Maailman vanhimpien ihmisten ohjeilla 100 vuotiaaksi

Kommentit

Tällä hetkellä maailman vanhin, elossa oleva ihminen on Kane Tanaka, 116-vuotias japanilainen nainen. Hän on pitänyt tätä titteliä viime vuoden heinäkuusta lähtien, jolloin 117-vuotias Chiyo Mikayo kuoli.

Maailman vanhin henkilö, Kane Tanaka, nuorena ja nyt (Lähde: Guinness World Records)

Mikä hänen korkean ikänsä salaisuus on? No, Kane kertoo pitkän ikänsä johtuvan perheestä, nukkumisesta, toivosta ja uskosta Jumalaan. Monilta satavuotiailta on kysytty samaa ja saatu hyvin erilaisia vastauksia. Alla muutamia maailman vanhimpien ihmisten antamia ohjeita pitkään ikään. 

Syö hyvin…mitä se sitten tarkoittaakin kohdallasi 

Jo vuosikymmenien ajan lääkärit ovat kertoneet meille, että sillä mitä syömme on vaikutusta elinikäämme, joten ei ole mikään yllätys, että monet yli satavuotiaat kertovat ruokavalion pitkän ikänsä salaisuudeksi. Alida Victoria Grubba Rudge – joka eli 113-vuotiaaksi – kehotti syömään terveellisesti ja Alimihan Seyiti, joka on kertonut syntyneensä vuonna 1886, sanoo juovansa paljon kylmää vettä ja pitäytyvänsä kasvisruokavalioon.

Mutta monilla maailman vanhimmista ihmisistä on ruokavalioon liittyviä, odottamattomia neuvoja. Pearl Cantrell lukee 116 vuoden ikänsä olevan päivittäin syömänsä pekoniannoksen ansiota, Elizabeth Sullivan, joka eli 106-vuotiaaksi joi 3 Dr. Pepperiä joka päivä, Agnes Fenton, joka kuoli 112-vuotiaana nautti päivittäin annoksen Miller High Life- olutta ja Johnie Walker Blue Label-viskiä. Emiliano Mercado del Torosta tuli maailman vanhin mies vuonna 2004 ja hän piti titteliä 3 vuotta 115-vuotiaana tapahtuneeseen kuolemaansa saakka. Hän väitti salaisuudekseen ”funchen”, puerto ricolaisen maissijauhosta ja turskasta valmistettavan ruoan.

Pysy perheettömänä…tai sitten ei 

Jotkut yli 100-vuotiaat kuten Susannah Mushatt Jones (USA, eli 116-vuotiaaksi), Leandra Becerra Lumbreras (Meksiko, eli 127-vuotiaaksi) ja Emma Morano (Italia, eli 117-vuotiaaksi) väittävät pitkäikäisyytensä ansioksi naimattomuutta. Clara Meadmore, joka eli 108-vuotiaaksi kertoi olleensa ”liian kiireinen” intiimeihin suhteisiin.

Vastakohtana Emiliano Mercado del Toro – joka mainittiin jo aikaisemmin – kiittää pitkästä iästään naisten rakkautta. Mbah Ghoto, joka kuoli hämmästyttävän korkeassa 146 vuoden iässä, kertoi NPR-radiokanavalle pitkän ikänsä johtuvan ”ihmisistä, jotka rakastavat minua ja huolehtivat minusta”.

Onkohan sattumaa, että sukupuoli näyttäisi vaikuttavan tähän asiaan? Ehkäpä: tutkimukset osoittavat, että naimisissa olevat miehet elävät pitempään kuin naimattomat. Naisten kohdalla sekä naimisissa olevilla että naimattomilla yhtä pitkä elinajanodote. Naiset, joilla on vahvoja ystävyyksiä toisiin naisiin näyttäisivät kuitenkin elävän pitempään kuin kanssasisarensa.

Työskentele kovasti, lepää kunnolla 

Jessie Gallan, joka kuoli 109-vuotiaana, aloitti työnteon maitotyttönä 13-vuoden iässä. Hän uskoi elämänpituisen työmoraalinsa vaikuttaneen pitkään ikäänsä.

 

Jessie Gallan (Lähde: zeptha.com)

Toisaalta aikaisemmin mainittu Leandra Becerra Lumbreras kertoi pitkän ikänsä johtuvan myös tavasta nukkua päiväkausia keskeytymättä. Kamat Hongo, joka kuoli 116 vuoden iässä nukkui niin paljon, että joskus perhe syötti häntä hänen nukkuessaan. Mary Francis Carruba, joka täytti 100 vuotta 2015, sanoo salaisuuden pitkään ikään olevan ”laiskottelu”.

Pidä kiinni paheistasi? 

Useat yli 100-vuotiaat väittävät tupakoinnin ja alkoholin pitäneen heidät terveinä. Jeanne Calment, joka eli 122-vuotiaaksi joi portviiniä, söi lähes kilon suklaata joka viikko ja tupakoi 21-vuotiaasta 117-vuotiaaksi. Batuli Lamichhane, joka viime vuonna täytti 116, polttaa päivittäin puolitoista askia savukkeita ja väittää niiden pitävän hänet elossa. Dorothy Parke kertoi lääkärinsä väittäneen, että hänen juomisensa auttoi hänet viettämään sadatta syntymäpäiväänsä.

Mitä mieltä sinä olet? Seuraisitko näitä neuvoja? Kuinka vanha on ollut sukusi pisimpään elänyt henkilö kuollessaan? Kerro meille kommenteissa!

 

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin