Seuraa meitä

Esittelyssä MyHeritage DNA Terveys-testi

Kommentit6

Olemme iloisia voidessamme kertoa uudesta MyHeritage DNA Terveys-testistä. Testi voi rikastuttaa elämääsi tarjoamalla uuden ulottuvuuden geneettiseen tietoon, valistamalla sinua terveydestäsi ja auttamalla tekemään tietoon pohjautuvia elämäntapavalintoja. Merkittävänä DNA-tuotevalikoimamme laajennuksena MyHeritage DNA Terveys-testi antaa kymmeniä henkilökohtaisia ja helposti ymmärrettäviä terveysraportteja. Se sisältää myös kaikki nykyisen MyHeritage-DNA-testin ominaisuudet, mm. mätsäyksen sukulaisiin yhteisen DNAn perusteella, etnisyysarvion ja kromosomiselaimen.

MyHeritagen DNA Terveys-testin avulla saat tietoa siitä, kuinka geenisi voivat vaikuttaa terveyteesi. Tuloksesi sisältävät raportteja, joista näet riskisi sairastua perinnölliseen tautiin tai toimia sen kantajana. Raportit sisältävät sairauksia, joissa tietyt geenit aiheuttavat riskin kuten perinnöllisessä rintasyövässä, viiveellä ilmaantuvissa Altzheimerin ja Parkinsonin taudeissa; sairauksia, jotka ovat yhteydessä useampiin geeneihin kuten sydänsairaudet ja tyypin 2 diabetes. Tautigeenin kantajaraportit sisältävät sairauksia, jotka saattavat siirtyä vanhemmilta lapsille, kuten Tay-Sachsin tauti ja kystinen fibroosi.

Kaiken kaikkiaan MyHeritagen Terveys-testi kattaa yhden, koti-DNA-testien laajimmista skaaloista sairauksia ja työn alla on monia muita sairauksia, jotka lisätään pian julkistamisen jälkeen.

Oman pakkauksesi voit tilata MyHeritage DNA-sivustolta. Voit valita joko DNA- uuden DNA Terveys-testin.

MyHeritagen DNA-tuotteet – uusi DNA Terveys oikealla

Tiedot voivat antaa oivalluksia ja motivoida ihmisiä ottamaan ennakoivamman roolin omasta terveydestään. Uuden tuotteen lanseerauksen myötä toivomme voivamme laajentaa tehtäväämme ihmisten elämän muuttamisesta henkien pelastamiseen.

MyHeritagen DNA Terveys-testipakkauksen sisältö

Tutustu MyHeritagen DNA Terveys-testiin tällä videolla. Klikkaa kuvan alareunassa oikealla, äänenvoimakkuuden vieressä olevaa ”CC”-painiketta ja valitse kieleksi ”suomi”

Olemme listanneet alle joitakin MyHeritage DNA Terveys-testin hyötyjä.

Globaali saatavuus

MyHeritage Terveys-testi on ainoa merkittävä, kansainvälisesti lanseerattu kuluttajien terveystesti, joka ei ole saatavilla ainoastaan englanniksi, vaan myös useilla muilla kielillä. MyHeritage on tunnettu kansainvälisestä saatavuudestaan ja 42 kielen tuesta. Tämä on auttanut tekemään siitä suosituimman DNA-testin Euroopassa. Ensimmäisestä päivästä lähtien pyrimme saamaan MyHeritage DNA Terveys-testille maailman laajimman saatavuuden. Testaamalla monipuolisesti globaalin väestön, on tiedetiimimme mahdollista saada tietoa tuotteen kehittämiseksi tulevaisuudessa ja kattaa laajempi valikoima sairauksia, jotka ovat olennaisia eri puolella maailmaa oleville väestöryhmille.

Perinnöllisen riskin raportit

Geneettiset riskiraportit
Nyt alussa tarjoamme 14 geneettistä riskiraporttia, jotka selittävät yksilön geneettisen riskin sairastua tiettyihin tauteihin. Vertailun vuoksi raportit osoittavat myös yleisen riskin väestössä. Geneettiset riskiraportit sisältävät monogeenisia ja polygeenisiä sairauksia, joita kuvataan yksityiskohtaisemmin jäljempänä. Niitä ovat esim. sydäntaudit, rintasyöpä, tyypin 2 diabetes, Alzheimerin tauti.

Täydellinen luettelo testimme tukemista sairauksista löydät luettelo sairauksista-sivulla.

Raportit eivät anna sairauksiin liittyviä diagnooseja eivätkä tarjoa lääketieteellisiä neuvoja. Niistä ei voi myöskään päätellä, onko sinulla joku sairaus tai onko sellainen kehittymässä. Raportit tarjoavat arvokasta tietoa jaettavaksi lääkärisi kanssa, jotta voit tehdä terveyteesi liittyviä valintoja kuten elämäntapamuutoksia, jotka voivat vähentää sairastumisriskiäsi tiettyihin tauteihin. Jokaisen sairauden kohdalla on osio muista riskitekijöistä, enemmän tietoa sairaudesta ja testimentelmää selittäviä yksityiskohtia.

Kantajastatusraportit

Kantajastatusraportit antavat tiedon, oletko joidenkin tiettyjen perinnöllisten tautien kantaja. Jos molemmat vanhemmat ovat saman perinnöllisen taudin kantajia, on 25%:n todennäköisyys siihen, että heidän lapsensa saattaa sairastua ja 50%:n todennäköisyys siihen, että lapsi ei sairastu, mutta hänestä tulee kantaja. Kantajastatusraportit ovat sen vuoksi tärkeä osa perhesuunnittelua. Raporteista voi olla hyötyä myös vanhemmalla iällä, sillä ne antavat tietoa kantajan lapsille siitä, että he saattavat olla myös kantajia, mikä on hyödyllinen tieto heidän suunnitellessaan omaa perhettä. Lisää tietoa kantajastatusraporteista alempana.

Menetelmät ja teknologia

MyHeritage DNA Terveys on Lab Developed-testi ja se prosessoidaan Yhdysvalloissa sijaitsevassa CLIA-sertifioidussa ja CAP-akreditoidussa laboratoriossamme.

Tämä uusi tuote perustuu Tri Yaniv Ehrlichin johtaman MyHeritagen tiedetiimin tekemään vahvaan tieteelliseen tutkimukseen. Sitä on kehitetty kaksi vuotta ja se hyödyntää yhtiön kasvavaa osaamista genomiikassa. Pelkästään viime vuonna MyHeritagen tiedetiimi on julkaissut kaksi uraauurtavaa tutkimusta arvostetussa akateemisessa Science-lehdessä.

Terveys+Perimä-testin DNA-analyysin perustana on uusi DNA-siru – Illuminan Global Screen Array (GSA) – joka on suunniteltu MyHeritagessa. Uuden DNA-sirun suunnittelussa pystyimme tasapainottamaan geneettisen sukututkimuksen ja terveystestauksen tarpeet, jotta saatiin aikaan yksi huippuluokan siru, jossa on oikea valikoima yksittäisiä nukleotidipolymorfismeja (SNP). Uusi siru antaa meille joustavuutta uusien terveysraporttien tehokkaaseen käyttöönottoon, samalla kun saavutamme erinomaisen DNA-mätsäyksen geneettiseen sukututkimukseen ja etnisyysarvioihin (joiden resoluutioon on pian tulossa parannus). Tämä tekee MyHeritagesta kuluttajille kaikkialla maailmassa yhden pysähdyksen kaupan terveyden ja sukututkimuksen DNA-testauksessa.

Teemme lisätoimenpiteitä vähentääksemme raportoinnissa väärien positiivisten mahdollisuutta: Niiden sairauksien (kuten syövät) kohdalla, joissa on merkittävästi kohonnut perinnöllinen riski tarkistamme kaikki patogeeniset löydöt Sangerin sekvensoinnilla, joka on standardi molekyylitestauksessa.

Siirtyminen uuteen GSA-siruun aiheutti alkuvaiheessaan, maaliskuussa, Illuminan toimitusten ja siten myös laboratoriotulosten viivästymisen. Huhtikuussa saimme sumasta purettua 99%. Nyt, sekä sukututkimus- että terveyspakkausten käsittelyaika laboratoriossa on normaali 3–4 viikkoa.

Yksityisyys ja turvallisuus

Yksityisyytesi on tärkein prioriteettimme. MyHeritage-terveysraporttien suunnittelussa on parannettu turvallisuutta kehittämällä useita sen turvallisuuden ja salauksen tasoja. Jokainen raportti salataan uniikilla salasanalla, jonka vain käyttäjä tietää ja MyHeritage välttää tallentamasta niitä. Kaikki tunnistettavat tiedot tallennetaan erillään DNA- ja terveystiedoista. Edes MyHeritagen työntekijöillä ei ole pääsyä käyttäjien terveysraportteihin.

Käyttäjän nimenomaisesta pyynnöstä asiakastukitarkoituksessa, sitä varten nimetty MyHeritage-työntekijä voi luoda uudelleen terveysraportin, jonka sekä nimetty työntekijä että asiakas voivat nähdä rajoitetun ajan. Tämä tekninen tukimahdollisuus on rajattu lyhyeen päiväkiintiöön väärinkäytösten estämiseksi. Kukaan muu kuin käyttäjä, joka on tehnyt terveystestin, ei voi koskaan tarkastella toisen terveysraportteja. Tämä koskee myös henkilöä, joka ostaa terveystestin lahjaksi jollekin toiselle.

Olet tietojesi ainoa omistaja, ei MyHeritage. Voit poistaa tietosi pysyvästi milloin tahansa.

Tähän päivään mennessä MyHeritage ei ole koskaan myynyt tai lisensoinut henkilötietoja, ja lupaa, ettei koskaan tulevaisuudessakaan tee sitä ilman käyttäjän nimenomaista suostumusta.

MyHeritage on ainoa kuluttaja-DNA-yritys, joka on luvannut, ettei koskaan myy tietoja vakuutusyhtiöille. Tämä rajoitus kattaa kaikki olosuhteet! MyHeritage on myös ottanut käyttöön tiukan käytännön, joka kieltää lainvalvontaviranomaisilta DNA-palveluidemme käytön.

Nyt kun olemme käsitelleet perusasiat, sukellamme tarkastelemaan raportteja yksityiskohtaisemmin.

Perinnöllisten riskien raportit

Geneettisen riskin raportti

Perinnöllisten riskien raporteissa on yhdessä ainoassa geenissä olevien varianttien aiheuttamia sairauksia (monogeeninen) sekä tavallisia sairauksia, jotka ovat koko genomissa olevien useiden varianttien aiheuttamia (polygeeninen).

Polygeeniset sairaudet

Useimmat tavalliset sairaudet – ne, jotka vaikuttavat suurimpaan määrään ihmisiä maailmanlaajuisesti – ovat polygeenisiä. Se tarkoittaa, että niihin vaikuttavat useat sadat ja jopa tuhannet geneettiset variantit – elämäntapa ja ympäristötekijöiden lisäksi.

MyHeritage on tällä hetkellä ainoa kuluttajatestien DNA-yritys, joka tarjoaa polygeenisiä riskiraportteja useille sairauksille. Nämä raportit perustuvat huippumenetelmään nimeltä Polygenic Risk Scores, joka tutkii satoja ja joissakin tapauksissa tuhansia variantteja koko genomissa yhden geneettisen variantin sijasta. Se auttaa antamalla viitteen joidenkin maailmanlaajuisesti levinneiden yleisten sairauksien perinnöllisestä riskistä. Sellaisia ovat esim. sydäntaudit, tyypin 2 diabetes ja rintasyöpä. Lanseerattaessa tuote sisältää kolme polygeenistä riskiraporttia, ja niitä kehitetään parhaillaan lisää.

MyHeritage tarjoaa Polygeneettisissä riskiraporteissa raportin sydäntaudeista, käytetään myös nimeä sydän- ja verisuonitaudit. Sen sisällyttäminen riskiraportteihin on uniikkia MyHeritagelle. Maailman Terveysjärjestön mukaan sydänsairaudet ovat johtava kuolinsyy maailmanlaajuisesti, ja sen arvion mukaan 17,9 miljoonaa ihmistä kuolee joka vuosi johonkin sydän- ja verisuonitautiin. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) raportoi, että sydäntaudit ovat sekä miesten että naisten johtava kuolinsyy Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa noin 610 000 ihmistä kuolee sydäntautiin joka vuosi – se on 1 neljää kuolemaa kohti. MyHeritage Terveys+Perimä DNA-testi antaa arvion perinnöllisestä riskistä sairastua sydäntautiin ja voit neuvotella sitten lääkärisi kanssa saadaksesi lisää tietoa ja henkilökohtaista hoitoa.

Polygeeninen riskiraportti sydäntaudille

Sydäntautien lisäksi Terveys+Perimä-testissä on polygeenisen riskin raportti tyypin 2 diabetekselle. Sairaus on lisääntynyt merkittävästi viimeisinä vuosikymmeninä. Tyypin 2 diabetes vaikuttaa nyt satoihin miljooniin ihmisiin kaikkialla maailmassa, ja sen ennustetaan vaikuttavan 40 prosenttiin amerikkalaisista heidän elinaikanaan.

MyHeritage on myös ainutlaatuinen koti-DNA-testien joukossa tarjoamalla polygeenisen riskiarvion rintasyövälle. Tässä raportissa esitetään riskiarvio rintasyövästä naisille, joilla ei ole MyHeritage-testillä tunnistettua BRCA-varianttia. On tärkeää huomata, että MyHeritage-testi ei etsi kaikkia mahdollisia BRCA-variantteja.

Lisäämme uusia polygeenisiä riskiraportteja pian ensimmäisen julkaisun jälkeen. Kolme ensimmäistä polygeeniriskiraporttia perustuvat eurooppalaisten väestöryhmien tutkimuksiin, joten ne ovat saatavana vain henkilöille, joilla on pääasiassa eurooppalaista perimää. Olemme aloittaneet tutkimustyön, jotta polygeeniset raportit voivat tulevaisuudessa kattaa laajemman joukon väestöjä.

Monogeeniset sairaudet

Monogeeniset sairaudet liittyvät muutokseen yhdessä yksittäisessä geenissä. Joitakin monogeenisiä sairauksia, joita testaamme, ovat perinnölliset BRCA-syövät (joille meillä on useamman variantin tuki kuin tärkeimmällä kilpailijallamme), perinnöllinen trombofilia ja Crohnin tauti. Tarjoamme myös geneettisen riskiarvion Alzheimerin ja Parkinsonin taudeista, jotka ovat kaksi yleisintä neurodegeneratiivista sairautta. Joka kymmenennellä 65-vuotiaalla tai sitä vanhemmalla on Alzheimerin tauti, ja Parkinsonin tauti vaikuttaa kymmeniin miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Koska molemmat taudit ovat parantumattomia, annamme käyttäjille mahdollisuuden jättää ne terveysraportin ulkopuolelle elleivät he halua tietää tuloksia.

Geneettinen riskiraportti Parkinsonin taudille

Jokaisen sairauden kohdalla voit saada lisätietoa eri välilehdiltä: ”Muut riskitekijät”, ”Sairaudesta” ja ”Raportin tiedot”.

”Muut riskitekijät”-välilehti
”Sairaudesta”-välilehti
”Raportin tiedot”-välilehti

Kantajastatusraportit

Henkilöt, jotka ovat jonkun perinnöllisen taudin kantajia eivät ehkä edes tiedä sitä. Useimmille kantajille ei tule koskaan oireita, mutta he voivat silti siirtää variantin – tai itse taudin – lapsilleen.

Kantajastatusraportit ovat erillinen osa terveysraportteja.

Kantajastatusraportti

Suosittelemme kantajatestausta perhesuunnittelun yhteydessä, jotta voitte tiedostaa riskit, jos sinä ja kumppanisi olette saman geneettisen taudin kantajia.

Esimerkiksi Tay-Sachs on vakava geneettinen häiriö, joka johtaa aivojen ja selkäytimen hermosolujen tuhoutumiseen. Tay-Sachs voi ilmetä, kun molemmilla vanhemmilla on patogeeninen variantti Tay-Sachs-geenissä. Jos kumpikin vanhempi siirtää patogeenisen variantin lapselleen, heidän lapsensa voi sairastua Tay-Sachs-tautiin. Henkilö, jolla on vain yksi patogeeninen variantti Tay-Sachs-geenissä, on terve, mutta taudin kantaja. Kantajastatusraportti, kuten alla, voi informoida, jos olet todennäköinenTay-Sachs-taudin kantaja.

Kantajastatusraportti Tay-Sachsin taudille

MyHeritage on rajoittanut kantajastatusraporttien määrää käynnistyksen yhteydessä, koska tiedetiimimme soveltaa erittäin tiukkaa validointia väärien positiivisten ja väärien negatiivisten suhteen. Suuri määrä raportteja jäi lanseerauksesta pois, sillä emme olleet halukkaita menemään sieltä, missä aita on matalin ainoastaan suuremman huomion vuoksi. Julkaisemme lisää kantajastatusraportteja vähitellen alidoituamme ne ja käyttäjämme saavat ne ilman uusintatestausta.

Täydellinen luettelo testimme tällä hetkellä tukemista kantajastatusraporteista löytyy luettelo sairauksista-sivulta

Hinnoittelu; kuinka tilaat MyHeritage DNA Terveys-testin

MyHeritage DNA Terveys-testi maksaa 199 € + toimitus.

Asiakkaat, jotka ovat tehneet MyHeritage DNA-testin voivat päivittää terveyteen ja saada terveysraporttinsa ilman uutta DNA-testausta 120 €:lla.

Tilaa MyHeritage DNA Terveys-testi

Tilaa terveys-päivitys (olemassa oleville MyHeritage-asiakkaille)

Terveyssopimus

Tarjoamme pakkaukselle vaihtoehtoisena lisänä myös Terveys-sopimuksen, jonka hinta on 99 €/vuosi ja jolla saat pääsyn kaikkiin uusiin terveysraportteihin, ilman uutta DNA-testausta, sitä mukaa, kun niitä julkaistaan. Terveys-sopimus antaa myös pääsyn sukututkimuspuolella kaikkiin kehittyneisiin DNA-ominaisuuksiin, joihin on aikaisemmin tarvittu MyHeritage-sivustosopimus (esim. DNA-osumien sukupuiden, jaettujen osumien ja etnisyyksien sekä yhteisten esivanhempien paikkojen tarkastelu).

Julkaisun kunniaksi ne asiakkaat, jotka ostavat MyHeritagen DNA Terveys-testin tai päivittävät MyHeritage DNA-testinsä terveyteen ja lisäävät Terveys-sopimuksen, saavat erikoislahjana vuoden Terveys-sopimuksen ilmaiseksi. Terveyssopimuksen voi peruuttaa milloin vain.

Kuinka testi tehdään

Kuten alkuperäinen MyHeritage DNA-testi, tulee uusikin Terveys-testi hienossa pakkauksessa, tällä kertaa kauniin sinisessä. Tilaa nyt nettisivultamme (pian myös Amazon.comin kautta) ja se postitetaan sinulle. Kuten nykyisessäkin DNA-testissämme, näyte otetaan yksinkertaisella poskipyyhkäisyllä. Näytteen ottaminen on hyvin yksinkertaista eikä siihen liity verta tai sylkeä. Pakkaus pitää aktivoida ja täyttää samaan aikaan terveyskysely.

Pakkauksesta löytyvät ohjeet sen aktivointiin ja DNA-näytteen ottamiseen. Näyte täytyy sitten postittaa laboratorioomme analyysiä varten. Uudessa Terveys-testissä on pieni pahvinen laatikko palautusta varten palautuskuoren sijasta. Testin edistymistä voi koko prosessin ajan seurata MyHeritagessa. Tulosten valmistuttua käyttäjää pyydetään tutustumaan niihin MyHeritagen sivustolla kohdassa ”Terveys”. Käsittelemme tätä tarkemmin erillisessä blogipostauksessa.

Prosessointiaika laboratoriossa

Laboratorion prosessointiaika Terveys-näytteille on 3-4 viikkoa, mutta ensimmäisten asiakkaiden tulee varautua 4-6 viikon prosessiin, sillä tuote on uusi ja vaatii uusia menetelmiä. Jos tuloksissa on löydöksiä, jotka vaativat validointia Sanger sekvensoinnilla, käyttäjille ilmoitetaan ja tulokset viivästyvät noin kahdella viikolla.

MyHeritage DNA-asiakkaat, jotka päivittävät Terveyteen saavat terveysraporttinsa muutamassa päivässä, jos heidän sukututkimustestinsä on tehty GSA-sirulla (ts. he ovat saaneet DNA-tuloksensa 2019 huhtikuussa tai myöhemmin).

Asiakkaat, jotka päivittävät sukututkimustestinsä, joka on tehty aikaisemmalla Omni-sirulla (ts. he ovat saaneet tuloksensa 2019 maaliskuussa tai aikaisemmin) joutuvat odottamaan 3-4 viikkoa, sillä heidän DNA-näytteensä täytyy prosessoida uudestaan uudella GSA-sirulla (minkä MyHeritage tekee omalla kustannuksellaan).

Kuitenkin, ensimmäisten Terveyteen päivittävien asiakkaiden tulisi varautua 4-6 prosessointiaikaan. Huomaa, että asiakkaiden, jotka päivittävät Terveyteen täytyy täyttää myös kyselylomake ja he saattavat joutua odottamaan tuloksiaan n. 2 ylimääräistä viikkoa, jos tarvitaan Sangerin sekvensointia.

Saatavuus

MyHeritage DNA Terveys-testin voivat ostaa vähintään 18 vuotta täyttäneet kuluttajat. Voit ostaa sen myös lahjaksi mutta huomaa, että toisin kuin sukututkimus DNA-pakkauksen kanssa, et voi hallinnoida jonkun toisen pakkausta – ainoastaan testattu henkilö voi nähdä terveysraporttinsa, ei kukaan muu. MyHeritage DNA Terveys-testi on saatavana globaalisti lukuun ottamatta muutamia maita, jotka eivät salli terveyteen liittyviä, geneettisiä DNA-testejä. USAssa se on saatavana kaikissa osavaltioissa lukuun ottamatta New Yorkia, New Jerseytä ja Rhodes Islandia.

Terveyden yhdistäminen sukututkimukseen

Jotkut käyttäjät voivat ihmetellä, tarkoittaako uuden terveys-DNA-testin kehittäminen sitä, että MyHeritage on muuttamassa suuntaa tai investoi vähemmän resursseja sukututkimukseen. Itse asiassa se on päinvastoin. Sukututkimusyhtiönä uskomme, että perhehistorian tutkiminen ja henkilökohtaisen terveyden ymmärtäminen kulkevat käsi kädessä.

Osa yksilön terveyden kehityskaaresta on perinnöllistä perustuen vanhemmiltamme perittyihin geeneihin, jotka he ovat perineet omilta vanhemmiltaan jne.

MyHeritage-DNA-tuloksista tekemäsi löydöt ovat hyödyllisempiä, kun näihin tuloksiin liittyy sukupuu, joka antaa sinulle paremman käsityksen DNA-osumistasi ja nyt myös terveydestäsi. Kun tiedät perheesi historian, voit ymmärtää terveyttäsi laajemmassa kontekstissa sen sijaan, että tarkastelisit yhden yksilön terveyttä.

Olemme jo integroineet sukututkimuksessa DNA-tuloksia sukupuihin ja toivomme voivamme tulevaisuudessa integroida myös terveystiedot niihin. Siitä tulee olemaan etua niille käyttäjillemme, joilla on sukupuu; he voivat paremmin ymmärtää perinnöllisten sairauksien vaikutuksen sukuunsa aikojen saatossa ja saada tietoa siitä, keneltä he ovat perineet tietyt sairaudet.

FAQ: Alla vastauksia uuteen tuotteeseen liittyviin avainkysymyksiin

Millä tavalla uusi Terveys-tuotteenne eroaa 23andMe:stä?

MyHeritage on uniikki tarjotessaan polygeenisen riskin raportit sydäntaudeille ja rintasyövälle. MyHeritage kattaa myös enemmän BRCA-variantteja.

MyHeritage tarjoaa integroinnin sukupuuhun ja runsaan, lähes 10 miljardin historiallisen tiedon alustan – mitään näistä ei ole 23andMe:ssä.

Kummallakin yrityksellä Terveys-DNA-tuote sisältää sukututkimusominaisuuksia kuten DNA-mätsäys ja etnisyysarviot. MyHeritagella on kuitenkin enemmän arvoa sukututkijoille sen integroitujen sukupuiden ja historiallisten tietojen ansiosta. MyHeritagella on esim. tuki Autoklustereille ja Theory of Family Relativity-ominaisuudelle (joka selittää, kuinka osumat ovat sukua toisilleen), jota 23andMe:ssä ei ole. MyHeritagessa käyttäjällä on mahdollisuus tarkastella DNA-osumiensa sukupuita, yhteisiä esivanhempien paikkoja ja sukunimia jne. Näitä ominaisuuksia ei 23andMe:ssä ole. Koska MyHeritage on sukututkimusyritys ovat DNA-osumat paljon vastaanottavaisempia ja yhteistyöhaluisempia kuin 23andMe:ssä.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on yksityisyys. MyHeritage ei ole koskaan myynyt käyttäjiensä dataa ja on luvannut koskaan olla tekemättä sitä ilman käyttäjän tietoista suostumusta. MyHeritage on myös luvannut olla koskaan, missään olosuhteissa, jakamatta käyttäjädataa vakuutusyhtiöille.

Olen jo tehnyt terveyteen liittyvän DNA-testin kuten 23andMe. Pitäisikö minun testata teidän tuotteellanne?

Kyllä, suosittelemme sitä, jotta saat toisenkin mielipiteen ja hyödyt terveysraporteista ja tiedoista, jotka ovat MyHeritagessa uniikkeja.

Voinko ladata toisella palveluntarjoajalla tekemäni DNA-testin tulokset ja saada terveysraportit MyHeritagesta?

Ei. Toisen palveluntarjoajan DNA-testitulosten lataamisen myötä saat MyHeritage DNAn sukututkimukselliset edut (DNA-osumat ja etnisyysarvion) mutta et terveysraportteja. Saadaksesi ne sinun pitää ostaa MyHeritage DNA-pakkaus tai jos olet ostanut MyHeritage DNA-pakkauksen joskus aikaisemmin, voit ostaa siihen Terveys-päivityksen.

Pitäisikö muidenkin perheeni jäsenten tehdä testi?

Suosittelemme muidenkin perheen jäsenten testaamista. Kukin teistä kantaa uniikkeja DNAn osia, jotka yhdessä voivat avata suvun tarinaa. Sukututkimuksellisesta perspektiivistä katsoen vanhempien, sisarusten, serkkujen ja muiden sukulaisten testaaminen on hyvin hyödyllistä useampien sukulaisten löytämiseksi ja lisätiedon saamiseksi omista osumista.

Terveysperspektiivistä katsoen tuloksesi antavat arvokasta tietoa ja ehkä myös tietoa, joka saattaa olla relevanttia muille perheen jäsenille. Muiden perheen jäsenten testaaminen voi auttaa selventämään heidän perinnöllistä riskiään ja luomaan täydellisemmän kuvan perheesi terveydestä.

Jokainen perheen jäsen on testattava erikseen, jotta heidän geneettiset riskinsä ovat ymmärrettäviä. Voit ostaa useita MyHeritage Terveys+Perimä DNA-pakkauksia, mutta jokaisen perheen jäsenen on luotava oma tili ja aktivoitava oma pakkauksensa sinne. Oman ja perhhen jäsentesi yksityisyyden varmistamiseksi et voi aktivoida tai hallinnoida toisen henkilön Terveys+Perimä-pakkausta.

Voinko ostaa DNA-testin alaikäiselle lapselleni?

Ei. Alle 18 vuotiaat eivät voi tehdä tätä testiä.

Kuinka voin saada Terveys-raportit, jos jo olen MyHeritagen DNA-asiakas?

Asiakkaat, jotka jo ovat tehneet MyHeritagen sukututkimus-DNA-testin, voivat ostaa MyHeritagen Terveys-DNA-päivityksen 120 €:lla. Kun olet ostanut päivityksen netissä, sinua pyydetään täyttämään henkilökohtainen ja perheeseesi liittyvä kysely terveyshistoriasta. Sen jälkeen olemassa oleva DNA-näytteesi analysoidaan laboratoriossa terveystuloksia varten. Sinun ei tarvitse ostaa uutta DNA-pakkausta tai ottaa uutta näytettä. Saat sähköpostiviestin heti kun tuloksesi ovat valmiit.

Hallinnoin joidenkin perheeni jäsenten Vain-Perimä DNA—pakkauksia. Voinko ostaa Terveys-päivityksen näille pakkauksille?

Kyllä. Voit ostaa Terveys-päivityksen perheesi jäsenille, mutta ainoastaan heillä on pääsy Terveys-tuloksiinsa.

Tuottaako MyHeritage Terveys-tulokset, kun ostan sukututkimus-DNA-pakkauksen (Vain-Perimä)?

Ei. Ne luodaan ainoastaan, jos ostat päivityksen olemassa olevaan DNA-pakkaukseen tai ostat uuden MyHeritage DNA Terveys-pakkauksen.

Tarkoittaako tämä uusi tuote sitä, että MyHeritage myy nyt DNA-dataani kaikenlaisille lääkealan yrityksille?

MyHeritage ei koskaan myy tai lisensoi dataa ilman käyttäjän tietoista suostumusta.

Olen kuullut, että MyHeritagen etnisyysarviot eivät ole kovin tarkkoja. Tarkoittaako se sitä, että myöskään Terveys-tulokset eivät ole tarkkoja?

Ei. Etnisyysarviot ovat vain arvioita. Ne perustuvat muiden käyttäjien vertailuryhmään ja statistiikkaan. Toisaalta Terveys-tulosten analyysi perustuu tiukkaan tieteelliseen tutkimukseen ja suojattu sekvensoinnilla väärien positiivisten mahdollisuus.

Keneen voin ottaa yhteyttä, jos minulla on kysymyksiä?

Ota yhteyttä MyHeritagen DNA Terveys-testiin liittyvissä kysymyksissä MyHeritagen asiakastukeen käymällä tukikeskuksessamme tai soita ilmaiseen numeroon 1-800-MYHERITAGE

Tärkeää muistettavaa

MyHeritage DNA Terveys ei ole diagnostinen testi eivätkä tulokset ehkä kata kaikkia tiettyyn tautiin yhteydessä olevia variantteja.

Uuden terveystuotteen ei ole tarkoitus itsenäisesti diagnosoida, ehkäistä tai hoitaa mitään tautia tai sairautta tai kertoa käyttäjille heidän terveydentilaansa ilman lääketieteellistä ja kliinistä tietoa. Tuotetta ei ole myöskään tarkoitettu lääketieteellisten päätösten tekemiseen, kuten lääkkeiden määrääminen tai annostelu.

Käyttäjät voivat joutua hankkimaan lisäpalveluita lääkäriltään, geneettiseltä neuvonantajalta tai muulta terveydenhuollon tarjoajalta saadakseen diagnostisia tuloksia MyHeritage DNAn terveysraporteissa ilmoitetuista sairauksista. Terveysraportit antavat geneettisen riskin tietoja, jotka perustuvat tiettyjen geneettisten varianttien arviointiin, mutta eivät raportoi käyttäjien koko geneettistä profiilia.

Terveysraportit eivät tunnista kaikkia tiettyyn sairauteen liittyviä geneettisiä variantteja, eikä testatun variantin puuttuminen sulje pois muita geneettisiä variantteja, jotka voivat liittyä tautiin. Useimpien sairauksien osalta nykyisin tunnetut geenit aiheuttavat vain osan kokonaisriskistä. Muut tekijät, kuten ympäristö ja elämäntapa, saattavat vaikuttaa tietyn taudin puhkeamiseen, ja ne saattavat olla olosuhteista riippuen ennusteen kannalta relevantimpia.

Jos käyttäjän tiedot osoittavat, että hänellä ei ole kohonnutta geneettistä riskiä sairaudesta, tätä ei pitäisi tulkita siten, että käyttäjä on turvassa sairauden puhkeamiselta. Päinvastainen on myös totta; jos käyttäjän tiedot osoittavat, että käyttäjällä on kohonnut geneettinen riski sairaudelle, ei se tarkoita sitä, että käyttäjä sairastuisi. Terveysraporttien tulokset on vahvistettava ja täydennettävä lääkärin ja kliinisen tutkimuksen avulla, kuten käyttäjän terveydenhuollon tarjoaja suosittelee.

Terveys-raporteista voidaan jättää pois tiettyjä sairauksia käyttäjän etnisyyden tai henkilökohtaisen/perheen terveyshistorian perusteella. Koska testi tutkii vain joitakin sairauteen liittyviä variantteja voi sairaus henkilökohtaiseen tai perheen terveyshistoriaan liittyvänä vaatia perusteellisempaa testausta. Jos tiettyjä raportteja on jätetty pois tai käyttäjän suvun terveyshistoriassa on yksi tai useampia testaamistamme sairauksista, tulisi käyttäjän keskustella geneettisen neuvonantajan tai terveyspalveluiden tarjoajan kanssa ylimääräisen testauksen, seulonnan tai arvioinnin tarpeellisuudesta.

Tutustu lisää lukemalla Käyttöehtomme

Lopuksi

Terveys-testin käyttöönoton myötä MyHeritage on nyt ainoa palvelu, joka auttaa käyttäjiään parantamaan elämäänsä ja saamaan oivalluksia menneisyydestään, nykyisyydestään ja tulevaisuudestaan. Tuotteemme tekevät käyttäjille mahdolliseksi tutustumisen perheensä historiaan ja etniseen alkuperäänsä, sukulaisten löytämisen yhteisen DNAn avulla ja arvokkaiden, tulevaisuuden hyvinvointiin vaikuttavien tietojen saamisen.

Tilaa oma MyHeritage DNA Terveys-testisi

MyHeritage DNA Terveys-testi tarjoaa julkaisun aikaan laajan skaalan terveysraportteja, joiden määrä kasvaa ja kehittyy nopeasti. Työskentelemme jo seuraavan uusiin sairauksiin liittyvän raporttierän parissa. Se antaa lisäarvoa kaikille niille käyttäjille, jotka haluavat tietää enemmän siitä, kuinka heidän geeninsä saattavat vaikuttaa heidän terveyteensä.

Odotamme voivamme auttaa käyttäjiä ymmärtämään paremmin terveyttään ja inspiroitumaan positiivisten muutosten tekemisestä elämässään oman ja perheensä tulevaisuuden hyväksi.

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin

 • Olavi Vayrynen


  29 toukokuun, 2019

  Moi
  Eikö jo tehdystä DNA kartoituksesta saisi lisämaksulla terveys+pperimätietoja?

  • annikka


   2 kesäkuun, 2019

   Kyllä saa eli pakkauksen kohdalla (Hallinnoi DNA-pakkauksia-sivulla) on linkki päivitykseen.

 • Marjaana Haapala


  29 toukokuun, 2019

  Hinta?

 • Mari S


  25 elokuun, 2019

  Onko terveysraportissa myös esim. laktoosi-intoleranssista, kofeiiniherkkyydestä, lihaskunnosta ja allergiaherkkyydestä kertovia mittareita?