Rakkautta espanjantaudin aikaan

Rakkautta espanjantaudin aikaan

Viime kuukausien aikana on käynyt selväksi, että koronaviruspandemia muuttaa elämäämme monin tavoin – etenkin siinä, kuinka olemme yhteydessä rakkaisiimme. Asiantuntijoiden mukaan sosiaalinen etäisyys on ainoa tehokas ase, jonka avulla ihmiskunnalla on tällä hetkellä mahdollisuus hidastaa pandemian leviämistä. Monissa paikoissa ympäri maailmaa johtajat ovat kehottaneet kansalaisiaan ilmaisemaan rakkautta toisiaan kohtaan tavalla, joka on täysin päinvastainen kuin mihin olemme tottuneet: sen sijaan, että lisäisimme fyysistä läheisyyttä, meidän pitää pysyä kauempana ja välttää kosketusta, mm. halaamista ja suutelemista.

Suutelemisesta

Suuteleminen on yksi yleisimmistä tavoista, joilla ihmiset osoittavat kiintymystä toisiaan kohtaan. Normit eroavat kulttuurista toiseen: joissain paikoissa ystävät suutelevat toisiaan tervehdyksenä, kun taas muualla suukot on varattu ystäville ja läheisille perheenjäsenille. Koko historian ajan ihmiset ovat suudelleet johtajiensa ja vanhempiensa käsiä tai jalkoja osoittaakseen kunnioitusta, ja tätä harjoitetaan yhä joissakin maailman osissa. Mitkä normit sitten ovatkin, on tämä ele yleinen rakkauden ja ihailun ilmaus.

Valitettavasti suuteleminen on myös yksi varmimmista tavoista levittää tartuntaa.

Joten mitä tarkoittaa suutelemisen kieltäminen ehkäisykeinona viruksen leviämiselle?

Emme ole ensimmäinen sukupolvi tämän ongelman kanssa. MyHeritagen tutkimustiimi sukelsi digitaalisten arkistojen kätköihin mm. laajaan kokoelmaan historiallisia sanomalehtiä. He ottivat selvää siitä, millä tavalla ihmiset suhtautuivat suutelemiseen espanjantautipandemian aikana 102 vuotta sitten. Aivan kuten nyt, sosiaalinen etäisyys oli avain taistellessa taudin leviämistä vastaan ja ihmisten oli pakko suhtautua uudella tavalla suutelemiseen.

Alla joitakin löytöjä:

Lopettakaa jo suuteleminen

Lähde: Daily News (Perth, WA), maaliskuun 26. 1919

Yllä oleva Daily News -lehden julkaisema artikkeli kohdistuu erityisesti naisiin, ”jotka antavat suukon poskelle siveettömissä paikoissa, vaikka heidän sydämensä usein ovat kovia.”

”Suukon tulisi olla pyhä riitti, vain sellaisten ihmisten välillä, joilla on toisiaan kohtaan syvä ja todellinen rakkaus”, sanoo kirjoittaja. ”Huolehtikaamme ja pidättäytykäämme ainakin siitä ylitsevuotavasta ja yleensä täysin tarpeettomasta suudelmasta, jota monet ihmiset harjoittavat päivittäin … Yrittäkäämme tänä aikana harjoittaa hygieniaa ja antakaamme tunteiden huolehtia itsestään … Yleisön tulisi ottaa vakaa kanta ainakin siihen saakka, kunnes tämä tuhoisa epidemia on ohi, ja tyytyä kättelemiseen, jotta vältetään riski huulilta huulille kulkeutuvista flunssan bakteereista.

On mielenkiintoista huomata, että meidän aikanamme suositellaan myös kättelyn välttämistä, sillä ihokosketus on myös merkittävä riskitekijä. Sen sijaan johtajat ovat kehottaneet ihmisiä kolaamaan töytäisemään kyynärpäitään tai kumartamaan toisilleen ilman kosketusta. Näiden toimenpiteiden seurauksena syntyi Kiinassa jopa Wuhan shake” – tervehdys, johon sisältyy jalkojen napauttaminen toisiaan vastaan.

Suutelusuoja

Kun tietoisuus bakteereista kasvoi, ihmiset alkoivat ymmärtää, että sairaus voi levitä suutelemalla. Lähes kymmenen vuotta ennen Espanjantaudin puhkeamista, hyväksyi Kansallinen Lääkeyhdistys tuotteen, joka sai nimekseen ”suutelusuoja”:

Suoja oli suunniteltu ”tekemään suukosta hygieenisen ja suojaamaan rakastuneita bakteerien vaaroilta”, väittää vuoden 1910 artikkeli Oakland Tribune -lehdessä. Se kuvaa suojaa ”desinfioiduksi silkkiharsoksi, jonka läpi suudellaan. Harso on norsunluukehyksessä ja se asetetaan suutelijoiden huulien väliin, ennen niiden tapaamista.”

Tuote myös mainostettiin The Oklahoma News -lehdessä vuonna 1912:

Lähde: The Oklahoma News, helmikuun 22, 1912

Tiedossa ei ollut silloin, että tällä laitteella olisi erityistä merkitystä useita vuosia myöhemmin. Helmikuussa 1920 Popular Science Monthly -lehti kirjoitti myös siitä artikkelin:

Lähde: Popular Science Monthly, helmikuu 1920

Suomalaisissakin sanomalehdissä noteerattiin suutelemisen vaarat

Ihmisiä kehoitettiin suutelemaan siten, että välissä on nenäliina.

Lähde: Kansalliskirjasto, Sanomalehdet Liitto 11.06.1921 no 130

Sanomalehdissä annettiin yleisiä ohjeita espanjantaudin välttämiseksi ja sen hoitamiseksi.

Lähde: Kansalliskirjasto, sanomalehdet, Riihimäen Sanomat 20.8.1918

Odotellessamme tämän vaikean ajan päättymistä, voimme ainakin lohduttautua sillä, että ihmiset ympäri maailmaa käsittelivät näitä samoja rajoituksia vuosisata sitten. Ja vaikka se oli heille varmasti vaikeaa – sitä ei kestänyt ikuisesti. Asiat palasivat normaaliksi muutaman vuoden kuluttua, vaikka heiltä puuttui se teknologia ja edistynyt lääketiede, mitä me voimme hyödyntää.

Artikkelikuva on väritetty MyHeritage InColorilla