Navigointi MyHeritage Terveys+Perimä DNA-terveysraporteissa

Kommentit

Uusi MyHeritage Terveys+Perimä DNA-testi antaa laajan skaalan geneettistä tietoa 27 sairaudesta yksityiskohtaisissa terveysraporteissa. Niissä on mukana innovatiivisia polygeenisiä raportteja yleisistä sairauksista kuten sydäntaudit, naisten rintasyöpä ja tyypin 2 diabetes, geneettiset riskiraportit 11 monogeenisestä sairaudesta mm. Parkinsonin, Alzheimerin ja Chronintaudit sekä 13 kantajastatusraporttia sairauksiin kuten mm. Tay-Sachs, kystinen fibroosi ja sirppisoluanemia.

Tähän mennessä jo tuhannet asiakkaat ovat saaneet terveysraporttinsa. Tähän joukkoon kuuluu asiakkaita, jotka ovat ostaneet Terveys+Perimä DNA-testin sekä niitä, jotka ovat päivittäneet aikaisemman testinsä terveyteen. Jos olet kiinnostunut terveysraporteista, voit ostaa testin tai päivittää jo olevan MyHeritage DNA-testisi.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka navigoit terveysraportissasi ja mistä osista raportit koostuvat.

Pääsy raportteihisi

Muutamia viikkoja sen jälkeen, kun laboratorio on saanut näytteesi tai muutamia päiviä sen jälkeen kun olet päivittänyt olemassa olevan DNA-testisi terveyteen saat sähköpostin, jossa kerrotaan, että tuloksesi ovat valmiit. Klikkaa sähköpostiviestissä olevaa painiketta, kirjaudu sisään ja pääset terveysraportteihisi.

Kuva sähköpostiviestistä, joka kertoo tulostesi valmistumisesta

Pääset terveysraportteihisi myös omalta perhesivustoltasi, klikkaamalla Terveys-välilehteä päävalikossa. Valitse ”Geneettiset riskit” tai ”Kantajastatus” ja saat terveysraportit auki. Täältä voit myös tilata lisää terveyspakkauksia.

Yksityisyys

Ennen kuin voit tarkastella raportteja sinua pyydetään antamaan salasanasi uudelleen. Tämä on lisätty erityisesti terveysraporttien turvallisuuden vuoksi.

Intro geneettisen riskin raportteihisi

Kun ensimmäistä kertaa tarkastelet raportteja, näet pikaisen esittelyn, jossa selitetään, mitä tulet näkemään ja kuinka lähestyä tuloksiasi.

Esittelyn jälkeen sinulta kysytään, haluatko nähdä geneettisen riskin raporttisi parantumattomista sairauksista kuten Alzheimerin tai Parkinsonin taudit. Oletuksena on, että näitä raportteja ei näytetä. Jos et halua nähdä niitä nyt, voit vaihtaa valinnan myöhemmin asetuksissa. Huomaa, että tätä kysytään kaikilta eikä sillä ole mitään tekemistä tulostesi kanssa.

Geneettisten riskien raportit

Seuraavaksi sinut ohjataan yleiskatsaus-sivulle, joka ryhmittelee tuloksesi geneettisten riskien tason mukaan. Ensimmäisenä listalla ovat sairaudet, joihin sinulla on kohonnut riski, seuraavana keskinkertaisen riskin sairaudet ja viimeisenä vähentyneen riskin sairaudet.

Esimerkki geneettisten riskien yleiskatsauksesta

Nämä raportit ainoastaan heijastavat geneettistä riskiä taudin kehittymiseen. Ne eivät kerro, onko sinulla joku tauti tai tuletko sairastumaan siihen.

Joissain tapauksissa raporttia tietystä tilasta ei ehkä toimiteta. Syynä voi olla terveyskyselyssä antamasi tiedot, etnisyys tai epäselvät tulokset. Jos raporttia ei voida toimittaa, löydät selityksen geneettisen riskin yleissivun alaosasta.

Klikkaa mitä tahansa taudin nimeä ja katso täydellinen geneettisten riskien raportti ko. sairaudesta.

Polygeeniset riskiraportit

Polygeeniset riskiraportit ovat innovatiivisia raportteja, joissa tutkitaan satoja ja joissain tapauksissa tuhansia variantteja genomissa. Tuloksena saadaan kattava geneettinen riskiarvio, joka perustuu menetelmään nimeltä polygeeniset riskipisteet (PRS).

Kolme ensimmäistä polygeeniriskiraporttia perustuvat Euroopan väestötutkimuksiin, joten ne ovat saatavana vain eurooppalaista perimää oleville ihmisille..
Klikkaa jotakin yhteenvedossa luetelluista polygeenisistä sairauksista, jos haluat nähdä sen polygeenisen riskiraportin, tässä tapauksessa sydänsairaudet.

Klikkaa sairauden nimeä ja saat henkilökohtaisen raportin

Esimerkkiraportti kertoo sydäntaudin keskimääräisestä riskistä. Sivulla on väestötietoa, joka vertaa sydänsairauksien geneettistä riskipistettäsi samanikäisten ja samaa sukupuolta olevien  riskiin sairastua sydäntautiin. Klikkaa välilehtiä ”Kuten sinä” ja ”Väestö” ja vaihda niiden välillä.

Loppuosa sivusta sisältää tietoja seuraavasti – ehdotuksia tavoista hallita elämäntapaasi, lisätietoja sairaudesta, tutustuttaa seulontoihin tai auttaa muita perheenjäseniä selvittämään geneettisen riskinsä.

Muita riskitekijöitä

Genetiikalla on voimakas vaikutus riskiin sairastua tiettyihin tauteihin, mutta riskiisi vaikuttavat myös elämäntyyli ja ympäristö. Kaikkiin geneettisiä riskejä koskeviin raportteihin sisältyy aina välilehti, jonka otsikko on ”Muut riskitekijät”. Siinä eritellään muut riskitekijät, jotka voivat vaikuttaa siihen, että sairastut johonkin perinnölliseen tautiin.

Tutustu muihin riskitekijöihin

Sairaudesta

Raporttisi kolmannella välilehdellä, jonka otsikko on ”Tietoja sairaudesta”, saat yksityiskohtaisempia tietoja kyseisestä tilasta, mukaan lukien oireet, esiintymistiheys, geneettiset tekijät ja elämäntapaan liittyvät näkökohdat.

Raportin tiedot

Raporttisi neljännellä ja viimeisellä välilehdellä on lisää tietoa siitä, kuinka geneettinen riskisi on arvioitu.

Samalta välilehdeltä löydät myös testiin liittyviä huomionaiheita, jotka kannattaa pitää muistissa ja jakaa terveyspalvelujen tarjoajasi kanssa.

Monogeenisten sairauksien riskiraportit

Pääset katsomaan riskiraporttejasi sairauksista, jotka aiheutuvat yhdestä ainoasta geenistä (monogeeniset sairaudet) samalta riskiraporttien yhteenvetosivulta.

Nämä raportit ovat rakenteeltaan hyvin samanlaisia kuin polygeenisten sairauksien raportit, mutta niissä on myös eroja, jotka ovat tärkeitä tietää.

Seuraavassa raportissa löydettiin yksi riskivariantti Chronin taudille.

Raportissa selitetään, minkä tyyppinen geenimuunnos löytyi, ja kuinka tämä muunnos selittää geneettisen riskisi sairastua. Tähän sisältyy erittely siitä, kuinka riskisi vertaantuu muihin, joilla on sama geneettinen muunnos kuin sinulla.

Raportin tiedot

Raportin tiedot -välilehdellä saat lisätietoja tietyistä analysoiduista muunnoksista. Tyypilliset variantit näkyvät vihreinä; patogeeniset tai riskimuunnokset, tarkoittaen variantteja, jotka voivat vaikuttaa taudin kehittymiseen, näkyvät punaisina.

Luettelon alla näet esityksen MyHeritagen käyttämistä testausmenetelmistä ja tulkinnoista. Se sisältää tietoja laboratoriosta, mittatilaustyönä suunnitellusta DNA-sirusta ja toisesta validointiprosessista merkittävästi kohonneiden riskitulosten väärien positiivisten vähentämiseksi.

Kantajastatusraportit

Katso kantajastatusraportteja valitsemalla kantajastatus-välilehti raporttisivun yläosassa.

Kantajastatuksen esittely

Kun tarkastelet näitä raportteja ensimmäistä kertaa, saat nopean esittelyn, samanlaisen kuin minkä näit ennen geneettisten riskien raporttien tarkastelua. Esittelyssä kerrotaan, mitä tarkoittaa olla kantaja (tai olla olematta sellainen) ja miksi kantajastatusraportit ovat tärkeitä sinulle ja perheellesi.
Sivulla, jolla on yhteenveto kantajastatusraporttisi tuloksista, näet yläosassa kaikki sairaudet, joiden todennäköinen kantaja olet ja alareunassa ovat ne sairaudet, joiden kantaja et todennäköisesti ole.

Klikkaamalla nimeä näet yksityiskohtaisen raportin ko. sairaudesta. Seuraava esimerkkiraportti osoittaa, että patogeeninen variantti löydettiin sirppisoluanemialle. Tämä viittaa siihen, että henkilö on todennäköisesti sirppisoluanemian kantaja. Raportissa kerrotaan tarkkaan, mitä variantteja analysoitiin.

Raportissa kerrotaan lisää kantajana olemisen vaikutuksista ja mahdollisuudesta siirtää patogeeninen variantti lapselle.

”Tietoa sairaudesta”-välilehti on samanlainen kuin vastaava Geneettisten riskien raporteissa – Se antaa lisää tietoa itse sairaudesta, oireista, ennusteesta, syistä, yleisyydestä ja periytymiskaavoista.

”Raportin tiedot”-välilehdellä ovat testatut geenimuunnokset, testin löydöt ja tieto siitä, ovatko jotkut variantit patogeenisia sekä variantin yleisyys eri etnisyyksissä.

Kuten geneettisissä riskiraporteissakin, myös tässä on testin menetelmistä, tulkinnasta ja riskiarvioista on tarjolla laajasti tietoa.

Lopuksi

MyHeritage-terveysraportit tarjoavat yksilöityä tietoa riskistäsi sairastua tai siirtää eteenpäin 27 perinnöllistä sairautta. Lisäämme jatkossa uusia raportteja. Sen lisäksi, että terveysraportit kertovat kokonaisriskiarvion jokaiselle sairaudelle, ne sisältävät myös tietoja tutkituista geeneistä ja muunnoksista, yksilöivät ne, joihin liittyy henkilökohtainen riski, ja tarjoavat kattavan esityksen siitä, kuinka DNAsi analysoitiin. Voit jakaa tuloksesi perheenjäsenten kanssa, sillä se saattaa auttaa luomaan paremman kokonaiskuvan perheesi terveydestä, ja ehdottaa, että myös muut harkitsisivat geenitestausta. Voit ladata ja tulostaa raportteja ja jakaa ne terveydenhuollon tarjoajasi kanssa saadaksesi tietoihin perustuvaa ja henkilökohtaisempaa hoitoa. Jos olet kiinnostunut terveysraporttien vastaanottamisesta, voit ostaa testin tai päivittää jo olemassa olevan MyHeritage DNA -testin terveyteen.

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin