DNAn perusteet osa 7: Tavallisia DNA-testiin liittyviä väärinkäsityksiä

Kommentit

Jos olet seurannut DNAn perusteet blogisarjaamme, tiedätkin jo aika paljon DNAsta – siitä, mitä se on molekyylitasolla sen rakenteestailmentymästä, ja kuinka testaamme jotta sinä saat tietoa esivanhemmistasi ja löydät uusia sukulaisia, joiden olemassaolosta et ole ollut tietoinen.

Tässä osassa käsittelemme joitakin tavallisia DNA-testaukseen liittyviä väärinkäsityksiä.

Myytti #1: DNA-testaukseen tarvitaan sylkeä tai verta

Yksilöllinen DNA-sekvenssisi on hyvin samanlainen lähes kaikissa kehosi soluissa. Se on hyvin käytännöllistä DNA-testauksen kannalta: tarkoittaen, että meidän ei tarvitse rajoittua käyttämään vain veressä tai syljessä olevia soluja. MyHeritage DNA-testi tehdään poskipyyhkäisymenetelmällä. Kun hankaat näytepuikolla kevyesti poskesi sisäpintaa noin 30-60 sekuntia, näytepuikko kerää epiteelisoluja ja laboratoriomme pystyy erottamaan DNAsi noista soluista.

Myytti #2: Koska lapset perivät DNAnsa vanhemmiltaan, pitäisi täyssisarusten saada samat tulokset

Vaikka on totta, että perit 50% etnisyydestäsi kummaltakin vanhemmalta, et välttämättä peri 50% heidän jokaisesta etnisyydestään. Esimerkiksi, jos äitisi on 50% irlantilainen ja 50% skandinaavi ei sinulla välttämättä ole 25% irlantilaista ja 25% skandinaavista etnisyyttä. Perit etnisyytesi sattumanvaraisesti. Tässä esimerkissä sinulla saattaisi olla 10% irlantilaisuutta ja 40% skandinaavisuutta. Äidiltäsi perityt etnisyydet ovat yhteensä noin 50% koko etnisyydestäsi, mutta ilman DNA-testausta et voi tietää kuinka paljon mitäkin etnisyyttä olet perinyt.

Juuri tästä syystä sisarukset saavat erilaisia tuloksia! Äitisi etnisyyksistä (50% irlantilainen ja 50% skandinaavi) hän on voinut siirtää yhdelle lapselle esim. 10% irlantilaisuutta ja 40% skandinaavisuutta ja toiselle 20% irlantilaisuutta ja 30% skandinaavisuutta.

Myytti #3: Geneettinen etnisyysarviosi täsmää sukupuusi kanssa

On useita syitä, miksi etnisyysarviosi ei ehkä täsmää sukupuussa olevien esivanhempiesi etnisyyksiin.

Jos etnisyytesi on siirtynyt sinulle monien sukupolvien kautta, voi olla, että et ole perinyt sitä havaittavissa olevaa määrää.

Olet saattanut periä odottamattomia etnisyyksiä sellaisilta esivanhemmilta, joista sinulla ei ole ollut tietoa. Laajimmatkaan sukupuut eivät sisällä kaikkia.

DNA-testauksessa on myös biologisia rajoitteita kuten se tosiasia, että joillakin populaatioilla on ollut hyvin samankaltainen DNA johtuen maantieteellisestä läheisyydestä tai muuttoliikkeistä, jotka johtivat aiemmin eristyksissä olleiden geenistöjen sekoittumiseen. Tästä syystä sinulla voi esim. olla englantilaisuutta odottamasi skandinaavisuuden sijasta.

Ellet ole vielä tehnyt DNA-testiä ja olet kiinnostunut vertaamaan tuloksia omiin odotuksiisi, voit tilata MyHeritage DNA-pakkauksen tai ladata DNA-tuloksesi toisesta yrityksestä MyHeritageen ilmaiseksi.

Viihtymisiin!

 

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin