Siltojen rakentaminen – koskaan ei ole liian aikaista kytkeä perheen sukupolvia toisiinsa

Kommentit

Deanna Bufo Novak on kahden nuoren italialais-puolalais-tsekkiläis-amerikkalaisen lapsen äiti. Hän on asianajaja sekä palkintojakin saaneiden, lasten kirjojen My Heritage Book”, “ABCs Around the World“,”My Sleigh Ride Around the World,” ja “Cooking Around the World,” kirjoittaja. Hän on kirjojen kustantajan, kidsHeritage, Inc:in perustaja ja CHO (Chief Heritage Officer). Löydät hänen kirjansa täältä www.myheritagebook.com.

Viime vuosien aikana on tullut selväksi, että sukututkimus ei enää ole vain isovanhempiemme juttu. Monet ihmiset aloittavat sen yhä nuorempana ja kaikki tuntuvat olevan samaa mieltä siitä, että mitä nuorempana, sen parempi. Mitä nuorempia olemme sitä enemmän vietämme aikaa rakkaidemme kanssa, keräämme tärkeitä tietoja jaettavaksi ja siirrettäväksi. Eikö olisi ihanteellista, jos nuorimmillakin lapsilla olisi tämä konsepti juurtuneena, jotta he voisivat niittää sen satoa koko elämänsä ajan?

Vaikka sukututkijoiden keski-ikä on laskenut, on sukupolvien välillä merkittävä kuilu kun on kyse nuoremmista lapsista, jotka ottaisivat halukkaasti vastaan tietoja suvustaan. Vaikka nykyisin on enemmän työkaluja, tietoja saatavana ja arkipäivän teknologiaa, ei lapsille suunnatuissa sukututkimusresursseissa ole vastaavaa nousua. On meidän, vanhempien ja isovanhempien, velvollisuutemme rakentaa vahva silta yhdistämään heidät sukunsa menneisyyteen ja ohjata heidät tulevaisuuteen omilta vahvoilta juuriltaan.

Sillan tukipilarit rakentuvat suvun tarinoista, muistoista, ruokaohjeista ja valokuvista. Sementti, joka sitoo kaiken yhteen, tehdään valtavasta määrästä rakkautta. Ei ole epäilystäkään siitä, että mitä vahvempi silta, sitä luottavaisempi ja itsevarmempi lapsesta tulee. Tämä on erityisen tärkeää lapsen ollessa teini-iässä, joka on täynnä epäilyä, kysymyksiä ja ympäristön paineita.

Samalla tavalla kuin siltaa ei rakenneta päivässä, ei lapsesi tai lapsenlapsesi ymmärrystä ja rakkautta omiin juuriinkaan. Kaikki, mikä kannattaa tulla tehdyksi, kannattaa tulla tehdyksi hyvin. Niin tämäkin; etene hitaasti askel askeleelta. Aivan ensimmäiseksi; jatka omaa sukututkimustasi MyHeritagessa. Keräämistäsi tiedoista tulee lapsillesi rakennettavan sillan piirustukset.

Muista myös, että lapsesi ovat todella kiinnostuneita perimästään (useimmat eivät vain tiedä vielä, miksi sitä kutsutaan). Jokainen, joka on ollut todistamassa nuoren lapsen uteliasta luonnetta, tietää että lapset ovat tiedonjanoisia ja odottavat meiltä ohjausta. Tämä on erityisen totta, kun on kyse niistä ihmisistä, joita he rakastavat eniten maailmassa. Muista näyttää innostuneelta, kun vastaat heidän kysymyksiinsä, puhut suvusta ja sen piirissä vaalituista traditioista. Varmista, että keskustelujen sävy ja vastauksesi vastaavat lasten ikätasoa. 6-vuotiaan kysymykset ja kapasiteetti ymmärtää vastauksiasi on erilainen kuin 10-vuotiaan.

Tee matkasta jännittävä lapsellesi tai lapsenlapselle. Suvun tutkiminen on paljolti salapoliisityötä ja lapsesi rakastaa menneisyyden löytämistä johtolankojen avulla. Voit aloittaa niistä maista, joista esivanhemmat ovat kotoisin ja näyttää heille aiheita, joihin he voivat samaistua – Pinokkio Italiasta; Kiinan muuri tai pieni merenneito Tanskasta. Voit kääntää aiheet, maamerkit ja ruokakulttuurin heille hyvin konkreettiseksi, jotta he tietävät, että heillä on juuret siinä maassa. Voit myös jakaa omia erityisiä löytöjäsi ja luomiasi sukupuita MyHeritagessa. Opeta heille kuinka näitä työkaluja voi käyttää; tieto on heille korvaamaton, kunhan he kasvavat isommiksi. Heistä on hauska nähdä, kuinka kaikki opittu yhdistyy luomaan heidän oman, erikoisen sukunsa.

Kotona voi tehdä paljon sellaista, mikä auttaa sillan rakentamisessa. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Jaa vanhoja (ja uusia) valokuvia ja tee niistä lapsellesi leikekirja. Vinkki: muista lisätä päivämäärät ja muistiinpanot kuvan viereen.
  • Kerro nuoruudestasi. Lapsesi voi nauhoittaa tai videoida vastauksiasi ja kertomuksiasi.
  • Pyydä lastasi haastattelemaan itseäsi ja nauhoittakaa tai videoikaa tilanne.
  • Jaa ruokaohjeita ja tee ruokaa. Muistathan, että perinneruoat ovat paljon enemmän kuin jotain syötävää. Niihin sisältyy muistoja, tunteita ja tarinoita toiselta ajalta. Mikä hieno lahja annettavaksi lapsellesi tai lapsenlapsellesi!

Tämän sillan rakentaminen on hieno tapa viettää laatuaikaa lastesi ja lastenlastesi kanssa ja onhan sillä myös pitkän ajan vaikutuksia. Itse asiassa lapsen sukuun liittyvä identiteetti on kauaskantoisempi kuin useimmat uskovatkaan. Se ei vaikuta heihin ainoastaan henkilökohtaisella tasolla vaan sillä on myös laajempi yhteisötason vaikutus. Vahvojen juurien antaminen lapsille kehittää itseluottamusta ja itsetuntoa. Laajemmalla tasolla voidaan sanoa, että mitä parempi itseluottamus ja itsetunto lapsella on sitä todennäköisemmin heitä kohdellaan hyvin ja he pystyvät käsittelemään stressitilanteita paremmin. Kun ottaa huomioon kaikki edut, ei ole epäilystäkään siitä, etteikö nyt olisi aika aloittaa. Joten rakenna vahvin ja kaunein silta rakkaudella lapsellesi tai lapsenlapsellesi – hitaasti askel askeleelta!

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin