Kuinka vanhimpien sukulaisten etähaastattelu onnistuu?

Kuinka vanhimpien sukulaisten etähaastattelu onnistuu?

Vanhempien sukulaisten haastatteleminen on olennainen osa sukututkimusta. He voivat tarjota paljon tietoa, jota et koskaan löydä mistään muualta. Mutta mitä teet, jos et voi käydä sukulaisesi luona henkilökohtaisesti? Onneksi elämme yhä enemmän toisiimme kytkeytyneessä maailmassa. Tekniikan + luovuuden avulla etähaastattelu onnistuu ja voit saada kaiken tarvitsemasi tiedon.

Etähaastattelu puhelimessa

Suurin etu puhelimen käytöstä on se, että toisin kuin uudempien teknologioiden kanssa, useimmilla vanhuksilla on käytössään puhelin, jota he todennäköisesti käyttävät säännöllisesti ja hallitsevat sen käytön.

Haittana on, että puhelinkeskusteluissa ei ole visuaalista komponenttia. Tämä tarkoittaa, että et voi näyttää heille valokuvia tai asiakirjoja ja kysyä niistä. He myöskään eivät voi näyttää mitään sinulle. Tämä voi olla myös haaste, jos haastateltavasi on kuulovammainen.

Yksi tapa kiertää ensimmäinen kohta on vaihtaa visuaalista tietoa ennen puhelinhaastattelua joko lähettämällä valokopioita postitse tai käyttämällä mitä tahansa digitaalista teknologiaa, jonka kanssa he tulevat toimeen.

Muutamia vinkkejä puhelinhaastattelun tekemiseen:

  • Soita puhelu hiljaisesta huoneesta, jossa sinua ei häiritä.
  • Laita kaikki tarvitsemasi aivan eteesi ennen puhelun aloittamista. Laittaudu tietokoneen ääreen ja varaa lähelle paperia, kirjoitusvälineet, lasi vettä sekä valokuvia ja asiakirjoja, joista saatat haluta keskustella puhelun aikana.
  • Tulosta kysymyksiä sukulaisille-listamme tai tee oma lista.
  • Sovi haastattelu ajankohtaan, jolloin haastateltavasi on virkeä ja hyvin levännyt. Kiinnitä puhelun aikana huomiota pitkiin taukoihin tai äänen väsymiseen – mihin tahansa, mikä voi osoittaa, että haastateltavasi saattaisi olla aika levähtää. Voit aina soittaa takaisin joku toinen kerta

Etähaastattelu videopuhelun avulla

Videopuhelu on lähinnä paras vastine kasvokkain keskustelemiselle samassa huoneessa. Suurin haaste on varmistaa, että haastateltavasi pystyy tekniikan puolesta osallistumaan, sillä monet vanhemmat ihmiset kamppailevat videokeskustelutekniikan käytön kanssa.

Jos haastateltavallasi ei ole kameraa käyttävää laitetta, harkitse sen ostamista hänelle ja pyydä joku lähellä asuva asentamaan se ja/tai näyttämään, kuinka sitä käytetään. Muista, että haastateltavasi ei ehkä senkään jälkeen pysty käyttämään sitä yksin, ja saatat tarvita jonkun toisen henkilön apua laitteen käyttämiseen.

Millainen laite sinun pitäisi ostaa haastateltavallesi? Se riippuu siitä, kuinka teknisesti taitava hän on. Olemassa on myös erityisiä laitteita, jotka on kehitetty niille, joille digitaaliset laitteet tuottavat vaikeuksia. Esimerkiksi ViewClix Smart Frame (kuvakehys, joka voi vastaanottaa videopuheluita mistä tahansa laitteesta ja johon ViewClix-sovellus on asennettu) tai GrandPad (yksinkertainen, vanhuksille suunniteltu tabletti).

Muutamia vinkkejä videohaastatteluasi varten:

  • Aseta verkkokamerasi tai laitteesi hyvin valaistuun, hiljaiseen huoneeseen, jossa sinua ei häiritä. Suorita ensin koeajo kamerallasi löytääksesi parhaan paikan ja kulman huoneessa – sellaisen, jossa valo ei tule sinuun takaapäin ja haastateltava näkee kasvosi selvästi.
  • Varmista, että sinulla on korkealaatuinen mikrofoni, varsinkin jos haastateltavallasi on huono kuulo. Muista, että digitaalisten laitteiden äänentoisto on laadultaan huonompi kuin lankaverkkojen. Ole kärsivällinen, jos haastateltavallasi on vaikeuksia kuulla sinua – ja harkitse puhelun soittamista videopuhelun lisäksi paremman äänenlaadun saavuttamiseksi.
  • Kuten mainittiin, jos haastateltavasi kamppailee tekniikan kanssa, on hyvä idea, että haastattelun aikana on teknisempiä henkilöitä auttamassa mahdollisissa ongelmatilanteissa.
  • Jos haluat näyttää sinulla olevia valokuvia tai asiakirjoja, varmista, että pidät niitä paikallaan, jotta kuva on mahdollisimman selkeä. Toinen vaihtoehto on lähettää digitaalinen kopio chatin välityksellä, mutta haastateltavasi ei ehkä tiedä, kuinka katsella niitä.

Posti ja sähköposti kirjeenvaihtona

Suoran haastattelun sijaan on aina olemassa vanhanaikainen vaihtoehto: kirjallinen haastattelu.

Kirjallisella haastattelulla on muutamia etuja: se antaa haastateltavalle aikaa ajatella vastauksiaan ja sinulle konkreettisen dokumentin niistä tiedoista, jotka hän välittää sinulle. Se on myös käytännöllisempi ratkaisu kuulovammaisten sukulaisten haastattelemiseksi.

Jotkut vanhemmat sukulaiset voivat mieluummin kirjoittaa vastauksensa ja lähettää ne sähköpostilla, kun taas toiset saattavat mieluummin lähettää vastauskirjeen postitse. Jos sukulaisesi ei halua kirjoittaa vastauksia kysymyksiisi, on vaihtoehtona, että he tallentavat vastauksensa ja lähettävät sinulle nauhoituksen. He voivat käyttää yksinkertaista digitaalista tallennuslaitetta, kuten MP3-soitinta, tai vanhaa nauhuria, jonka voit digitoida myöhemmin. Vielä parempi, jos lähellä on joku, joka voi auttaa asettamaan heidät videokameran eteen.

Joitakin vinkkejä posti- tai sähköpostiviestihaastatteluihin:

  • Rajoita alkuperäinen kirje enintään 10 kysymyksen pituiseksai. Enemmän saattaa haastateltavastasi tuntua ylivoimaiselta. Voit aina kirjoittaa myöhemmin lisää kysymyksiä.
  • Varmista, että annat haastateltavalle kaikki yhteystietosi. Voit jopa harkita valmiiksi kirjoitetun ja maksetun kuoren käyttämistä, jotta vastauksen lähettäminen olisi helpompaa.
  • Lisää alkuperäiseen kirjeeseesi valokuvien tai asiakirjojen kopioita helpottamaan haastateltavasi muistia.

Onnea matkaan!

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

  • Marget Kantosalo

    20 heinäkuun, 2020

    Vanhimmat sukulaiseni ovat kaikki edesmenneitä. Heitä halusisin haastatella. Taitaa olla mahdotonta.