Onko kaljuuntuminen periytyvää?

Onko kaljuuntuminen periytyvää?

Jos monet sukusi vanhemmista miehistä erottuvat kiiltävän kaljunsa ansiosta, saattavat heidän nuoremmat sukulaisensa ihmetellä, onko se vain ajan kysymys heidän itsensä kohdalla. On yleinen luulo, että kaljuuntuminen periytyy äidin isältä. Kuinka paljon tässä väitteessä on totta?

Miestyyppinen kaljuuntuminen

Miestyyppinen kaljuuntuminen (androgenic alopecia, engl. Male Pattern Baldness, MPB) on androgeenisen hiustenlähdön muoto, joka koskee noin 95 % hiustenlähtötapauksista miehillä. Tavallisimmin hiustenlähtö alkaa yli 20-vuotiailla ja sen etenemisnopeus vaihtelee yksilöittäin. Yleensä kaljuuntumisprosessi kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Mitä nuorempana hiustenlähtö alkaa, sitä nopeampaa se yleensä on. Enemmistö 40-65 -vuotiaista suomalaisista on kaljuuntunut ainakin jossain määrin. Naiset eivät yleensä kaljuunnu, sen sijaan heidän hiuksensa ohenevat.

Perinteisesti miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa molemmilta ohimoilta, jonka jälkeen hiukset alkavat ohenemaan pikkuhiljaa myös päälaelta. Useimmiten pään sivut ja tausta jäävät ennalleen. Miestyyppinen hiustenlähtö harvoin johtaa pään täydelliseen kaljuuntumiseen (alopecia universalis).

Seitsenportaista Hamilton-Norwoodin asteikkoa (1-7) käytetään kaljuuntumisen etenemisen kuvaamiseen.

Kuinka hiukset kasvavat ja miksi ne lopettavat kasvamisen?

Ihmisen hiukset kasvavat vaiheittain:

  1. Anageenion aktiivinen kasvuvaihe, joissa hius kasvaa noin 1 sentin joka kuukausi. Hius on kasvuvaiheessa yhtäjaksoisesti 2-7 vuotta.
  2. Katageenion seuraava lyhyt siirtymävaihe, joka kestää noin 2-3 viikkoa. Siinä hiuksen yhteys verenkiertoon ja uutta hiusta kasvattaviin soluihin katkeaa.
  3. Telogeenion 3-4 kuukautta kestävä hiustupen lepotila, jossa hiuksen juuri kuihtuu ja hius putoaa. Normaalisti päänahasta tippuu noin 50-100 hiusta päivittäin. Ihmisen hiuksista noin 85-90 prosenttia on aina kasvuvaiheessa.

Mitä miestyypin hiustenlähdöstä kärsivät perimässään oikeastaan perivät, on dihydrotestosteronille eli DHT:lle geneettisesti yliherkät hiustupet. Dihydrotestosteroni muuttuu päänahassa ja hiuksen karvatupissa 5-alfareduktaasientsyymiksi ja sen isoentsyymeiksi I ja II.

DHT:stä johtuen kasvuvaiheessa olevien hiustuppien määrä ajan myötä vähenee ja lepovaiheessa olevien hiustuppien määrä lisääntyy. DHT:lle herkät hiustupet alkavat pienentyä ja niiden elinikä lyhenee. Ennen pitkää ne lakkaavat tuottamasta kosmeettisesti hyväksyttäviä hiuksia ja lopulta ne surkastuvat kokonaan.

Miestyyppinen kaljuuntuminen on helppo tunnistaa vetäytyvästä hiusrajasta ohimoiden alueilla ja ohenevista hiuksista päälaella. Näillä alueilla kasvavat hiukset ovat jostain syystä herkimpiä DHT:n vaikutukselle. Tämä kuvio kehittyy pikkuhiljaa selvemmäksi kaljuksi jättämällä lopulta vain vanteen tai hevosenkengän muotoisen alueen hiuksia pään sivulle ja takaraivolle. Joillakin miehillä myös nämä alueet kaljuuntuvat.

DNA ja kaljuuntuminen

Useat laajamittaiset geenitutkimukset (Hagenaars ym., 2017; Heilmann-Heimbach ym., 2017; Pirastu ym., 2017) ovat osoittaneet, että DNAlla on tärkeä rooli määritettäessä, kehittyykö yksilölle MBP. Yksi hiustenlähtöön liittyvistä geeneistä on AR-geeni. Tämä geeni koodaa proteiinia, joka auttaa hiusrakkuloita havaitsemaan hiuskasvuun vaikuttavia hormoneja (kuten testosteroni), ja se sijaitsee X-kromosomissa – kromosomissa, jonka miehet perivät äidiltään. Tämä on todennäköisesti lähde väitteelle, että kaljuuntuminen on peritty äidin isältä.

No, kuten monissa genetiikan asioissa, tämäkään ei ole niin yksinkertaista. Yksi tutkimuksista (Hagenaars ym., 2017) osoitti, että MBP on polygeeninen tila: tila, johon liittyy lukuisia geneettisiä variantteja, ei vain yksi. (Jotkut MyHeritage DNA Health + Ancestry -testin sairauksista ovat polygeenisiä kuten sydänsairaudet ja rintasyöpä.) Lisäksi monet MBP:hen liittyvistä geneettisistä muutoksista eivät sijaitse sukupuolikromosomeissa – ja Hagenaarsin tutkimus osoitti, että ne ennustavat MBP:n kehittymisen yksilölle tarkemmin kuin sukupuolikromosomeissa sijaitsevat.

Toisin sanoen, väitteessä, että miehet perivät kaljuuntumistaipumuksen äitinsä isältä, on hiukan totuutta … mutta ei kovin paljon. On monia muita tärkeämpiä tekijöitä, jotka vaikuttavat asiaan.

Onko suvussasi miestyyppistä kaljuuntumista? Jaa tarinasi kommenteissa!

Tilaa tästä MyHeritagen DNA-testi