Sukupolvien sukututkimustiimi: Käytännön vinkkejä yhteistyöhön sukututkimuksen parissa

Kommentit

Tämä on Kimberley Fowlerin vieraspostaus. Kimberley on  kanadalainen kirjailija ja toimittaja, joka on omistautunut parantamaan ikääntyvien elämänlaatua koulutuksen, aktivoinnin, vapaaehtoistyön  ja yhteisöohjelmien avulla. Hän on aktiivinen vapaaehtoinen monissa paikallisen yhteisön organisaatioissa. Kimberleyllä on maisterin tutkinto Englannin kirjallisuudessa  (University of Windsor), kandidaatin tutkinto (Wilfrid Laurier University) ja Bachelor of Education (University of Toronto).

Sukututkimusprojektit ovat erinomainen tapa saattaa vanhukset ja nuoret yhteen. Ne tarjoavat isovanhemmille, vanhemmille, lapsille ja lastenlapsille enemmän kuin vain keskustelunaiheen tai jaetun mielenkiinnon kohteen. Sukujuurien etsimiseen liittyvän haasteen jakaminen pakottaa perheen työskentelemään yhdessä tiiminä – yhdessä työskenteleminen tarjoaa tiimikokemuksen edut: toveruuden tunteen, ”voittojen” huuman, kun löytyy uusi pala yhteiseen palapeliin ja tyytyväisyyden tunteen, kun tutkimuksen esteistä selvitään yhdessä. Itse asiassa ainoastaan traagiset tapahtumat lähentävät enemmän tai haastavat perhettä samalla tavalla kuin sukututkimusprojekti.

 

Joten, jos olet kiinnostunut sukututkimuksesta, harkitse lasten ja/tai lastenlasten ottamista mukaan. Yhteiset taitonne auttavat teitä tutkimaan sukupuuta täydellisemmin kuin mikä olisi mahdollista yksinään. Tässä kuinka se tehdään:

 

  1. Tunnistakaa ihmisiä perhekuvista

 

On tehtäviä, jotka sopivat paremmin sinulle ja toisia, jotka voit antaa nuoremmille perheenjäsenille. Vanhojen perhekuvien läpikäyminen ja henkilöiden tunnistaminen niistä on tärkeä tehtävä, josta vain sinä voit suoriutua hyvin.

 

  1. Päivämäärien tärkeys asiakirjoissa

 

Tässä toinen tärkeä tehtävä, minkä aloittaminen kuuluu vanhemmalle perheenjäsenelle. On tärkeää dokumentoida kaikki tiedossa olevat päivämäärät sukupuussasi, mukaan lukien:

 

* syntymät

* avioliitot

* avioerot

* kuolemat

* adoptiot

* maasta/maahan muutot

* osoitteen muutokset

* uskonnolliset tapahtumat esim. kasteet

* oikeustoimet

* työhistoria ml. eläkkeelle jääminen

 

Et tiedä kaikkia näitä tietoja jokaisesta esivanhemmastasi, mutta sen jälkeen kun olet laatinut tietoihinsa perustuvan listan, voivat muut perheenjäsenet työskennellä aukkojen paikkaamiseksi. Dokumentoimalla mahdollisimman monta päivämäärää, ymmärrät paremmin kunkin sukupuussasi olevan henkilön elämäntarinaa. Käytä tuntemiasi tietoja ohjaamaan tutkimustasi ja itseäsi etsimään niitä lisää.

 

  1. Tarkennetut haut internetissä

 

Tehdessäsi tutkimusta tulet väistämättä pisteeseen, jolloin internetin perushaut eivät enää tuota tulosta. Pyydä lapsiasi tai lapsenlapsiasi auttamaan tekemällä tarkennettuja hakuja. Saatat huomata, että internet-orientoituneet perheesi jäsenet saavat aikaan yllättäviä tuloksia.

 

  1. Tutkimusretket

 

Tutustukaa omalla ja esivanhempiisi liittyvillä alueilla paikallisiin lähteisiin kuten kirjastot, arkistot, historialliset yhdistykset ja jopa hautausmaat. Nämä perheen tutkimusretket voivat olla hauskoja ja tutkimuksesi kannalta hedelmällisiä.

 

  1. Perheen matkat

 

Sukututkimuksesi saattaa viedä sinut paikkakunnan, läänin tai maan rajojen ulkopuolelle. Harkitse perheen historian tutkimisen hyötyjä tällaisen perhematkan avulla. Muistot matkalta kestävät eliniän ja löytämäsi tiedot voivat johtaa sinut uusille poluille tutkimuksessasi ja saatat jopa löytää kadonneita suvun jäseniä.

 

Pitkän aikavälin tiimityöskentelyä

 

Kun työskentelet yhdessä lasten tai lastenlasten kanssa, on tärkeää pitää mielessä kunkin henkilön kiinnostuksen aiheet, tavoitteet, motivaatio ja voimat. Jokainen sukututkimusprojekti on pitkän aikavälin hanke, joten kunkin osallistujan motivoinnilla ja kiinnostuksella projektiin on suuri merkitys.

 

Muista myös lasten/lastenlasten mahdollisuus osallistua. Koulun lomat ja kesälomat ovat hyvää aikaa suunnitella joidenkin tehtävälistasi tehtävien suorittamista. Siinä vaiheessa kun lapset menevät töihin tai aloittavat opiskelun, voi heidän aikansa olla hyvin rajallista. Kun näin käy jatka itseksesi ja informoi tiimiä edistymisestä. Nämä päivitykset ovat hienoja keskustelunaiheita ja auttavat teitä pysymään läheisinä.

 

Viime kädessä työskentelemisen perhehistorian parissa yhdessä pitäisi olla hauskaa ja yhdistää perhettä. Kun nauttiminen toistenne seurasta ja yhteinen aika tulee tärkeimmäksi, on mikä tahansa löydetty sukututkimustieto bonusta.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin