokset ja parantaa sukupuusi laatua ja tarkkuutta.

Johdonmukaisuuden tarkistin tekee 36 erilaista tarkistusta sukupuun tiedoille alkaen ilmeisistä (esim. henkilö on syntynyt ennen vanhempiaan tai henkilö on liian nuori olemaan isä tai äiti) hiuksenhienoihin ja vaikeasti löydettäviin (esim. henkilö on merkitty valokuvaan, joka on otettu ennen hänen syntymäänsä tai kaksi täyssisarusta on syntynyt 5 kuukauden välein, mikä ei ole mahdollista).

Jotkut virheet se tunnistaa faktisiksi (esim. syötetty väärä syntymäpäivä) ja jotkut vääriksi käytännöiksi (esim. syntymävuodeksi on syötetty 22 vuoden 1922 sijasta tai etuliite on syötetty osaksi etunimeä sen sijaan että se olisi laitettu etuliitekenttään). Osa on varoituksia mahdollisista tietojen syöttövirheistä (esim. naisen avionimi on syötetty tyttönimikenttään tai paikkakunta on syötetty päivämääräkenttään). Osan epäjohdonmukaisuuksista saatat haluta korjata esim. paikkakunnan nimellä on 2 eri kirjoitustapaa. Kaikki raportoidut ongelmat, jotka ovat mielestäsi ok. voit ohittaa, eivätkä ne myöhemmin ilmaannu raportteihin.

Samantapainen johdonmukaisuuden tarkistin on ollut jo pitkään Family Tree Builder –ohjelmassamme ja ne, jotka ovat käyttäneet sitä ovat olleet siihen hyvin tyytyväisiä. Nyt tarjoamme saman 37,1 miljoonaan sukupuuhun, joita hallinnoidaan MyHeritage perhesivustoilla. Sukututkijat, jotka huolehtivat tietojensa oikeellisuudesta, kuten kaikkien sukututkijoiden pitäisi, tulevat ilahtumaan mahdollisuudesta saada kiinni virheitä ja pystyä korjaamaan niitä. Ota haaste vastaan ja tee johdonmukaisuuden tarkistusajo omassa puussasi! Selviytyykö puusi ajosta puhtaana vai onko se siivouksen tarpeessa? Monet ongelmat on helppo korjata ja olemme varmoja siitä, että pidät prosessista.

Siirtyminen johdonmukaisuuden tarkistamiseen

Siirry johdonmukaisuuden tarkistamiseen perhesivustosi sukupuuvälilehden pudotusvalikosta.

Tarkistusajo

Kun klikkaat puuntarkistinta, se skannaa perhesivustollasi olevan sukupuun ja näyttää edistymisen tarkistuksen aikana. Se ilmoittaa myös tarkistuksen jäljellä olevan ajan.

Ensimmäinen kerta voi kestää kotvan aikaa riippuen puusi koosta, joten voisi olla hyvä idea antaa sen pyöriä erillisessä ikkunassa. Useimpien käyttäjien ei tarvitse odottaa kymmentä minuuttia kauempaa ja tulokset ovat kyllä odottamisen arvoisia. Tulokset tallennetaan pikahakuun, joten sen seurauksena käynnit sillä sivulla tulevat nopeutumaan ja sivu lataa edellisen raportin ellet päätä tehdä uutta tarkistusajoa.

Kun saat listan ongelmista, käy ne läpi yksittäin ja korjaa, jotta virheet poistuvat. Tee sen jälkeen ajo uudelleen tarkistaaksesi, ettei uusia virheitä löydy. Toista prosessi ajoittain etenkin kun olet muokannut puuta tai lisännyt henkilöitä. Älä unohda tehdä ajoa, jos olet saanut ja tuonut puun perhesivustollesi GEDCOM-tiedostona.

Ongelmien tarkasteleminen

Puun johdonmukaisuuden tarkistin näyttää kategorioittain lajitellun listan kaikista löydetyistä ongelmista. Ensimmäisenä listalla on yhteenveto, josta näet, kuinka monta ongelmaa kaikenkaikkiaan on löydetty ja kuinka monta ongelmaa on missäkin kategoriassa.

Onlinepuun johdonmukaisuuden tarkistin

Ongelmat on jaettu kolmeen eri kategoriaan. Ensimmäisenä ovat virheet, toisena varoitukset ja viimeisenä ilmoitukset. Virheet viittaavat asioihin, jotka todennäköisesti ovat väärin. Ne näytetään punaisen huutomerkkikuvakkeen kanssa. Nämä ovat ongelmia, jotka täytyisi käsitellä ensimmäisenä. Alla esimerkkejä:

Esimerkkejä virheistä

Varoitukset viittaavat tapauksiin, joissa tiedot näyttävät epätavallisilta ja saattavat olla väärin. Niiden yhteydessä on pyöreä oranssi huutomerkkikuvake. Katso alla olevia esimerkkejä:

Esimerkkejä varoituksista

Yllä olevasta esimerkistä huomaat, että puolisoiden välinen suuri ikäero on epätavallinen, mutta ei välttämättä väärin. Voit tutkia jokaisen tapauksen erikseen ja päätellä ovatko ne virheitä vai ei. (sadan vuoden ikäero puolisoilla on aivan varmasti väärä mutta 38 vuoden ikäero on aivan mahdollinen. Vaikka jos vaimo olisi 38 vuotta miestään vanhempi, olisi historian valossa todennäköisesti kyse virheestä).

Varoituskynnys on muutettavissa ja voit tehdä muutokset asetusten kautta kuten neuvomme myöhemmin. Jos puussasi on esim. useita tapauksia, joissa puolisoiden ikäero on 49 vuotta pienempi, voit asettaa kynnyksen 50 vuoden kohdalle ja saada varoitukset ainoastaan niistä tapauksista, joissa on oikeasti kyse virheestä.

Ilmoitukset viittaavat potentiaaliseen ongelmaan mutta virheen todennäköisyys on pienempi. Ilmoituksissa on harmaa neliskulmainen kuvake. Seuraavassa kuvassa on ryhmä ilmoituksia sisaruksista, joilla on sama etunimi. Tämä on vain ilmoitus, koska kulttuurista riippuen voi olla hyvin tavallista, että sisaruksilla on sama etunimi. Tai joku sisaruksista on saanut saman etunimen kuin toinen, joka on kuollut ennen hänen syntymäänsä. Tässä on kuitenkin riski, että olet syöttänyt henkilön tiedot kahdesti ja sinun kannaltasi on hyödyllistä tarkistaa nämä tiedot.

Esimerkkejä ilmoituksista

Seuraavat tiedot näytetään jokaisen raportoidun ongelman kohdalla:

 • Henkilökuva ko. henkilöstä. Jos ongelma koskee kahta sisarusta tai kumpaakin puolisoa, näytetään kummankin henkilökuva. Käytä hiirtä kuvan yläpuolella nähdäksesi henkilön nimen, sukulaisuuden sinuun sekä synnyin- ja kuolinajan.
 • Kuvaus ongelmasta: kuvauksessa henkilöiden nimet ovat linkkejä, jotka vievät sinut asianmukaiselle muokkaussivulle, jossa voit korjata ongelman.
 • Vinkki: suositus siitä, kuinka voit korjata ongelman. Mukana on hyödyllisiä linkkejä alleviivattuna.
 • Kommentti: Joskus on mukana kommentti, jossa on lisätietoa.
 • Valokuva: Silloin kun on kyse virheestä kuvassa.

Ongelmien korjaaminen

Jokaisella listan nimellä (kuten alla olevassa esimerkissä punaisella) on myös linkki, joka aukaisee erillisessä selainikkunassa sivun tietojen muokkaamiseksi. Näin saat tehtyä korjaukset nopeasti. Voit myös käyttää vinkissä olevia linkkejä tietojen korjaamiseksi.

Jotku ongelmista voidaan korjata suoraan tarkastimessa klikkaamalla vihreää pikakorjauspainiketta. Jos esimerkiksi saat varoituksen siitä, että iso-isoäitiäsi ei ole merkitty kuolleeksi vaikka hän on melko vanha (149-vuotias), sinulle annetaan mahdollisuus korjata se nopeasti. Siirrä hiiri ongelman yläpuolelle ja saat näkyviin vihreän pikakorjauspainikkeen, jota klikkaamalla voit merkitä hänet kuolleeksi yhdellä klikkauksella.

Alla on toinen esimerkki, jonka voit korjata pikakorjauspainikkeella poistumatta listalta. Tässä Dr. on kirjattu virheellisesti osaksi Dr. George Warren Eastmanin etunimeä. Klikkaamalla vihreää painiketta siirtyy Dr. etunimikentästä automaattisesti etuliitekenttään poistaen ongelman. Samanlaista korjausta tarjotaan, jos olet syöttänyt jälkiliitteen kuten Jr. tai III etu- tai sukunimikenttään jälkiliitekentän sijasta.

Monet ongelmat voidaan korjata useammalla kuin yhdellä tavalla, joten sinun arviointikykyäsi tai panostasi tarvitaan. Näin on usein sellaisten ongelmien kohdalla, joiden korjaaminen vaikuttaa useampaan kuin yhteen puun henkilöistä. Esimerkiksi jos lapsen tai vanhemman tai molempien syntymäaika on väärä, sitä ei voi korjata yksinkertaisella napin painaisulla. Klikkaa näissä tapauksissa virhekuvauksessa annetun henkilön nimeä ja sinut ohjataan hänen sukupuuprofiiliinsa, jossa voit tehdä korjaukset manuaalisesti. Joka tapauksessa sinut ohjataan aina lyhyintä reittiä sellaiselle sivulle, jossa voit korjata virheen.

Jos hallinnoit useita puita

Johdonmukaisuuden tarkastus voidaan tehdä vain yhdelle sukupuulle kerrallaan. Jos sinulla on perhesivustollasi useita puita, valitse sivun yläosassa puun valitsimesta se puu, jonka haluat skannata. Kuva alla

 

 

 

 

Viite epäjohdonmukaisuudesta profiilissa

Pääset kätevästi käsiksi epäjohdonmukaisuuksiin henkilön profiilisivulta, jos niitä on löydetty hänelle. Kuva yllä.

Lisäominaisuudet

Ellei ongelma aukea sinulle, klikkaa otsikon vieressä olevaa infokuvaketta (kuva alla) saadaksesi yksityiskohtaisempaa tietoa asiasta.

Voit ohittaa yksittäisen ongelman, jos olet sitä mieltä, että tiedot ovat oikein, siirtämällä hiiren ongelman päälle. Pieni ’X’ ilmaantuu oikeaan yläkulmaan. Klikkaa sitä ohittaaksesi. Ohitettuja ongelmia ei raportoida enää uudelleen.

Yksittäisen ongelman ohittaminen

Jos käy niin, että kokonaisesta ongelmakategoriasta ei ole sinulle hyötyä, voit poistaa kategorian tarkastuksesta klikkaamalla ’X’ää otsikkorivillä kuten alla. Voit halutessasi mahdollistaa kategorian tarkistamisen myöhemmin asetuksista.

Tarkistuksen estäminen

Oikealla yläkulmassa on 3 lisävalintaa

Lisävalinnat

Vasemmanpuoleisin painike on ’Laske uudelleen’. Klikkaa sitä tehdäksesi johdonmukaisuustarkistus uudelleen. On hyödyllistä tehdä ajo uudelleen korjausten jälkeen, jolloin saat myös uuden raportin. Sinun on myös mahdollista valita ajon tekeminen uudelleen, kun sivu huomaa sinun tehneen muutoksia puuhusi viimeisen ajon jälkeen.

Klikkaa tulostinkuvaketta ja saat tulosteen ongelmalistasta.

Klikkaa asetukset kuvaketta ja voit muokata johdonmukaisuustarkistuksen asetuksia. Täällä voit poistaa valinnasta ne tarkistukset, joita et halua raporttiin tai valita niitä uudelleen. Voit myös konfiguroida joitakin varoituskynnyksiä. Voit esimerkiksi määritellä iän, jonka ylittäneet ovat luultavasti kuolleita, mutta heitä ei ole puussasi merkitty kuolleiksi, oletuksena on 110 vuotta.

Johdonmukaisuustarkistuksen asetukset

Klikkaa ”Palauta oletukset” jos haluat määritellä kaikki oletusasetuksilla. Asetukset tallennetaan erikseen jokaiselle hallitsemallesi perhesivustolle.

Maksaako tämä?

Johdonmukaisuuden tarkistin online sukupuille on maksullinen ominaisuus, joka tulee ilman käyttäjärajoitusta PremiumPlus ja Complete sopimusten mukana. Ellei sinulla ole PremiumPlus tai Complete sopimusta saat silti yhden ongelman jokaisesta 36 tarkistuksesta ja lisäarvoa ilmaiseksi. Loput ongelmat näytetään, kun sinulla on sopimus.

Tulevaisuuden parannuksia

Johdonmukaisuustarkistuksen seuraava vaihe, jota suunnittelemme, on lisätä monet tarkistuksista reaaliaikaisiksi kun muokkaat puutasi tai lisäät siihen jotakin. Saatuamme tämän käytäntöön johdonmukaisuustarkistin tunnistaa mahdolliset ongelmat samanaikaisesti kun muokkaat puutasi ja varoittaa sinua asiasta, joten voit korjata asian halutessasi samointein.

Meillä on suunnitelmissa myös muutamia muita lisäparannuksia kuten haku ongelmalistalta henkilön nimellä ja ajoittaisten e-mail ilmoitusten lähettäminen avoimista sukupuun ongelmista.

Lopuksi

Kysytpä keneltä tahansa sukututkijalta, niin kuulet usein, että hänen omaa, lähes täydellistä sukupuutaan lukuunottamatta kaikki ja varsinkin online sukupuut ovat täynnä virheitä…Riippumatta siitä onko asia näin meidän ei pitäisi hyväksyä virheitä luonnollisena osana elämää. Meidän täytyy ponnistella niiden korjaamiseksi aina kun voimme ja pyrkiä mahdollisimman tarkkaan sukututkimusdataan. Monet virheet voidaan välttää olemalla huolellisia ja noudattamalla hyviä sukututkimuskäytäntöjä – mitään ei saisi pitää itsestään selvänä, kaikki oletukset täytyy tarkistaa ja tutkimuksen aikana esiintulleisiin tietoihin pitää lisätä lähdeviite, jotta muutkin voivat tarkastella tietoja myöhemmin.

MyHeritagessa arvostetaan tarkkuutta. Teemme nyt parhaamme, vaikka vähän myöhässä, parantaaksemme sukupuiden paikkansa pitävyyttä tuomalla onlinepuun käyttäjille johdonmukaisuustarkistuksen. Olemme panostaneet merkittävästi ajatusta ja luovuutta tähän työkaluun ja kehittäneet sitä tutkimaan ja löytämään yleisimmät sukupuussa olevat virheet. Johdonmukaisuuden tarkistin, hämmästyttävää kyllä, puuttuu monista saman tyyppisistä online sukupuupalveluista. Ja vaikka se ei poimi jokaista mahdollista virhettä tiedoissasi, eikä tutki oletko lisännyt väärän henkilön sukupuuhusi, se todella löytää monenlaisia virheitä ja ongelmia sekä ilmoittaa niistä sinulle jotta voit korjata ne. Tämän työkalun avulla voit parantaa puusi tarkkuutta ja koko tutkimustasi tehden puustasi myös paremman tietolähteen muille tutkijoille. Kehotamme kaikkia käyttäjiämme tekemään johdonmukaisuustarkistuksen ja tekemään sen usein.

Johdonmukaisuuden tarkistin on tärkeä työkalu kaikilla tasoilla oleville perhehistorian tutkijoille. Se on taas yksi askel eteenpäin tavoitteessamme innovoida ja tarjota mielenkiintoista teknologiaa parempaan sukututkimukseen. Toivomme tämän parantavan yhteistyöhön pohjaavan sukututkimuksen laatua. Odotamme rakentavaa palautettasi ja teemme mielellämme jatkokehitystä johdonmukaisuuden tarkistamiseen ehdotustesi perusteella.

Viihtymisiin!

MyHeritage team

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin

 • Kaarlo Erjala


  13 maaliskuun, 2017

  Virheitä syntyy kaikille, mutta todella ongelmallisia ovat historiallisten lähteiden väärät tulkinnat. My Heritagen tarjoamat historialliset lähteet ovat näköjään pääasiassa kirkonkirjojen rippikirjoja, mutta syntyneiden ja kuolleiden luetteloiden käyttö on vähäistä. Kuitenkin varmimmat tiedot henkilöiden oikeista syntymäajoista ja henkilöiden vanhemmista löytyvät syntyneiden luetteloista. Esimerkiksi esiäitini Greta Lisa Pihra on syntynyt Perniön Kosken ruukissa 4.2.1791 ja kastettu 5.2.1791. Sama syntymäaika hänellä on rippikirjassa 1798-1803 Perniön Ervelän Simolassa, jonne leski Anna Ericsdotter Pihra (kirjoitettu muodossa Pijra) on muuttanut 5 lapsensa kanssa aviomies Wilhelm Pihran
  (kirjoitettu muodossa Pira) kuoltua 44-vuotiaana 15.5.1800 vesipöhön (vattsot) seurauksena. Greta Lisan syntymäaika on sama vielä seuraavassa rippikirjassa, mutta sitä seuraavissa rippikirjoissa pappi on kirjannut hänen syntymäajakseen virheellisesti 7.8.1791. Tämä Greta Lisa Ahlqvistin o.s. Pihra virheellinen syntymäaika on myös hänen hautamuistomerkissään Perniön Vanhalla hautausmaalla, jossa hänen tyttönimensä on lisäksi kirjoitettu muodossa Piirah. Tämä väärä syntymäaika on myös My Heritagen tarjoamassa historiallisessa lähteessä.
  Minua harmittavat myös selvästi väärin käännetyt alkuperäistiedot. Esimerkiksi isäni serkuista Kavanderit, jotka ovat syntyneet Tenholan (Tenala) kunnassa Uudellamaalla, ovat My Heritagessa olevien historiallisten lähteiden mukaan syntyneet Perniön Teuvalassa Turun ja Porin läänissä. Erään 1750-luvun rippikirjan Perniön Osala (Åsala) on My Heritagen lähteessä Perniön Ajala.Tunnen hyvin Perniön, jossa ei ole ollut sen nimistä kylää.
  Suhtaudun epäluuloisesti epätarkkoihin historiallisiin lähteisiin, kun pystyn itse tarkistamaan asiat digitoiduista alkuperäislähteistä. Valitettavasti vain siihen kuluu tosi paljon aikaa. My Heritagessa kahden jäsenen vahvistamat tiedot tekevät osumasta pätevän. Vääriksi osoittautuneet tiedot pitäisi kuitenkin voida helposti oikaista.
  Rakentavin terveisin

  • annikka


   13 maaliskuun, 2017

   Kiitoksia perusteellisesta viestistäsi. Virheitä sattuu kuten sanoit aina kun ihmiset ovat näitä touhuamassa. Tiedot pitäisikin aina tarkistaa alkuperäislähteistä kuten totesit.HisKissä on vähän samaa ongelmaa; esim. Nurmeksessa vihityillä on vihkipäivä jostain syystä hyvin usein väärin, joten aina kannattaa tarkistaa.

 • Sirpa Järvinen


  29 joulukuun, 2017

  Mitenkäs saisi korjattua/yhdistettyä henkilöt samaksi henkilöksi kun sukupuuhun tallentunut moninkertasina esim 2, 3, tai jopa 4 kertaa sama henkilö, kun ei ole tiennyt että sukupuu yhtyy toiseen. Genissä tämä onnistuu entä myheritagessa.
  Liian suuri työ poistaa kaikki ja yrittää luoda yhtä kokonaista sukupuuta kun monta kertaa sama henkilö lapsineen ja vanhempineen.

  • annikka


   30 joulukuun, 2017

   Hei Sirpa, Mitään automatiikkaa siihen ei ole, vaan se on aina puun omistajan päätettävä, mitä puuhunsa lisää ja mitä sieltä poistaa. Jos sinulla on pelkästään online puu, niin voit tehdä seuraavasti: Kun näet samalle ihmiselle useamman kortin, niin valitse se, jossa on vähiten tietoa. Poista siltä kaikki yhteydet muihin puussa olijoihin ja kun se jää sinne yksinään, niin vasemmmalta profiilista voit valita ”Lisää”-kohdasta ”Poista tämä henkilö”.
   Jos sinulla on Family Tree Builder-ohjelma, voit valita ylhäältä työkalut valikosta ”Tarkista kaksoiskappaleet” ja ohjelma antaa sinulle luettelon kaksoiskappaleista. Sitten voit poistaa ylimääräiset ja korjattu puusi synkronoituu nettipuusi kanssa. Ellei sinulla vielä ole tuota ohjelmaa, niin sen voi ladata MyHeritage-sivustolta.

 • K. Järvi


  16 elokuun, 2018

  Sukupuussa on henkilön laatikon vasemmassa yläkulmassa x2 merkitseekö tämä että henkilö on kahdesti puussa vai onko se vain muutan siirretty toiseen paikkaan. Kaksoiskappaleita ei löydy eikä muitakaan virheitä puuntarkistimella.

  • Eve


   20 elokuun, 2018

   Kiitos kommentista!
   Henkilökokortti saattaa näkyä sukupuussa kahdesti kun henkilöllä on useampi rooli suvussa, esimerkiksi jos serkkujen välillä on avioliitto.
   Tällöin henkilökortin vasemmassa yläkulmassa näkyy ”x2-kuvake” ja henkilö näytetään kahdesti sukupuunäkymässä mutta hänen henkilötiedot eivät ole todellisuudessa kaksoiskappaleita.

 • Anja Penkari


  4 elokuun, 2019

  Joo,virheitä sattuu,varsinkin näin aloittelijalle.