Sukututkimusta hautausmaalla

Kommentit

Artikkelin on kirjoittanut MyHeritagen sukututkimusasiantuntija Daniel Horowitz.

Veteraanisukututkijana ovat hautausmaat suosikkejani matkailukohteina.

Myönnän, että kun suurin osa ihmisistä suunnittelee virkistystoimintaa, joka on hauskaa koko perheelle, eivät hautausmaat ehkä ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleen. Mutta hautausmaissa on sitä jotakin: ne ovat hiljaisia, rauhallisia, usein melko kauniita ja täynnä kiehtovaa, historiallista tietoa. Ja, jos omat esivanhempasi on haudattu sinne, voit hautakivistä saada paljon tietoa, jota et saa muualta.

Minulla on ollut etuoikeus käydä lukuisilla hautausmailla ja monien esivanhempieni haudoilla. Valitettavasti maahanmuuttajana ja maahanmuuttajien lapsena useimpien esivanhempieni haudat sijaitsevat hyvin kaukana asuinpaikastani. Koska COVID-19: n aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat voimassa, monilla minunlaisillani ihmisillä ei ole mahdollisuutta lähteä matkalle.

Se, mitä voimme kuitenkin tehdä, on käydä verkkosivustoilla, joilla hautausmaat ympäri maailmaa on dokumentoitu. MyHeritagessa on lukuisia kokoelmia hautauksista eri puolilta maailmaa ja jotkut niistä on linkattu BillionGravesin tyyppisiin projekteihin. BillionGravesissa on hienoa se, että kuka tahansa, missä tahansa, voi vapaaehtoisesti lisätä korvaamatonta perhehistoriatietoa online-kokoelmaan. Sinun tarvitsee vain ladata sovellus, ottaa kuva hautakivestä ja ladata tiedot verkkosivustolle.

Olen hyvin kiitollinen tilaisuuksista saada käydä esivanhempieni haudoilla, ja kun teen sen, haluan laittaa hyvän kiertämään. Teen dokumentoinnista aktiviteetin ja tallennan omien esivanhempieni hautojen lisäksi myös kaikki muut samalla hautausmaalla olevat haudat ja lataan tiedot BillionGravesiin. Sillä tavalla ihmiset, jotka eivät pysty matkustamaan tai liikkumaan, voivat silti ”käydä” esivanhempiensa haudoilla.

Uskon, että vierailu paikallisella hautausmaalla voisi olla hyvä perheretken kohde näin COVID-19-aikakaudella. Se on ulkona oloa, paikka on rauhallinen, ei ole väkijoukkoja, ja sinulle taataan useamman metrin sosiaalinen etäisyys kaikkiin kenen luona käyt! Jos omat esivanhempasi on haudattu sinne, on sinulla loistava tilaisuus saada heistä lisää tietoa ja esitellä heidän hautapaikkansa lapsillesi. Ellei, voi silti olla kiehtovaa tietää lisää paikallishistoriasta. Ja jos päättäisit dokumentoida joitain hautakivistä, olisi se yhteiskunnallisesti arvokasta toimintaa – tarjoamalla kaukana asuville jälkeläisille pääsyn tietoihin heidän esivanhemmistaan.

Tässä muutamia vinkkejä hautausmaaretkelle:

  • Etsi retken kohteeksi sopiva hautausmaa: Jos esivanhempiasi on haudattu lähistölle, kannattaa käydä heidän haudoillaan. Vaihtoehtoisesti voit löytää toisen mielenkiintoisen hautausmaan, jolla haluat käydä: esimerkiksi sen, joka on hyvin vanha, tai sen, jota ei ole vielä täysin dokumentoitu.
  • Varmista, että otat mukaan vettä ja hatun + autinkovoidetta, jos on aurinkoista: Useimmat hautausmaat eivät ole varjossa ja aurinkoisina päivinä siellä on kuuma!
  • Käyttäydy kunnioittavasti, jos menossa on hautaaminen:Jos menossa on hautaus, ole hienotunteinen surijoita kohtaan. Voit liittyä hiljaisesti seuraamaan seremoniaa tai siirtyä toiselle alueelle kunnioittaaksesi saattoväen yksityisyyttä.
  • Järjestä aarteen metsästys:Etsi mielenkiintoisia asioita: tavanomaisesta poikkeavia paitsaita tai muistokirjoituksia, hyvin vanhoja hautakivia, mielenkiintoisia symboleita ja jos tunnet paikkakunnan historiaa ja henkilöitä, niin voit etsiä heidän nimiään kivistä.
  • Anna panoksesi dokumentointiponnistuksille: Voit liittyä esimerkiksi BillionGravesin kaltaisille sivustoille ja käyttää heidän sovellustaan hautakivien dokumentointiin paikallisella hautausmaalla. Kuten mainitsinkin aikaisemmin, on se hieno palvelus niille, joiden sukulaisia on haudattu sinne. Muista ensin pyytää lupa hautausmaan henkilökunnalta, sillä heillä voi olla hautausmaalla kuvauskielto.

Haluatko ennen aloittamista ottaa selvää, minne omia esivanhempiasi on haudattu? Tee nyt hakuja MyHeritagen kuolinhakemistoista.

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin