Euroviisut: Kansainvälisen laulun perinne

Kommentit

Euroviisut on laulukilpailu, joka kokoaa yhteen lahjakkuuksia ympäri maailmaa. Se tunnetaan maailman suurimpana musiikkishowna ja mikä olisikaan parempi tapa lähentää eri maita toisiinsa kuin ystävällinen kilpailu, jota koko maailma seuraa.

MyHeritage on globaali yritys, jolla on vahva käyttäjäpohja Euroopassa, joten emme epäröineet hetkeäkään lähteä yhteistyöhön Eurovision 2019 laulukilpailun kanssa. Tapahtuman pääsponsorina MyHeritagelle on myönnetty laajat tulevan kilpailun tapahtuma-, media- ja digitaaliset oikeudet. Teemme myös yhteistyötä entisistä ja nykyisistä Euroviisutähdistä koostuvan ryhmän kanssa ja viemme heidät matkalle sukuhistorian löytöihin. Seuraa, kuinka he löytävät etniset juurensa ja uskomattomia tarinoita sukunsa historiasta.

Aikaisempien voittajien joukossa ovat mm. ABBA Ruotsista vuonna 1974 ja Celine Dion Sveitsistä vuonna 1987, joten ei ole epäilystäkään, etteikö tämän vuoden Tel Avivissa pidettävä kilpailu olisi myös sensaatiomainen.

Kuinka kaikki alkoi?

Euroviisut saivat alkunsa 1950-luvulla – toisen maailmansodan jälkimainingeissa – Italian televisio RAIn Sergio Pugliesen ideasta. Kilpailun tuotti Marcel Bezençon Euroopan ykeisradiounionista, EBUsta, nimellä ”Eurooppalainen laulukilpailu.”

Marcel Bezençon (1907–1981), Eurovision laulukilpailun perustaja.

Ajatuksena oli isännöidä laulukilpailuja kaikkialla Euroopassa, juhlistaa ihmiskuntaa ja minimoida kulttuureista johtuva eripuraisuus. Kilpailun esikuvana oli Italiassa pidetty Sanremon musiikkifestivaali ja uuden kilpailun tarkoitus oli testata suorien televisiolähetysten mahdollisuuksia. Tuohon aikaan yritys yhdistää niin monia maita yhteen tällaisessa tapahtumassa oli ainutlaatuisen kunnianhimoinen.

Ensimmäinen Eurovision laulukilpailu vuonna 1956

Ensimmäisessä kilpailussa, joka järjestettiin vuonna 1956 Sveitsissä oli mukana elävä orkesteri ja laulut olivat yksinkertaisia. Jokainen osallistuja lauloi omalla kielellään. Osallistujamaita oli seitsemän: Alankomaat, Sveitsi, Belgia, Saksa, Ranska, Luxemburg ja Italia.

Katso, kuinka sveitsiläinen laulaja Lys Assia vei ensimmäisen voiton Sveitsille:

Kilpailu nykyisin

Kilpailu on laajentunut; osallistujamaiden määrä on lisääntynyt vuosittain, erityisesti Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen 1980-luvun lopulla. Tällä hetkellä mukana on noin 40 maata. Äänestysjärjestelmät ovat muuttuneet vuosien varrella, mikä on mahdollistanut tuomaristojen ja yleisöäänestyksen yhdistämisen. Jokainen osallistuja voi nyt vapaasti päättää, millä kielellä hän esiintyy.

Vaikka tämän päivän kilpailu poikkeaa vuosikymmeniä sitten Sveitsissä pidetystä ensimmäisestä kilpailusta, on ajatus edelleen sama – se on tapahtuma, joka kokoaa kansoja yhteen ystävällisen kilpailun merkeissä.

Mitä tämän vuoden esityksiä odotat innolla?

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin