Terveellinen ja mielenkiintoinen kasvisruokamatka 1900-luvun alkupuolelle!

Terveellinen ja mielenkiintoinen kasvisruokamatka 1900-luvun alkupuolelle!

Artikkelikuva: Blomqvistin sisarukset ruokailemassa porissa 1911. Kuvaaja John Englund, Satakunnan museo. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla.

Ensimmäinen jääkaappi tuli Suomeen 1928, mutta jääkaapit, vaikkakin kalliita, alkoivat yleistyä vasta 1950-luvulla. Ruoan säilytys määrittelikin paljon sitä, mitä syötiin. Keittiön koneellistumisesta voit lukea täältä.

Kansallisarkiston kokoelmista löysin Terveys-lehden numerosta 5, vuodelta 1911 ohjeet viikon kasvisruokalistaksi.

Haluaisitko kokeilla esimerkiksi ”wanukasta räätiköistä ja makarooneista”

Viikon ruokalista alkaa sunnuntaista. Listalla on kaikkea kivaa kokeiltavaksi niille, jotka pitävät kasvisruoasta.

Alla ohjeita ruokalistan toteuttamiseksi:

Sunnuntaina:

Ensimmäisen ohjeen ”räätikkä” = lanttu

 

 

Maanantaina:

 

 

Tiistaina:

 

 

Keskiviikkona:

 

Tuorstaina:

 

Perjantaina:

 

Lauantaina:

 

Hyvää ruokahalua!