Hämmästyttävän korkearesoluutioinen valokuva keisarillisen Venäjän ajoilta

Hämmästyttävän korkearesoluutioinen valokuva keisarillisen Venäjän ajoilta

Kommentit

Vuonna 2006 vanhasta valokuvasta tuli sensaatio venäläisillä valokuvausfoorumeilla verkossa. Vuosilta 1903–1909 olevassa, hämmästyttävän korkea resoluutioisessa valokuvassa on koko rykmentti Venäjän keisarillisesta armeijasta – noin 1200 sotilasta.

Nämä ovat Varsovaan, 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana – ennen ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen alkamista – sijoitetun Kexholmin henkivartiorykmentin sotilaita. Erityisen merkittävää tässä valokuvassa on yksityiskohtien taso: kasvojen piirteet, armeijan tunnukset, jopa univormujen napit näkyvät selvästi.

Yksityiskohta kuvasta

Kuinka valokuva löydettiin?

Siitä, miten tai miksi tämä kuva otettiin tiedetään vain vähän, mutta tämän tiedämme: kuva löydettiin 70-luvun lopulla Kalininin kaupungissa (nykyisin Tver), kun poliisi, joka sattui rakastamaan valokuvausta, törmäsi siihen tutkiessaan ryöstettyä kotia. Asunnonomistaja pani merkille poliisin kiinostuksen kuvaan ja kun rikolliset saatiin kiinni sekä varastettu omaisuus palautettua, hän antoi kuvan poliisille kiitollisuuden osoituksena. Poliisi puolestaan antoi kuvan paikalliselle valokuvauskerholle, ja vuonna 1986 kerho lahjoitti sen museolle. Sieltä kuva jatkoi matkaansa valokuvaajaliiton toimistoon, ja sinne se jäi yhtenä monista historiallisista valokuvista, jotka koristivat toimiston seiniä.

Kuvasta tuli tunnettu vasta vuonna 2006 Svetlana Pozharskan Fotomaster-kirjan myötä. Joku skannasi kuvan, latasi sen Internetiin, ja se kiinnitti nopeasti valokuvausta harrastavien huomion.

Millaista kameraa käytettiin?

Kuvan, kooltaan 42 x 96 senttimetriä tai 16,54 x 37,8 tuumaa, uskottiin otetun vuonna 1903 käyttämällä lasilevynegatiivia. Toiset ajoittavat sen myöhemmäksi – 1906 – 1909.

Vallitseva teoria oli, että kuva otettiin Lawrencen kameralla. Se oli 1800-luvun lopulla valmistettu jättiläiskamera, mutta se sijaitsi Yhdysvalloissa ja olisi ollut painajaismaista tuoda se Varsovaan, sill se painoi 640 kg ja olisi tarvinnut kuljetukseen junavaunun.  Tällaisen kameran kuljetus olisi varmasti ollut merkittävä tapahtuma, mutta historiallisissa dokumenteissä ei ole siitä mitään tietoa.

Kysyimme historiallisten valokuvien asiantuntijalta Maureen Taylorilta (alias Photo Detective) hänen arviotaan. Hänen mukaan tätä kuvaa ei ole voitu ottaa Lawrencen kameralla.

”En usko, että Lawrencen kameralla kuvattiin Yhdysvaltojen ulkopuolella”, sanoi Maureen. ”16,54 x 37,8 tuumaa on paljon pienempi kuin Lawrencen kameran käyttämä lasilevy (8 x 4,5 jalkaa). Kuva otettu varhaisella panoraamakameralla, ei Lawrencen kameralla. ”

Hän uskoo, että sivut on voitu leikata lopullisesta kuvasta. ”Jotkut panoraamavalokuvat ovat suhteiltaan 2: 1, ja se on suunnilleen sama kuin printtikuvan mitat”, Maureen kertoi.

Maureenin mukaan negatiivi olisi voitu tehdä jollain samn tyyppisellä kuin Wonder Panoramic Camera, jonka Rudolf Stirn teki vuonna 1890 Berliinissä. Tätä kameraa olisi ollut paljon helpompi kuljettaa: sen mitat olivat vain 4x4x6 tuumaa (10x10x15 cm). Wonderin kaltaiset kamerat voidaan asettaa ottamaan täysi 360 asteen panoraama. ”Lasin sijasta olisi voitu käyttää joustavaa filminegatiivia”, kertoo Maureen.

Kexholmin henkivartiorykmentti

Joten keitä olivat nämä 1200 valokuvan miestä?

Kexholmin henkivartiorykmentti, joka tunnetaan myös Itävallan keisarin Kexholmilaisena henkivartiorykmenttinä, oli rykmentti Venäjän keisarillisessa armeijassa, joka sijaitsi Varsovassa vuodesta 1865 lähtien. Ensimmäisen maailmansodan aikana – noin 10 vuotta kuvan ottamisen jälkeen – se oli osa kolmatta (Varsovan) jalkaväkidivisioonaa. Monet kuvan sotilaista taistelivat myöhemmin bolševikkeja vastaan Venäjän vallankumouksen aikana. Jotkut kuolivat taisteluissa, toiset jäivät alueelle ja osa muutti ulkomaille kuten Yhdysvaltoihin.

Luultavaa on, että kuvan ottamista on jouduttu rakentamaan telineet, joilla miehet ovat sitten seisoneet.

Tarkastellaan kuvaa lähemmin Photo Enhancer-ominaisuuden avulla

Vaikka kuvan tarkkuus on todella merkittävä, nostaa MyHeritagen Photo Enhancer – kuvatyökalu kuvassa olevat yksityiskohdat avian uudelle tasolle.

Tässä muutamia kohennettuja ja väritettyjä kuvia kokoonpanon sotilaista:

Uskomatonta, eikö?

Haluatko nähdä omien esivanhempiesi kuvia korkearesoluutioisina? Kokeile nyt Photo Enhancer -ominaisuutta!

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin