Jouluyllätys: kuolleeksi luultu veli löytyi

Juhlakauden kunniaksi jaamme MyHeritage-käyttäjän, saksalaisen Roswithan uskomattoman tarinan. Hän sai jouluna MyHeritageen elämää mullistavan viestin veljeltään, jonka oli uskonut kuolleen useita vuosia aikaisemmin.

Roswithan äiti tuli siirtolaisena Kanadaan vuonna 1956 jättäen 2-vuotiaan tyttärensä, Roswithan kotimaahan.

Kasvoin isovanhempieni luona Saksassa. Äitini odotti vauvaa lähtiessään siirtolaiseksi ja syyskuussa 1956 syntyi sisareni Montrealissa. Vuotta myöhemmin joulukuussa syntyi veljeni.

24-vuotiaaksi saakka Roswithan ainoa mahdollisuus yhteyteen äitinsä kanssa olivat käsinkirjoitetut kirjeet. Hän ei ollut koskaan yhteydessä sisaruksiinsa eivätkä hänen sisarensa ja veljensä oppineet saksaa, äitinsä äidinkieltä.

Kun olin 24-vuotias, palasi äitini ensimmäistä kertaa Saksaan katsomaan minua ja ensimmäistä lastani – hänen ensimmäistä lapsenlastaan. Rehellisesti sanottuna, välillämme ei ollut minkäänlaista äiti-tytär suhdetta. Tämän ensimmäisen kerran jälkeen hän on käynyt Saksassa ainoastaan kahdesti.

Monta vuotta myöhemmin, 1980-luvulla hänen veljensä Roger muutti perheineen toiselle puolelle Kanadaa.

Se oli viimeinen kerta, kun hän näki äitimme. Äitini yritti muutaman kerran löytää veljeni siinä onnistumatta! Joten hän päätti kertoa meille (sisarelleni ja minulle), että Roger on kuollut.

Roswitha ei koskaan etsinyt veljeään, koska luuli tämän kuolleen. Roswitha aloitti sukututkimuksen. Hän tutki miehensä Albertin sekä oman isoisänsä sukua. Mutta kuinka hän päätyi MyHeritageen?

Pojallani on tulossa 40-vuotis syntymäpäivät vuonna 2018 ja halusin tehdä hänelle sukupuukaavion lahjaksi. Selailin internetiä ja päädyin MyHeritagen sivustollesi. Tykkäsin sivustosta ja päätin rekisteröityä. Tämä tapahtui 2014 syksyllä.

Roswitha ei tiennyt, mutta suurin piirtein samoihin aikoihin hänen veljensä Roger Byrom myös rekisteröityi MyHeritage-sivustolle.

Hän kävi Roswithan perhesivustolla ja sai tietää äitinsä kuolleen toukokuussa 2009. Samana vuonna Roswitha tapasi sisarensa, Maryn, ensimmäistä kertaa.

Kävimme äitini luona, koska tiesimme, että hän ei eläisi enää pitkään. Äitimme kuoli, kun olimme kumpikin hänen luonaan.

Tapaninpäivänä vuonna 2015 Roswitha sai viestin MyHeritagesta:

”Olen sinun veljesi Roger Carlo Joseph Zontar Byrom.”

Roswitha kertoo: ”Olin kuin puusta pudonnut. Siihen saakka olin uskonut veljeni kuolleen.”

Viestissään hän kertoi asioita, joita vain veljeni voisi tietää. Se oli paras joululahja, jonka olen koskaan saanut. Ilmoitin asiasta sisarelleni Marylle, joka ei meinannut uskoa sitä millään. Mutta se oli totta – se oli veljemme!

En osaa kuvailla tunteitani sillä hetkellä. Se oli joulun ihme.

Roswitha (oikealla) tapaa sisarensa Maryn ja veljensä Rogerin

 

Maaliskuussa 2016 Roswitha ja hänen miehensä Albert tekivät kahden viikon matkan Rogerin luo Kanadaan.

Oli aivan ihanaa saada nähdä toisemme ja halata häntä 58 vuoden jälkeen. Sisareni tuli myös luoksemme. Se oli paras perheen kokoontuminen, koskaan. Siitä lähtien olemme olleet jatkuvasti yhteydessä toisiimme.

Roswithan neuvo niille, jotka etsivät sukulaisiaan:

Koskaan ei pidä luopua toivosta! Ei sittenkään vaikka luulisit, että henkilö on jo kuollut, oma tarinani on hyvä osoitus siitä.

Vain yksi asia on varjostanut perheen onnea – Roswithan veljenpoika Roger Byrom, jr. Hänen veljensä Roger näki poikansa viimeksi 34 vuotta sitten, kun hän erosi vaimostaan Debbiestä, joka esti isää tapaamasta poikaansa. Nyt he yrittävät löytää Roger juniorin.

Roswithan motto on ”Älä koskaan anna periksi”!

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin

 • Hannu Pulkkinen


  joulukuu 24, 2017

  Teetin myheritage.com:ssa sukupuuni,mutta se jäi niin puutteelliseksi,että isoisoisäni ja kaikki
  isän ja äidin serkut puuttuivat.Puuttui mm pikkuserkkuni Saara Pakkasvirta,joka sai Kekkosen
  aikaan näyttelijöiden Finlandia palkinnon ja pikkuserkkuni Kati Pulkkinen,joka voitti Lillehammerin
  olympialaisissa pronssia naisten viestissä.Osaisiko joku neuvoa,miten saisin laajennettua sukupuutani
  internetissä,jottei minun tarvitsisi tutkia kirkonkirjoja,mikä on internetissäkin hankalaa.

  • annikka


   joulukuu 28, 2017

   Hei Hannu, anteeksi vastauksen viipyminen, mutta se tuo joulu… Parhaiten ilman ponnisteluja saat ehkö laajennettua maksullisten sopimusten kautta, joilla saat osumia ja pääset siirtämään tietoja puuhusi. Se tarkoittaa kyllä sitä, että jollakin toisella ihmisellä täytyy olla sukupuu, jossa on samoja haaroja kuin sinun puussasi. Lisäksi tämän toisen henkilön puun täytyisi olla julkinen (ei yksityinen). Sukututkimus joka tapauksessa teettää töitä, suosittelen aina tietojen tarkastamista alkuperäislähteistä, ettei tulisi lisättyä puuhun väärää tietoa. Yksi vaihtoehto on myös palkata tutkija tekemään työ puolestasi, jolloin voit olla ainakin varma tietojen oikeellisuudesta. Terveisin Annikka