Sukututkimus: Mitä taitoja tarvitsemme?

Kommentit

Kirjoittaja, Schelly Talalay Dardashti, on MyHeritagen yhdysvaltalainen sukututkimusneuvonantaja.

Meidän täytyy näyttää hieman oudoilta niistä, joita sukututkimuskärpänen ei ole vielä puraissut.

Tutkimustaidot ovat se, mitä meidän on hankittava. Analysoimme ja erittelemme vihjeitä, kun kokoamme mitä monimutkaisinta palapeliä.

Opimme analysoimaan kuten psykologit, ymmärtämään historiaa kuten historioitsijat, lukemaan karttoja kuten navigoijat ja kommunikaatiotaitomme alkavat kilpailla terapeuttien ja psykiatrien kanssa, kun suostuttelemme vastahakoisia tai vanhempia perheenjäseniä jakamaan tärkeitä tietojaan.

Välttämättömyyden pakosta meistä tulee kryptografeja, grafologeja ja paleografeja, jotka tulkitsevat epäluotettavia asiakirjoja, allekirjoituksia, kirjoitusvirheitä, muinaisia käsialoja ja käyttävät vanhojen käsialojen opaskirjoja apuna tietojen tulkitsemisessa.

Meistä tulee kirjailijoita, jotka hiovat scoopin haistavien reportterien ja prime-time-haastattelijoiden taitoja. Opimme lukemaan muiden aakkosia ja kielellisten taitojen karttuessa vähä vähältä muissa kielissä käytettyä sukututkimussanastoa. Opimme ainakin lisää siihen nähden, mitä osasimme aikaisemmin.

Vanhojen valokuvien vihjeiden tulkitsemiseksi meidän on tutkittava historiallisia pukuja ja sisustustyylejä. Meidän on myös opeteltava vanhojen, arvokkaiden valokuvien ja dokumenttien säilyttämiseksi tarvittava tekniikka.

Kun järjestämme monimutkaisia tutkimusretkiä arkistoihin, konferensseihin ja vieraisiin maihin, meillä on hyvä olla myös matkanjärjestäjän taitoja.

Ja kun alamme hukkua papereihin ja meidän täytyy varastoida niitä, tulevat arkkitehtuuri, avaruussuunnittelu ja rakentaminen avuksi. Tiedostot, paperit, kirjat, valokuvat ja varusteet varmasti täyttävät keittiön pöydän, ruokapöydän ja jokaisen vaakatasossa olevan pinnan, myös lattian!

Ja nyt, kun DNAn on oltava – monien asiantuntijoiden mukaan – osa vakavasti otettavaa sukututkimusprojektia, meidän pitäisi päivittää taitojamme tieteen ymmärtämisessä.

En ole vielä edes maininnut koko ajan muuttuvaa teknologista vallankumousta sukututkimuksessa. Se sisältää mm. laitteistoja ja ohjelmistoja, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia niille, jotka eivät ole perehtyneet tekniikkaan. Tunnustan, että ajattelin aina olevani yksi heistä, mutta näyttää siltä, että olen saanut hankittua näitä taitoja matkan varrella.

Toisaalta en tunne yhtään sukututkijaa – amatööriä tai ammattilaista – joka luopuisi monimutkaisen etsimisen usein haastavista mutta lopulta palkitsevista saavutuksista.

Mitä taitoja sinä olet kehittänyt sukututkimusmatkasi aikana? Kerro meille alla kommenteissa.

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin