Uusia historiallisia tietoja lisätty tammikuussa 2019

Kommentit

Olemme iloisia voidessamme kertoa 7 291 329 uuden historiallisen tiedon lisäämisestä SuperSearch™-hakukoneeseen tammikuussa 2019. Lisätyt kokoelmat ovat Tanskan, vuoden 1940 väestönlaskenta, Philadelphia, Pennsylvanian matkustajaluettelot 1883-1945 ja hakemisto New Yorkin satamassa vapautetuista tai karanneista miehistön jäsenistä, 1917-1957.

Alla lisätietoa näistä kokoelmista

KokoelmaKuvausTietojen määräYksinomaan MyHeritagessaLinkki hakuun
1940 Tanskan väestönlaskentaVuoden 1940 väestönlaskenta Tanskassa tehtiin 5.11.1940. Se oli ensimmäinen väestönlaskenta, jossa suurimman osan tiedoista täytti jokaisen talouden perheenpää julkisen väestönlaskijan sijasta.3 950 454 tietoaKylläTee nyt hakuja
Philadelphia, Pennsylvanian matkustajaluettelot 1883-1945Matkustajaluettelot laivoista, jotka saapuivat Philadelphiaan, Pennsylvaniassa 1883 – 19452 071 882 tietoaEiTee nyt hakuja
Hakemisto New Yorkin satamassa päättyneistä miehistön työsuhteista 1917-1957Korttikokoelma ulkomaalaisista miehistön jäsenistä, jotka jättivät laivan tai vapautettiin palvelusta New York Cityn satamassa.1 268 993 tietoaEiTee nyt hakuja

Vuoden 1940 väestönlaskenta Tanskassa

Tämän, 3 950 454 tietoa sisältävän kokoelman myötä olemme saaneet SuperSearch-hakukoneeseen valmiiksi kaikki 20 Tanskan väestönlaskentakokoelmaa vuosilta 1787-1940!

Aloitimme yhteistyön Tanskan kansallisarkiston kanssa joulukuussa 2014 tavoitteena Tanskan, vuosien 1640-1930 väestönlaskenta- ja kirkonkirjatietojen indeksointi. Siitä lähtien olemme ponnistelleet täyttääksemme tämän velvollisuutemme ja voimme nyt virallisesti ilmoittaa lupauksemme mukaisesta, Tanskan saatavilla olevien väestönlaskentietojen – yhteensä 43,1 miljoonaa tietoa – indeksoimisesta!

Vuoden 1940 väestönlaskenta tehtiin 5.11.1940 ja se antaa katsauksen Tanskan kansalaisiin toisen maailmansodan alussa. Mukaan laskettiin kaikki taloudessa olevat henkilöt riippumatta siitä kuuluivatko he perheeseen vai olivatko kylässä tai työntekijöitä. Kirjatut tiedot koostuivat jokaisen henkilön sukunimestä, sukupuolesta, asuinpaikasta, syntymäpäivästä ja -paikasta, siviilisäädystä, avioliiton solmimispäivästä ja sukulaisuudesta talouden päähän.

Kuvista löytyy myös lisätietoja kuten ammatti, koulutustaso ja vammaisuus (kuulo- ja näkövaikeudet). Tämä väestönlaskenta oli ainoa Tanskassa, toisen maailmansodan aikana tehty: edellinen on vuodelta 1930 ja seuraava vuodelta 1950.

Saksan invaasion seurauksena, 9.4.1940, Tanskan hallitus kohtasi mahdottoman tilanteen. Kykenemättömänä järjestämään järkevää puolustusta ja kohdatessaan Saksan armeijan aiheuttamaa tuhoa, Tanska antautui lähes ilman vastarintaa. Nopean antautumisen ja vahvan elintarviketeollisuuden ansiosta Adolf Hitler käsitteli Tanskaa protektoraattina ja salli Tanskan hallitukselle suurimman osan sen autonomiasta. Poliisi ja oikeuslaitos säilyivät tanskalaisten kontrollissa ja kuningas Christian X:stä, joka säilyi valtaistuimella tuli tanskalaisille vastarintaliikkeen symboli. Vaikka suhteet Saksan hallitukseen olivat kireät, etenivät paikalliset ja kansalliset asiat mahdollisimman normaalisti ja Tanskan hallitus jatkoi suunnitellun väestönlaskennan toteuttamista marraskuussa.

Färsaaret, jolla oli vuonna 1940 läänin status Tanskassa ja Grönlanti, tiukasti kontrolloitu tanskalainen

siirtokunta, eivät näytä osallistuneen yksilöllisen sota-ajan tilanteensa takia vuoden 1940 väestönlaskentaan. Kumpaakin aluetta pidettiin sodan aikana sotilaallisesti arvokkaana. Brittiläiset valloittivat Färsaaret vain kaksi päivää Saksan, Tanskaan tekemän invaasion jälkeen huhtikuussa 1940 tarkoituksena estää näiden tärkeiden Pohjois-Atlantin saarten joutuminen Saksan sotilaalliseksi etuvartioasemaksi. Tanskan invaasion jälkeen Yhdysvallat lisäsi yhdessä kanadalaisten ja brittien kanssa diplomaattista painostusta Grönlannin säilyttämiseksi neutraalina ja Amerikan suojeluksessa olevana alueena, mikä tapahtuikin siihen saakka kunnes Yhdysvallat liittyi sotaan joulukuussa 1941.

Vuoden 1940 väestönlaskennan tiedot tallennettiin pääasiallisesti kotitalouksissa, eikä hallituksen väestönlaskijoiden toimesta. Tämä näkyy kuvissa siten, että tietojen tallentamisessa on paljon vaihtelua, erityisesti asuinpaikan osalta.

Väestönlaskennat sisältävät arvokkaita tietoja, jotka vain odottaa löytymistään ja tarjoavat ainutlaatuisen katsauksen esivanhempiemme elämään kyseisenä aikana. Perheitä voidaan seurata yhdestä väestönlaskennasta seuraavaan ja usein paikasta toiseen maan sisällä. Väestönlaskenta voi johtaa myös uusien sukulaisten löytymiseen; voit esivanhempaa etsiessäsi törmätä uusiin ennestään tuntemattomiin perheen jäseniin, jotka kuuluivat samaan talouteen.

Peter Vilhelm Glob, tunnettu paremmin nimellä P.V. Glob on tässä väestönlaskennassa. Glob oli kuuluisa tanskalainen arkeologi. Hän työskenteli Lähi-Idässä, jossa johti useita tieteellisiä tutkimusmatkoja. Hän toimi myös Kansallismuseon (National Museum) johtajana Kööpenhaminassa sekä National Heritage Boardissa. Marraskuussa 1940, väestönlaskennan aikaan Glob oli juuri tullut isäksi. Väestönlaskenta suoritettiin vähän pojan syntymän jälkeen, joten hänellä ei ollut vielä edes nimeä. Väestönlaskentaan hänet on merkitty ”pojaksi!

Tee nyt hakuja vuoden 1940 Tanskan väestönlaskennasta

Philadelphia, Pennsylvanian matkustajalistat, 1883-1945

Tämä kokoelma, jossa on 2 071 882 tietoa, sisältää matkustajaluettelot laivoista, jotka saapuivat Philadelphiaan, Pennsylvaniaan vuosina 1883-1945. Saatavissa olevat tiedot vaihtelevat paljon johtuen siirtolaislakiin tehdyistä merkittävistä muutoksista tänä aikana. Yleisimmistä tiedoista löytyy matkustajan nimi, sukupuoli, ikä, saapumispäivä ja laivan nimi. Yksityiskohtaisempiin luetteloihin merkittiin lisätietoa kuten siviilisääty, synnyinaika ja -paikka, kansallisuus, viimeinen asuinpaikka, kotikaupunki, lähtösatama sekä Yhdysvalloissa ja kotimaassa olevien perheenjäsenten nimet ja osoitteet.

1900-luvun vaihteessa Philadelphia oli yksi tärkeimmistä siirtolaissatamista Yhdysvalloissa huolimatta siitä, että se sijaitsi sisämaassa, 100 mailin päässä Atlantin valtamerestä. Siirtolaisuus Philadelphiaan alkoi todella, kun Pennsylvanian rautatie auttoi perustamaan American Line-varustamon. American Line toi matkustajia Liverpoolista, Englannista Philadelphiaan. 1880-luvulla American Line tarjosi matkoja jopa kolme kertaa viikossa. Red Star Linella oli myös siteet Philadelphiaan ja se toi matkustajia Antwerpenistä Philadelphiaan, mutta ei niin usein kuin American Line.

Washington Avenuen siirtolaisasema vuodelta 1873

Philadelphia oli vilkas teollisuuskaupunki, jossa tarvittiin ammattimiehiä. Philadelphiaan Baltiasta ja Itä-Euroopasta tulleet ammattitaidottomat työmiehet eivät jääneet sinne vaan jatkoivat matkaa muihin kaupunkeihin eri puolille Yhdysvaltoja, joissa oli kysyntää ammattitaidottomalle työvoimalle. Pantuaan merkille Philadelphian tärkeyden teollisena keskuksena ja siirtolaissatamana, liittovaltion hallitus avasi vuonna 1884 kansallisen karanteeniaseman Lewesin lähelle Delawareen. Vuonna 1893 avattiin toinen asema Reedyn saarella (n. 45 mailia etelään Philadelphiasta). Lopulta matkustajien seulonta keskitettiin 20 mailin päässä olevaan Marcus Hookin kylään vuonna 1913.

Huomattuaan American Line-varustamon menestymisen suuret varustamot alkoivat tarjota matkoja Euroopasta Philadelphiaan. Vuonna 1898 jättimäinen Hamburg-America Line laajensi Euroopasta Bostoniin-palvelujaan tarjoamalla matkustajille mahdollisuuden jatkaa matkaa Philadelphiaan. Holland-America, Italia ja North German Lloyd varustamot seurasivat kaikki perässä ja aloittivat matkat Euroopasta Philadelphiaan.

Siirtolaisuus Philadelphian kautta oli korkeimmillaan ensimmäistä maailmansotaa edeltävinä vuosina. Se teki Philadelphiasta matkustaja määrissä Yhdysvaltojen kolmanneksi tärkeimmän siirtolaissataman. Satamalla oli erityisen suuri arvo juutalais-, puolalais- ja saksalaistaustaisille siirtolaisille. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen asetti vuoden 1924 siirtolaisasetus kiintiöitä ja rajoituksia, mikä päätti Philadelphian ”kultajan” siirtolaisuudessa.

Tee hakuja Philadelphian matkustaluetteloista

New Yorkin satama, hakemisto vapautetuista tai laivan jättäneistä miehistön jäsenistä 1917-1957

Tämä on korttikokoelma ulkomaalaisista miehistön jäsenistä, jotka jättivät laivan tai vapautettiin palvelusta New York Cityn satamassa New Yorkissa. Siinä on 1 268 993 tietoa ja yli 100 000 korttia kuvineen. Korttien tiedoissa on miehistöön kuuluneiden nimet, heidän laivansa, sukupuoli, ikä ja vapautus- tai karkaamispäivä. Miehistäluettelot ovat arvokas lähde niille sukututkijoille, jotka eivät löydä siirtolaissukulaisia matkustajaluetteloista. Kaikki miehistön jäsenet, jotka lopettivat työnsä laivalla eivät kuitenkaan jääneet siirtolaisina Yhdysvaltoihin. Monet lopettivat työnsä yhdessä laivassa ja pestautuivat heti toiseen New York Citystä lähtevään laivaan.

Vaikka on ilmeistä, että joissakin korteissa oli tietoja sekä etu- että takapuolella, niin niitä ei valitettavasti mikrofilmattu ja alkuperäiset kortit tuhottiin sen jälkeen, kun mikrofilmit oli siirretty kansallisarkistoon (National Archives), joten joidenkin korttien takapuolella olevat tiedot tuhoutuivat ja ne menetettiin.

Tästä kokoelmasta löytyi John Coffeyn tiedot. Hän toimi palomiehenä monilla Atlantin reittiä ajavilla laivoilla ml. RMS Olympic, RMS Lusitania ja RMS Mauretania.

John Coffey sai vuonna 1912 maailmanlaajuista kuuluisuutta ”onnekkaimpana elossaolevana miehenä”. Hän pakeni RMS Titanicilta sen viimeisessä välisatamassa Irlannissa. Coffey matkusti maihin jäniksenä, postisäkkien seassa, pienemmässä laivassa, jota käytettiin isojen laivojen lastaamiseen ja purkamiseen. Jos Coffey olisi jäänyt Titanicille, olisi hän luultavasti kuollut 4 päivää myöhemmin laivan törmättyä jäävuoreen ja upottua. Hän kertoi myöhemmin jääneensä pois laivasta, koska hänellä oli matkan suhteen huonot fiilikset.

Tee nyt hakuja tästä kokoelmasta

Yhteenveto

Kaikki, nämä juuri lisätyt, kokoelmat on saatavana SuperSearch™-hakukoneen kautta. Hakujen tekeminen on ilmaista, vaikka MyHeritage Datasopimus tarvitaan tietojen katsomiseen ja niiden siirtämiseen sukupuuhun.

Mätsäysteknologiamme käyttää hyväkseen näitä tietoja ja MyHeritage-käyttäjämme saavat pian Record Matches-osumia, jotka täsmäävät sukupuussa oleviin henkilöihin. Käyttäjä voi sitten tallentaa osumat ja purkaa uudet tiedot suoraan puuhunsa.

Record Detective-teknologiamme varmistaa, että löydetyt tiedot jopa ohjaavat uusiin tietoihin. Yksi yksittäinen löytö avaa oven uusiin löytöihin ja uusiin tietoihin, jotka sisältävät sukulaisiasi.

Toivomme sinun nauttivan uusien tietojen tutkimisesta. Viihdy!

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin