Arkipäivän tavaroita, joita on vaikea tunnistaa

Kommentit

Oletko koskaan miettinyt, miltä arkipäivän tavarat näyttivät vuosia sitten? Jotkin esineet, joita käytämme päivittäin, ovat niin yleisiä, että on vaikea kuvitella, miltä ne näyttivät silloin kun ne keksittiin.

Esimerkiksi aurinkolasit, joita käytetään estämään aurinkoa ja suojaamaan silmiämme vahingollisilta UV-säteiltä. Sävytettyjä linssejä kokeiltiin ensimmäisen kerran 1800-luvun puolessa välissä. Tuntemamme ”nykyaikaiset aurinkolasit” tulivat suosituiksi 1900-luvun alkupuolella. Kuitenkin Gatineaussa, Quebecissä oleva kanadalainen Museum of Civilization-museo esittelee satoja vuosia vanhemmat aurinkolasit.

Eskimo-aurinkolasit 800 vuoden takaa

 

Nämä aurinko- tai lumilasit teki Alaskan länsirannikolla asunut inuiitti. Näiden suojalasien on raportoitu tulleen Kanadaan jonkun eskimon mukana noin 800 vuotta sitten. Ne on kaiverrettu käsin luusta ja niiden aukot suojaavat silmiä lumesta ja jäästä heijastuvalta auringolta.

Tässä muutamia muita arkipäivän tavaroita, jotka ovat vuosien saatossa muuttuneet lähes tuntemattomiksi!

Sukat:

Ensimmäiset tiedossa olevat sukat ovat esillä Victor and Albert Museum-museossa (Lontoo, Englanti). Kuvalähde: David Jackson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meillä on nykyisin monenlaisia sukkia. On pörrösukkia talveksi, nilkka- ja polvisukkia ja jopa varvassukkia, kun haluamme erottua joukosta. Ensimmäiset sukat ilmestyivät Egyptiin 300-500 vuotta jKr. Niiden outo ulkonäkö erotettuine varpaineen johtuu siitä, että egyptiläiset käyttivät niitä sandaalien kanssa. Ne on löydetty kaivauksissa Oxyrhynchusissa Niilin varrella ja ovat nyt esillä Victoria and Albert Museum-museossa Lontoossa, Englannissa.

Wc-paperi:

Wc-paperi on arkipäivän perustarvike, jota ilman emme osaisi elää. Wc-paperin käyttö saniteettitarkoituksiin on tallennettu ensimmäisen kerran Kiinassa vuonna 589.Se tuli massatuotantoon ja markkinoille 1300-luvulla. Modernia Wc-paperia alettiin valmistaa 1857 ja sitä myytiin paperiarkkipakkauksissa. Ensimmäiset nykyisten kaltaiset wc-paperirullaautomaatit ilmestyivät Britanniassa 1880-luvulla. Suomessa WC-paperin valmistus aloitettiin G. A. Serlachius Oy:n Mäntän tehtaalla jo 1900-luvun alkupuolella. Nykymuotoista pehmopaperia alettiin tehdä vuonna 1961

Pyykinpesukone:

Ensimmäinen pyykinpesukone ilmestyi 1850-luvulla, mutta se oli kokolailla erilainen kuin nykyiset koneet. Tämän rotaatiokoneen oli patentoinut Hamilton Smith. Jotkut koneet saattoivat pestä 10-15 vaatetta samaan yhtäaikaisesti, mutta niiden käyttäminen vaati 10 muulin voiman!

Varhainen pyykinpesukone

 

 

 

 

 

 

Kehitys jatkui ja vuonna 1874 William Blackstone (Indiana, USA) rakensi uuden version koneesta syntymäpäivälahjaksi vaimolleen. Se puhdisti vaatteet ja oli ensimmäinen kotikäyttöön suunniteltu kone.

Pora:

Vaikka ensimmäinen maininta porasta yhdistetään muinaiseen Rooman valtakuntaan, ensimmäinen pora keksittiin 1800-luvulla.

Pora 1800-luvun puolivälistä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pelastusliivi:

Pelastusliivi on yksi maailman käytetyimmistä pelastusvälineistä, mutta asia ei ole ollut aina näin. 1900-luvun alussa pelastusliivit eivät olleet suosittuja, koska niitä oli hankala käyttää.

Pelastusliivi 1900-luvun alkupuolelta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rullaluistimet:

Ensimmäinen maininta rullaluistimista on vuodelta 1743. Ne näyttivät kuitenkin kovin erilaisilta kuin nykyiset rullaluistimet.

Rullaluistimien varhaisin versio

Niitä oli erittäin hankala käyttää ja kontrolloida. Meidän tuntemamme malli esiteltiin 1970-luvulla ja ne oli suunniteltu jääkiekkoilijoiden sisäharjoitteluun.

Kiitokset MyHeritage-käyttäjä Olga Mantzurille tämän mielenkiintoisen aiheen tutkimisesta.

Mikä varhainen keksintö sinun mielestäsi muistuttaa eniten nykyaikaista versiota? Kerro meille alla kommenteissa.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin