Seuraa meitä

Esittelyssä tarkastele DNA-osumaa sivu

Kommentit4

Jos olet teettänyt MyHeritage DNA-testin tai ladannut DNA-tietosi MyHeritageen, olet saanut listan DNA-osumistasi. Lista näyttää ne henkilöt, joiden DNA täsmää omasi kanssa, jakamanne DNAn osuuden ja mahdollisen sukulaisuuden. DNA-tulokset voivat viitata useisiin mahdollisiin sukulaisuuksiin sinun ja DNA-osumasi välillä: esim. 3. – 4. serkku ja nyt haluaisit ymmärtää, kuinka olet sukua osumallesi. Mitä siis voisit tehdä?

Olemme juuri julkistaneet uuden ominaisuuden – tarkastele DNA-osumaa sivun – antamaan sinulle vastauksen tähän kysymykseen. Uusi sivu tarjoaa suuren määrän yksityiskohtaista tietoa jokaisesta DNA-osumastasi. DNA-osumasi tiedot löytyvät nyt yhdestä paikasta, jossa on useampi osio auttamaan pohtiessasi sitä, kuinka hän saattaisi olla sinulle sukua. Sivu voi avata oven uusiin yhteyksiin ja löytöihin, jotka edistävät sukusi tutkimusta.

Löydät alta kattavan kuvauksen tarkastele osumaa-sivusta. Suosittelemme, että perehdyt tähän hyvin, sillä se sisältää tärkeää tietoa uusista, jännittävistä ominaisuuksista, joista osa on saatavana ainoastaan MyHeritagessa.

Siirtyminen tarkastele osumaa-sivulle

Klikkaa DNA-osumien listassa painiketta ”Tarkastele osumaa”. Painikkeen löydät osumasi oikeasta alakulmasta. Katso kuva.

Ellet muista, kuinka saada täysi hyöty DNA-osumalistan ominaisuuksista, kuten suodattimista, tutustu aikaisempaan blogikirjoitukseemme.

tarkastele DNA-osumaa sivu näyttää kaikki relevantit tiedot osumasta yhdistäen DNA ja sukupuutiedot. Tiedot on esitetty helposti käytettävässä vierekkäin olevassa vertailussa. Tässä se, miltä sivu näyttää ja tämän kuvan alapuolella avaamme eri osiot.

 

Tarkastele osumaa-sivu sisältää seuraavat osiot:

Smart Matches™-osumat

Smart Matching™ on MyHeritage-teknologia, joka mätsää sukupuusi ihmisiä muihin, MyHeritage-käyttäjien ympäri maailmaa lataamiin sukupuihin.

Smart Matches-osumat lisäävät DNA-osumien luotettavuutta – jos sinulla on yhteistä DNAta jonkun henkilön kanssa ja puissanne on myös Smart Matches-osumia, lisää se sukulaisuuden todennäköisyyttä ja helpottaa ymmärtämään sitä, kuinka olette sukua toisillenne. Voit ottaa yhteyttä osumaasi ja voitte kumpikin saada toisiltanne tietoa yhteisistä sukulaisistanne.

Kun DNA-osuma on oikea, ei esim. väärä positiivinen, tarkoittaa se sitä, että sinulla ja osumallasi on yhteinen esivanhempi, jolta teistä kumpikin on perinyt DNAta. MyHeritage on löytänyt osuman, jos kumpikin teistä on perinyt esivanhemmalta samat DNA-segmentit. Jos sinulla ja DNA-osumallasi on sukupuussa Smart Matches-osumia, saattaa yhteinen esivanhempanne löytyä niiden joukosta tai ainakin helpottaa teitä oikeaan suuntaan esivanhemman etsimisessä.

Olemme huomanneet, että usein kun DNA tuo kaksi sukulaista yhteen, kummallakaan ei ole ollut tietoa toisesta ja on harvinaista, että heillä olisi samanlaiset sukupuut. Siitä johtuen useimmissa DNA-osumissa, joita tarkastelet ei ole Smart Matches-osiota. Jos ko. osio on olemassa, ole iloinen, sillä luultavasti saat selville sen, mitä kautta olette sukua.

Esivanhempien sukunimet

Esivanhempien sukunimet ovat sinun tai DNA-osumasi suorien esivanhempien sukunimiä, jotka on saatu MyHeritage sukupuusta. DNA-yhteydessä esivanhempien sukunimet ovat hyvin tärkeitä, koska jokainen henkilö on esivanhempiensa DNA-segmenttien yhdistelmä. Siksi esivanhempien sukunimet viittaavat niihin perheisiin, joilta henkilö on perinyt DNAnsa, edellyttäen, että sukupuu on tehty oikein ja noudattaa hänen biologisia sukujuuriaan.

Useimmilla MyHeritagen DNA-asiakkailla on sukupuu, mikä on hyvä sillä voimme hakea sieltä esivanhempien sukunimet ja vertailla niitä useimpiin DNA-osumiin.

Jos sinulla ja DNA-osumallasi on yhteisiä esivanhempien sukunimiä, näkyvät ne tässä osiossa aina 10 sukupolvea taaksepäin.

Tämä osio on erittäin hyödyllinen kun mietitte yhteistä esivanhempaa osumasi kanssa. Ole kuitenkin varovainen hyvin yleisten nimien kuten Nieminen tai Järvinen, koska ne eivät välttämättä ole samaa sukua kanssasi. Jos sinun ja osumasi esivanhempien yhteinen sukunimi on harvinainen kuten Arosara tai Rötkö, niin hyvin todennäköisesti saatte selville sukulaisuuden.

Klikkaa ”Tarkastele kaikkia esivanhempien sukunimiä” tämän osion oikeassa alakulmassa ja saat aakkosellisen listan oman ja osumasi sukupuun kaikista esivanhempien sukunimistä. Voit, uudessa ikkunassa, selata kaikkia omia ja osumasi esivanhempien nimiä, yhteiset ovat violetilla fontilla.

Eikö sinulla ja osumallasi ole yhtään yhteistä sukunimeä? Näytämme silti sukupuissanne olevat esivanhempien sukunimet. Tämä voi auttaa jos sukunimet ovat samankaltaisia (ehkä kirjoitettu eri tavalla) tai ehkä joku sukunimistä kilauttaa kelloa ja muistat sukulaisen, jota ei vielä ole puussasi.

Sinulla saattaa olla Ara-nimisiä esivanhempia, mutta et tiedä tarkalleen, kuinka ne liittyvät puuhusi ja sen takia et ole koskaan lisännyt heitä puuhun. Tarkasteltuasi DNA-osumasi esivanhempien sukunimiä, huomaat, että hänellä on puussaan Ara-nimisiä esivanhempia ja voit aloittaa palapelin kokoamisen sukulaisuudestanne.

Jokaisen esivanhemman sukunimen vieressä on myös maininta siitä maasta, jossa kyseinen henkilö on syntynyt, avioitunut, kuollut jne. Tämä voi olla hyödyllistä, kun yrität selvittää mahdollista sukulaisuutta osumasi kanssa. Jos teillä kummallakin on esim. sama esivanhempien sukunimi samasta maasta, voi se vahvistaa osumaa. Voi olla että et innostuisi yhteisestä sukunimestä ”Levine”, mutta jos kummallakin olisi Levine Unkarista, olisi se varmasti kiinnostavampaa. Lisäksi, jos teillä ei ole yhteistä esivanhempien sukunimeä, mutta esivanhempanne ovat samasta maasta, voisi se tarkoittaa, että juurenne ovat samalta alueelta.

Esivanhempien sukunimilista ja maat, joista he ovat, on kätevä jopa DNA-kontekstin ulkopuolella. Suosittelemme sukututkijoille esivanhempien sukunimilista kopioimista ja liittämistä esim. muille sukututkijoille lähetettäviin sähköposteihin. Lista osoittaa viestin saajalle kiinnostuksesi kohteet. Jotkut sukututkijat käyttävät tällaista listaa jopa sähköpostiviestinsä allekirjoituksena!

Jaetut DNA-osumat

Jaetut/yhteiset DNA-osumat ovat henkilöitä, joilla on yhteistä DNAta sekä sinun että DNA-osumasi kanssa. Se tarkoittaa, että hän on sekä sinun että osumasi DNA-osumien listalla. Tämä on eräs tapa lisätä DNA-osumasi luotettavuutta ja auttaa päättelemään kummalta puolelta DNA-osumasi tulee.

MyHeritagella on ainutlaatuinen tapa esitellä yhteiset DNA-osumat. Toisin kuin muut testauspalvelut näytämme – yhdessä taulukossa – kuinka sinä ja DNA-osumasi olette geneettisesti sukua samalle henkilölle.

Tässä osiossa voit klikata kunkin yhteisen osuman nimeä ja käydä tarkastelemassa kyseisestä osumaa tarkastele DNA-osumaa sivulla.

Jos sinulla ja DNA-osumallasi on paljon yhteisiä osumia, voit klikata kohtaa ”Näytä lisää DNA-osumia” osion oikeassa alakulmassa ja tarkastella niitä kaikkia.

Jaetut DNA-osumat sivu auttaa ryhmittämään DNA-osumiamme. Jokainen ryhmä voi viitata siihen, että osumilla on yhteinen esivanhempi ja joskus jopa useampia. Voit yhdessä osumiesi kanssa yrittää päätellä kuka yhteinen esivanhempanne on.

Ajan kanssa opit arvostamaan jaetut DNA-osumat sivun tehoa. Jos esimerkiksi osumia tarkastellessasi huomaat yhteisten osumien listalla setäsi, voit siitä päätellä, että osuma on isän puolelta. Testaamalla lisää sukulaisia saat lisäarvoa jaetut DNA-osumat sivusta, sillä se auttaa sinua päättelemään polun yhteisiin esivanhempiin monien osumiesi kohdalla.

Sukutaulut

Sukutaulut näyttävät päähenkilön ja hänen suorat esivanhempansa esim. vanhemmat, isovanhemmat, iso-isovanhemmat jne. Nämä taulut auttavat erityisesti kun etsit yhteisiä esivanhempia ja nimiä, jotka voisivat antaa ajatuksen sukulaisuussuhteesta.

Sukutaulut-osio näyttää osumasi suorat esivanhemmat yhdellä ja omasi vierekkäisellä välilehdellä. Osumasi sukupuuhun perustuvan sukutaulun tarkasteleminen tällä tavalla helpottaa huomaamaan sen, missä kohtaa puunne menevät päällekkäin.

Sukutaulut on laadittu näyttämään paljon tietoa pienessä tilassa. Jos haluat tarkastella koko sukupuuta klikkaa oikeassa alakulmassa ”Näytä koko puu”-painiketta.

Naiset ovat sukutaulussa tyttönimillään. Jos haluat nähdä lisää tietoja kenestä tahansa henkilöstä, vie hiiri henkilön kortin yläpuolelle, mikä avaa huomiotekstin (katso alla), jossa on lisää tietoja kuten synnyin- ja kuolinpaikka. Siinä on myös kätevät linkit henkilön ympärillä olevaan sukupuuhun, profiiliin ja henkilöön liittyvien tietojen hakuun MyHeritagen valtavasta 8,1 miljardia historiallista tietoa sisältävästä kokoelmasta.

Jos olet teettänyt MyHeritage DNA-testin tai ladannut DNA-testisi MyHeritageen eikä sinulla vielä ole sukupuuta MyHeritagessa, voit rakentaa sen nyt. Se auttaa, kun yrität ymmärtää DNA-osumiasi ja se auttaa myös niitä käyttäjiä, joiden DNA täsmää omasi kanssa.

Aina kun tarkastelet jonkun muun sukupuuta, ovat elossa olevat henkilöt yksityistetty.

Jaetut etnisyydet

Laskemme etnisyysarvion jokaiselle MyHeritage DNA-testin tehneelle ja kaikille, jotka ovat ladanneet tietonsa MyHeritageen. Etnisyysarvio löytää etnisen alkuperän. MyHeritagen analyysi tarjoaa 42 erilaista etnistä aluetta – enemmän kuin mikään tärkeimmistä, kaupallisista DNA-testausta tarjoavista yrityksistä.

Jaettu etnisyys-osio vertaa DNA-osumasi etnisyysarviota omaasi etsien yhtäläisyyksiä. Tämä mielenkiintoinen osio on visuaalinen ja tällä tavalla esitetty ainoastaan MyHeritagessa. Näet tarkan prosenttiosuuserittelyn etnisyyksistänne vierekkäin ja teille yhteiset on korostettu violetilla.

Jaettu etnisyys-osio voi olla hyödyllinen viitatessaan alueisiin, joilla sinulla ja DNA-osumallasi saattaa olla yhteisiä sukujuuria. Ota kuitenkin huomioon, että sinulla ja DNA-osumallasi saattaa olla yhteinen etnisyys mutta ei välttämättä siksi, että olisitte perineet sen yhteiseltä esivanhemmalta. Olette saattaneet pertiä etnisyyden esivanhemmalta, joka ei ole teille yhteinen.

Voit käyttää oikealla yläkulmassa olevia painikkeita valitaksesi näytetäänkö kaikki etnisyydet vain ainoastaan yhteiset. Klikkaa mitä tahansa etnisyyttä saadaksesi siitä lisätietoa.

Seuraavat vaiheet

Osumien tarkastelusivu ei ole vielä valmis! Kehitteillä on lisäominaisuuksia (kuten paljon kysytty kromosomiselain), jotka tekevät sivusta vielä informatiivisemman ja hyödyllisemmän.

Hinta

Joidenkin osioiden kokonaistarkasteluun tarvitaan perhesivustosopimus. Käyttäjillä, joilla on Premium-, Premium Plus- tai Complete-sopimus, on täysi pääsy DNA-osumien tarkastelusivulle, kun peruskäyttäjillä on osittainen pääsy joihinkin osioihin.

Huom: Joitakin yllä listattuja ominaisuuksia ei näytetä kaikkien osumien kohdalla elleivät ne ole relevantteja. Esimerkki: jos osumasi on joku, jolla ei ole sukupuuta, emme sen osuman kohdalla voi näyttää sukutaulua, esivanhempien sukunimiä emmekä Smart Matches-osumia.

Lopuksi

Hyödynnä uutta tarkastele DNA-osumaa sivuamme ja kaivaudu syvemmälle DNA-osumiisi. Voit tutkia uudelleen ne osumat, joista et aikaisemmin välittänyt ja löytää mahdollisia uusia yhteyksiä. Sensijaan, että rakentaisit palapeliä itseksesi tyhjästä, auttavat nämä uudet työkalut paremmin ymmärtämään sitä, kuinka olet sukua osumillesi.

Etkö ole vielä testauttanut DNAta? Tilaa MyHeritage DNA-pakkaus tänään tai jos olet jo testauttanut DNAsi jossain toisessa yrityksessä, lataa DNA-tietosi MyHeritageen ja saat kattavan DNA-etnisyysanalyysin ja DNA-osumasi ilmaiseksi.

Viihdy!

MyHeritage team

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin

 • Esko Aho


  24 syyskuun, 2017

  Sain aikaisemmin ladattua DNA-datani,kun pyörre myrskyt riepotteli yhdysvaltoja kaikki DNA-tietoni katosi.Tilaus #348032581 on tehty 12.06.2017 ja tutkimus oli valmistunut 31.07.2017 jonka jälkeen sain osumia.Sitten tiedot vain katosivat.

 • Lasse Lindeman


  25 syyskuun, 2017

  Hei, voisitteko ensin kertoa, mitä tarkoittaa tämä esim. 1 serkku – 4.serkku tai vastaavia esim, 2. serkku – 5. serkku. Ei ymmärrä.

  • annikka


   25 syyskuun, 2017

   Testin kertoma sukulaisuuden läheisyys ei ole fakta, vaan ennuste. Se on tiedemiesten parhaaseen tietoon perustuva arvio, joka perustuu todennäköisyyteen.

   Suomalaisten DNA-harrastajien kokemukset viittaavat siihen, että suomalaiset saavat hieman liian ”optimistisia” ennusteita testissä löytyneen geenisukulaisuuden läheisyydestä. Yhtenevää geeniperimäämme nostaa suomalaisten eristynyt asema tällä Suomenniemellä esihistoriassamme. Meidän geneettinen taustamme on suppea ja suljettu. Suhteessa muihin väestöihin meidän 5-miljoonaisella kansallamme on pieni määrä esivanhempia, joista me polveudumme. Lisäksi väestöhistoriassa on ollut nk. pullonkauloja: merkittävä osa väestöstä on menehtynyt ja suvunjatkajia on taas ollut aiempaa vähemmän. Läheistä sukulaisuutta osoittava yhtenevän perimän määrä saattaa siis kertyä usean eri kaukaisemman sukulaisuussuhteen summasta, ei yhdestä läheisestä sukulaisuudesta.
   Hyviä ohjeita testien tulkitsemisesta löytyy esim. täältä: https://www.kurrinsuku.net/20
   Tervceisin Annikka