Supersataset ja pitkän iän salaisuus

On arvioitu, että maailmassa on tällä hetkellä elossa 150-600 supersatasta, yli 110 vuotiasta ihmistä. Tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, sillä monet eivät ole ilmoittaneet ikäänsä ikävalidointiin erikoistuneille organisaatioille oikeaksi todistamista varten.

Huhtikuussa 2017 italialainen Emma Morano kuoli 117 vuoden ja 137 päivän kypsässä iässä. Hän oli viimeinen elossa oleva, jonka on vahvistettu syntyneen 1800-luvulla. Hän myös piti vanhimmaksi koskaan eläneen italialaisen, toiseksi vanhimmaksi eläneen eurooppalaisen ja maailman viiden vanhimmaksi eläneen joukkoon päässeen titteleitä.

Hän oli seitsemän sisaruksen vanhin ja eli kauemmin kuin kukaan heistä. Useimmat tiedemiehet väittävät, että pitkän iän salaisuus on geeneissä, mutta Emma uskoi pitkän ikänsä johtuvan lääkärin hänelle suosittelemasta päivittäisestä ruokavaliosta.

Suurimman osan elämästään Emma söi päivittäin 3 kananmunaa, kaksi niistä raakana. Hän aloitti tämän ruokavalion sen jälkeen, kun lääkäri II maailmasodan jälkeen diagnosoi hänellä anemian. Hän söi vain harvoin hedelmiä tai vihanneksia ja suosi lihaa.

Hänen lääkärinsä, Carlo Bava sanoi,

Kun tapasin hänet, hän söi 3 kananmunaa päivässä, 2 aamulla ja munakkaan keskipäivällä. Päivälliseksi hän söi kanaa.

Emma jätti miehensä, joka kohteli häntä kaltoin, heittäen hänet ulos talosta heidän kuuden kuukauden ikäisen vauvansa kuoleman jälkeen.

Vuoden 2015 haastattelussa Tri. Bava sani

Hän jätti miehensä fasistisena aikana, jolloin naiset olivat hyvin nöyriä ja alistuvaisia. Hän oli aina hyvin päättäväinen.

Emma työskenteli 75-vuotiaaksi, ensin laukkutehtaassa ja myöhemmin hotellissa. Hän asui samassa yhden huoneen asunnossa 20 vuotta.

Hän jättää taakseen uuden, maailman vanhimman elossa olevan – Violet Brownin Jamaikalta. Violet on syntynyt 10.3.1900. Violet, lempinimeltään ”Täti V”, on viimeinen tunnettu brittimonarkki kuningatar Victorian alamainen. Victorian kuollessa 22.1.1901 Violet oli 10 kuukauden ikäinen. Violet väittää, että hänen pitkäikäisyyteensä ei ole mitään reseptiä. Tuoreessa haastattelussa hän kertoo:

Aivan oikeasti, kun ihmiset kysyvät, mitä syön ja juon, kun olen elänyt niin kauan, vastaan heille, että syön kaikkea paitsi sianlihaa ja kanaa, en juo rommia enkä muutakaan sellaista.

Alma Bellotti (artikkelikuvassa) syntyi helmikuussa vuonna 1907 Italian Veronassa (110 vuotta siten). Nunna hänestä tuli jo 24-vuotiaana, ja tuolloin hän myös otti käyttöön nimen Candida. Sisaren elämään on mahtunut kaksi maailmansotaa, ja hänen elinaikanaan katolista kirkkoa on johtanut kymmenen paavia. Italian pääministereitä naisen elinvuosien aikana on ehtinyt olla 57.

Sisar Candidan tarjoamat neuvot olivat varsin yksinkertaisia: hän kehottaa ihmisiä rakastamaan ja hyväksymään elämän käänteet sellaisina, kuin ne sattuvat kunkin kohdalla olemaan. Eikä hän nyt puhu romanttisesta rakkaudesta, vaan pikemminkin positiivisesta elämänasenteesta.

– Rakastakaa, rakastakaa ja jatkakaa rakastamista, kertoi sisar paikalle saapuneille median edustajille.

– Uskokaa tulevaisuuteen ja tehkää niin paljon töitä kuin pystytte toteuttaaksenne unelmianne.

Sisar Candida kehottaa myös elämään onnellista elämää. Hänen mukaansa todellinen ilo syntyy siitä, että elämää arvostetaan juuri sellaisena kuin se on.

– Ihmisen on hyväksyttävä jokainen hetki joka tulee vastaan ja kiitettävä niistä.

Onko sinulla pitkäikäisiä sukupuussasi? Kerro meille kommenteissa!

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin