Geneettiset ominaisuudet kulkevat suvussa

Kommentit

Oletko koskaan huomannut, mitkä perityt geneettiset ominaisuudet siirtyvät sukupolvelta toiselle perheessäsi? Et ehkä näe niitä aluksi, mutta kun huomaat, tietyt kaavat ja samankaltaisuudet sukupuussasi, ne ovat ilmeisiä. Ehkä sukusi on täynnä asioiden lykkääjiä tai sama nenän malli näkyy joka sukupolvessa. Ehkä isäsi puolen suvussa on paljon lakimiehiä, tai ehkä vaellushalusi taustalla ovat serkut, jotka muuttavat muutaman vuoden välein.

Juuri näiden geneettisten ominaisuuksien ansiosta tarinamme tulevat eläviksi, ja menneisyyden sekä nykyisyyden välinen raja hämärtyy. Tarvitaan vain pikainen silmäys joidenkin perheiden sukupuuhun aikaisempien sukupolvien vaikutuksen huomaamiseksi.

Aviopari Nobel-palkinnon saajana

Marie Skłodowska Curien ja Pierre Curien sukupuu ei ole ainoastaan täynnä tiedemiehiä, mutta siitä löytyy myös useita Nobel-palkinnon saajia, ml. kaksinkertainen voittaja Marie Curie. Ja vaikka olemassa on muita perheitä, jotka ovat saaneet Nobel-palkintoja, he ovat ainoita, joissa aviopari-yhdistelmä on voittanut kaksi kertaa: Marie ja Pierre Curie fysiikassa radioaktiivisuuden tutkimuksesta (1903) ja heidän tyttärensä Irène Joliot-Curie ja vävy Frédéric Joliot-Curie, kemiassa, alkuaineiden radioaktiivisten isotooppien syntetisoinnista (1935).

Molemmat parit tapasivat toisensa työnsä kautta. Yhteinen ystävä, puolalainen fyysikko Józef Wierusz-Kowalski esitteli Marien ja Pierren toisilleen. Marie oli etsimässä laboratoriotiloja, ja Pierrellä, joka toimi fysiikan laboratorion johtajana Municipal School of Industrial Physics & Chemistry-oppilaitoksessa oli vapaata tilaa. Irène ja Frédéric Joliot-Curie tutustuivat Radium-instituutissa, jossa Irène tutki vanhempiensa löytämiä kahta alkuainetta: radiumia ja poloniumia ja Frédéric työskenteli Marie Curien assistenttina. Samalla tavoin Irènen ja Frédéricin tytär, ydinfyysikko Hélène Langevin-Joliot, tapasi fyysikkoaviomiehensä Michel Langevinin heidän kummankin opiskellessa fysiikkaa ja kemiaa. (Outo sattuma on, että Michel Langevin on Paul Langevinin poika. Paul oli Pierre Curien entinen oppilas ja Marie Curien lyhytaikainen romanssi Pierren kuoltua hevosonnettomuudessa.)

 

Marie Curie ja hänen tyttärensä Irene (noin 1925)

Tieteen jälkeläiset

Suurimmalla osalla Marien ja Pierren jälkeläisistä on ollut erinomainen, joskaan ei huomiota herättävä ura valitsemellaan alalla. Tutkijoiden lisäksi Skłodowskan ja Curien-perheissä oli myös joitakin lääkäreitä ja matemaatikoita. Useimmat uusimpien sukupolvien edustajat ovat kuitenkin pitäytyneet tieteen parissa. Lähes kaikki Irènen ja Frédéricin suorat jälkeläiset ovat tiedemiehiä.

Kun genetiikka ja ympäristö ovat niin yhteenkietoutuneita, on vaikea sanoa mikä oli ensisijainen motiivi. Oliko uraan tiedemaailmassa luontainen halu? Tai ehkä se oli seurausta halusta olla hyvä siinä tai toimia odotusten mukaisesti (tai näiden kolmen yhdistelmä). Hélène kertoo haastattelussa, kun häneltä kysyttiin hänen kiinnostuksestaan ​​tieteeseen:

Olin erittäin hyvä matematiikassa ja luonnontieteissä. Minulla oli tunne, että luonnontiede on jotain erityisen mielenkiintoista, kun kuulin vanhempieni puhuvan siitä. Erityisesti äitini antoi minulle tunteen, että minun ei tarvitse olla nero tullakseni tutkijaksi. Se oli hyvin rohkaisevaa. Olisin muuten valinnut jotain aivan muuta.

Rakkaus oppimiseen oli perheen menestyksen salaisuus. Sekä Marie että Pierre tulivat hyvin koulutetuista perheistä – Marien äiti opetti kieliä, ja hänen isänsä oli matematiikan ja fysiikan professori. Pierren isä ja isoisä olivat molemmat lääkäreitä (Marie-sisar ja veli olivat myös lääkäreitä). Marien isä luki kirjoja ja runoja Marielle ja hänen sisaruksilleen sekä antoi heille usein matemaattisia ongelmia ratkaistavaksi; perinne, jota Marie jatkoi omien lastensa kanssa. Muodollisen koulutuksen sijasta Pierreä opettivat äiti, isä, vanhempi veli ja yksityisopettajat. Marie ja hänen tiedemies/professori-ystävänsä tekivät samanlaisen järjestelyn omille lapsilleen, myös Marien tytöille Irènelle ja Èvelle, jotka kahden vuoden ajan opiskelivat matematiikkaa, kemiaa, kirjallisuutta, historiaa ja fysiikkaa vanhempiensa ja heidän kollegoidensa ohjauksessa.

Perheen poikkeus

Ève oli merkittävä poikkeus tiedemies-lääkäri-matemaatikko-säännöstä, vaikka hän muun perheensä tavoin, oli hyvin menestyksekäs. Taitavana pianistina, musiikkikriitikkona ja toimittajana tunnettu Ève kirjoitti myös Madame Curien, elämäkerran äidistään. Menestyskirjasta tehtiin lopulta suosittu elokuva.

Vaikka Ève ei jakanut rakkautta tieteisiin äitinsä ja sisarensa tavoin, hän oli aivan yhtä päättäväinen kuin he eläessään elämäänsä omilla ehdoillaan. Hän kieltäytyi noudattamasta sukupuolirooleja, jotka edelleen vaikuttavat ja jarruttavat tämän päivän naisia. Sotakirjeenvaihtajana toisen maailmansodan aikaan, hän raportoi usein Afrikassa ja Aasiassa olevilta etulinjoilta käsin. Hän avioitui amerikkalaisen diplomaatin Henry Labouissen kanssa myöhemmällä iällä. Ève aloitti humanitaarisen työn UNICEFin kanssa, kun Henrystä tuli organisaation pääjohtaja. Henry oli myös UNICEFin päällikkö, kun UNICEF sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1965. Ève laskikin leikkiä siitä, että kaikki hänen perheessään häntä lukuunottamatta olivat voittaneet palkinnon.

Se, että Ève ei seurannut äitinsä jalanjälkiä, säästi hänet varhaiselta kuolemalta. Molemmat, sekä Marie että Irene kuolivat pitkittyneeseen säteilyaltistukseen. Ève eli 102 vuotiaaksi, mistä hän usein tunsi syyllisyyttä.

Mitä geneettisiä ominaisuuksia sinun suvustasi löytyy? Ketä muistutat eniten? Kenen kanssa olet eniten erilainen?

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin