Päivitys DNA-testien käsittelyajoista

Kommentit

Maaliskuun 2019 alusta lähtien asiakkaamme ovat kokeneet viivästyksiä MyHeritage DNA-testien käsittelyssä ja tulostensa saamisessa sen johdosta, että päivitimme DNA-sirun uuteen ja kehittyneempään. MyHeritage-DNA-testien käsittelyä seurataan tarkasti alusta loppuun ja suhtaudumme viivästymisiin hyvin vakavasti. Haluaisimme kertoa, mikä aiheutti odottamattoman viivästymisen ja päivittää asiakkaitamme nykyisestä tilanteesta.

Illumina, jota pidetään DNA-prosessien ”Intel:inä”, on kehittänyt sirut, joita käytämme laboratoriossamme DNA-näytteiden lukemiseen ja niiden muuntamiseen digitaalisiksi. Nämä sirut on valmistettu erittäin hienostuneella tekniikalla. Sirut eivät ole elektronisia, vaan ne on valmistettu lasilevyistä, joissa on miljoonia pieniä helmiä. Kukin helmi on päällystetty synteettisesti tuotetulla, noin 50 nukleotidin DNA-säikeillä, joista kukin toimii koettimena. Kun asiakkaan DNA sijoitetaan sirulle, se sitoutuu koettimiin ja tuottaa optisen signaalin, joka luetaan laserilla käyttäen Illuminan tuottamia laboratoriolaitteita. Tämä on yksinkertainen kuvaus siitä, mitä tapahtuu kulissien takana laboratoriossa. Saat täydellisemmän kuvan katsomalla laboratoriovideomme.

Viime aikoihin asti MyHeritage-DNA-testit prosessoitiin Illuminan Omni-sirulla. Tarjotaksemme asiakkaille entistä vakaamman ja tehokkaamman analyysin, päätimme päivittää uuteen, kehittyneempään ja mukautettuun versioon, joka perustuu Illuminan Global Screening Array (GSA) -siruun. Uuden sirun sisällöllinen suunnitteluprosessi ja Illuminan kanssa työskenteleminen sirun valmistamiseksi meille kesti yli vuoden.

Valitettavasti Illuminalta loppuivat Omni-sirun varastot ennen kuin varmistettiin uuden GSA-sirun toimitusaikataulut laboratorioomme. Lisäksi DNA-pakkausten myyntimme ylitti huomattavasti ennusteemme, eikä meillä ollut enää varastossa olevia siruja, joilla olisi voitu kompensoida uuden GSA-sirun toimituksen viivästyminen. Illumina ei enää pystynyt valmistamaan Omni-siruja, emmekä halunneet menettää aikaa vaihtamalla sirunvalmistajaa. Tämän vuoksi emme, yli kuukauden ajan, pystyneet käsittelemään tuhansia, päivittäin laboratorioon saapuvia näytteitä.

GSA-sirun toimitusten alettua teimme sillä useita erilaisia testejä varmistaaksemme, että ne vastaavat korkeita laatuvaatimuksiamme. Sen jälkeen teimme töitä kellon ympäri purkaaksemme näytteiden käsittelyssä olleen suman.

Lähetimme sähköpostiviestin niille asiakkaillemme, joita tämä koski; pyysimme anteeksi tilannetta ja kerroimme arvioidun ajan tulosten valmistumisesta. Suurin viivästys oli niiden asiakkaiden kohdalla, joiden näytteet saapuivat laboratorioon tammi- helmikuussa, sillä heidän tuloksensa olivat lähes valmiit Omni-sirujen loppuessa. Hyvä uutinen on, että olemme saaneet purettua suman lähes kokonaan. Tähän mennessä, huhtikuussa, olemme käsitelleet 90% viivästyneistä näytteistä ja lähettäneet tulokset asiakkaille. Valitettavasti 10% viivästyneistä edelleen odottaa tuloksiaan ja ne käsitellään hyvin pian. Laboratoriosta saadun tiedon mukaan suurin osa viivästyneistä näytteistä valmistuu seuraavien kolmen päivän ja loput (muutama tuhat näytettä) seuraavien parin viikon aikana.

Joulumyyntiä seuravaa ajanjaksoa lukuunottamatta, DNA-testin käsittely laboratoriossa kestää normaalisti 3 – 4 viikkoa siitä, kun näyte on vastaanotettu. Tämä on ollut käsittelyaika vuosina 2017 ja 2018 ja pääsemme pian palaamaan siihen.

Maaliskuussa 2019 laboratorioon tulleet näytteet ovat jonossa ja useimmat niistä valmistuvat 5-6 viikossa laboratorioon saapumisestaan. Huhtikuussa tulleiden näytteiden valmistuminen kestää 4-6 viikkoa ja toukokuussa ja siitä eteenpäin tulevien valmistuminen 3-4 viikkoa. Sen jälkeen viivästyksiä ei ole odotettavissa. Myönteistä on, että odotamme parantuneita tuloksia uuden sirun avulla.

Pyydämme vilpittömästi anteeksi viivästyksiä ja kiitämme asiakkaitamme heidän kärsivällisyydestään ja tuestaan.

MyHeritage team

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin