10 vinkkiä sukulaisten haastatteluihin

Muistot, valokuvat ja dokumentit toimivat arvokkaina sukututkimuslähteinä. Sukuun kuuluvien haastattelut ovat hieno tapa saada tietoa varhaisimmista sukupolvista ja tutustua lisää suvun juuriin.

Haastattele ensin vanhimpia sukulaisia. He saattavat olla ainoita, jotka tietävät mistä esivanhempasi ovat tulleet, kuinka alkuperäinen sukunimi kirjoitetaan tai onko sukupolvien aikana on tehty nimenmuutoksia. Ellei näitä tietoja dokumentoida ennen heidän kuolemaansa tai heidän muistinsa huononee, voivat nämä tiedot kadota ikuisiksi ajoiksi.

Lisää tarinoita sukupuuhusi ja aloita haastattelemalla sukulaisia. Tässä muutamia vinkkejä helpottamaan tutkimustasi.

Hyödyllisiä vinkkejä sukulaisten haastattelemiseen:

  1. Pidä päämäärä selkeänä. Millaista tietoa etsit? Kenestä haluat lisätietoa, kummalta puolelta sukua hän on? Ota mukaan kamera. Voit ottaa kuvia haastateltavasta henkilöstä, esineistä ja vanhoista valokuvista. Kaikista näistä syntyy hienoja muistoja.
  2. Tee lista kysymyksistä tai käsiteltävistä aiheista. Kysymysten laatu riippuu siitä, kuinka hyvin tunnet haastateltavan ja hänen puolensa suvusta. Yritä järjestää kysymykset siten, että henkilö kertoo ensin lähiperheestään ja siirtyy sitten kauempiin sukulaisiin. Aloita vaikka kysymällä hänen lapsistaan, sisaruksistaan ja vanhemmistaan. Kysymykset siirtyvät sitten taaksepäin hänen isovanhempiinsa ja iso-isovanhempiin. Älä unohda tehdä kysymyksiä tädeistä, enoista/sedistä ja serkuista, jotka saattavat olla suoria sukulaisia.
  3. Päätä siitä, kuinka tallennat haastattelun. Ota mukaan kynää ja paperia muistiinpanoja varten. Kysy haastateltavalta etukäteen, voitko nauhoittaa tai videoida keskustelun.
  4. Sovi etukäteen. Varaa, jos mahdollista, reilusti aikaa – haastattelu kestää aina pitempään kuin kuvittelisi! Varmista, että aika ja paikka sopivat sukulaisellesi. Muista kysyä onko hänellä valokuvia, todistuksia tai muuta perhehistoriaan liittyvää aineistoa, jota hän haluaisi näyttää sinulle, kun tapaatte.
  5. Aloita perhekuvasta. Jos haastateltavasi on löytänyt valokuvia, aloita haastattelu keskustelemalla niistä tai käytä kuvaa, jonka olet itse tuonut haastatteluun. Yritä varmistaa, että tuomassasi kuvassa on muutamia henkilöitä, jotka haastateltava tunnistaa ja että hän on halukas puhumaan siitä. Ryhmähääkuvat ja perhepotretit ovat hieno alku.
  6. Käytä avoimia kysymyksiä. Käytä ”avoimia” kysymyksiä kuten ”Mitä muistat isovanhemmistasi?” tai ”Millaista oli nuorena, kun…?”. Voit myös kysyä onko hänellä mielenkiintoisia sukuun liittyviä tarinoita. Haastattelun loppua kohden lisää ”suljettuja” kysymyksiä, jotta saat enemmän yksityiskohtaisia tietoja. Esim. ”Minne isoäitisi on haudattu?”
  7. Tehkää yhdessä osa sukupuusta. Jos mahdollista, ota sukupuu mukaasi. Jos haastattelussa ilmeni sukupuusta puuttuvia henkilöitä, lisää heidät tietoineen sukupuuhun heti. Näin haastateltavakin näkee puun kasvavan ja on helpompi selvittää, kuka on sukua kellekin ja kuinka. Tarjoudu lähettämään kopio sukupuusta, kun saat sen päivitetyksi. Family Tree Builder sukututkimusohjelmassa on helppoa muokata ja printata sukupuusi. Voit myös muokata sukupuuta mobile apps – sovelluksessa.
  8. Johda haastattelua. Ohjaa haastattelun suuntaa, mutta älä pidä tiukasti etukäteen valmistelemistasi aiheista ja kysymyksistä, ettei mitään sukututkimuksen kannalta arvokasta tietoa jää piiloon. Jos haastateltavasi esimerkiksi kertoo isänsä olleen armeijassa, voi tästä aiheesta olla mielenkiintoista tehdä jatkokysymyksiä, vaikka ne eivät olisikaan olleet alkuperäisellä listallasi. Jos sinusta tuntuu, että haastateltava ei mielellään puhu jostain aiheesta tai henkilöstä, siirry seuraavaan henkilöön tai eri aiheeseen. Voit palat asiaan joskus myöhemmin tai kysyä asiasta joltain toiselta sukulaiselta. Haastattelun pitäisi olla mukava kokemus teille kummallekin.
  9. Jätä jotain jälkeesi. Ota mukaasi haastatteluun esim. kopio perhekuvasta tai osa sukupuusta printattuna, jonka voit jättää haastateltavalle. Muista jättää yhteystietosi, jotta hän voi ottaa sinuun yhteyttä, jos jotain muuta tulee mieleen tai jos hän haluaa lisätä tietoja.
  10. Jälkityöt kotona. Nimeä muistiinpanosi ja nauhoituksesi/videosi haastattelemasi henkilön mukaan. Muista merkitä myös haastattelupäivämäärä ja paikka. Jos teit nauhoituksia, tee niistä sanasta sanaan transkriptiot. Jos teit muistiinpanoja käsin, kirjoita ne puhtaaksi. Kun muistiinpanot ovat valmiit ja kaikki kasassa, poimi niistä sukututkimuksellisesti tärkeä tieto ja lisää puuhusi. Muista merkitä jokaisen tiedon kohtaan lähde. Tämä prosessi tuottaa tavallisesti lisäideoita seurantatutkimukseen. Tunnista ne kohdat, jotka vaativat vielä tarkennusta, kirjaa ne ylös ja soita haastattelemallesi henkilölle. Ja lopuksi: älä unohda kiitoskorttia sillä se saattaa tuoda kutsun toiseen tapaamiseen. Silloin voit tehdä niitä kysymyksiä, joita et voinut käsitellä haastateltavasi kanssa.

Toivomme sinulle menestystä haastatteluihin ja mielenkiintoisia suvun historiaa avaavia tarinoita & tietoja.

Jos sinulla on lisävinkkejä tähän aiheeseen tai olet löytänyt jotakin uutta haastattelemalla sukulaista, niin kerro meille alla, Facebookissa, Twitterissä tai Google +:ssa.

Laurence Harris, Head of Genealogy (UK) – MyHeritage.com

Nukkekoti, kuvalähde: Finna/Turun museokeskus