Ranskalaiset huippuluokan keittiömestarit tekevät hienoja sukututkimuslöytöjä

Kommentit

Ruoalla on tärkeä yhteys perintöömme. Yksilötasolla me kasvamme syömään kulttuurista ruokaa ja monille meistä siitä tulee olennainen osa sitä, keitä me olemme. Yhteiskunnallisella tasolla perinteinen keittiö siirtyy sukupolvelta toiselle, mikä tekee siitä erottamattoman osan kulttuuria.

Kutsuimme äskettäin Ranskan kuusi parasta kondiittoria ja suklaataiteilijaa tutkimaan, kuinka juuret ovat vaikuttaneet heidän kulinaarisiin luomuksiinsa. Angelo Musa (Plaza Athénée, Pariisi), Nicolas Bacheyre (Un Dimanche à Paris), Patrick Roger, Carl Marletti, Nicolas Cloiseau (La Maison du Chocolat) ja Laurent Duchêne aloittivat jännittävän matkan MyHeritagen kanssa omien juuriensa löytämiseksi. Heitä seurasivat elintarvikealan toimittaja Vincent Ferniot ja bloggeri Sharon Heinrich Pariisin Chez Sharonista.

Nämä keittiömestarit ovat oman alansa huippua ja luovat annoksia, jotka herättävät kunnioitusta ja innostusta. Mutta mistä heidän luovuutensa kumpuaa? On mahdollista, että osa luovista inspiraatioista heidän mestariteoksissaan tulee heidän juuristaan? Juuri tätä läksimme tutkimaan. MyHeritage DNAn kautta keittiömestarit saivat kiehtovia uusia tietoja alkuperästään ja uniikista etnisyyksien kokoonpanostaan.

Tutustu lisää keittiömestareihin ja heidän sukuhistorialöytöihinsä  Gourmet Origins site-sivustolla ja tällä videolla.

Lue lisää keittiömestareista, heidän etnisestä alkuperästään ja sukuhistorialöydöistään.

Angelo Musa

Vuoden 2003 World Pastry Champion-mestariksi (kondiittorimestari) äänestetty ja vuoden 2007 Meilleur Ouvrier de France (Ranskan paras käsityöläinen) tittelin saanut Angelo Musa on toiminut vastaavana pääkondiittorina kuuluisassa Plaza Athénée-hotellissa Pariisissa vuodesta 2016.

Hänen etninen alkuperänsä on pääasiassa eurooppalaista: Etelä-Eurooppa (39,7% italialainen ja 21,6% kreikkalainen), Pohjois- ja Länsi-Erutooppa (12,6% englantilainen ja 9,2% skandinaavi), Itä-Eurooppa (8,7%) ja Lähi-Itä (8,2%).

Angelo on italialainen isänsä puolelta ja ranskalainen äitinsä puolelta. Äiti on kotoisin Luoteis-Ranskasta, Lorrainen-alueelta. Hänen isänsä esivanhemmat tulevat pienestä itäisen Italian kylästä, nimeltä Locorotondo. Angelo sai selville, että hänen esi-isänsä olivat paretaroja, jotka rakensivat kivimuureja, luomaan rajattuja alueita viljelyksille. Sen osaaminen oli taidetta ja se on äskettäin lisätty UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön joukkoon.

Nämä muurit olivat paikallisille asukkaille niin tärkeitä, että paretarolle ei ainoastaan maksettu hyvin vaan hän sai usein myös lahjoja kuten viiniä, tuoretta leipää ja juustoa.

Äitinsä puolelta Angelo sai tietää Nancyssä asuneesta esi-isästään, joka oli maitomies ja toisesta, joka oli coquetier. Coquetier oli kauppias, joka keräsi tuoretuotteita kuten munia maatiloilta ja myi niitä markkinoilla. Hänen esi-isänsä työskentelivät leivonnaisten teossa oleellisten tuotteiden parissa!

Nicolas Bacheyre

kuva

Vuonna 2016 “Most Promising Pastry Chef”-tittelin (Lupaavin kondiittori) saanut toulouselainen Nicolas Bacheyre toimii kondiittorina Un Dimanche à Paris-ravintola, teehuone ja boutique yhdistelmässä Saint-Germain-des-Prés:ssä.

Nicolas sai tietää etnisen alkuperänsä olevan yksinomaan Euroopassa: Etelä-Eurooppa (72,2% iberialaista), Pohjois- ja Länsi-Eurooppa (19,6%) ja Itä-Eurooppa (8,2%) ja suomalaista 1,2%

Nicolasilla oli monia sukunimeensä liittyviä kysymyksiä. Tutkimalla selvisi, että nimi Bacheyre on erittäin harvinainen. Vuoden 1950 jälkeen, ainoastaan kolme ihmistä on saanut syntymässään tämän nimen ja he kaikki ovat hänen perheestään – hänen isänsä, sisarensa ja hän itse! Nicolas epäili, että nimen ainutlaatuisuus saattaa johtua vieraasta alkuperästä. Tutkimme hänen sukuaan taaksepäin 5 sukupolvea ja löysimme suoran esivanhemman, Joseph Vaissièren, syntyperäisen Haute-Garonnelaisen, maanviljelijän, joka asettui Lounais-Ranskassa olevaan Ariègeen. Hänen poikansa, Jean, oli suvun ensimmäinen mieshenkilö, jolle sukunimeksi oli merkitty Bacheyre. Epäilemme, että Ariègen alueen voimakas murre on syy nimen muuttumiseen Vaissièrestä Bacheyreen.

Daumazanissa, Ariègessa oleva talo, jossa Nicolasin iso-iso-isoisä Jean Bacheyre syntyi vuonna 1855. Hänen vanhempansa olivat maanviljelijöitä, jotka asuivat kylässä olevassa talossa.

Patrick Roger

Kuvanveistäjä ja suklaantekijä Patrick Roger on leipurin poika, joka teki ensimmäiset suklaansa vanhempiensa keittiönpöydän ääressä. Hänen loistavat luomuksensa ovat tuoneet hänelle arvonimen Meilleur Ouvrier de France (Ranskan paras käsityöläinen) vuonna 2000 ja  Chevalier (Knight) of the Legion of Honor vuonna 2018.

Patrickin etninen alkuperä on eurooppalainen: Pohjois- ja Länsi-Eurooppa (44,3% länsi- ja pohjoiseurooppalaista, 8,2% irlantilaista, skottia ja walesilaista), Etelä-Eurooppa (26,6% iberialaista ja 4,8% kreikkalaista) ja Itä-Eurooppa (16,1% balkanilaista)

Olimme uteliaita tietämään enemmän Patrickin esivanhemmista ja heidän elämäänsä määrittelevistä perinteistä. Tutkimuksemme paljasti perhehistorian, johon sisältyi maanviljelijöitä, työläisiä ja maataloustyöntekijöitä.

Hänen esivanhempiensa keskuudessa on yksi merkittävä piirre: useat heistä, suvun eri haaroissa palvelivat yhteisöjään. Hyvä esimerkki tästä on Patrickin suora esi-isä (6 sukupolvea), Jean-François Trécul, Chouen pormestari Loir-and-Cherissä vuonna 1843.

Mylläreinä työskennelleiden esivanhempien löytyminen kiinnitti välittömästi Patrickin huomion. Yksi heistä oli hänen suora esivanhempansa (5 sukupolvea), Drouén Loir-et-Cherissä vuonna 1841 syntynyt François Jacques Boulay, joka poikansa syntymätietojen mukaan oli ammattitaitoinen mylläri:

Carl Marletti

Carl Marletti, Grand Hotel Intercontinentalin entinen kondiittori, vaihtoi työpaikkansa omaan vuonna 2007 avaamaansa myymälään viidennessä kaupunginosassa. Vaikka hän sanoo nauttivansa matkustamisen ylellisyydestä ja uusien ihmisien tapaamisesta etsiessään ideoita uusiin luomuksiinsa, näemme että perhe on hänelle vähintään yhtä tärkeä. Hänen perheensä historia on erittäin vakaa ja monipuolinen.

Carlin etniset juuret ovat hyvin erilaiset: Etelä-Eurooppa (28,4% kreikkalaista, 12,5% italialaista, 4,9% iberialaista), Pohjois- ja Länsi-Eurooppa (27% englantilaista ja 17,6% irlantilaista, skottilaista ja walesilaista), 3,8% Ashkenazi juutalaisuutta ja 5,8% länsiaasialaista.

Carl tiesi, että hänen äitilinjansa isoisä oli leipuri, mutta hän yllättyi kuullessaan esivanhempien joukossa olevasta toisestakin leipurista. Hänen italialainen iso-isoisänsä, Alfonso Carletti, oli myös leipuri La Speziassa 1900-luvulla.

Alfonso ja hänen perheensä muuttivat Ranskaan 1920-luvun lopulla. Voidakseen elättää perheensä ja integroitua uuteen maahan Alfonsosta tuli maalari.

Nicolas Cloiseau

Nicolas Cloiseau on kuuluisan La Maison du Chocolatin keittiömestari. Tunnettuna suklaantekijänä, hänet äänestettiin Ranskan parhaaksi käsityöläiseksi vuonna 2007. Hän erottuu perinteisten jälkiruokien ja nykyaikaisen innovaation yhdistämisestä.

Nicolas on etupäässä eurooppalaista alkuperää: Pohjois- ja Länsi-Eurooppa (43,4% irlantilaista, skottilaista ja walesilaista, 15,7% länsi- ja pohjoiseurooppalaista ja 14% englantilaista), Etelä-Euroopasta (18,1% iberialaista ja 6,5% italialaista) ja 1,5% Ashkenazi juutalaisuutta.

Nicolas on tunnettu perinteisen ranskalaisen suklaanvalmistuksen yhdistämisestä ja uusien innovaatioiden käyttöönotosta. Huomasimme, että myös monet Nicolasin esivanhemmat (Burgundista ja Bretagnesta) toimivat perinteisissä ammateissa, joista osa ei ole enää olemassa. Hänen esivanhempansa Pierre Cloisel (syntynyt Arthelissa Nièvren alueella vuonna 1799) oli bassecourier, pieneläimien kasvattaja. Toinen esivanhempi, Marie Hyacinthe Le Masson (syntynyt vuonna 1825 Côtes-d’Armorissa), oli kehrääjä ja Marien isä oli satulaseppä.

Marie Hyacinthe Le Massonin avioliittotodistus. Siinä mainitaan, että hän oli kehrääjä ja hänen isänsä Francois Le Masson oli satulaseppä. vuodelta 1852

Laurent Duchêne

Laurent Duchêne on taidoillaan voittanut monia arvostettuja palkintoja mm. Meilleur Ouvrier de France (Ranskan parhaan käsityöläisen palkinnon) vuonna 1993. Hän avasi ensimmäisen boutiquensa Pariisin 13. kaupunginosassa vuonna 2001.

Eurooppalaisten juuriensa lisäksi, (Pohjois- ja Länsi-Eurooppa (32,5% länsi- ja pohjoiseurooppalaista ja 24,4% englantilaista) ja Etelä-Euroopan (34,6% iberialaista ja 2,6% italialaista), hän yllättyi saadessaan tietää, että hänen etnisyydessään on 2,5% Ashkenazi juutalaisuutta ja 3,4% lähi-itää.

Hän yllättyi saadessaan tietää, että hänellä oli iso-isoäiti, jonka sukunimi oli Laurent:

Laurentin iso-isoäidin syntymätodistus: Francoise Adèle Laurent, syntynyt 23.6.1835, Sennely, Loiret.

Laurent tunnisti oman yrittäjyyshenkisyytensä suoran esivanhempansa (5 sukupolvea), Théodore Foulonin tarinassa. Avioituessaan Théodore oli 24-vuotias kutoja, tyttärensä syntyessä, vuonna 1824, hän oli maanviljelijä ja tyttären mennessä naimisiin 1843 hän oli maatilan omistaja. Théodoren elämäkerta edustaa sitkeyden ja kovan työn tuomaa onnistumista sosiaalisessa etenemisessä.

Yhteenveto

Olimme iloisia saatuamme kertoa näille tunnetuille keittiömestareille heidän perheensä ainutlaatuisesta historiasta. Oli uskomatonta seurata heidän reaktioitaan, kun he kuulivat tarinoita suvuistaan ja näkivät DNA-tuloksensa. Jos heidän perheidensä menneisyys ei ole vielä tähän mennessä inspiroinut heitä, toivomme sen tekevän sitä tulevaisuudessa, kun he valmistavat uskomattomia (ja maistuvia!) taideteoksiaan.

Jos haluat tietää lisää näiden keittiömestareiden perheistä a katsoa heidän reaktioitaan tehtyihin löytöihin, käy osoitteessa Gourmet Origins.

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin