Tutustu MyHeritage-tiedetiimiin

Tutustu MyHeritage-tiedetiimiin

MyHeritage-tiedetiimi koostuu lahjakkaista tutkijoista, jotka suhtautuvat äärimmäisen intohimoisesti genetiikkaan. He tutkivat ja kehittävät teknologioitamme tehden läpimurtoja DNA-tietojen analysoinnissa. Etsimällä linkkejä DNAn ja sukuhistorian väliltä heidän tavoitteensa on auttaa käyttäjiämme ymmärtämään, keitä he ovat ja mistä heidän sukunsa tulevat.

Haluamme tutustuttaa sinut paremmin näihin tiimissä oleviin uskomattoman ihaniin ihmisiin.

Yaniv:

Tiedetiimin johtaja

Professori Yaniv Erlich, MyHeritagen tiedetiimin johtaja, on ”DNA-rockistara”, hän johtaa tiimiä. Opiskellessaan filosofian tohtoriksi hän asui tri James Watsonin luona. Juuri tri Watson, yhdessä tri Francis Cricksin kanssa paljasti DNAn molekyylirakenteen kaksoiskierteiseksi. Eipä tiennyt Yaniv, että myös hänestä tulisi DNA-pioneeri, joka muutaman vuoden kuluttua tekisi pitkiä harppauksia genetiikan alalla.

Tieteellinen tausta

Yanivilla on luonnontieteiden kandidaatin tutkinto laskennallisessa neurotieteessä korkeimmilla mahdollisilla arvosanoilla Tel Avivin yliopistosta, filosofian tohtorin arvo genomiikassa Cold Spring Harbor Laboratorysta ja hän on toiminut tietojenkäsittelyopin apulaisprofessorina Columbia University-yliopistossa. Tutkimusvuosiensa aikana Yaniv on tehnyt uraauurtavia löytöjä genetiikassa ja hänellä on globaali vaikutus DNA-alalla. Hän on julkaissut lukemattomia artikkeleita arvostetussa Nature-lehdessä sekä tieteellisissä aikakauslehdissä ja hänen työnsä on saanut kattavuuden keskeisissä tiedotusvälineissä. Häneen viitataan usein nimityksellä ”genomihakkeri.” Yanivin aikaisemmat projektit ovat keskittyneet mm. geneettisiin sairauksiin, geneettiseen yksityisyyteen ja DNA storage architecture -arkkitehtuuriin.

Perhe

Yaniv on naimisissa ja hänellä on kaksi 3- ja 6-vuotiasta lasta. Hänen lapsensa rakastavat DNAta ja puhuvat siitä usein kotona. Eräänä päivänä Yaniv sai sähköpostia ystävältään, jonka lapsella on geneettinen sairaus. Auttaessaan ystäväänsä arvioimalla mutaatiota Yanivin poika kysyi, mitä hän oli tekemässä. Yaniv selitti pojalleen, että hän yrittää auttaa ystäväänsä, jonka lapsella on ongelmia DNAnsa kanssa, mistä hänen poikansa innostui ja alkoi tehdä paljon kysymyksiä. Kiinnostus DNAhan saattaa periytyä perheessä, mutta tällä hetkellä Yaniv haluaa vain varmistaa, että hänen lapsensa pysyvät avoimina ja uteliaina.

Mutatoituneet geenit

Bioinformaatikkona hän nauttii erityisesti nähdessään, kuinka tutkimus oikeasti muuttaa apua tarvitsevien ihmisten elämää. Yaniv pystyi esimerkiksi auttamaan ihmisiä, joilla on harvinainen hyvin vähän tutkittu geneettinen sairaus nimeltä Goldenhar oireyhtymä. Paikallistamalla ja eristämällä mutatoituneen geenin hänen oli mahdollista päätellä, ketkä perheessä olivat geenin kantajia ja hän onnistui suunnittelemaan testin tämän geenimutaation ympärille. Hän myös ratkaisi mitkä geenit aiheuttavat kaksi harvinaista sairautta; Ashkenazi juutalaisilla esiintyvän Joubertin oireyhtymän ja palestiinalaisperheissä esiintyvän perinnöllisen spastisen paraplegian. Häntä edelleen ihmetyttää se, kuinka yksi pieni muunnos DNAssa voi aiheuttaa perhetragedioita ja harvinaisia sairauksia.

Ikimuistoinen projekti

Yaniv ei voi koskaan unohtaa myöskään erästä tiettyä projektia, jonka kimpussa hän työskenteli laboratoriossaan. Hänellä oli klinikalla potilaana nuori tyttö, jolla oli vakavia epämuodostumia kasvojen alueella. Hänen äidillään, isoäidillään ja yhdellä serkullaan oli myös vähäistä kasvojen epäsymmetriaa ja geneetikkona hän tiesi jotakin olevan meneillään. Tytölle oli kehittynyt myös eräänlainen lapsuusajan syöpä ja Yaniv halusi auttaa häntä. Hän ja hänen laboratorionsa onnistuivat käyttämään teknologiaa, joka määritteli tarkasti tytöllä ja muilla perheenjäsenillä olevan variaation. He saivat selville, että sama mutatoitunut geeni, joka aiheutti epämuodostuman kasvoissa, oli myös yhteydessä hänen syöpätyyppiinsä. Näillä löydöillä, jotka kaatavat geneettisen tutkimuksen muureja, on vaikutusta yksilöllisten perheiden lisäksi myös tuleviin sukupolviin.

Yanivin tiimiin kuuluvat: Daphna, Regev, Tal, Daniel, Miri, Yoav, Luis ja Oron.

Tässä vähän tietoa tiedetiimin muista jäsenistä:

Yoav:

Yoav on DNA-esimies. Hän auttaa Yanivia priorisoimaan projekteja ja tiimiä pysymään kurssissa. Yoav on suorittanut luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon cum laude arvosanalla kemiassa ja biologiassa Hebrew University-yliopistosta. Hänestä on hauskaa olla auttamassa MyHeritage-käyttäjiä saamaan selville enemmän itsestään ja suvustaan. Hän on alunperin Israelista, mutta vietti myöhemmin 9 vuotta Kaliforniassa. Hänen vaimonsa työskentelee lääkärinä Ichilov-sairaalassa Tel Avivissa ja heillä on kaksi tytärtä. Hänellä on myös kaunis, Bruno-niminen bokseri ja vapaa-ajallaan hän leikkii tyttäriensä kanssa, ui, kuuntelee musiikkia, valtelee ja retkeilee.

Daphna:

Daphna on vanhempi bioinformaatikko, joka on suhtautunut intohimoisesti genetiikkaan niin kauan kuin voi muistaa. Nuorempana hänellä oli tapana ihmetellä sitä, kuinka ruskeasilmäisillä lapsilla voi olla sinisilmäiset vanhemmat. Hän mietti, ”onko lapset adoptoitu vai onko heillä somaattinen mutaatio?” Vartuttuaan hän päätti suunnata kiinnostuksensa genetiikkaan ja suoritti luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon biotieteissä ja bioinformatiikassa. Jälkeenpäin hän muutti Israelista aurinkoiseen Kaliforniaan suorittamaan yliopistossa filosofian tohtorintutkintoa ihmisen genetiikassa. Kalifornian yliopistossa hän toimi myös tutkijatohtorina sydän- ja verisuonigenetiikan alalla. Hän rakastaa työtään MyHeritagessa koska sen avulla hänen on mahdollista tutustuttaa kaikki asiasta kiinnostuneet geneettiseen tutkimukseen. Aikaisemmin DNA oli aiheena ainoastaan tieteellisissä aikakauslehdissä ja vain pieni tutkijoiden ja tohtoreiden joukko sai siihen liittyvää tietoa. Nykyisin kuka tahansa voi arvioida omaa DNAtaan ja saada lisää tietoa siitä, kuka on. Hän on ylpeä siitä, että voi auttaa MyHeritage-käyttäjiä tulkitsemaan sellaista tärkeää ja monimutkaista tietoa. Daphna on myös kolmen tyttären äiti, mukana yhdet kaksoset. Hän viettää mielellään aikaa perheensä ja koiransa Lukan kanssa, käy vapaa-aikanaan tanssi-, jooga- ja zumbatunneilla.

Luis:

Luis varttui Brasiliassa ja USAssa, missä hän suoritti luonnontieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinnot MIT:ssa (Massachusets Institute of Technology). Hän erikoistui matematiikkaan ja tietojenkäsittelyyn. MIT-gradustaan tietojenkäsittelyssä, aiheena koneoppiminen, hän sai parhaan diplomityön palkinnon (Masters Thesis Award). Hän muutti vähän aikaa sitten Tel Aviviin ja rakastaa kaupunkia sekä kaikkea sitä, mitä se voi tarjota. Hän todellä pitää työstään MyHeritagessa, koska tuntee aina, että ympärillä on lahjakkaita, mukavia ja välittäviä työtovereita. Työtoverit suhtautuvat samalla tavalla intohimoisesti genetiikkaan ja ovat sitoutuneet yrityksen tavoitteisiin. Hän on koneoppimisen asiantuntija ja kehittelee huippuluokan työkaluja DNA-datan analysoimiseen. Hän toivoo työnsä antavan käyttäjille paremman ymmärryksen itsestään kuin koskaan aikaisemmin.

Miri:

Miri toimii bioinformaatikkona MyHeritagessa. Hän on suorittanut filosofiantohtorin tutkinnon laskennallisen biologian alalta Bar-Han yliopistossa, jossa hän tutki ihmisen immuunivastetta syöpään ja tulehduksiin. Osana tutkimustaan hän kirjoitti ja julkaisi useita tietokoneohjelmia, jotka mahdollistivat valtavien tietomäärien prosessoinnin ja analysoinnin. MyHeritagessa hän keskittyy etnisyysarvioon, jota on ollut mukana rakentamassa ja jonka kehittämistä hän jatkaa. Se, mistä hän pitää eniten työssään MyHeritagessa, on että jokaista perheen yhdistämistä pidetään henkilökohtaisena menestyksenä ja perinnölliseen tutkimukseen suhtaudutaan vakavasti. Miri ja hänen miehensä odottavat ensimmäisen lapsensa syntymää loppuvuodesta; tällä hetkellä perheeseen kuuluu kissa. He odottavat innokkaina perheen laajentamista uusilla lapsilla ja kissoilla!

Regev:

Regev on asunut Israelissa yli 10 vuotta ja on lopettelemassa filosofiantohtorin tutkintoaan tietojenkäsittelyn alalla Tel Avivin yliopistossa. Opinnoissaan hän on erikoistunut tilastolliseen genetiikkaan. Hän nauttii työskentelemisestä yrityksessä, jolla on vaikutusta sukututkimuksen ja DNAn kautta yksilön elämään henkilökohtaisella tavalla.

Daniel:

Daniel on päättämässä filosofiantohtorin tutkintoaan kognitiivisessa neuropyskologiassa Bar-Han Yliopistossa, jossa hänen tutkimusaiheenaan on ”the nurture aspects of the nature vs, nurture debate”. Hän oli tiimin ensimmäinen tiedemies ja nauttii akateemisen tutkimuksen haasteista, mitä hän kokee edelleen työssään MyHeritagessa, jossa hän on luomassa tuotetta, jolla on vahva vaikutus ihmisen elämään. Hänen ensimmäinen projektinsa MyHeritagessa oli etnisyysarvion kehittäminen. Kotona hän myöntää olevansa ”TV-narkkari” ja suhtautuu pakkomielteisesti ohjelmiin kuten Bojack Horseman, Atlanta ja Game of Thrones.

Tal:

Tal ei muista aikaa, milloin ei olisi rakastanut tietokoneita! Hän on suorittanut luonnontieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinnot tietojenkäsittelyssä Technionissa (Israel Institute of Technology) ja toimii bioinformatiikan tutkijana MyHeritagessa. Hän pitää maailmalla matkustamisesta ja puhuu neljää kieltä – hebreaa, englantia, saksaa ja japania. Ellei ole käyttämässä täydellisiä ohjelmointitaitojaan toimistolla, hänet löytää tekemässä sitä ystävien kanssa huvin vuoksi.

Oron:

Oronilla on luonnontieteiden kandidaatin tutkinto bioinformatiikassa Ben Gurionin yliopistosta ja hän suoritti maisterin tutkinnon Tel Avivin yliopistossa. Hänessä yhdistyy datatieteilijä ja laajojen geneettisten aineistojen järjestelijä. Hänen mielestään tämä on kiehtovaa aikaa genetiikassa, koska olemme kaikki kasvaneet tietämättä mitään henkilökohtaisista genomeistamme; asia, joka on muuttumassa hyvin nopeasti ja dramaattisesti. Sillä on varmasti syvällisiä seurauksia yksilöille, mutta myös koko yhteiskunnalle. MyHeritage on osa pientä ryhmää yrityksiä ja instituutioita tässä vallankumouksessa ja Oron on hyvin innoissaan voidessaan olla siinä mukana. Vapaa-aikaansa hän viettää perheen kanssa, soittaa pianoa ja kitaraa sekä rakastaa kaikkea ruokaan liittyvää!

MyHeritagen tieteelliset käyttäjätutkimukset

Tavoitteet

Tiimin viimeisin projekti on kattavin, koskaan MyHeritagessa tehty tutkimus. Siinä tutkitaan genetiikan ja käyttäytymisen välistä suhdetta, henkilökohtaisia ominaisuuksia ja kulttuuria. Nyt meidän on mahdollista tehdä uusia jännittäviä geneettisiä löytöjä yhdessä sinun kanssasi.

Työskentelemme sen selvittämiseksi mikä, geeneihin perustuen, tekee meistä samanlaisia ja mikä erilaisia. Tämän toteuttamiseksi tarvitsemme sinun apuasi! Toista täsmälleen samanlaista kuin sinä olet, ei löydy maailmasta, joten vastauksesi varmasti kertovat meille sellaista, jota ilman sinua emme yksinkertaisesti voi tietää.

Mitä kysymme

Kysymykset kattavat väestötiedot, fyysiset piirteet, harrastukset, ammatit, henkilökohtaisen terveyden, perheen terveyden, ruokavalion, onnellisuuden, poliittiset mielipiteet, oikea-/vasenkätisyyden, nukkumisen ja huumorin. Ennen kuin kokoamme vastaukset yhteen monien muiden MyHeritage-käyttäjien vastausten kanssa, poistamme kaiken henkilökohtaisen tiedon kuten nimen ja sähköpostiosoitteen. Tutkimus lanseerataan lähiaikoina ja sinulle saattaa tulla kutsu osallistua siihen.

Toivomme, että sinusta oli mukava tutustua tiedetiimiimme.

Seuraa heidän seuraavia innovaatioitaan pysymällä kuulolla!

 

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

 • markus kauppi

  marraskuu 12, 2017

  voinko palkata tutkijan selvittämään oman mysteerisen DNA pulman.josta ei ole vieläkään täyttä varmuutta.onko asia niin vai ei.kaikki lähtee kuitenkin vuodesta 1831.kerron enemmän kunhan saan tietää enemmän mitä ja miten tutkitaan asiaa.

  • A

   annikka

   marraskuu 12, 2017

   Markus, tutkijakumppaninamme toimivat LegacyTreen ammattilaiset. Voit ottaa heihin yhteyttä perhesivustosi tutkimus-välilehden pudotusvalikosta. Siellä on kohta ”palkkaa tutkija” ja sen klikkaaminen vie sinut legacytree.com-sivustolle, josta pääset eteenpäin. Terveisin Annikka