Ihanat punapäät!

Kommentit

Kahdella parhaimmista lapsuuden ystävistäni , Elizabethilla ja Rachelilla, oli punaiset hiukset. Olin hyvin kateellinen ja halusin omatkin hiukseni punaiseksi – en ainoastaan kauniin värin takia vaan myös siksi, että se oli niin ainutlaatuista. Punainen on harvinaisin, ihmisillä oleva hiusväri; vain 1-2%:lla väestöstä on punaiset hiukset.

Elizabeth oli perheensä ainoa punatukkainen. Se oli niin huomiota herättävää, että hänen äitinsä alkoi värjätä omia hiuksiaan, jotta ihmiset lopettaisivat kyselemästä, oliko Elizabeth ollenkaan hänen tyttärensä.

Rachel, toisaalta tuli perheestä, jossa kaikki olivat punapäitä – aivan kuten Weasleyt Harry Potterissa.

Kuinka on mahdollista, että Elizabethilla oli punaiset hiukset vaikka kenelläkään muulla perheessä ei ollut?

Missä ovat punatukkaisuuden juuret?

Hiukset saavat värinsä kehon tuottamista luonnollisista pigmenteistä, joita kutsutaan melaniiniksi. Kun keho tuottaa korkean tason pigmenttiä, jota kutsutaan pheomelaniiniksi – jolla on vaaleanpunainen tai punertava sävy – ja tumman pigmentin, eumelaniinin määrä on alhainen, on tuloksena on punaiset hiukset.

Joten mikä aiheuttaa punahiuksisilla kehon tuottamaan eri määrän pheomelaniinia ja eumelaniinia kuin muilla ihmisillä? Emme tiedä tarkasti, mutta tiedemiehet ovat havainneet, että se liittyy melanokortiini 1 -reseptorin (MC1R) geneettiseen mutaatioon. MC1R on keskeinen proteiini, joka osallistuu hiusten ja ihon värin määrittämiseen, ja se sijaitsee 16. kromosomissa. Mutaatio johtaa punatukkaisuuden resessiiviseen geeniin. Punaisten hiusten geenillä, MC1R:llä, on useita tehtäviä kehossa. Se esim. vaikuttaa kivun aistimiseen. On saatu näyttöä siitä, että punatukkaiset tuntevat tavallista herkemmin kylmän tuottamaa kipua. Kuuma ei sen sijaan aiheuta heille yhtä herkästi kipua. Punapäät reagoivat muita huonommin myös anestesiaan ja tarvitsevat kivunlievitykseen enemmän lääkettä.

Geenin resessiivisyys tarkoittaa sitä, että sinulla voi tietämättäsi olla punatukkaisuuden geeni. Jotta henkilöllä olisi punaiset hiukset, on hänen perittävä mutaatio kummankin vanhemman molemmista kromosomipareista. Vaikka ihminen perisi resessiivisen geenin molemmilta vanhemmiltaan, se ei aina tarkoita, että hänellä olisi punaiset hiukset.

Tämä selittää, miksi Elizabeth oli perheensä ainoa punapää. Punahiuksisten geeni hyppää usein sukupolvien yli, aivan kuten sinisilmäisyyden geenikin. Elizabethin vanhemmat ja isovanhemmat todennäköisesti kantoivat ainoastaan yhtä kopiota resessiivisestä geenistä, joten yhdelläkään heistä ei ollut punaisia hiuksia.

Toisaalta, Rachelin vanhemmilla oli kummallakin punaiset hiukset, mikä merkitsi sitä, että Rachel ja kaikki hänen sisaruksensa perivät punahiuksisuuden geenin molemmilta puolilta. Mielenkiintoista on, että kaikilla ei ollut sama punaisten hiusten sävy. Rachelin veljien hiukset olivat leiskuvan punaiset, kun taas hänen olivat mansikan väriset, ja hänen sisarensa hiukset olivat enemmänkin kastanjanruskeat.

Punapäät ja viileä ilmasto

Yleinen käsitys on, että Irlannissa on eniten punapäitä kuin missään muualla maailmassa. Jos katsotaan pelkkiä numeroita, niin ykköspaikan vie Yhdysvallat 6 – 18 miljoonalla punahiuksisella! Irlannissa punapäiden osuus koko väestöstä on 10%, kun heidän osuutensa Yhdysvalloissa on vain 2-6%. Punatukkaisuus on yleistä myös Skotlannissa, Venäjällä sekä Pojois- ja Länsi-Euroopan reuna-alueilla sekä  Ashkenazi-juutalaisuuden keskuudessa. Vastakohtana punatukkaiset ovat hyvin harvinaisia Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Punatukkaisten osuus Euroopassa

Miksi päiväntasaajan lähellä on vähemmän punapäitä? Vastaus on geneettinen valinta: punaiset hiukset aiheuttava geneettinen mutaatio (”punahiuksisuusgeeni”) liittyy myös muihin ominaisuuksiin, jotka helpottavat eloonjäämistä ja terveenä pysymistä kylmemmässä ilmastossa.

Punatukkaisten alhaiset eumelaniinitasot voivat tehdä heidän ihostaan hyvin vaalean ja huonosti ruskettuvan. Hyvä puoli on, että vaalea iho tuottaa tehokkaammin D-vitamiinia, mikä tarkoittaa sitä, että punatukkaiset eivät tarvitse yhtä paljon aurinkoa. Huonoa on se, että heidän ihonsa palaa helpommin auringossa ja on alttiimpi ihosyövälle.

Kun iho ei rusketu suojautuakseen UV-säteilyltä, se muodostaa usein pisamia.  Punahiuksisilla ihmisillä pisamia esiintyy useammin kuin muilla. Pisamille ominaista on se, että ne tummuvat auringossa ja taas talven tullessa alkavat haalistua iholla.

Historiallisia uskomuksia punaisista hiuksista

Hiusten värin ja persoonallisuuden välisestä yhteydestä ei ole tieteellistä näyttöä, mutta stereotypia punapäistä kiivastemperamenttisina ja teräväkielisinä on kestänyt vuosisatoja. Ennen modernin lääketieteen aikakautta eurooppalaiset uskoivat, että fyysiset piirteet liittyivät persoonallisuuteen, ja punaiset hiukset sanguiiniin tai optimistiseen luonteeseen. Tämän persoonallisuuden omaavien ihmisten uskottiin olevan puheliaita, energisiä, sosiaalisia ja riskinottokykyisiä. Perinteisessä intialaisessa Ayurveda-lääketieteessä punatukkaiset liitettiin Pitta-temperamenttiin, jota luonnehdittiin tuliseksi.

Valitettavasti punapäistä on kautta historian ollut myös haitallisia ja negatiivisia yleistyksiä. Keskiajalla ihmiset ajattelivat punatukkaisten ja vihreäsilmäisten olevan noitia, ihmissusia tai vampyyreitä. Punainen tukka yhdistettiin keskiaikaisessa taiteessa ja kirjallisuudessa myös juutalaisiin. Shakespearen Shylockilla kuin myös Dickensin Faginilla oli punainen tukka. Espanjalaisessa ja italialaisessa taiteessa kuvattiin Judas Iskariot usein punatukkaisena. Näiden yleistyksien vuoksi punatukkaisia vainottiin juutalaisina tai noitina.

Onneksi nykyisin punatukkaisia ihaillaan pelkäämisen tai vihaamisen sijasta. Eri puolilla maailmaa olevat punapäät tuntevat tiettyä solidaarisuutta toisiaan kohtaan hiustensa ainutlaatuisen, kauniin sävyn ansiosta. Hollannissa järjestetään jopa Punatukkaisten päivä niminen festivaali, johon eri puolilla maailmaa olevat punapäät kokoontuvat tekemään yhdessä kaikkea hauskaa. Festivaali on yksi tapa juhlistaa perheessäsi olevaa punatukkaisuuden geeniä.

Onko sinun elämässäsi joku erityinen punapää? Kerro meille kommenteissa!

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin