Google sukututkimuksessa: Hakuvinkkejä tietojen houkuttelemiseksi esiin

Google sukututkimuksessa: Hakuvinkkejä tietojen houkuttelemiseksi esiin

Vieraspostauksen on kirjoittanut Jessica Taylor, Legacy Tree Genealogists-sukututkijoiden presidentti. Legacy Tree Genealogists on MyHeritagen tutkimuskumppani. Jessica piti ilmiömäisen puheen yhden päivän sukututkimusseminaarissamme – ”Google sukututkimuksessa: Hakuvinkkejä tietojen houkuttelemiseksi esiin.” Voit katsoa sen täältä: Google for Genealogy: Search Tricks to Tease Out Information.

Kun teet sukututkimusta, sinun pitäisi aloittaa kyselemällä sukulaisilta ja perheesi jäseniltä, mitä he tietävät. Sitten voit käyttää sukututkimustietokantoja ja muita lähteitä lisätietojen etsimiseen. Eräs noista ”muista lähteistä”, joista sinun pitäisi olla tietoinen ja joka voi olla vähemmän ilmeinen, on hakukoneet.

Miksi käyttää hakukoneita sukututkimuksessa?

Hakukoneiden käyttöön osana sukututkimusta on useita hyviä syitä. Ensiksi: vaikka MyHeritage ja muut tietojen tarjoajat vastaavat valtavaan tarpeeseen, mikään tietokanta ei sisällä kaikkea saatavilla olevaa tietoa. Voidaksesi olla varma, että teet perusteellista työtä, sinun tulisi sisällyttää hakukoneet tutkimusohjelmaasi.

Toiseksi, hakukoneet ovat yleensä melko nopeita ja helppoja käyttää. Voit löytää taustatietoa täyttämään yksityiskohtia ja tehdä esivanhempasi elämästä todellisempaa ja mielenkiintoisempaa.

Monista hakukoneista Google on luultavasti paras. Se on jo integroitu internet-elämäämme – Google tai Facebook omisti kaikki viime vuoden huippusovellukset mobiilille – ja sana ”Googlettaa” on jo itsessään muodostunut verbiksi massiivisen suosionsa takia. Google on myös lisännyt ominaisuuksia kuten kartat, katunäkymät ja helpot sivujen käännökset, mistä on paljon apua sukututkijalle.

Muita hakukoneita, joita saattaisit harkita ovat BingYahooDuckDuckGoDogpileCreative Commons. Sinun kannattaisi myös käyttää hakukoneita, jotka ovat erikoistuneet omaan maahasi, jos sellaisia on olemassa.

Harkittavia asioita

Hakukoneita käytettäessä kannattaa pitää muutama asia mielessä. Google (ja useimmat suurista hakukonesivustoista) tarjoaa personoituja hakutuloksia, joten tuloksesi saattavat olla vääristyneitä. Googlen tulokset perustuvat seuraaviin asioihin:

Laitetyyppi: Sivustot, jotkat eivät toimi hyvin pienemmissä mobiililaitteissa rankataan mobiilihauissa alemmaksi. Koska etsit mahdollisesti epäselvää sukututkimustietoa, saattaa se olla juuri sillä sivustolla, joka ei ole ”mobiiliystävällinen”. Sen vuoksi haut on parempi tehdä pöytäkoneelta tai läppärillä.

Sijainti: Nykyinen sijaintisi saattaa vaikuttaa niihin hakutuloksiin, jotka näet, sillä Google haluaa sinun saavan omalle alueellesi relevantteja tuloksia.

Historia, väestötiedot ja kiinnostuksen kohteet: Aikaisempi hakuhistoriasi ja Google+-tililläsi olevat tiedot vaikuttavat siihen, millaisia tuloksia näet.

Voit tehdä muutamia asioita välttääksesi tällaisia ”puolueellisia” tuloksia. Yritä olla mahdollisimman täsmällinen sen suhteen, mitä etsit; kirjaudu ulos Googlesta, ettei se voi käyttää väestötietojasi ja vääristää tuloksia (vaikka se edelleen käyttää sijaintitietojasi). Tee haku incognito-ikkunassa, jotta nykyinen hakusi ei vaikuta tuleviin (vaikka aikaisemmat hakusi vaikuttavat nykyisiin). Tai käytä VPN (Virtual Private Network)-verkkoa, mikä on paras tapa estää sijaintisi vaikutus näytettäviin tuloksiin. Voit myös käyttää isearchfrom.com-työkalua ja tehdä hakuja muka jostain toisesta paikasta.

Viisi perusniksiä

Alla viisi perusniksiä, jotka auttavat saamaan parhaat tulokset hakukoneesta.

  1. Tee haku käyttämällä lainausmerkkejä

Tämä pitää sanat (kuten esivanhempiesi nimet!) yhdessä ja antaa tuloksia, joissa ne ovat peräkkäin sen sijaan, että olisivat siellä täällä, eri puolilla sivua.

  1. Sulje pois sanoja

Jos sinulla on esivanhempi, joka asui tietyssä paikassa ja tutkimuksesi on osoittanut, että joku muu samanniminen on asunut jossain muualla, voit käyttää ”-” symboolia sulkemaan toisen paikoista pois. Poissulkemista voit käyttää esim. paikkoihin, henkilön toisiin etunimiin sukulaisiin omissa hakutuloksissasi.

  1. ~ merkki synonyymeille

Esimerkki: ~hautaus antaa tuloksia, jotka liittyvät läheisesti hautaukseen mm. kuolema, hautaaminen ja hautausmaatiedot.

  1. Tee sivustosidonnaisia hakuja

Jos haluat tietää, mitä joku tietty sivusto sanoo jostakin asiasta, käytä sivustosidonnaista hakua. Esimerkki: Kun kirjoitat ”site:legacytree.com ancestors” (ilman lainausmerkkejä) saat esivanhempiin liittyvää tietoa ainoastaan Legacy Tree-sivustolta. Tämä haku ei toimi tietokannoissa – sitä kannattaa käyttää blogeissa, artikkeleissa jne.

  1. Tee hakuja käyttämällä aikavaihtelua

Voit lisätä aikavaihtelun esim. 1830..1840, jotta Google antaa tuloksia vain tuolta ajanjaksolta.

Käyttämällä näitä perusniksejä sinun on mahdollista saada esivanhemmistasi sellaisia lisätietoja, joita et muuten löytäisi. Oletko kiinnostunut muista, kehittyneimmistä keinoista, jotka auttavat sinua kaivautumaan vielä syvemmälle? Katso webinaarini: Google for Genealogy: Search Tricks to Tease Out Information.