Prinssi Philipin tärkeä panos DNA-sukututkimukselle

Prinssi Philipin tärkeä panos DNA-sukututkimukselle

Kommentit

Haluamme ilmaista syvän osanottomme Hänen majesteetilleen, kuningattarelle, kuninkaalliselle perheelle ja Ison-Britannian kansakunnalle Edinburghin herttuan, prinssi Philipin, viime perjantaisen poismenon johdosta. Tutustu Britannian kuninkaallisen perheen sukupuuhun MyHeritagessa ja saat lisää tietoa hänen sukutaustastaan.

Kahdestoista huhtikuuta meillä oli Facebook Livelähetys suku- ja historiantutkija Caroline Gurneyn kanssa aiheesta ”Oletko sukua kuninkaallisille?”. Caroline käytti lähetyksen alussa muutaman minuutin kertomalla prinssi Philipin yhteyksistä DNA- ja sukututkimukseen.

Caroline mainitsi, että monet hämmästyivät huomatessaan, että Philip oli itse asiassa kuningattaren läheinen serkku. Sekä Elizabeth II että prinssi Philip olivat kuningatar Victorian jälkeläisiä. Ei ole epätavallista, että kuninkaalliset ovat avioituneet serkkujensa kanssa. Kautta historian kuninkaalliset ovat voineet mennä naimisiin vain oman luokkansa ihmisten kanssa, joten mahdollisuudet ovat olleet rajalliset. Siksi ei ole mikään yllätys, että Philip oli myös George II:n, Venäjän tsaari Nikolai I:n ja Tanskan kuningas Christian IX:n jälkeläinen.

Carolinen dia esittelee prinssi Philipin kuninkaallisia sukuyhteyksiä

Prinssi Philip tunnettiin purevasta huumorintajustaan. Häneltä kysyttiin kerran 1960-luvulla, olisiko hän kiinnostunut vierailemaan Venäjällä – silloisessa Neuvostoliitossa. Philip vastasi: ”Haluaisin mennä kovasti Venäjälle, vaikka p********t murhasivatkin puolet suvustani.”

Hän todennäköisesti viittasi tällä Romanoveihin, jotka joutuivat kommunististen vallankumouksellisten vangitsemiksi ja murhaamiksi heinäkuussa 1918.

Tsaari Nikolai II:n perhe: Takana vasemmalta: Maria Nikolaevna ja Aleksandra Feodorovna. Edessä vasemmalta: Tatjana, Nikolai II, Anastasia, Aleksei ja Olga. Kuvalähde: Museovirasto, kuvaa on muokattu MyHeritagen kuvatyökaluilla

Vuosia myöhemmin, vuonna 1991 löydettiin Jekaterinburgissa, merkitsemättömästä haudasta ruumiiden jäänteitä. Asiantuntijat uskoivat niiden kuuluvan tuona heinäkuisena iltana murhatuille Romanoveille: tsaari Nikolai II:lle, tsaaritar Aleksandralle ja heidän 5 lapselleen. Tutkijat pyrkivät vahvistamaan henkilöllisyydet DNAn avulla – mutta, kuinka historiallisen henkilön identiteetin voi vahvistaa ellei ole vertailunäytettä?

Vastaus, samoin kuin sukututkijalle, joka yrittää tunnistaa tuntemattoman DNA-osumansa, on työskennellä tunnettujen sukulaisten kautta. Tsaaritar oli kuningatar Victorian tyttärentytär – Philipin isotäti – ja se tarkoittaa, että hän jakoi mitokondrionaalisen DNAn prinssi Philipin kanssa. Prinssi Philipin annettua verinäytteen, hänen DNAtaan verrattiin jäänteiden ja muiden perheenjäsenten DNAhan. Se antoi tutkijoille mahdollisuuden ilman epäilystäkään vahvistaa, että löydetyt jäänteet kuuluivat todellakin murhatuille Romanoveille.

Battenburgin prinsessa Alice Kuva: Public Domain

Toinen tärkeä tiedonmuru prinssi Philipin sukuhistoriasta on, että hänen äitinsä, Battenburgin prinsessa Alice, auttoi pelastamaan juutalaisia ​​holokaustin aikana.  Israelin korkein oikeus palkitsi Alicen kuolemansa jälkeen ”vanhurskaana kansakuntien joukossa” hänen työstään holokaustin uhrien puolesta.

Voit katsoa Carolinen koko livelähetyksen täältä

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin