Uutta: Kokoelmaluettelo

Kommentit

Olemme iloisia voidessamme esitellä Kokoelmaluettelon nettisivullamme olevan uuden osion, joka listaa historialliset kokoelmat hakukelpoisina MyHeritage SuperSearch™-hakukoneessa. Luettelo on hyödyllinen niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin, sillä siitä näkee kussakin kokoelmassa olevien tietojen määrän, mitkä kokoelmat ovat uusia ja milloin kokoelmaan on lisätty tietoja tai sitä on päivitetty. Jotkut ihmiset kutsuvat tätä “hakemistokortistoksi” viitaten tapaan, jota kirjastot käyttivät ennen, mutta meidän kokoelmaluettelomme on digitaalinen; se on netissä ja siinä on monia hyödyllisiä toimintoja

Kokoelmaluettelo on ollut työlistallamme useita vuosia. Nostimme sen prioriteettia monien käyttäjiemme pyynnöstä. Niihin kuuluu mm. merkittävä sukututlija Judy Russell, joka kirjoittaa blogia The Legal Genealogist. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka tärkeää mielestämme on kuunnella yhteisöämme ja vastata käyttäjien pyyntöihin.

Kokoelmaluettelo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokoelmaluettelon käyttäminen

Kokoelmaluetteloon pääsee päävalikossa olevalta tutkimusvälilehdeltä.

Sinne pääsee myös SuperSearch-hakukoneen sivulta ja kotisivun alareunassa olevan tutkimusotsikon alta.

Kokoelmaluettelo listaa tällä hetkellä SuperSearch-hakukoneessa olevat kokoelmat. Sivun ylälaidassa on muutamia kokoelmia, joita suosittelemme ja joihin haluamme kiinnittää huomiota, koska ne ovat erityisen arvokkaita. Suositellut kokoelmat sisältävät usein sellaista tietoa, jota ei ole saatavilla missään MyHeritagen ulkopuolella. Nimeämme uusia kokoelmia suositelluiksi ajoittain. Osa kokoelmista on merkitty “Uusi” tai “Päivitetty” merkillä.

Kokoelmia voidaan lajitella niissä olevan tietomäärän, viimeisen päivityksen tai kokoelman nimen mukaan.

Voit selata kokoelmia siirtämällä hiirtä otsikon päällä, jolloin näet lyhyen kuvauksen kokoelmasta.

 

Kokoelman määrittäminen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suodatusvaihtoehdot

Vasemmalla olevassa paneelissa voit valita kokoelmia kategorioittain, sijainnin tai aikajakson mukaan. Voit myös valita vain alkuperäisiä kuvia sisältävät kokoelmat.

Näet kaikki pääkategoriat ja kuhunkin liittyvien kokoelmien määrän. Klikkaa kategoriaa, niin näet siihen liittyvät kokoelmat. Listaamme myös alakategoriat ja niihin liittyvien kokoelmien määrän, jos niitä on olemassa.

 

 

Kokoelmia voi valita myös sijainnin tai aikajakson mukaan. Joissakin tapauksissa voit tarkentaa lisää kuten alla olevassa kuvassa:

 

 

Hakujen tekeminen

Voit tehdä hakuja luettelon avainsanoilla. Syötä sana(t) hakukenttään oikella ylhäällä ja klikkaa suurennuslasia.

Haku sanalla ”church”, seuraavassa esimerkissä, antaa 467 kokoelmaa, joiden otsikossa tai kuvauksessa se esiintyy.

Haun poistamiseksi klikkaa “Tyhjennä haku”

Kun olet löytänyt kiinnostavan kokoelman, klikkaa sen nimeä ja pääset kokoelman päähakuun, jossa voit aloittaa hakujen tekemisen kokoelman sisällä.

 

 

Tietojen määrä

Huomaat, että kokoelmaluettelo näyttää tarkan tietojen määrän kussakin kokoelmassa. Tällä hetkellä SuperSearch-hakukoneessa on 7.757 miljardia tietoa. Olemme näyttäneet tietojen määrän SuperSearchissä jo vuosien ajan. Mielestämme se on tärkeää läpinäkyvyyden kannalta. Olemme huomanneet, että tämä ominaisuus puuttuu monista muista palveluista. Läpinäkyvyyden kannalta haluamme myös tuoda esille uudestaan kuvauksen siitä, kuinka laskemme julkaisemamme tiedot. Se löytyy blogistamme toukokuussa 2014 alaotsikon “Kuinka olemme päätyneet 5 miljardiin” alta. Juhlimme silloin 5 miljardin tiedon saavuttamista. Rakenteellisissa kokoelmissa kuten väestönlaskenta, syntymät ja avioliitot jokainen yksittäinen nimi lasketaan yhdeksi tiedoksi. Esimerkiksi avioliittotodistus, joka nimeää sekä morsiamen että sulhasen lasketaan kahdeksi tiedoksi. Lempinimiä tai nimimerkkejä ei lasketa. Sukupuussa jokainen sukupuuprofiili lasketaan yhdeksi tiedoksi jopa silloin kun se on saatavana useilla kielillä. Jokainen kuva lasketaan yhdeksi tiedoksi. Kokoelmissa, joita ei ole jäsennelty esim. sanomalehdet tai vuosikirjat, jokainen sivu lasketaan yhdeksi tiedoksi vaikka sillä olisi sata nimeä. Laskemme jokaisen sivun yhdeksi tiedoksi, koska emme halua paisuttaa tietojen määrää arvailemalla.

 

Yhteenveto

Uusi kokoelmaluettelo tarjoaa hyödyllisen listauksen SuperSearch-hakukoneessa olevista kokoelmista ja on portti MyHeritagen tällä hetkellä tarjoamaan 7.8 miljardin historiallisen tiedon aarreaittaan. Luettelossa on 6503 pääkokoelmaamme ja siitä puuttuu muutamia pieniä kokoelmia, joissa on vähemmän kuin 500 tietoa. Lisäämme nämäkin sinne myöhempänä ajankohtana.

Lisäämme jatkuvasti uusia tietoja, jotta sinä saisit enemmän tietoa esivanhemmistasi ja heidän menneisyydestään. Seuraavien kuukausien aikana lisäämme useita uusia kokoelmia, joissa on yhteensä yli 300 miljoonaa tietoa. Siinä vaiheessa saavutamme 8 miljardin historiallisen tiedon rajan.

Käy tutustumassa kokoelmaluetteloon (ja blogiimme :)) säännöllisesti, jotta näet mitä uusia kokoelmia olemme lisänneet ja mitä päivittäneet.

Toivomme uudesta kokoelmaluettelosta olevan hyötyä sukututkimuksessasi.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin