MyHeritagen historiallisten tietojen hakukone on nyt entistä parempi

MyHeritagen historiallisten tietojen hakukone on nyt entistä parempi

Kommentit

On ilo ilmoittaa, että historiallisten tietojen hakukoneemme on saanut ”kasvojen kohotuksen” ja sen toimintoja on parannettu. Nyt hakujen tekeminen 12,5 miljardin tiedon tietokannastamme on paljon helpompaa.

Suunnittelimme hakukoneen parantamaan käyttäjäkokemusta. Tämän projektin päätavoitteemme ovat olleet seuraavat:

  • Tarjota nopeampi suorituskyky, jotta käyttäjät voivat tehdä enemmän hakuja lyhyemmässä ajassa
  • Antaa käyttäjien muokata hakua tulosten jälkeen ja tehdä haku uudelleen, jotta halutut tiedot on helpompi löytää
  • Näyttää lisää tuloksia jokaisella sivulla
  • Yksinkertaistaa kokemusta yhdistämällä yksinkertainen ja tarkennettu haku yhdelle hakulomakkeelle, jota on helppo käyttää ja joka on tehokas

Viime kuussa MyHeritagen toimitusjohtaja kertoi uudelleen suunnittelusta ensimmäistä kertaa. Julkaisimme uuden version aluksi vain betatestaajille, seurasimme heidän käyttöään ja pyysimme palautetta. Useiden kierrosten jälkeen, kun pystyimme todistamaan, että uusi versio todellakin pääsi kaikkiin edellä mainittuihin tavoitteisiin, päätimme julkaista parannetun version kaikille käyttäjillemme

Yleiskatsaus

Uusi hakulomake https://www.myheritage.fi/research-sivulla näyttää tältä:

Hakulomakkeen alapuolella on helppo selata tarjolla olevia eri tyyppisiä tietoja tutustua juuri lisättyihin kokoelmiin.

Voit tehdä maailmanlaajuisen haun kaikista kokoelmista antamalla henkilön etunimen, sukunimen, syntymävuoden ja minkä tahansa kyseisen henkilön elämään liittyvän paikkakunnan. Mikään niistä ei ole pakollinen tieto – voit tehdä hakuja yksinkertaisesti sen perusteella, mitä tiedät. Voit esimerkiksi tehdä haun pelkällä etunimellä. .

Räätälöidyt lisävalinnat tulevat näkyviin, kun täytät kentän.

Esimerkiksi, kun kirjoitat nimeä (katso kuva), lisäasetukset tulevat näkyviin ja voit määritellä, haluatko tarkan haun; otetaanko mukaan oikeinkirjoitusvaihtoehdot, vastaavat alkukirjaimet ja niin edelleen.

Pääkenttien alapuolella voit helposti määritellä lisäkenttiä, kuten henkilön isä tai äiti, puoliso, muut sukulaiset, muut elämätapahtumat ja niin edelleen. Lisää kenttiä löytyy kohdasta “+ Lisää”. Kun olet valinnut kentän ja kirjoittanut sille arvon, toimii se hakusuodattimena.

Suodata hakua lisäämällä filttereitä

Lisäsuodattimet, jotka ovat löytyvät kohdasta + Lisää, sisältävät elämätapahtumia, sukulaisia, avainsanoja ja sukupuolen. Vaihtoehtona on myös näyttää tuloksia muista kielistä ja täsmätä ehdot tarkalleen.

Lisäsuodattimet + Lisää-kohdassa

Kun olet valinnut elämäntapahtuman esim. syntymän, voit määritellä tapahtuman päivämäärän. Syötetyt päivämäärät voivat olla osittaisia esim. vuosi tai päiväys.

Elämäntapahtumasuodatin

Ehdotetut suodattimet ovat dynaamisia ja muuttuvat sen hetkisen hakusi mukaan. Hakukoneemme ehdottaa automaattisesti tyypillisiä suodattimia globaaleihin hakuihin ja relevantimpia suodattimia siihen kategoriaan, josta olet tekemässä hakua.

Hakutulokset ja ehdotetut suodattimet

Tehtyäsi haun esim. kaikista kokoelmista jää hakulomake näkyviin sivun yläosaan. Voit nyt muokata hakua ja rajata sitä tiettyihin kokoelmiin käyttämällä vasemmalla olevaa ”RAJOITA KATEGORIOITTAIN” -paneelia. Jos haluaisit rajata hakusi koskemaan esim. Ellis Islandin ja muiden New Yorkin satamien matkustajaluetteloita vuosilta 1820-1957, ehdottaisi haku tähän kokoelmaan liittyviä suodattimia kuten saapumisvuosi, alkuperä, laivan nimi.

Jos, keskenkaiken vaihtaisit hakusi kategoriaan Koulut & Yliopistot, ehdottaisi hakukone filttereitä kuten: julkaisun nimi, julkaisun päivämäärä ja julkaisun paikka.

Voit poistaa valitsemasi suodattimen viemällä kursorin sen päälle ja klikkaamalla “X”.

Hakutulossivun käyttäminen

Uusi hakulomake on kompakti ja se pysyy paikallaan haun suorittamisen jälkeenkin hakulossivun yläosassa, jotta voit tarkentaa hakuasi milloin tahansa ja suorittaa sen uudelleen.

Hakutulokset esitetään nyt kortteina. Klikkaamalla mitä tahansa kortin kohtaa, pääset tietoihin. Voit myös klikata alleviivattua nimitietoa.

Olemme tehneet helpoksi erottaa historialliset ja sukupuutiedot toisistaan näyttämällä nimen alapuolella erilaiset kuvakkeet. Tarjoamme tämän erottelun, koska jotkut sukututkijat luottavat enemmän historiallisiin tietoihin kuin sukupuihin.

Tulemme jatkossa tarjoamaan sinulle myös mahdollisuuden jättää sukupuuhun perustuvat tiedot tulosten ulkopuolelle.

Nimen klikkaaminen avaa tiedot uudella välilehdellä, joten on helppo palata hakutuloksiin tarkastelemaan muita löytyneitä tietoja.

Voit rajata hakuasi kategorioittain vasemmalla olevassa paneelissa. Tuloksesi vaihtuvat vastaavasti ja voit rajata vielä lisääkin klikkaamalla alakategorioita ja paneeliin ilmestyviä kokoelmia.

Voit helposti seurata jo tarkastelemiasi hakutulosten tietoja. Kortilla oleva otsikko muuttuu tummanharmaaksi, kun se on avattu, joten näet yhdellä vilkaisulla, mitkä ovat avaamattomia tietoja.

Haun muokkaaminen on nyt helpompaa kuin koskaan

Uuden asettelun myötä hakulomake pysyy aina mukanasi – silloinkin, kun vierität sivua alas tai siirryt toiselle hakutulossivulle. Tämän avulla voit muokata hakuasi kätevästi, lisätä uuden suodattimen tai poistaa olemassa olevan milloin tahansa.

Seuraavat vaiheet

Pyrimme soveltamaan uutta mallia hakukoneeseen, kun sitä käytetään mobiililaitteiden selaimilla. Pyrimme myös tuomaan uuden asettelun kaikkien luokkien, alaluokkien ja yksittäisten kokoelmien hakulomakkeisiin. Lisäämme mahdollisuuden sulkea sukupuukokoelmat pois hakutuloksista, suodattaa tulokset tietyissä kokoelmissa maantieteellisen sijainnin perusteella, lisätä suosikki-tuloksesi kirjanmerkkeihin, jotta voit käyttää niitä tulevaisuudessa helposti, ja jakaa löytämiäsi mielenkiintoisia tietoja helposti perheen ja kavereiden kanssa. Pysy kuulolla nämä parannukset ovat tulossa pian!

Toivomme sinun nauttivan uudesta hakukokemuksesta. Jos on jotain, josta et pidä tai sinulla on parannusehdotuksia, niin ota meihin yhteyttä kommenteissa.

MyHeritage Team

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin