Seuraa meitä

Esittelyssä uusi DNA-etnisyysanalyysimme

Kommentit2

Olemme iloisia voidessamme kertoa uuden ja parannetun DNA-etnisyysarviomme julkaisemisesta. MyHeritage DNA tarjoaa nyt käyttäjilleen prosenttiosuuteen perustuvan arvion etnisestä alkuperästä kattaen 42 etnistä aluetta. Se on enemmän kuin yhdelläkään muulla tärkeimmistä DNA-palveluja tarjoavista yrityksistä ja useat näistä alueista on vain MyHeritagessa. Etnisyysarvio esitetään omalaatuisella ja koukuttavalla tavalla, mikä tekee siitä mielenkiintoisen, mutta myös hauskan katsoa ja jakaa.

Etnisyysarvion saavat kaikki MyHeritage DNA-kitin ostaneet asiakkaat, mutta myös ne käyttäjät, jotka ovat ladanneet DNA-tietonsa MyHeritageen. MyHeritage on ainutlaatuinen DNA-palveluja tarjoavien yritysten joukossa antaessaan niiden käyttäjien, jotka ovat jo testauttaneet DNAnsa toisessa palvelussa, ladata tietonsa MyHeritageen – ilmaiseksi. Tällaiset käyttäjät saavat DNA-osumansa ilmaiseksi ja voivat löytää sukulaisia yhteisen DNAn perusteella. Tästä viikosta alkaen ne käyttäjät, jotka jo ovat ladanneet DNA-tietonsa MyHeritageen tai ovat aikeissa tehdä sen lähikuukausien aikana, saavat myös uuden etnisyysarvion – ilmaiseksi.

Jokaisen ihmisen DNA paljastaa hänen uniikin perimänsä. Sen ymmärtäminen, mistä esivanhempasi tulivat voi antaa paremman käsityksen siitä kuka olet. Voit jopa löytää juuriasi odottamattomista paikoista.

Tilaa MyHeritage DNA-kit tänään tai lataa DNA-tietosi ilmaiseksi, ota selvää etnisestä alkuperästäsi ja löydä uusia sukulaisia.

DNA-tuloksesi sisältää kiehtovan erittelyn alkuperästäsi. Näet prosenttiosuudet DNAsi sisältämistä, MyHeritagen tukemista etnisistä alueista. Osuudet näytetään sekä luettelona että maailman kartalla. Pääset etnisyysarvioon sivustosi ”DNA”-välilehden pudotusvalikosta valitsemalla ”Etnisyysarvio”. MyHeritage DNA-asiakkaat näkevät myös tuloksensa kootusti – sisältää yleiskatsauksen etnisyyteen ja DNA-osumiin – ”DNA-tulokset” sivulla, johon päästään klikkaamalla ”DNA”-välilehden ” ”Näytä koko arvio” kohtaa.

DNA tulokset, sivu

Uuden etnisyysarvion kehittämisen teki mahdolliseksi MyHeritagen perustajaväestöprojekti – eräs laajimmista koskaan toteutetuista. Se nosti MyHeritage DNAn kattamien etnisten alueiden määrän 36:sta 42:ään. Tähän ainutlaatuiseen projektiin poimittiin yksilöllisesti 5000 osallistujaa MyHeritagen 90 miljoonan käyttäjän tietokannasta. Poimintaperusteena oli heidän esivanhempiensa johdonmukainen pysyminen samalla etnisyysalueella useiden sukupolvien ajan. Jokainen projektiin osallistunut sai maksuttoman DNA-testin ja mahdollisti sen, että MyHeritagen tiedeyhteisö voi kehittää uusia etnisiä malleja, jotka perustuivat tuotettuihin tietoihin.

Tämän analyysin ansiosta MyHeritage DNAsta on tullut ainoa massamarkkinoiden prosenttiosuuteen perustava DNA-testi. Se paljastaa eri etnisyydet kuten balkanilaiset, baltialaiset, eskimot & inuitit, japanilaiset, kenialaiset, sierra leonelaiset, somalit, Etiopian juutalaiset, Jemenin juutalaiset, Sefardijuutalaiset, Pohjois-Afrikan juutalaiset, Iranin ja Irakin sefardijuutalaiset, syntyperäiset Amazonin alueen ihmiset, papualaiset ja monet muut. Joissakin tapauksissa kilpailevat tuotteet tunnistavat ja raportoivat koottuja alueita (esim. italialainen & kreikkalainen) kun taas MyHeritagella on parempi erottelukyky ja se tunnistaa kreikkalaisen, italialaisen ja sardinialaisen etnisyyden erikseen.

Emme ole vielä hyödyntäneet kaikkia perustajaväestöprojektin hedelmiä ja aiomme tulevaisuudessa, lisäprosessoinnin ja hienosäädön jälkeen, lisätä useita muita etnisiä alueita.

Tällä viikolla julkaistussa etnisyysarviossa on aikaisempaan versioomme verrattuna monia parannuksia tarkkuudessa. Yksi esimerkki siitä on saksalaisen, ranskalaisen, hollantilaisen ja muiden vastaavien etnisten ryhmien tunnistaminen. Ne pystytään nyt tunnistamaan tarkemmin aikaisemman Pohjois- ja Länsi-eurooppalaisen sijaan. Aikaisemmin monet näistä ryhmistä tulkittiin virheellisesti brittiläisiksi. Emme ennen pystyneet erottelemaan englantilaisia ja irlantilaisia, joten ne sijoitettiin ryhmään ”Brittein saaret”. Nyt pystymme erottamaan ryhmät toisistaan, joten meillä on englantilainen ja erikseen irlantilainen, skotti ja walesilainen. Kolme viimeisintä ovat geneettisesti hyvin lähellä toisiaan kelttiläisten juuriensa takia mutta toivottavasti pystymme tulevaisuudessa erittelemään ne etnisten mallien lisäkehittelyn myötä.

Uusi etnisyysarviomme esitellään käyttäjälle valloittavan ”paljasta” videokokemuksen muodossa. Se esittelee animaation ja tästä viikosta alkaen myös alkuperään liittyvän musiikin, jonka MyHeritage on koonnut. Jokaisella 42 etnisyydellä on oma erottuva melodiansa pohjautuen alueen kulttuurisiin elementteihin ja kaikki melodiat liittyvät saumattomasti toisiinsa. Juuri tämä tekee raportista hauskan katsoa ja jakaa sosiaalisessa mediassa. Pääset katsomaan sen klikkaamalla ”DNA”-menun ”Etnisyysarviota” ja siellä ”Näytä intro”-painiketta kuten alla olevassa kuvassa.

 

Kuvassa esimerkki uudesta etnisyysarviosta:

 

Kun olet katsonut animoidut tuloksesi, klikkaa ”Jaa” ja jaa ne ystäviesi kanssa sosiaalisessa mediassa. Klikkaa ”Katso koko arvio”-painiketta palataksesi etnisyysraporttiin.

Olemme nimenneet uuden parannetun etnisyysmallin ”0.95 beta”ksi ja vanhemman mallin ”0.90 beta”ksi. Käyttäjät, jotka tästä lähtien saavat etnisyysarvion, saavat sen uudemmassa muodossa. MyHeritage DNA-asiakkaat, jotka ovat jo saaneet etnisyysarvionsa vanhalla mallilla voivat halutessaan vaihtaa uuteen malliin käyttämällä hammasrata-painiketta (kuva alla). Takaisinvaihto vanhaan malliin onnistuu milloin vain.

Etnisyysasetukset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muistathan, että pitkälle kehitetyistä algoritmeista huolimatta, etnisyysarvio on vain arvio. Jotkin etnisyydet ovat geneettisesti niin lähellä toisiaan, että virheitä voi tapahtua. On myös tapauksia vääristä positiivisista erityisesti silloin, kun prosenttiosuudet ovat hyvin pieniä. On hyvä harjoitella käyttämään etnisyysarviotuloksia varoen ja muistaa, että teemme kovasti työtä tarkkuuden kehittämiseksi ja uusien ryhmien tunnistamiseksi. Otamme mielellämme vastaan palautetta sillä se auttaa meitä suuntaamaan huomiomme niille alueille, joita täytyy kehittää.

 

Uskomme, että DNA on yksi avainalueista tulevaisuuden sukututkimuksessa ja sellaisena se saa meiltä paljon huomiota. Ponnistelemme jatkuvasti tehdäksemme käyttäjillemme innovaatioiden avulla kaikista sukututkimuksen osa-alueista hyödyllisempiä. Uusi etnisyysarviomme tekee mahdolliseksi se, että voimme näyttää sinulle juuresi paremmin eroteltuna kuin mikään muu DNA-palvelu – ja aivan ainutlaatuisessa muodossa. Teemme työtä, jotta voimme lisätä  uusia ominaisuuksia käyytäjiemme DNA-tuloksiin lähitulevaisuudessa. Tuotekehittelymme sisältää myös joidenkin käyttäjiemme kovasti toivoman kromosomiselaimen.

 

MyHeritage team

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin

 • Kaija


  11 elokuun, 2018

  Sukupuussani on esivanhempia 1500-1600- luvulta saksasta, DNA testin tulos näyttää, että olen 100% suomalainen?

  • Eve


   12 elokuun, 2018

   Hei Kaija,
   Kiitos kysymyksestäsi. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse.