Muinaisilla egyptiläisilläkin oli kotiläksyjä

Kommentit

British Libraryn (kirjasto) tulevassa näyttelyssä esitellään taidokas kotitehtävälaatta lähes 2000 vuoden takaa muinaisesta Egyptistä. British Library hankki tämän ikivanhan vahalaatan vuonna 1892 ja sitä on säilytetty varastossa viimeiset 40 vuotta.

Seikkaperäisiä oppitunteja koulussa

Laatassa on koululaisen kotiläksy kreikaksi. Riveillä on sanontoja kuten: ”Sinun pitäisi hyväksyä neuvoja ainoastaan viisailta” ja ”Et voi luottaa kaikkiin ystäviisi.” Lapsille opetettiin näitä viisauksia elämänohjeina aakkosten ja kynänkäytön ohella. Viivotinta käytettiin, jotta riveistä tuli suoria ja kirjaimista samankokoisia.

Vahalaatat valmistettiin levittämällä ohut kerros vahaa litteälle puupalalle. Niiden käyttö kirjoitusmateriaalina oli hyvin tyypillistä, koska ne voitiin helposti pyyhkiä puhtaaksi ja käyttää uudelleen. Vaikka vaha tavallisesti menee kosteudessa helposti rikki, on muinaisen Egyptin kuivan ilmaston arveltu auttaneen sen säilymisessä niin hyvässä kunnossa kuin se on tänään.

Historiallinen konteksti

Laatan avulla voimme kurkistaa sen aikaiseen elämään. Ensimmäinen vuosisata oli Egyptissä Rooman vallan aikaa. Kuten vahalaatasta voi huomata, oli kreikka hallintokieli. Koulunsa aloittavien lasten arvellaan olleen noin 8-vuotiaita, luultavimmin poikia, jotka tulivat varakkaista perheistä, sillä juuri heillä oli mahdollisuus muodolliseen koulutukseen.

Näyttely

Näyttely on esillä 26.4 – 27.8 otsikolla ”Writing: Making your Mark.” Näyttely kattaa viisi vuosituhatta ja viisi mannerta tutkien kirjoittamisen kehittymistä. Näyttelyssä on esillä yli 100 erilaista esinettä British Libraryn kokoelmista mm. kiinalainen kirjoituskone, selityksin varustettu kopio James Joycen romaanista Odysseia ja tiivistelmiä Leonardo da Vincin muistikirjoista. Jos olet tuohon aikaan alueella, niin muista käydä tässä kiehtovassa näyttelyssä. Tämä muinainen esine todistaa, että koululäksyt ovat ikivanha perinne – sellainen, joka ei aivan heti ole katoamassa!

Mikä on sinun vanhin perintötavarasi?

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin