Legacy Tree: Elizabethin menestystarina

Sukututkimuksen menestystarinat voivat olla hyvin palkitsevia kaikille, joita ne koskettavat. Meistä on ihanaa olla osana yhdistämässä ihmisiä omaan menneisyyteensä ja esittelemässä heitä sukulaisille, joita he eivät tienneet olevan olemassa.

Saimme äskettäin tarinan tutkimuskumppaneiltamme, Legacy Tree Sukututkijoilta. He auttoivat Elizabethia, kaksi vuotta MyHeritage jäsenenä ollutta naista, ottamaan yhteyttä kadoksissa olleeseen isäänsä. Hän oli pyytänyt ajanpuutteen vuoksi ulkopuolista apua viemään tutkimustaan seuraavalle tasolle.

Nimet on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

Elizabeth vietti lapsuutensa Etelä-Afrikassa ja oli aina ihmetellyt, mitä hänen isälleen oli tapahtunut. Hän tiesi isänsä palanneen Portugaliin, mutta hänellä ei ollut aavistustakaan siitä, missä hän asui tai oliko ylipäätään elossa.

Epätoivoissaan Elizabeth kääntyi Legacy Tree sukututkimusammattilaisten puoleen, jotta nämä hankkisivat tietoja hänen isästään, Mariosta, ja tämän perheestä.

Legacy Tree tiimi aloitti työnsä varustettuna ainoastaan muutamalla nimellä ja päivämäärällä, jotka Elizabethin äiti oli kirjoittanut ylös ennen kuolemaansa. He tiesivät Marion syntymäajan, hänen oletettujen vanhempiensa ja kolmen sisaruksen nimet ja sen, että hän oli syntynyt Portossa, Portugalissa. Hän oli asunut ja työskennellyt puuseppänä Etelä- Afrikassa, Johannesburgissa ja Durbanissa noin 10 vuotta 1950- ja 1960-luvuilla, mutta siinä oli kaikki.

Ensimmäinen tehtävä oli paikallistaa merkintä Marion syntymästä. Sen suorittaminen ei ollutkaan helppoa sillä Porto ei ole ainoastaan kaupungin vaan myös isomman alueen nimi, eikä ollut selvää, mikä lainkäyttöalue olisi oikea. Porton alue käsittää 17 kaupunkia, joissa kussakin on 12 fregusiaa (siviilivastine seurakunnalle) ja tieto voisi löytyä mistä tahansa noin 300 seurakunnasta. Tiimi päätti aloittaa Porton kaupungista ja ellei tietoa löytyisi sieltä, laajentaa aluetta muihin seurakuntiin. Monien yhteydenottojen jälkeen saatiin tietää, että etsitty tieto oli löytynyt Maiasta.

Portugalilainen sukututkimus voi olla haastavaa useista eri syistä; yhden ollessa portugalilaiset nimikäytännöt. Sukunimet voivat olla hyvin joustavia Portugalissa. Historiallisesti tyttölapset saivat äitinsä sukunimen ja poikalapset isänsä sukunimen. Joskus lapset saivat kummankin vanhemman sukunimen, äidin nimi oli tyypillisesti ensimmäisenä.

Tätä kaavaa ei kuitenkaan noudatettu aina ja joissakin tapauksissa vanhempien sukunimien yli hypättiin ja lapsi sai niiden sijasta isovanhempiensa sukunimet. Useiden vaihtoehtojen takia saman perheen lapsilla saattoi olla eri sukunimet vaikka heillä oli samat vanhemmat!

Portugalilaisissa rekistereissä on yksi asiaa helpottava ominaisuus; historialliset synnyin- ja avioliittomerkinnät mainitsevat usein vanhempien lisäksi isovanhemmat, mikä mahdollistaa sukututkimuksen laajentamisen melko nopeasti ja tarjoaa useita nimiä vertailtavaksi muihin tietoihin sen varmistamiseksi, että löydetty perhe on oikea.

Näin tapahtui myös Marion synnyintietojen kohdalla; niissä oli hänen vanhempiensa ja isovanhempiensa nimet. Nämä 3 vertailukelpoista nimisettiä mielessään tutkimustiimi alkoi etsiä sisaruksia, jotka Elizabethin äiti oli kirjoittanut ylös.

Aikaa vievän, siviilirekisterivirastossa suoritetun hakemisen jälkeen, toivotut tiedot löydettiin. Elizabethin äiti oli kuitenkin ymmärtänyt väärin ja hänen kirjoittamansa Marion sisarukset olivatkin hänen lapsiaan aikaisemmasta avioliitosta. Sitä, tiesikö Elizabethin äiti Marion aikaisemmasta avioliitosta, ei tiedetä.

Legacy Tree Sukututkijat onnistuivat paikallistamaan yhden Marion lapsenlapsista (Elizabethin veljentytär), joka asui sillä alueella. Hän suostui tapaamaan Legacy Tree tutkimusagentin Portugalissa ja antoi pyydettyjä yhteystietoja. Hän paljasti, että Elizabethin kahden elossa olevan sisaruksen lisäksi myös hänen setänsä ja sairas isänsä olivat elossa ja asuivat samalla alueella.

Tällä ylpeällä isällä on nyt neljä tytärtä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elizabeth on innoissaan juuri löytyneistä yhteyksistä:

Haluan todella kiittää kaikkia teitä, jotka teitte tästä kokemuksesta niin arvokkaan. On unelmieni täyttymys päästä yhteyteen ja tulla niin lämpimästi vastaanotetuksi portugalilaisen perheeni taholta. Sisareni ja minä varasimme lennot – minä Australiasta ja sisareni Etelä-Afrikasta – heti kun kuulimme hienon uutisen siitä, että isämme on elossa. Olemme tavanneet setämme, joka on 93-vuotias, kaksi sisartamme, veljentyttären, kaksi veljenpoikaa ja yhden veljenpojan pojan. Olin myös mukana isäni 88-vuotis syntymäpäivillä 9.5.

Elizabeth setänsä kanssa, joka muistaa nähneensä vauvakuvia veljensä tyttärestä ja joka odotti innokkaasti hänen tapaamistaan kasvotusten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tunnemme itsemme etuoikeutetuiksi voidessamme auttaa Elizabethin kaltaisia ihmisiä löytämään sukunsa, saamaan vastauksia heidän kysymyksiinsä ”Kuka minä olen?” sekä ”Mistä minä tulen?” ja auttamaan heitä löytämään elämästään puuttuvat palaset.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin