Puhdasta kultaa: Osuma ensimmäiseen serkkuun auttaa ratkaisemaan 12 vuoden mysteerin

Kommentit

 

MyHeritage-käyttäjä Marie Rundquist Marylandin Silver Springsistä on aina ollut kiinnostunut sukunsa historiasta. Edesmenneen, intohimoisen sukututkijaisoäitinsä inspiroimana Marie kaivautui juurilleen, mutta tunsi saaneensa koko kuvan perimästään vasta testattuaan DNAnsa.

MyHeritage DNA auttoi Marieta ratkaisemaan 12 vuoden sukumysteerin, sijoittamaan kuolleen isänsä esivanhemmat sukupuuhun, tuomaan valoa isänsä vahvaan yhteyteen Marylandin itärannikon historiaan hänen äitinsä perheen kautta ja saamaan tietoa isän puolen kätketyistä yhteyksistä.

 

Marie Rundquist

Marie, 59, jakaa nykyisin aikansa Marylandin Gaithersburgin ja Virginian Woodstockin kotiensa välillä. Hän kasvoi perheessä, jossa sukututkimus oli jokapäiväinen käytäntö. Hänen edesmenneet isoäitinsä, isänsä sekä äiti olivat kaikki sukututkijoita. Jokainen heistä, Marie mukaan luettuna, on kirjoittanut kirjoja ja artikkeleita sukututkimuksesta – sekä suvulle että muille. Hänen isoäitinsä oli vahva roolimalli; arvostettu sukututkija ja kahden sukukirjan kirjoittaja. Hän auttoi kehittämään Marien rakkautta sukututkimukseen.

”Isoäidilleni sukututkimus oli paljon enemmän kuin kuka on synnyttänyt kenetkin ja hän käytännöllisesti katsoen nautti sukututkimuksen mukana tulleiden dramaattisten perhetarinoiden tutkimisesta ja dokumentoinnista. Isoäitini matkusti Englantiin, Ranskaan ja Lousianaan ja muodosti elämänpituisia ystävyyksiä henkilöihin, joilla oli yhteisiä esivanhempia hänen kanssaan. Hän oli koko elämänsä ajan roolimallini ja pysyy sellaisena. Hän tutustutti minut sukututkimukseen, joka on palvellut minua tähän saakka.”

 

Marien roolimalli ja isoäiti Asselia S. Lichliter

Marie on kirjoittanut yksin ja yhdessä toisten kanssa useita julkaistuja artikkeleita ja kolme julkaistua kirjaa geneettisestä sukututkimuksesta; eurooppalaisten ja alkuperäiskansojen seka-avioliitoista Amerikoissa sekä novascotialaisten sukujen historiasta Nova Scotiassa ja Lousianassa.

Marie aloitti oman matkansa geneettiseen sukututkimukseen teettämällä useita autosomaali DNA-testejä ja mitokondriaalisen DNA-testin. Hän sai useita yllättäviä osumia, joista monet tulivat aiemmin piilossa olleisiin sukulinjoihin hänen äitinsä ja isänsä puolelta.

”Ennen DNA-testien tekemistä en ollut tiedostanut sukuhistorian syvyyttä sukuun liittyvien ruokapöytäkeskustelujen ulkopuolella ja olin aina ajatellut, että onkohan minulla kokonaiskuva hallussa. Sen sanominen, että minulla ei ollut täyttä kuvaa perimästäni ennen DNA-testausta olisi vähättelemistä.”

Yllättävin löytö, jonka Marie teki DNA-testin avulla oli suora, piilossa ollut novascotialainen – Mi’kmaq (Amerikan alkuperäiskansa) linja, joka johti hänen Lousianassa olleiden esivanhempiensa kautta suoraan Nova Scotiaan. Marie oli ollut tietoinen ranskalaisesta perimästään äidin puolelta ja englantilaisesta perimästään kummankin vanhemman puolelta. Vasta DNA-testi antoi hänelle alkuperäiskansan haploryhmän, josta hän ei ollut koskaan kuullutkaan; hän sai tietää novascotialaisista juuristaan ja Cajun-serkuistaan, joita hänellä on Lousianassa.

Marielle oli lähes yhtä yllättävä tieto sukunimestään, mikä selvisi DNA-testauksen avulla: hän oli syntymästään saakka ollut sukunimeltään Pierce, mutta se ei ollutkaan hänen isänsä biologisten esivanhempien oikea sukunimi (Bounds).

Tehtyään DNA-testin useissa eri palveluissa, Marie sai viestin siitä, että hän voisi ladata olemassa olevien autosomaali DNA-testiensä tulokset MyHeritageen. Hänen isänsä aiemmat DNA-tulokset näyttivät viittaavaan Bounds sukunimeen ja Marie halusi ottaa selvää siitä, löytyisikö uusia DNA-yhteyksiä, jotka voisivat selittää hänen isänsä sukulaisuussuhteita Bounds esivanhempiin.

Marie liittyi MyHeritageen ja rakensi online sukupuun, joka sisältää tuhansia jäseniä, joiden juuret ovat mm. Amerikoissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa, Englannissa, Ranskassa ja Saksassa.

Pian Marie sai MyHeritagessa osumina useita ensimmäisiä serkkuja yhden ja kahden polven takaa. Monet DNA-osumista olivat linjoihin, jotka eivät olleet hyvin esillä muilla autosomaali DNA-testien tarjoajilla, nimittäin ne, jotka liittyivät hänen isänsä sukuun, jonka hän tiesi olevan biologisesti sukua varhaisiin Bounds isälinjan esivanhempiin Marylandin itärannikolla.

Vuoden 2017 lopulla Marie huomasi uuden DNA-osuman listallaan. Osuma oli 1. serkku yhden polven takaa – 2. serkku. Marie jakoi osumansa kanssa lähes 5% DNAastaan (n. 348 cM). DNA-sukututkijoiden piirissä tämän tason osumaa pidetään puhtaana kultana – ja suureksi yllätyksekseen Marie oli saanut osumansa MyHeritagesta!

”Se oli hämmästyttävää! Sydämeni hakkasi ja sormeni tärisivät, kun klikkasin yhteisiin osumiin ja muihin tietoihin etsiessäni vihjettä siihen, miksi olin saanut niin läheisen MyHeritage-osuman.”

Hänen osumansa profiili oli niukka eikä tarjonnut selitystä jaetulle DNA-osumalle. Yhteiset osumat olivat kaukaista sukua eikä Marie tunnistanut sukunimiä. Joten hän teki internethaun käyttäen kahden sukunimen yhdistelmää; Boundsia ja tämän uuden MyHeritage-osuman sukunimeä. Hän lisäsi sijainniksi isänsä kotikaupungin ja toivoi ihmettä.

Hänen hakunsa tuotti hedelmää. Marie löysi vanhan paikallislehden artikkelin rouva Boundsista, joka oli sairaana ja tullut kylään naimisissa olevan tyttärensä luokse, jolla sattui olemaan sama sukunimi kuin hänen osumallaan. Luettuaan pitemmälle Marie sai selville, että tämän tyttären avionimi, johon lehdessä viitattiin, sisälsi hänen autosomaaliosumansa etu- ja sukunimen – koska hän oli naimisissa Marien osuman ISÄN kanssa! Tämä oli uskomaton onnenpotku!

Marie tutki MyHeritagessa olevia tietoja ja löysi lehdessä mainitun rouva Boundsin aviomiehen. Marie päätteli DNA-osumansa (1. serkku yhden polven takaa) ja julkaistujen elämäkertatietojen perusteella, että tämä sama rouva Bounds ja hänen miehensä olivat olleet hänen isänsä isälinjan isovanhemmat. Muutamien lisähakujen jälkeen Marie pystyi päättelemään isänsä biologisen isän nimen. Tämä oli asunut koko ikänsä Marylandin itärannikolla ja kuollut jo aikoja sitten. Marien isä ja hänen vanhempansa ovat kaikki kuolleet ja hänen isänsä näyttää olleen edesmenneen biologisen isänsä ainoa jälkeläinen.

 

Marien isän hautapaikka Marylandin itärannikolla

”Toivoisin, että isäni ja äitini olisivat elossa kuullakseen (ja luultavasti väitelläkseen) uusista löydöistä, jotka ovat ilmaantuneet sen jälkeen, kun he ovat tehneet omat testinsä.”

MyHeritage on tuonut Marien lähemmäksi isänsä sukua ja Marylandin itärannikon kaupunkeja, joita hänen esivanhempansa kutsuivat kodikseen. Manokin kirkon kirjurin merkitsemät sukunimet Pusey ja Hayman ovat MyHeritage DNA-osumien tuloksena löytäneet tiensä hänen koko ajan kavavaan sukupuuhunsa. Uusien DNA-osumien myötä MyHeritage jatkaa myös Marien novascotialaisten /Mi’kmaq sukulinjojen vahvistamista Lousianassa ja Nova Scotiassa.

Marien elämä on muuttunut hänen löydettyään niin paljon uusia ennestään tuntemattomia ja kadoksissa olleita sukulaisia. Testattuaan DNAnsa ja otettuaan yhteyttä DNA-osumiinsa, Marie matkustaa nykyisin usein Nova Scotiaan, Lousianaan ja Marylandin itärannikolle uudistamaan sukulaisuussuhteita sukunsa jäseniin. Hän on ollut mukana kulttuuritapahtumissa ja järjestänyt juhlat uusille sukulaisille kotonaan.

”Olen pahoillani vain siitä, että en voi olla useassa paikassa samaan aikaan ja käydä useammin juuri löydettyjen sukulaisteni luona. Vaikka emme voi tehdä paljonkaan meitä erottavalle välimatkalle, geneettinen sukulaisuutemme pitää perheyhteydet elossa!”

Marien mielestä MyHeritage on erittäin hyödyllinen löytäessään erityisesti isän suvulle merkittäviä osumia. Monet osumat ovat auttaneet todistamaan dokumentoituja sukulinjoja oikeiksi ja lisäämään uusia haaroja sukupuuhun. Marie käyttää mielellään MyHeritagen työkaluja sukututkimuksensa edistämiseen.

”Minusta MyHeritagen tapa ennakoida kiinnostukseni aiheita on ihana; DNA-osumien, olennaisten tietojen ja Smart Matches-osumien ”mainostaminen” ilman kaivamista! Record Matches-osumien avulla voin tarkastella ja kasvattaa sukuyhteyksiä ennakoivasti. Kiireisenä, monien eri projektien parissa työskentelevänä, arvostan ja pidän hyödyllisenä muistuttajia siitä, että monet muut jakavat suorat sukulinjani ja heillä on tietoja, jotka todistavat geneettisen yhteytemme oikeaksi.”

Marie pitää myös paljon juuri julkistetuista, uusista DNA-osumien suodatusmahdollisuuksista:

”Minuun tekee vaikutuksen MyHeritagessa se tapa, jolla voin suodattaa osumia etnisyyden ja muiden hyödyllisten kriteereiden mukaan ja löytää yhteiset etniset juuret, jotka linkittävät minut osumiini. Suodatusjärjestelmä on osoittautunut korvaamattomaksi yrittäessäni tunnistaa uusia tutkimuslinjoja. En osaa sanoin kuvata uusien, MyHeritagen esittelemien suodatusmahdollisuuksien hyviä puolia ja minusta heillä on erinomainen ohjelma sukuhistorian tutkimiseen.”

Marien kokemukset DNA-testauksesta ovat muuttaneet hänen näkemyksensä sukututkimuksesta kokonaan.

”Uudet DNA-löydöt ovat varmasti muuttaneet meidän jälkeläisten keskuudessa käytyjä keskusteluja suvun tapaamisissa. Oma määritelmäni ”perheestä” on laajentunut käsittämään kaikki DNA-tutkimuksen kautta löytyneet. Syvällä sukututkimuksessani minulla on käsite ”kaikki sukulaiseni”. Kaikesta siitä, mitä olen saanut tietää omista yhteyksistäni tuhansiin muihin DNA-mätsäyksen avulla, voin vetää johtopäätöksen tämän ajatuksen oikeellisuudesta.”

Marien parhaat vinkit aloitteleville sukututkijoille ovat:

  • rakentaa DNA-osumien tutkimista varten sukupuu, jossa on, jos mahdollista, 5-6 sukupolvea suoria esivanhempia sekä isä- että äitilinjasta (aikojen alkuun saakka ei tarvitse mennä)
  • tutkia sukututkimuksellisia tietoja ja etsiä kuvia elämäkertatiedoista (syntymä-, avioliitto- ja kuolintodistukset), tutkia väestönlaskentatietoja, jotka vahvistavat vientisi sukupuuhun oikeiksi
  • tarkastella osumiesi sukupuissa olevia tietoja ja puun henkilöiden elämäkertatietoja
  • tarkastella osumia, joiden kanssa sinulla on yhteistä DNAta ja etsiä yhteisiä esivanhempia ja sukunimiä
  • pyytää sisaruksia, vanhempia ja isovanhempia (jos elossa) tekemään DNA-testin, sillä heidän osumansa antavat vahvoja johtolankoja tutkimukseen
  • tehdessäsi hakuja muista laittaa mukaan sukupuussasi olevia paikkakuntia

Tärkein asia on olla avoin kaikenlaisille mahdollisuuksille, ole kärsivällinen ja pidä hauskaa!

Marielle isän juurien löytyminen oli vain alku:

”Mielestäni sukututkimuksellinen DNA-testaus on kuin pelastustehtävä: yksi tapa löytää kadoksissa olevia suvun jäseniä ja sijoittaa heidät oikeaan kohtaan sukupuussa, minun ja muiden. Tämä ponnistus ja siihen liittyvä tutkimus kestävät varmaan elämäni loppuun saakka.”

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin