5 asiaa, joiden et ehkä ole tiennyt olevan perinnöllisiä

Olemme kaikki kuulleet jonkun sanovan: ”Minulla on äitini silmät”, ”Olen pitkä niin kuin isäni” tai ”urheilullisuus on varmaan suvussa”. Vaikka silmien värin ja pituuden kaltaisilla fyysisillä ominaisuuksilla on selvä geneettinen yhteys, voivat monet muutkin kuin fyysiset ominaisuudet siirtyä sukupolvelta toiselle. Jotkin niistä saattavat jopa tulla yllätyksenä. Oletko koskaan miettinyt, miksi sinulla on tiettyjä tuntemuksia tai mieltymyksiä? Ne voivat olla juurtuneena DNA:si. Tässä on 5 mielenkiintoista asiaa, joiden perinnöllisyyttä et ehkä ole tajunnut.

Korkean paikan kammo

Voitko pahoin korkean rakennuksen huipulla tai saako tikkaille kiipeäminen pääsi pyörälle? Olet ehkä perinyt korkean paikan kammon jommalta kummalta tai molemmilta vanhemmiltasi. Tutkimukset osoittavat, että fobioiden, myös korkean paikan kammon, kehittymisellä on geneettinen yhteys. Ympäristötekijät, kuten traumaattiset tapahtumat, voivat vaikuttaa pelkotilojen kehittymiseen, mutta myös genetiikalla on tärkeä rooli.

Herääminen aamulla

Illan virkku, aamun torkku

Oletko illan virkku vai aamun torkku? Vaikka ympäristötekijät, kuten työajat ja elämäntapavalinnat, vaikuttavat unirytmiisi, voi, tutkimusten mukaan myös perimä vaikuttaa luonnolliseen heräämisaikaasi. Eräässä Harvardin lääketieteellisen tiedekunnan unilääketieteen osaston julkaisussa selitetään, että geenit voivat määrittää, kuinka nopeasti tai hitaasti kehomme kello tikittää. Sukupolvesta toiseen tapahtuvat geneettiset mutaatiot voivat vaikuttaa sisäisiin kelloihimme. Tämä selittää, miksi varhain heräävillä vanhemmilla voi olla lapsia, joiden kehon kello on nopeampi tai hitaampi.

Mieluisimmat jäätelömaut

Jäätelöt

Kukapa ei pitäisi jäätelöstä? Monilla meistä on oma suosikkimakumme, ja kuten kävi ilmi, geenit saattavat vaikuttaa makumieltymyksiimme. Tutkimukset osoittavat, että perimä voi vaikuttaa siihen, miten maistamme tiettyjä makuja, kuten karvasta, suolaista tai makeaa. Jos olet perinyt makeanhimon vanhemmaltasi, se ei ole ehkä pelkkää sattumaa – se on DNA:ssasi!

Hyttysen herkkuna?

Hyttyset

Hyttyset ovat yksi yleisimmistä ja ärsyttävimmistä ihmisiä kiusaavista hyönteisistä. Jotkut ihmiset tuntuvat olevan niille houkuttelevampia kuin toiset. Vaikka monet tekijät voivat vaikuttaa hyttysten käyttäytymiseen, kuten kehon haju, lämpö ja liikkuminen, myös genetiikalla voi olla merkitystä. Jos olet yksi niistä epäonnisista ihmisistä, joita hyttyset aina pistelevät, voi syy olla geeneissäsi. Tutkimukset osoittavat, että tietyt geneettiset tekijät voivat tehdä yksilöistä houkuttelevampia hyttysille, ja geenivaihtelut voivat tehdä sinusta alttiimman hyttysenpistoille.

Esiintymispelko

Ramppikuume

Julkisesti puhumista pelätään yleisesti ja sillä on vaikutusta moniin ihmisiin. Mutta tiesitkö, että pelko voi olla perinnöllistä? Tutkimusten mukaan COMT-geeni voi olla yhteydessä sosiaalisen ahdistuksen kehittymiseen, joka voi ilmetä julkisesti puhumisen pelkona. Jos jompikumpi tai molemmat vanhemmistasi pelkäävät yleisön edessä puhumisesta, voi se selittää, miksi esityksen tai puheen pitäminen saa sinut hikoilemaan.

Ajattelemme genetiikkaa usein fyysisten ominaisuuksien, kuten silmien värin, pisamien tai hymykuoppien, yhteydessä, mutta vanhemmiltamme periytyy myös monia muita kuin fyysisiä ominaisuuksia. DNA:lla voi olla vaikutusta moniin elämämme osa-alueisiin aina peloista hiusten rakenteeseen ja ruokamieltymyksiin. Seuraavan kerran, kun huomaat, että sinulla on jokin tuntemus tai taipumus, joka tuntuu selittämättömältä, muista – se voi olla geeneissäsi!

DNA:si voi avata monia kiehtovia oivalluksia, kuten sen, mistä esivanhempasi olivat kotoisin. Tee DNA-testi ja aloita löytöretki itseesi!

Tutustu myös muihin DNA-aiheisiin kirjoituksiin blogissamme.

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

 • MK

  Marja Kangaskoski

  10 toukokuun, 2023

  Hei,Annikka ja Tiimi!Löysin kauttanne 15.4.2023 biol isäni.Dna-testit paljastivat.Kiitos!

 • SJ

  Saara Johansson

  17 toukokuun, 2023

  Mielestäni olen vain joutunut sietamaan korkean paikan kammo, jäätelö maut, heraaminen aamulla ovat vanhempien, ystävien, muiden sukulaisten opettamia kammoja. Pienten hyönteisten kammo myös. Hyttyset pistävät mieluummin ihmistä,jolla on hyvä hemoglobiini, eikä ole nauttinut valkosipulia.
  Mielestäni kirjoituksessa ei ole kuin olettamuksia ihmisistä, jotka eivät ole paljoa maailmaa kokeneet.

 • SK

  Senja kaltti

  17 toukokuun, 2023

  Ilmeisesti olen äidiltä perinyt tai isältä lihasrappeutuma mikä lie itse en oo saanut mitään mutta vanhin lapsi ja 3 lapsi on saanut perintönä minulta ja 3 lapsi on saanut pahemmin sen noin48 vuotta voi jopa elää ja pisti viestiä siitä että pitäis mennä kokeisiin mutta pistin viestiä tutkituta lapset minä oon jo vanha en mee mihkän geenitutkimuksiin ja mieskään ei aijo mennä ja niillä tiedoilla mitä laitto katsoin netistä saattaa mikä vain hajota elin tai valtimo eikä2 lastani aito mennä kokeisiin.esikoinen menee 78 vuonna syntynyt ja3 lapsi90 vuonna